Bitki Akvaryumum


bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2006 22:36
[QUOTE=amatör]

Merhabalar

 

Evet, forum yöneticisine yakışır bir akvaryum.Şimdide biraz eleştiri ve öneri getirelim.Objektif olmak gerekirse, ufak tefek kolaylıkla düzeltilebilecek hatalar dışında (ısıtıcı ve kablosunun görünmesi, bazı fotoların flu çıkması, tarih gözükmesi) Türkiye standartlarının ÜSTÜNDE, Dünya standartlarına yakın fakat Uluslararası yarışmalarda dereceye (ilk üçe) girmekten uzak bir tatlı su akvaryumu.Zira Uluslararası yarışmalarda başarılı olabilmek için güzel bir konu, kompozisyon ve peyzaj yakalamak bilmek  lazımdır.İleride Uluslararası yarışmalarda dereceye giren Türkleri de görmek temennisi ile.... sizi kutluyorum.

[/QUOTE]

Herkese yorumları için çok teşekkürler. İşi buraya kadar getiren ana 2 unsur, sabır ve hangi bitkinin ne kadar uzayabileceğini öngörme, bence herkes bu gibi bir akvaryumu kurabilir.

Ufuk Bey söylediklerinize harfiyen katılıyorum. Bu konuyu burada belirtmek biraz abs olacak ama sizi ne zamandır takip ediyorum, benim için Türkiye'deki en üst hobici sizsiniz. Şunu bunu üreteyim derdinde değilsiniz, kimseyle sorununuz yok, kiminle ve ne şekilde muhatap olacağınızı biliyorsunuz, bilgi neredeyse oradasınız, forum forum dolaşıp hobicilik adına bilgi topluyorsunuz, yurt dışındaki olayları dahil pek çok şeyi takip ediyorsunuz, yarışmamıza devamlı katılıyorsunuz ve eminim ki derdiniz bir şey kazanmak değil, sadece gerçek anlamda katılmak. Katılımı arttırmak hobiyi güzelleştirmek için... Hiçbir çıkar amacı gütmeden, hiç bir çıkarınız olmadan "hobi" olarak bu işi yapıyorsunuz. Kimseye hoş görünme amacınız da yok. Sizin gibi hobiciler oldukça, bu hobi emin olun çok gelişecektir, sizin gibi hobiciler oldukça bizler burada bu işi yapmaktan bıkmayacağız. Keşke ben de sizin kadar hobiye faydalı biri olabilsem. Önemli olan sadece bir şeyler üretmek değil sizin gibi bir duruş sergilemek. 

Akvaryumuma gelirsek ben bundan çok daha fazlasını yapamam, evet bir miktar bilgim var daha da edinirim ancak sanatsal yönüm Hollanda tipi (Dutch Style)akvaryumlardan dışarı çıkmama izin vermez. 3 Boyut vereyim diyince aklıma orta kesimi kesip atıp boşaltmaktan başka hiçbir şey gelmiyor. Başka bir hobiciden fikir gelse de özgün olmayacak. Kısacası yurt dışında ödül almak için gereken sanatsal yön bende yok, bu yönleri olan hobiciler, gerçek hobici olarak kalırsa bu ödülleri toplayacağımızdan kuşkum yok.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2006 23:13
[QUOTE=geronimo]

Bir adet karbondioksit sistemi kurabilecek kadar parayı bir araya getirdiğim an...

[/QUOTE]

Abi öğrenciyim, elime hiç bir kerede tüp+vana+seramik sistem alcak para (1 küsür milyar) geçmedi, sabırla 3 kök, 5 kök ekleye ekleye bu hale getirdim, hala da fermente CO2 kullanıyorum. Bence tüplü sistem almayın. Önerim ben yaptım oldu şeklinde kötü bir mantıktır kabul ediyorum ancak; özellikle başta kesinlikle difüzör kullanın bitkilerin alışıp gelişmesinde CO2'nin önemi büyük fakat artık bitkiler oturduktan sonra bitkinin hızlı büyümesi sizin için dezavantaj oluyor, budamalar 1 sene geçtikten sonra (akvaryum yaklaşık 14 aylık) can sıkıyor. Başta tüp alırsanız daha hızlı geliştirirsiniz, daha sonra vanası devamlı kısık halde çalışacak, büyük tüp ve sistemi çok yer kaplayacaktır, vananın kaçırması gibi şeyler düşük ihtimal de olsa hep korku verir. Onun yerine başta kurarken 2 ya da 3 (ben 1 kullandım) şişe ile fermantasyon yaptırırsanız önce iyice geliştirirsiniz, sonra istediğiniz hale geldiklerinde 1 adede düşürerek rahat rahat bakımını yaparsınız. Zaten bitkinin yanına pek çok balık koyuyoruz, onlar da az miktar da olsa suya eriyik karbondioksit bırakıyor. Bir an önce olsun isterseniz tüpün çok faydası vardır ancak bitkiler balık gibi değildir, zaman sıkıntınız yoksa bakım için ihtiyaçlarını fazlaca vermek durumunda değilsiniz, bitkilerin sinir sistemi olmadığı için acı, açlık vb. hissetmezler. Karbondioksiti az verdiğinizde veya budarken bitkiyi kestiğinizde üzülmenize gerek yok

Bir de şöyle bir şey var, daha önce de belirtmiştim bitkilerde minimum kuralı vardır. Bitkide büyümeyi sağlayan demir, ışık, gübre, CO2 ve daha pek çok şey vardır. Örneğin ışığınız yetersiz diye bitkiler büyümüyorsa siz istediğiniz kadar karbondioksit verin CO2 artımından kaynaklanan bir mm daha fazla büyüme olmaz, ya da çok kuvetli ışıkta karbondioksit vermezseniz o zaman yine ışık artması nedeniyle büyüme olmaz, ancak havadaki karbondioksit çözülmesiyle minik miktar büyüme olur. O yüzden sadece CO2'ye değil ışığa ve diğer elementlere de dikkat etmelisiniz. Diyeceksiniz ki her şey muhteşem olursa sınırlayan ne olur? Acaba bitkimiz bir gecede Jack'in fasülye ağacı gibi göğe yüksele bilir mi?  Her bitkinin belirli bir maksimum büyüme hızı vardır, bu da o bitkilerin enzimlerinin hızıyla alakalıdır, bir nevi genetiktir.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2006 23:18
[QUOTE=serkan_cetinkol]Kum kaybolduktan sonra çok daha güzel olacak.İlk bakışta bu güzelliğin içinde göz dolduran balık arıyor gözler [/QUOTE]Bu iki görüşe katılıyorum, benimde gözlerim ilk etapta iri balıklar aradı.
Bana göre akvaryumun üstündeki kırmızılıklar akvaryumu soluk gösteriyor, daha canlı yeşil tonlar veya daha canlı kırmızı tonlar daha güzel bir hava katar.(Kalın gövdeli veya yapraklı bitkiler.)
 
Gördüğüm başarılı tanklarda dikkatimi çeken bir husus var, asla üstte ince gövdeli bitkiler tercih edilmiyor. Böylece bitkilerin ışığı aralarına alarak renk bozulmaları yapmalarına engel olunuyor, mesela;

Yahut bitkileri üst yüzeye fazla yaklaştırmıyorlar, dipte bütünlük hakim oluyor.
Mesela;

Bitkiler konusunda bilgim olduğu söylenemez, Türkiyede aranılan bitkilerin bulunması da sıkıntı. O yüzden belki bir tavsiye veremem ama bu konuda bence sen birşeyler yapabilrsin.
Bence akvaryumu bitkiyle doldurmak yerine bütünlüğü yakalamaya çalışmalı.
Mesela bu bitki, sanırım zenkeri güzel durabilir.


Tabanda komple bir yeşillik yakalamak oldukça değiştirecek.
Sanırım bunun üzerine çalışıyorsundur. (Bence bitki akvaryumlarında olmazsa olmaz)
Ben pek anlamam sadece nacizane görüşlerim bunlar.
Eline, emeğine sağlık, iyi yoldasın çok daha iyi olacağına inanıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2006 00:11

Zenkerileri akvaryumdan uzun süre önce çıkarmıştım, en son hatırladığım bir yaprağının bir elimin açılmış halinden (karış ) daha büyük olduğuydu. Altındaki bitkilerin ışığını çok kesiyor zaten bir üst yüzey bitkisi, suyun yüzeyine çıkar. Yine daha önce dev bir Echinodorus osirisim vardı dediğin gibi geniş yapraklıydı, ancak bence o tip bitkiler ancak dev akvaryumlarda kullanılmalı. Aksi taktirde çok kötü görüntüler ortaya çıkıyor çünkü çok büyüyorlar. Örneğini verdiğin 2. akvaryumun ömrü çok kısadır, o sazımsı bitkiler, sağ ve sol arkadaki geniş yapraklı bitkiler büyük yaprakları çıkarmaya vu uzamaya başlar. Büyük çıkan yaprakları ne kadar budarsanız budayın büyükler yine çıkacaktır, güzel görünen küçükler ise bir süre sonra çüreyecektir, büyükler yine su üzerine ulaşıp yüzeyi aşacaktır. Akvaryumu kurarken çok fazla bitki değiştirdim. Ör çıkardığım bi amazonu çıkarma nedenim:

Kökün sağındaki amazona bak, 29 Eylül http://img488.imageshack.us/img488/6304/resim0469wc.jpg 
Hala kökün sağında 20 kasım http://img513.imageshack.us/img513/9408/epsn00016lt.jpg
Olayı aştı, her yaprağı tepeye çıkmaya sudan ayrılmaya başladı.
12 Şubat http://img98.imageshack.us/img98/7748/akv2vj.jpg
 4 ay gibi bir sürede dahi bir bebek deve dönüşebiliyor. 1-2 ayda yarışma için hazırlanacak tanklara olur ancak uzun soluklu tank için bu gibi bitkiler kullanılmamalı.

Büyük balık konusunda ramireziler büyük olmasa da cichlid familyasından ve karidesleri devamlı rahatsız ediyorlar, karidesler onlar varken hep saklanıyor. Discus zaten karides avcısı ve akvaryuma eklersem filtrasyonu daha önce zorlamamıştı ama bu sefer daha çok balık var akvaryumda zorlayabilir. Bunun yanında bitki yemelerinden korkmasam gökkuşaklarından koyabilirim ama onlar da bitki yiyorlar.

Yakında kiraz karideslerim gelecek, daha önceki kirazları suya dökülen fermantasyon suyu yüzünden kaybetmiştim. Bir de balta balığı alacağım ama istediğim türünü bulamıyorum.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

strangerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 1663
strangerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2006 00:15
Refet Ali AMANO.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 30 Eylül 2006 01:14

Metin Oharo  Abi resmen övgü değil gaz veriyorsun.
İlerideki istediğim halini photoshopta yaptım. Umarım bu hale gelir.
Bu arada bu hariç fotoların hiçbirinde en ufak fotoşop yoktur, uğraşsam çok daha güzel hallere getirebilirdim ancak bir flaşlı bir de flaşsız fotosunu koyarak mümkün olan her gözle görünür halini göstermek istedim.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

u.uçarÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]5,1,12215[/C] [C]5,2,12215[/C] [C]7,3,12215[/C]
Kayıt: 24/06/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 621
u.uçarÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 01:10
Merhabalar..

Öncelikle övgü dolu cümlelerinize teşekkür ederim.Evet ben bu işi hobi amaçlı, sevdiğimden ve boş zamanları değerlendirmek için yapıyorum.Peyzaj konusunda bir önerim olacak.Sitenin forumlarına ek olarak bir  forum da  yurt içi ve yurt dışı akvaryum yarışmaları için kompozisyon, iyi bir konu bulumu, peyzaj içeren,  kısaca  sanata giden yollara ışık tutan konularda hobicilerin görüş ve önerileri yada taslaklarını içeren bir forum açsak nasıl olur? Bir de bunu eğer yapabilirsek,  Tükçe bilgisayar programı; Şöyleki akvaryumları daha fiili olarak kurmadan sanal ortamda çeşitli bitkileri, kayaları, kütükleri, balıkların çeşitli yerleşimlerini görebilirmiyiz?Bu durumda peyzaj da kolaylaşır.Sanırım karşılık beklemeden program yazan yada bu konuya yardım eden hobiciler çıkar.

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 02:42

Öyle bir konu açmıştım ancak pek tutmadı, forumun da boş kalacağını sanıyorum. Bence hobiciler balıklarının güzelliğini ilk planda tutuyorlar. Akvaryuma fazla önem göstermiyorlar.

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratyuceÇevrim Dışı

Kayıt: 07/01/2006
İl: Ankara
Mesaj: 165
muratyuceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 15:04

Ben sadece şunu diyebilirim size Refet Bey  : Padişahım çok yaşa , padişahım çok yaşa

 

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tees_MURATÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1237
tees_MURATÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 15:19
Çok güzel bir tank olmuş.Bence ilerde kesinlikle bu hali alacaktır.Gösterdiğiniz önem ve çalışma bunu getirecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sevko31Çevrim Dışı

Kayıt: 09/08/2006
İl: Antalya
Mesaj: 1099
sevko31Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 15:31
  Tek kelimeyle büyülendim harika.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ekolllÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 30
ekolllÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2006 15:38
ya bende öncelikle gördügüğm en mükemmel akvaryumlardan biri onu belirtim ama bişeye dikkat ettim sanki bazı bitkillere salyongozlar yapışmış bunlar dogal mı ?   yoksa isten meyen bişi mi ? yada ben mi yanlış görüyorum?

Lütfen imla kurallarına ve noktalama işaretlerine özen gösterelim.Sürekli küçük yada büyük harf kullanmayalım.Saygılar,
tazz2006-10-1 18:27:9

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

oguzhan1981Çevrim Dışı

Kayıt: 15/08/2006
İl: Ankara
Mesaj: 86
oguzhan1981Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 14:50

Refet akvaryumundan Ankara buluşmasında baya bir bahsettik ama canlı görünce daha farklı oluyor. Akvaryumun çok güzelmiş bende bitki akvaryumu kurma çalışmalarım başladı ama seninkini görünce gözüm korktu. Birde şu platy baya güzel poz vermiş anlaşılan hala yakalayamamışsın. Akvaryumun gerçekten çok güzel umarım hep böyle kalır..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2006 19:44

Merhaba Abi,

Hala yakalayamadım gece kalkıp fener yaktım ama arkalarda uyuyor sanırım. Sen dal işini ne yaptın, bana da dal lazım anneannenin bahçesinde üzüm ağaçları duruyor mu?

Saygılar,


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir