Bitkili Akvaryum Kurma Sırası Bende (İzmi


traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 16:31
Sevgili site sakinlerine ve tüm akvaryum dostlarına merhabalar,

Yaklaşık 4 yıldır malawi türleri ve canlı doğuran besledikten sonra uzun zamandır istediğim bitkili akvaryum kurulumuna kısa zaman içinde başlayacağım. Bu konuyla ilgili olarak siteyi neredeyse hatim ettim diyebilirim. Ancak yinede aklımı kurcalayan şeyler var ve kurulumu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle mevcutları sıralayım;

Akvaryum:  70x30x25cm
Filtre: Atman F102 iç filtre,
Isıtıcı: Atman 100W
Aydınlatma: 1 adet 18W Philips Day Light, 1 Adet 18W Degenbao Grolux Pembe 20000K
Balıklar: 6xNeon, 3xMücevher, 2xPlati, 3xKiraz Zebra, 1 tane elma salyangoz
Bitkiler: Anubias barteri, Egeria densa (eleodoa), Vallisneria Americana Natans (Saz)
Taban: Şu anda Maalesef Midye Kırığı (Bu konuda birkaç akvaryumcumun yanlış bilgilendirmesine kurban oldum. Bitkili akvaryum için en uygun kum olduğunu idda etmişlerdi. Hatta burada edindiğim bilgilerle aldığım yere gidip midye kırığının bu işe uygun olmadığını saatlerce tartıştım ama nafile, iade alma konusunda sorun çıkartmamasına rağmen akvaryumcum hala midye kırığından kendisinin ve tanıdığı üreticilerin büyük verim aldığını söylüyor. Sebep olarak ise köklerin bu kumda rahat ilerleyebilmesini gösteriyor. Quartz kumda kökler köşeli ve keskin yapı yüzünden rahat yayılamıyormuş.)

Neyse efendim konumuza dönelim. Edindiğim bilgiler, yaptığım salınım testleri ve bulabildiğim malzemeler ışığında ben aşağıdaki gibi bir taban hedefliyorum bakalım siz ne yorum yapacaksınız.

Alttan üste doğru:
Torf - Zemini kabaca kaplayacak kadar serpmeyi düşünüyorum.

(GartenGold Cocopeat-İzmir Kemeraltındaki tüm tarım/bahçe ürünleri satanları gezdim hiçbirinin elinde yok hatta büyük çoğunluğun hindistan cevizi torfu diye bir üründen haberi yok üstüne üstlük uydurmuşlar, kandırmışlar seni diye tersleyip sinirimi bozanlar bile oldu. http://www.tarimtedarik.com sitesinden siparişimi verdim bekliyorum. Sonradan Kipa'da Dünya marka Cocopeat ürününü gördüm, üstelik kargo parası da vermeden buradan da tedarik edilebilir)

Lav Kırığı - Bu ürünüde bulmam kolay olmadı. Gözenekleri sayesinde tabanda bakteriyel faaliyetler ve mineral açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Misket Gübre - Azoo Condensed Additional Fertilizer

Sineklik

Siyah İnce Quartz (Tuz ruhu testini %100 başarıyla geçti) -Ana Dekor-

Açık Sarı İnce Quartz (Tuz ruhu testini %98 başarıyla geçti) -Ön Dekor-

Bunların dışında quartzın altında kullanmak için çeşitli dere kumları aldım ve test ettim ancak tuz ruhu ile testte bira gibi köpürmeyenini ben bulamadım. (Bu tecrübe ile dere kumu suya salınım yapmaz değerleri değiştirmez diyen arkadaşlara katılmadığımı belirtmek isterim. Mutlaka kullanacağınız kum ve taşları önce kendiniz test edin sonra uygunsa kullanın. Denediğim birçok quartz bile köpürüyor.)

Bu sebepten ötürü dere kumunu liste dışı bırakıyorum. Esasen yuvarlak hatları ve aralıkları ile quartzın altında köklerin rahat ilerlemeleri için koymak istiyordum. Şimdi dere kumu yerine quartzın altına benzer vazife için aquaclay koymayı düşünüyorum ancak tam karar veremedim. Siz ne dersiniz gerek var mı?

İzmir'de bitki bulmak gerçekten dert. Aradığım bitkileri bulamadım, bu hususta yardım ve her türlü paylaşımlarınıza açığım. Şimdilik edinmek istediğim bitkiler şöyle; (çok zora kaçmak istemiyorum ilk etapta)

Eleocharis parvula - ön plan
Microsorum pteropus – java fern
Vesicularia dubyana – java moss
Hygrophila Difformis (Çınar)
Bacopa Caroliniana


3 Adet mango köküm var, mossu bunlara sardıracağım. Daha bitki listesini tam oturtamadım ancak DIY mayalı CO2 takviyesi yapmayı ve iç filtreden DIY dış filtre yapmayı düşünüyorum. Ancak daha çok araştırma yapmam lazım. Endişe ettiğim konu ise şuan tanka hava veren iç filtreyi iptal edince balıklar nasıl O2 bulacaklar? Sonuçta bitkiler yeterli düzeyde O2 sağlayana kadar uzunca bir zaman gerekecek ayrıca geceleri balıklarla birlikte bitkilerde O2 tüketeceğinden balıkların boğulmasından endişe ediyorum.

Diğer bir konu, balıkların yeni düzene kayıpsız uyum sağlamaları... Kuruluma başlamadan önce akvaryumdaki mevcut oturmuş suyu bulandırmadan üstten hortumla damacanaya almayı sonra 20lt.lik bir haznem var orada hava taşı ve ısıtıcı ile akvaryumdan çektiğim suyun içine balıkları koymayı planlıyorum. Ben akvaryumu yeni formuna sokarken balıklar da burada küçük bir tatil yapsınlar. Dekor tamamlandıktan ve bidonda sakladığım oturmuş suyu akvaryuma katıp filtreyi açıp berraklaştırdıktan sonra (sanırım yaklaşık 2 gün), balıkları ana tanka bekledikleri su ile birlikte almayı düşünüyorum. Burdaki amacım su değerleri yavaş yavaş değişsin ve bu sürece balıklar da adapte olsun. Haftada 1 yapacağım 1/4lük su değişimi ile su doğal dengesine adım adım  ulaşacak.

Tüm malzemeler elime geçince fotolarla destekleyerek kurulumu sizlerle paylaşacağım. Bu arada bol bol bitki bulmam lazım. Şimdilik benden bu kadar, tekrar görüşünceye dek yorum ve eleştirilerinizle katkıda bulunursanız memnun ve huzurlu olurum.

Büyüklerimin ellerinden, küçüklerimin gözlerinden öperim!

traderocker2009-05-18 16:47:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

makrakantaÇevrim Dışı

Kayıt: 21/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 265
makrakantaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 16:44
Onur Bey Merhaba;
 
Bitkili akvaryuma geçmenize sevindim, kurunca herşey oturunca malawi ile boşuna vakit geçirdiğinizi farkedeceksiniz. Bende öğle oldu.
 
İzmir' parvula hariç diğer bitkileri bulabilirsiniz gerekirse yer tarif edebilirim, ama İzmir bitkili akvaryum konusunda acayip bilgisiz, akvaryumcularının çoğunun difüzörün bile ne olduğu konusunda bilgisi yok yada bana denk gelmedi.
 
Ben genelde İstanbul'dan kargo ile aldım bitkileri ve malzemeleri,
Aquaclay İzmir'de bir yerde rastladım bulamaz iseniz yerini söylerim.
Fotoğraflarıda bekliyorum..
 
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafayıldırımÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4289,1[/B]
Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1915
mustafayıldırımÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 16:51
        Onur Bey hayırlı olsun ,kısaca değineceğim,parvula düşündüğünüz ışık sisteminde alt limitdesiniz ve 20000 k floresan deniz akvaryumları için uygundur sizde yosunu tetikleyecektir.Dere kumu konusunda test yaparken çok iyi ,defalarca yıkanmış olması gerekir aksi takdirde kirli her kum köpürür,saygılar. mustafayıldırım2009-05-12 16:58:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 17:09
Merhaba Mustafa Bey,

Cevabınıza çok teşekkür ederim. Elimdeki florasanda "marine and fresh water" yazıyordu akvaryumcumun tavsiyesiyle almıştım ancak dediğiniz gibiyse değiştireyim.

Test ettiğim tüm kumları yıkadıktan sonra tuz ruhu ile denedim. İçeriği karışık olduğundan bazı taşlar köpürmezken bazıları deli gibi köpürüyordü. Hatta inat edip ayıklamaya bile çalıştım ama saatler sonra ev halkının yoğun tepkisi ve benim keskin kokuya daha fazla dayanamam sonucu pes edip attım bir kenarıya :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

El MartilloÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 256
El MartilloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 17:20
Tuz ruhu (HCl) karbonatlı (özellikle kalsit CaCO3) minerallerle tepki verir. Yani kireç diyelim biz. Oturup laboratuarda bunun deneyinin yapmadım ama balık beslediğimiz 6-7 gibi ph derecelerinde, akvaryum gibi doğaya göre çok durgun sayılacak aşınmasız ortamlarda her hangi bir kaya veya kumun suyun sertlik, PH gibi değerlerini değiştirmesi (virgülden sonra 2 basamak kadar) pek mümkün değildir. Bunu şöyle canlandırmayla düşünün. Chiclid akvaryumlarında yıllardır duyan kayalar ne kadar kütle kaybetti?...Bu sertlik değerine ne kadar yansır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetinsoftÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 74
cetinsoftÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 17:35
Hayırlı olsun.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Huseyin'sÇevrim Dışı

Kayıt: 28/09/2007
İl: Tekirdag
Mesaj: 75
Huseyin'sÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 17:37

İnşaallah güzel bir akvaryum olur tebrikler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 20:48
Onur Bey merhaba,

Öncelikle hayırlı olsun. Böyle güzel araştırıp özenle uzun uzun yazmanız, yakında kuracağınız tankında ne denli güzel olabileceğinin bir göstergesi bana göre. Kurulumu merakla bekliyoruz :)

20000 K Red Light olarak bahsettiğiniz lambanın bitki akvaryumuna uygun bir lamba olma olasılığı düşük gibi geliyor banada (kesin birşey söylemek şu durumda mümkün değil elbette; belki lambanın tam marka modelini vermeniz ve araştırmamız durumunda kesin birşey söyleyebiliriz). İşi sağlama almak istiyorsanız yerine bir adet Sylvania Grolux almanızı tavsiye edeceğim.

Kullanmayı düşündüğünüz kuartz kumların tane kalınlığı hakkında bilgi vermemişsiniz; o nedenle küçük bir hatırlatma olarak en az 1 en fazla 5 mm, optimum 3-4 mm (genel anlamda, bitki türlerine göre değişir aslında) olması gerektiğini belirtelim.

Kuartz kumun altına Aquaclay kullandığınız taktirde (anladığım kadarıyla Aquaclay sinekliğin üzerinde olacak) Aquaclay hafif ve iri taneli yapısı nedeniyle zamanla tabanda yükselip yüzeye çıkacak ve oldukça kötü bir görüntünün oluşmasına neden olacak. Tavsiyem ya sinekliğin altında kullanmanız (ki onada gerek yok bence, çünkü lav taşı kullanıyorsunuz) veya hiç kullanmamanız yönünde olur.

Balıkların O2 yetersizliği konusunda: Balık sayınız çok fazla değil. Sadece bitkilerin adaptasyonu süresince (2 hafta kadar) özellikle geceleri tanka hava vermeniz uygun olabilir. Bu konuyu gözlem ile fazla problem yaşamadan aşmanız mümkün diye düşünüyorum.

Dere kumları arasında da salınım yapmayanlar çıkıyor ama çok nadir. Dediğiniz gibi tuz ruhu elde dolaşmak lazım :)

Kolaylıklar dilerim..
mustafaerdogar2009-05-12 20:50:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Mayıs 2009 22:26
Selamlar Mustafa Bey,

Detaylı cevabınızdan ötürü teşekkür ederim. Forumdaki çeşitli yazılarınızı defalarca okumuş ve sayenizde birçok bilgi edinmiş biri olarak cevap yazmanızdan ayrıca onur duydum.

Söz konusu florasanımı burdan inceleyebilirsiniz. İzmirdeki akvaryumcularda sıkça kullanıldığını görüdüğüm ucuz bir ürün.
http://www.sadanlar.com.tr/Tr/ProductDetail.aspx?ProductId=1190&MainCategoryId=4&SubCategoryId=346&T=T8%20GROLUX%2018W%20589mm%20PEMBE

Dediğiniz gibi kum almaya giderken bi elde tuz ruhu bir elde bardak öyle gezdim akvaryumcuları ve hepsi beni şaşkınlıkla izledi :)

Kullanacağım quartz kumlar yaklaşık 2-3mm civarı incelikte. Aquaclay konusunda haklısınız ben de kararsızım, sinekliğin üstüne bir parmak kalınlığında serip üzerini  2-3 parmak kadar quartz ile örtmeyi düşünmüştüm. Böylece bitkileri ekince kökler Aquaclay katmanına yakın olacak ve boşluklar arasında rahatça yayılacak ve sinekliğe kadar inecek. Sanıyorum sinekliği geçip torfa kadar ilerlemez, sineklik yüzeyine yayılırlar.

Özetle esas amaç ince quartz kum taneleri arasında boşluk olmamasından ötürü köklerin rahat ilerleyemeyeceği varsayımından hareketle dere kumu/çakıltaşı misali torf ile quartz arasında sirkülasyonun rahat olacağı boşluklu bir yapı oluşturmak. Böylece torfun salımı bir nebzede olsa quartz tabasının altında birikerek suya salınım yavaş olacak, hem de aquaclayın besin özelliğinden faydalanmış olacağım.

Aquaclayı sinekliğin altına yerleştirmek kesinlikle daha kullanışlı olacaktır. Ancak; burada aquaclayı sinekliğin üzerine düşünmemin tek sebebi köklerin sineklik engeline rastlayınca sineklik ile quartz arasında rahatça hareket edemeyecekleri düşüncesi.

Zaten eğer ki kökler quartz içinde rahatça yol alabiliyorsa ve sineklik yollarını kesmiyorsa (siz tecrübe etmişsinizdir mutlaka) o halde aquaclay kullanmama da gerek yok sanırım.

Cevaplarınızı heyecan ve sabırsızlıkla bekliyorum.

Saygılarımla,

traderocker2009-05-13 02:21:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GünkutÇevrim Dışı

Kayıt: 31/03/2008
İl: Izmir
Mesaj: 231
GünkutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 02:47
Bir İzmirli olarak gelişmeleri merakla takip edeceğim, umarım istediğiniz gibi içinize sinen bir tank olur.Birde tarım tedarikten aldığınız ürünün tam linkini verirseniz sevinirim. saygılar.
Günkut2009-05-13 02:48:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafaerdogarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[B]6033,1[/B] [C]3,2,38529[/C]
Kayıt: 13/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 2469
mustafaerdogarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 12:31
Sizler gibi akvaristlere yardımcı olmak benim için bir zevk; teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

Lamba konusunda verdiğiniz linke bakılırsa şimdilik kullanmanızda bir sorun gözükmüyor. Zamanla, performansından memnun kalmadığınız taktirde değiştirirsiniz.

Kumunuzun tane kalınlığı yeterli kök gelişimi için uygun; yerinizde olsam Aquaclay kullanmazdım. Eksileri artılarından fazla oluyor bana göre. Bu arada, sinekliğin arasından köklerin bir çoğu geçebiliyor, bu konuda da endişe duymanıza gerek yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafayıldırımÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4289,1[/B]
Kayıt: 14/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1915
mustafayıldırımÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 12:52
        Aydınlatma: 1 adet 18W Philips Day Light, 1 Adet 120000K 8W
Degenbao Grolux Pembe
        Zannedersem bu floresan 20000 k değil ,muftemelen 8500 k dir.         

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2009 16:55
Günkut Bey,

Tam adres şu şekilde:
http://www.tarimtedarik.com/store/ProductDetails.aspx?productId=86018

Sipariş verdiğim gün kargoya teslim edildi ve 24 saat dolmadan ürün elime ulaştı. Tek aklıma takılan ürün orjinal ambalajında değil normal bir poşet içinde geldi umarım orjinal üründür. Bu arada 10tl kargo parası ödemek de canımı sıkmadı değil. Onun yerine Kipadan Dünya marka Cocopeat almak daha mantıklı gibi tabiki kalite farkı varmıdır bilemem.

Mustafa Erdoğar Bey,
Dediğiniz gibi lav kırığının sirkulasyon için yeterli olacağını düşünerek aquaclayı kullanma fikrinden vazgeçtim.

Mustafa Yıldırım Bey,
Sanıyorum bir yanlış anlama oldu.  Elimdeki florasan üzerinde yazdığı şekli ile 18W Degenbao Grolux 20000K Aquarium Red Florasant (Red dediğine bakmayın bildiğiniz pembe yanıyor ve balıkların renklerini ortaya çıkarıyor daylight ile birlikte çok hoş sıcak canlı bir aydınlatma oldu). Ancak burada 20000K değeri iyi mi dir kötü müdür bilmiyorum.

Bu arada dün akşam elimdeki eledoaların yaprak diplerinde nokta büyüklüğünde birkaç salyangoz yakaladım ve attım. Oysa metilen mavisi ve tuzlu suda uzunca bekletmiştim bitkileri bir de bakır sülfat banyosu uygulamam gerekecek anlaşılan.

İzmirli arkadaşlardan rica etsem kaya çeşitleri konusunda bana tarif edebilecekleri bir yer var mı? Dekorumda kuma gömülü siyah zemine uygun renklerde küçük kayalar kullanmak istiyorum ve gezdiğim akvaryumcularda ilgimi çeken birşey bulamadım.




traderocker2009-05-13 17:00:58

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

traderockerÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2007
İl: Izmir
Mesaj: 27
traderockerÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2009 13:30
Dün akşam bitkilerimi bakır sülfat edinemediğim için sabredemeyip yerine 5lt su 200gr tuz ve 5damla metilen mavisi karışımında yaklaşık 30dk beklettim. Bitkilerim oldukça zayıf düştü pörsüdü ancak suyun dibinde minicik salyangozlar, yumurta olduğunu tahmin ettiğim kırmızı noktacıklar ve bolca kahve rengi algleri görünce bu sefer başardım sanırım diye sevinçle bitkileri duruladım.

Bitkileri dezenfekte etmek ve salyangozdan arındırmak için bu dozda hazırlanan bir banyonun çok etkili olduğunu hatta 15 dk beklemenin yeterli olacağını düşünüyorum. Bundan sonra da bitkilerimi akvaryuma eklemeden önce sanırım bu uygulamayı tercih edeceğim.

Midye kırığı taban ve balıklarla bekleyen bitkilerde ve camlarda kahverengi alg olması canımı sıktı. Bekleyen bitkiler için 2 kere 1 hafta arayla sıvı gübre vermiştim ve aydınlatmam ortalama günde 7 saat çalışıyor. Daha şimdiden böyle giderse, torf ve misket gübreli kurulumdan sonra alg ve yosun patlaması olur diye endişe duyuyorum. Özellikle aşağıda yazılanları okuyunca iyice aklım bulandı çıkamadım işin içinden. Benim floların T8 olduğunu tahmin ediyorum ama emin değilim nasıl bileceğim üzerinde yazmıyor ki?T5 ve T8 çap ölçüsünü verebilecek varsa ölçerek öğrenebilirim. Bir de tabi bahsedilen floları bulabilmek sorunu var. Elektrikçilerin bu konularda çok donanımlı olduğunu sanmıyorum.

http://www.akvaryum.com/Forum/lambalar_icin_en_yuksek_(lm)_ve_(k)_k211767.asp
http://www.akvaryum.com/Forum/isik_ve_bitkiler_(makale)_k225341.asp
http://www.akvaryum.com/makale.asp?alt_kat=1281&id=37

Zaten yeterince masraf yaptım ama sonradan daha çok sıkıntı yaşamaktansa baştan tedbir almak en iyisi. Alg ve yosun sorunu yaşamamak için kurulumda bolca bitki ekmek ve yosun yiyicilerden eklemenin yanı sıra oluşumu önlemek için ne yapmam gerek lütfen yardımcı olur musunuz? Floları değiştirmeli miyim? Bu arada Philips Daylight flo yaklaşık 2,5 yıllık ve hala çok iyi aydınlatıyor ama diğerini yeni almıştım ne yazık ki :(

Saygılar,


traderocker2009-05-14 16:39:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir