Bitki Seçiminde Uzman İpuçları
Merhabalar dostlar,
bazı arkadaşlarımın, "benim sitem" uygulaması kapsamında site açma yetkisinin sadece forum özel üyesi ya da uzman akvarist arkadaşlara verilmesini eleştirdiğini görüyorum. Eminim ki paylaşım konusunda samimi olan arkadaşım, bilgi birikimini ihtiyacı olanlarla her ortamda buluşturabilir. Boş keseden atmamış olmak için bunun örneğini de ekte gönderiyorum: İşte "Benim Makalem"
_______________________________________________
Yazar : Jon Weaver
Çeviren : Sertaç CAN
Alıntıdır: http://www.aquaarticles.com/expert-tips-on-choosing-plants-f or-your-aquarium/
AKVARYUM BİTKİSİ SEÇİMİNDE UZMAN İPUÇLARI
Akvaryum bitkilerindeki azımsanmayacak çeşitliliği gördüğümüzde, gözümüze güzel gelen her türden bir tane alma konusunda kendimizi tutamayız. Eğer siz de böyle yapıyorsanız, paranızı boşa harcıyorsunuz demektir.
Tankınızdaki bir düzine farklı türdeki bitki, sürekli birbirleri ile besin ve ışık konusunda mücadele edecek ve sonunda en güçlüler en büyük yeri kaplarken, diğerleri ölüme terk edilecektir. Bu yüzden kendimizi dizginlemeli ve ilk etapta sadece 3 türle başlamalıyız. Bu iç türden ikisi arka zemine dikilmek üzere ve bir tanesi de orta süsü olarak seçilmelidir.
Arka plana dikilecek iki bitkiden biri için tavsiyem Vallisneria ya da Saggitaria 'dır. Ancak her iki bitkiyi birden aynı tanka koymanızı tavsiye etmem.
İkinci arkazemin bitkisi olarak ise çalı görünümlü gür bitkileri tavsiye ederim. Bunlardan Hygrophila bakımı en kolay olanlarıdır. Fakat yine de Cabomba-Limnophila ve Ludwigia nın özellikle tropik akvaryumlar için çok daha dekoratif olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Bu öneriler aynı zamanda soğuk su akvaryumlarına başlayanlar için de aynen geçerlidir.
Üçüncü bitki olarak, ılık su akvaryumları için Cryptocoryne, Echinodorus ya da Aponogeton; soğuk su akvaryumları için Hottonia, Muphar ya da Ranunculus tavsiye edilir. Bahsettiğim tüm bu türlerin gerçekten de güzel görünüşlü olduğunu da belirteyim.
Sağlıklı bitkiler, dolgun, körpe ve canlı renklerde olurlar. Soluk ve yara almış bitkileri kesinlikle tercih etmeyin. Bir çok akvaryum bitkisi, suyun dışında aşırı kırılgandır ve dikkatli tutulmaları gerekir. Hiç bir zaman, bitkileri gövdelerinden tutarak sökmeye çalışmayın. En iyi yöntem, bitkiyi tabanı ile birlikte kaldırmaktır. Gelişimini tatamamlamış bitkilerdense, gelişmekte olan ve mümkün olduğunca fazla yaprağı bulunan bitkileri seçiniz.
Bitki satın alırken, kesilme yönetemiyle üretilenlerden saçak şeklinde sık köklü, ve gövdesindeki boğumlardan yeni filiz verenleri tercih edin. Bu şekilde bitkinin daha çabuk tutmasını sağlarsınız.
Özellikle taçlı bitkilerin, sağlıklı kökleri bulunmalıdır. Satın alırken mutlaka köklerin saçaklı, bitkinin ise dolgun olmasına dikkat edin.
Tüm akvaryum bitkileri arasında, yukarıda saydıklarım en sorunsuz ve çekici olanlarıdır. Sağlıklı bitkiler satın aldığınıza emin olursanız, güzel bir akvaryum kurma yolunda ilerliyorsunuz demektir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Bu söylediğin bitkilerin Türkçe karşılığı var mı?Resimleri varsa daha anlamlı ve anlaşılır olacak.Bilgiler için teşekkürler.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Sertaç bey,
Emeğinize sağlık özellikle yabancı dil bilmeyenler için bu tür çeviriler altın değerinde..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir