Bitkili Canlı doğuran akvaryum
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2014 21:14
Merhabalar. Aranıza yeni katıldım. yaklasık 1.5-2 aydır forumu takip ediyorum. Bilgim Epeyce arttı haliyle bir çok konuda da soru işaretlerim var. Bitkili canlı doguran akvaryumda tecrubeli olan kardeşlerim ve abilerimden bazı tüyolar almak için bu başlığı açtım. 7 sene kadar önce 120 lt ye tekabül eden taymur marka tankta baktım çok sayıda japon balıgına(bitkisiz) tek tür bakmayı tercih etmiştim 1-1.5 sene kadar baktıktan sonra bazı nedenlerden dolayı balıkları tanıdığım bir akvaryumcuya hediye ettim. tankın nerede oldugunu tam olarak bılemıyorum bu haftasonu araştıracağım ama pek umudum yok. o nedenle şimdiden bir tank alma niyetindeyim. tankın markalı olması yada herhangi bir marka olması fark eder mi? Bitkili bir akvaryum için ideal boyutu ne olmalı? Lepsites, neon ve vatos buyutup yavrulatma niyetindeyim. bunun için tecrübeli forum uyelerinden öneri bekliyorum çünkü konularda 60 lt de de lepsites bakan var 500 lt de de ne çok küçük ne de çok büyük olsun istiyorum. Bitklerin buyumesi için akvaryum kurulumu sırasında kumun altına gubre atmak gerekirmi? yoksa kuma bitki dikildikten sonra sıvı gübre ile buyumesi sağlanabilir mi? Bitki seçimi hangi turde olmalı?(Java moss çok ilgimi çekti ama bulması zor deniliyor 3-4 akvaryumcuyla konustum.) motor,iç filtre,dış filtre,ısıtıcı konusunda paraya kıymayı düşünüyorum kaliteden ödün vermemekte kararlıyım o konularda. ancak hava motorunun sessizliği konusunda çok farklı yazılar okudum resun,eheim,sera motorlar arasında rekabet var yorumlarda. İnternet uzerınden gürültü denemelerini izledim bende karar veremedim açıkcası. Not: 2e lepsites 5d lepsites 1e 2d neon 1e 1d vatos uygun olurmu başlangıç için... 2-3 ay içerisinde gerekli malzemeleri toparlayıp tankı oluşturmaya niyetliyim yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar.....
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 01 Mayıs 2014 23:15
Lepistes vs. çok çabuk çoğalır.. en az 60-70 cm veya 100cm bir akvaryum kurun.. kolay bitkileri seçerseniz sıvı gübre de kullanılabilir hatta gübre kullanmadan da yeterli aydınlatma ile kolay bitkilerden verim alabilirsiniz.. bu boyutlar için dış veya büyükçe bir şelale filtre gerekir.. ben 70 cm de şelale kullanıyorum.. ama şelale nedense dip pislikleri iyi toplamıyor bir de iç filtre ile destekliyorum.. dış filtre için yerim yok..
üretim için bol bitki yapmanız lazım ki yavrular diğer balıklar tarafından yenmeden büyüyebilsin..
ben lepistes için 2 ayrı tank kullanıyorum.. 70 cm de damızlıklar ve 50 cm de yavrular.. hamile anneyi yavrularken farkedebilirsem yavruluğa alıyorum , olmadı ise ertesi gün büyük tankta bulduğum bebekleri toplayıp küçük tanka alıyorum, burada hep küçük balıklar olduğu için yenmeleri engelleniyor hem de artemia vs ile büyütmek daha kolay oluyor.. yaklaşık 3 ayda 6 lepistes ile başladım en son 20 adet yetişkin hale gelenleri akvaryumcuya takasa verdim.. şu an sanırım 70 civarı daha yavru var, en son bu sabah yine büyük tanktan 15 kadar gece yavrusu topladım..
günlük sık 3-4 kez farklı yemler ile az az yemleme yapıyorum.. , haftada 1 salatalık ve ıspanak veriyorum, haftalık su değişimi yerine vaktim oldukça günlük dip çekimi ile %5 civarı su değişimi yapıyorum, balıkların ani PH vs ani su dengesi değişimine maruz kalmasını bu şekilde engelliyorum.. ısı 26 derece civarında , bilinçli bakıma başladığımdan beri şu ana kadar bu kadar balıkta ( maşallah - nazar değmesin ) sadece 2 ölüm yaşadım . (1 lepistes : ilk aldığım 6 adetten biri ve 1 vatoz)
balıklar arasına 2 adet de çöpçü eklemenizi tavsiye ederim..
sadece tecrübelerimi aktarmak istedim.. tşk.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Mayıs 2014 19:40
teşekkür ederim sg888. Arkadaşlar akvayumun kenar uzunluğu nekadar olmalı bitkilerin güzel görünmesi ve balıkların rahat edebilmesi için?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 01:18
Açıkçası java yosunu en adi yosun türüdür. Bulması gayet kolay. Bitki arayanlarda ilan açın hemen arkadaşlar teklifte bulunurlar. Birçok kişi moss diye bilir adını. Moss zaten yosunun ingilizcesi.
lurtz27lp 2014-05-03 01:57:38
Bütçenizi geniş tutacaksanız UV lambalı bir dış filtre sistemi (lamba ve filtreyi ayrı alıp monte edebilirsiniz) kurarsınız başka bir şeye gerek kalmaz. Hava motoruyla da uğraşmazsınız. Bitkileriniz güzel olsun istiyorsanız karbondioksit sistem çok işinize yarar fakat kolay bitkileri karbondioksit olmadan da yetiştirebilirsiniz. Yosun türlerinin çoğunda co2 pek de gerekli değil. Bu arada javadan çok daha güzel yosunlar da var, bir araştırın derim. Benim önerim ilk önce kolay bitkiler ve yosun türleriyle düşük destekli başlayın, sararsa zaten co2 sitem alırsınız ve edindiğiniz tecrübe ile daha zorlu türleri denersiniz. Benim tavsiyem eledoa,çam,rotala,hemianthus micra,su marulu,java ve stringy(kılçıklı) yosun. Özellikle son dört tür yavruların saklanması için çok iyi alan oluşturur.
Tavsiyem akvaryuma alacağınız her türü iyice araştırmanız, balık, omurgasız ya da bitki farketmiyor araştırmadan alınan şeyler hüsrana yola açabiliyor. Lepistes üretmek istiyorsanız tetralar başınıza dert olacaktır. Çok aktif avcılardır, yavru kaybınız çok olur. Tetra üretiminde ise bilgim yok onu da iyice bir araştırın derim. Vatozlar kolay kolay yem olmazlar ama yalnız bakıldıklarında daha rahat ürüyorlar diye duydum. Hatta vatoz üreticileri genelde kum bile kullanmıyorlar.
Bu arada akvaryum 100litrenin de altında olmamalı bence, yoksa yavrular pek iyi büyümüyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 03 Mayıs 2014 01:26
Size tavsiyem, deneyimsiz olduğunuzu göz önünde bulundurursak küçük bir tankla başlamanız. Tankınızı almadan önce kullanmanız gereken ışığa göre uzunluğunu seçmelisiniz. Sanırım biraz daha incelemeye ve okumaya ihtiyacınız var. Işık seçimi, bitki seçimi, yeni başlayanlar neler yapmalı gibi bir çok makale forumumuzda mevcut. Yardımı olacaktır. Saygılarımla.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 01:02
@lurtz27lp
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için araştırma halindeyim akvaryumu balgattaki bir akvaryumcuda çok uygun fiyata 120 litrelik akvaryum buldum onu almayı düşünüyorum 80x35x45 bitki türlerini araştırmaktayım tetra araştırmalarım devam ediyor. Alternatif olarak 60-70 lt arası yavru akvaryumu kurabilirim aynı standartlarda. bitki seçimini yavrular için agırlıklı son 4 tür ve eledoa dan yapmak istiyorum. dediğiniz gibi bitkide tecrübeye çok ihtiyacım var basit türlerle başlamak en iyisi olacak.
@sPiRit Teşekkür ederim tavsiyenize uyacağım. Uzun süre japonlara baktığım için biraz güvenim var ama lepsitesler farklı bir tür o nedenle ağırdan alıp araştırmaya devam ediyorum. kısacası katılıyorum size :) sadece malzemeleri toplamak için bir iki ay kadar zaman harcamayı istiyorum olmuşken en kalitelisi olsun donanımın. Canlılarıda o surede araştıracağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Mayıs 2014 21:15
Lepisteslerde nadir türlere öncelik verin.Bol ve sık bitkili olması yavrular için avantaj.Dış filtre daha pratik.Canlı ilanlarından uygun lepistes alabilirsiniz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Mayıs 2014 22:01
@japonsever Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için. Yavru yetiştirenlerden almayı düşünüyorum zaten. Bitkileride hala arastırmaktayım dış filtre için fiyat arastırmasına başladım akvaryumu sona bıraktım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir