Bitki Transferinde Dezenfeksiyon Tavsiyesi Lazım


efkangoÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2024
İl: Ankara
Mesaj: 6
efkangoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2024 23:18
Selamlar değerli hobiciler,
Sorun yaklaşık 2 ay önce Glucazyme'i çözelti katkı zannederek gereğinden fazla atmam ile başladı (aslında önerilen dozajda attım fakat bu süreçte hiçbir canlı bulunmadığı için yem doğal olarak dibe çökmüş ve birikmiş). Fazla yemlemeden ötürü nametodlar basmıştı şuan ise 2 aylık mücadelenin ardından nametodları neredeyse yok etmiş olsamda ilk planaryayı gördüm. Bu süreçte düzenli su değişimleri, olabildiğince kum temizliği, salyangoz ve çöpçü gibi denemeler yapsamda sanki 2gr attığım Glucazyme 2kg olmuş durumda cidden kumun herhangi bir yeriyle küçük bir oynamada akvaryum toz bulutu oluyor.
Ve artık yem artığını temizleme konusunda pes ettim. Kumu çöpe atıp, filtreyi değiştirip boş akvaryumun camlarını iyice temizleyeceğim (burada katkısız çamaşır suyunda karar kıldım daha sağlıklı bir öneri varsa açığım).
Asıl sorun bitkiler, çöpe atmak istemiyorum fakat planarya yumurtası sanırım gereğinden fazla sağlam bir şey. Yeni kurduğum tankta 2. hafta planarya görürsem kafayı yiyebilirim.
Bitkileri sodyum permanganat mı hidrojen peroksit mi yoksa çamaşır suyu ile mi dezenfekte etmeliyim? Çamaşır suyuna göre nispeten daha hafif olan diğer hidrojen peroksit gibi kimyasallar ile bitkilere banyo yaptırıp, yeni tanka ekledikten 15 gün sonra ChemVital Rid Planaria da kullanmak aklıma geldi (veya bitkileri sadece bu ilacı attığım bir kapta 72 saat bekletmek) ama tekrardan bir süreç yaşamak, döngüsü yeni başlayan akvaryumda su değişimi vs. bilemiyorum[:?]
Benzer dezenfeksiyon işlemleri için konular var hepsini okudum fakat emin olamadığım nokta genelde balıklar için parazitlerden veya salyangoz için vs. açılmış bu konular. Planarya, hydra vb. zararlı canlılar için bir tavsiye göremedim. Bu arada "boşver at bitkileri yenilerini al" derseniz bu da yapabileceğim bir şey. Söküp atmadan önce bir çözüm yolu varsa diye sizlere danışmak istedim. Teşekkürler[EDIT]efkango,2024-09-07 23:28:01[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DextranÇevrimiçi

Kayıt: 18/01/2014
İl: Ankara
Mesaj: 42
DextranÇevrimiçi
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2024 23:32
Planarya ile önceden ufak bir mücadelem olmuştu ve sonuç almıştım.

https://www.akvaryum.com/Forum/karides_tankinda_andazol_ile_planarya_mucadelesi_k976491.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efkangoÇevrim Dışı

Kayıt: 31/05/2024
İl: Ankara
Mesaj: 6
efkangoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2024 23:40
Öncelikle teşekkür ederim yardımınız için. Kumu ve filtreyi kesinlikle ne olursa olsun değiştireceğim. Kumu değiştirdikten sonra suyu da tamamen değiştiririm. O yüzden sorunum planarya vb. zararlı canlıların yumurtalarını veya tekrardan çoğalmalarını sağlayacak kalıntıları yeni kurduğum akvaryuma taşımamak. Altını tekrardan çizmek istedim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir