Bir akvaryumda olası hastalığı önceden tahmin etmek.


talisman-55Çevrim Dışı

Kayıt: 17/09/2011
İl: Samsun
Mesaj: 140
talisman-55Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Haziran 2012 21:58
Merhabalar arkadaşlar. Uzun süredir düşündüğüm ve tamamen bana ait olan bir fikri sizinle paylaşıp fikirlerinizi almak istedim.
Öncelikle hepimizin en büyük derdi, tabir-i caizse stres topumuz olan akvaryumumuzda bir hastalığın boy göstermesidir. Ancak bazı profesyoneller ve şanslılar dışında genelde balığımızı veya balıklarımızı  maalesef kaybediyoruz.
2 ay önce vatoz ile birlikte akvaryumuma eklediğim makrakantaları biraz araştırdığımda çok ilginç şeyler ile karşılaştım. En basiti  http://www.akvaryum.com/makrakanta_makaler_18_1506.asp linkinde verilen makalede de geçen Test(gösterge) Balığı terimi.
Yani akvaryumunuzda normal ya da damızlık boydaki balıklarınıza uygun(!) ise bence yanında mutlaka makrakanta beslenmeli. Bunun avantajlarını ise kendimce şöyle sıraladım;
- Makrakantalar yapıları ve ağız yapısı gereği genelde yerde kumları eşerek yem toplar. Buda büyük boyda balıkların yemediği yemlerinde tüketilerek, akvaryumdaki nitrat ve pislik oluşumunu bir kademe azaltır.
- Makrakantalar gerçekten ama gerçekten çok şebekler ve akvaryuma renk katıyorlar. Klasik balıkların göz yorduğu bir akvaryumu gökkuşağına çevirebilirler. Ancak kesinlikle her zaman olduğu gibi sağlıklı balıklar özenle seçilmeli. Hasta balık alınmamalı.
- Makrakantalar discustan sonra en hassas balıklar arasında muhtemelen baştadır. Yani bu ne demek oluyor ? Mesela bi damızlık altı veya damızlık bir yunusunuz veya sp'niz  var diyelim. Boyut ve cins gereği özellikle Sp kötü su şartlarını tolere edebilir. Ancak nereye kadar ? Oysa bir makrakanta böyle bir durumda hemen beyazlar ve hastalığı kapar. Yani bir akvaryumda makalede de dendiği gibi, bir hastalık var ise en önce ölecek veya hastalığı size hissettirecek balık makrakantadır. Bu da size önlem almak için mükemmel bir fırsat yaratır ve asıl ilgilendiğiniz tür için önlemler alabilirsiniz. Tabi bu makrakantayı çöpe atıcağınız veya kaderine terk edeceğiniz anlamına gelmemeli(!).

Kıssadan Hisse'si şu ki, makrakantaya her anlamda uygun bir akvaryumunuz var, o akvaryumun içinde makrakanta var ve o makrakanta sağlıklı ise acabalar ile yaşamazsınız. O akvaryum sağlıklıdır, temizdir denebilir. Asla yüzde yüz denemez ama yinede değerlendirilebilir. Şahsen ben onları sağlıklı gördükçe içim kıpır kıpır oluyor. Onları solgun gördüğümde aç olduklarını veya ışıktan sıkıldıklarını anlayabiliyorum. Yani makrakantalarım, valide sultan ve ben bakıyoruz akvaryumuma 

Umarım birazda olsa kafanızda bir şeyler oluşmuştur.
Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

byyilmazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/09/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1249
byyilmazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2012 02:37
Güzel,faydalı belkide bir çok kişinin (benim gibi) bilmediği bilgiler teşekkürler paylaşımınız için...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LIGHTNINGÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]7864,1[/B] [C]2,2,21216[/C]
Kayıt: 28/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 1576
LIGHTNINGÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Haziran 2012 08:33
Hastalığı önceden tahmin etmenin bir kesinliği yok, hele ki yazınızda bahsettiğiniz gibi bir yöntemle ve makrakanta gibi bir balıkla, bence biraz hatalı olmuş. Cichlid tanklarında loach ve makrakanta beslemek başlı başına bir hata zaten. Hacminiz türler için uygun, filtrasyonunuz yeterli, türe uygun yemleme yapıyorsanız, dekorunuz o türe uygunsa, düzenli dip çekimi ve uygun su şartlarının sağlanmasıyla zaten kayıp yaşamazsınız, bu işte şans faktörü o kadar etkili değil maalesef. 
http://www.akvaryum.com/loachlar_neden_malawilerle_bir_arada_bakilmamali_makaler_17_4878.asp

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir