Bitkili Akvaryumda Su Sertliği Ve Çözümü Hakkında


msurucuÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 139
msurucuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2018 15:51
Merhabalar,
Akvaryumumu kurduğumdan beri demir gübresini biraz fazla kaçırdığımda sisli bir görünüm olmaktaydı. EI metoduyla gübreleme yapıyorum. Araştırdığımda suyun genel sertliğinin yüksek olmasının bu duruma sebep vereceğini öğrendim. O sebeple Magnezyum vermeyi kestim akvaryuma ancak yine benzer durumlarla karşılaşınca mecburen ucuzundan bir test stribi aldım. Suyun genel sertliği 21'in üzerinde çıktı. Yani şebeke suyu çok sert bir suymuş. Su değişimlerimi üçlü karbon filtre ile yapıyordum. Filtre öncesi ve sonrası testlerimi yaptım, kloru engellese de suyun sertliğinde beklendiği gibi bir değişiklik olmuyor karbon filtrede. Forumlarda yaptığım araştırmalara göre genel sertliği düşürmek için reçine veya RO arıtma tavsiye ediliyor. Reçine filtreler suyun tuzluluğunu arttırdığı için çok da tavsiye edilmiyor, dolayısıyla RO arıtma ile suyu filtreleyip su değişimi yaptım tankta ve genel sertliği makul seviyelere indirebildim. Ancak burada da sorun RO filtre çıkışından 100 litre su değişimi için bile saatlerce beklemek zorunda kalmak. Haftada 150 litre kadar su değiştirmem gerekiyor. Bunun 50 litresini karbon filtreden yapmayı, kalan 100 litre kadarını da RO üzerinden yapmayı planladım. Ancak sabahtan akşama kadar su değişimi yapmak için dış filtreyi kapamak veya aşırı kısmak gerekiyor ve bu bakteri döngüsünde bir sorun yaratabilir diye düşünüyorum.
Uzun lafın kısası, bu işlemi farklı bir yolla yapmam mümkün müdür? 21 üzeri sertlikte bitki gelişiminde çok sorun yaşar mıyım (tabanda Cuba var)?

Teşekkürler

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan m.dÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/05/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 1571
sinan m.dÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2018 21:39
Selam. 2 çeşit sertlik var. Karbonat sertliği ve genel sertlik. Ve bu sertlikler Fransız Alman sertliği gibi gruplandırılabiliyorlar. Eğer karbonat sertliğinden bahsediyorsanız gerçekten çok yüksek değer, bu sertlik seviyesinde co2 verdiğinizde bitkilerin besin alımı için uygun pH değerine düşürmeniz gerçekten zor olabilir. Özellikle demiri yüksek pH larda bitkilerin istediği formda tutmak çok zor. Bunun için, yani yüksek pH'larda biraz daha etkili şelatlama yöntemlerinden Fe-DTPA formunu da ilaveten kullanabilirsiniz.

3lü membran filtre ile kH düşüremezsiniz kH düşürmek için osmos kullanmalı veya suyu kaynatmalısınız.. 2.si kötü seçenek..
Fikrimi sorarsanız kH alman sertliği seviyesinde 21'lerde ise osmos kullanılmalı (Osmos + çeşme suyu, kH 3lere kadar çekilebilir). Veya tamamen osmos kullanıp, K2CO3 ile kH 2-3 seviyelerinde tutabilirsiniz.

Ayrıca birde işin genel sertlik kısmı var. Eğer osmos kullanacaksanız GH da arttırmanız gerekecek. gH arttırıcı ürünler var; seachem equilibrium gibi veya fertiges'in muadil ürünü var, veya karidesçilerin kullandığı gH Plus ürünü var o da olmadı Tom Barr'ın gH arttırıcı basit tarifi var.(k2so4 mgso4 caso4) Genel sertliği de ayarlamanız lazım. Yani suyunuzu kendiniz ayarlayacaksınız, biraz zahmetli, büyük tanklarda daha da zahmetli. Depo tankınızın olması lazım, o konulara girmiyorum farklı çözümleri siz bulmalısınız.

Şebeke su sağlayıcınızın değerleri internet sitesinde varsa ordanda kontrol edebilirsiniz. Genelde fransız sertliği cinsinden olur, şaşırmayın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

msurucuÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2012
İl: Ankara
Mesaj: 139
msurucuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2018 00:08
Cevap için teşekkürler. Bahsettiğim genel sertlikti. Magnezyumu o sebeple kesmiştim. Şebeke suyunun genel sertliği yüksek. RO dışında bir alternatif var mıdır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir