Beyaz Benek Sorunsalı


Alikevicius43Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2019
İl: Zonguldak
Mesaj: 24
Alikevicius43Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2019 19:00
Fotoğraf:
Hastalık Belirtileri:
Akvaryum Kapasitesi (litre): 35
Akvaryumdaki Diğer Canlılar: Tilki kuyruğu, gül, cabomba bitkileri
Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):
Filitrasyon: Kendinden motorlu pipo filtre
İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları: Contra Ichtyo
Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.): Haftada %20-30


Merhaba arkadaşlar. Akvaryumumda ilk önce 3 balığımda beyaz beneğe rastladım. Daha sonra karantina kabına aldım bu balıkları ve sıcaklığı 30-31 derece civarında sabitleyip Contra Ichtyo marka ilacı üstündeki tarifine göre 3 gün boyunca kullandım. 4. gün hepsi iyileşti. Normal ana tanka geri koydum hepsini. Daha sonra 2 adet cüce vatozumda da beyaz benek gördüm. karantina tankına aldım, onları başka bir hatadan dolayı kaybettim. Hastalıktan kurtulan dişi lepisteslerden biri karantinadan çıktıktan 2 gün sonra doğum yaptı. Doğumdan 4-5 gün sonra galiba, renginde matlaşma, kuyrukta hafif erime ve üst kısımlarda yine beyaz benekle karşılaştım. Yavruların bir tanesi hariç hepsi yem oldu maalesef. O bir tane kalan minik yavrunun üstünde de beyaz benek gördüm bugün. Bu dişi balığı yine karantinaya alıp kurtardım diyelim. Ama ana tankta bir yerlerde bu beyaz beneğe sebep olan parazitlerden var. Bunlardan tam olarak nasıl kurtulabilirim? Ne yapmam gerekiyor. Yardımlarınızı bekliyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ceyhÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/06/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 10313
ceyhÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2019 19:09
Bugün daha erken bir saatte başka bir başlıkta aşağıdaki yorumu yapmıştım. Balıklardan dökülmeleri parazitin yok olduğu anlamına gelmiyor, tersine yeni çoğalma döngüsü başlıyor, umarım faydası olur;


Beyaz benek üç aşamalı bir döngüde yaşar, 1- balıkların üzerinde beslenirler, 2- balıkları terkeder ve kistler oluşturup dibe çökerler, 3- kistlerden yeni sporlar çıkar ve tekrar bir taşıyıcı arayışına girerler.

1. ve 2. evrede ilaç kullanımı faydasızdır, 3. evrede işe yarayabilir, ancak bu evrede sağlıksız bir taşıycı bulamazlarsa (sağlıklı balıklara tutunamazlar) kendiliklerinden ölürler.

Yüksek ısı bu döngüyü hızlandırır, tedavi edici bir etkisi yoktur. Balıklardan döküldüklerinde iyi bir belenme, sağlıklı su koşulları vb. balıklar tekrar forma sokulabilirse tekrar yakalanmayacaklardır. Bu aşamada sık dip çekimi de önerilir, gün aşırı gibi. 10 gün gibi bir süre tekrarlamazsa ısı tekrar kademeli olarak normal seviyeye çekilebilir. Ayrıca ilaç kullanıldıysa hem su hem de filtre ve medyaları ilaçtan tamamen arındırılıp (sünger, elyaf vb malzemeleri değiştirmek en doğrusu olacaktır) ardından bakteri kültürü (bacteria feeder değil) eklenerek döngünün hızlıca tekrar başlatılmasında fayda olur.

Tuz bu parazite etki etmez, tersine zaten mukozası zayıflamış balığın mukozasını daha da zayıflatabilir. Beyaz benek bir sonuçtur, öncelikle balıkların neden zayıf düştüğü tespit edilip giderilemezse tekrar edecektir. Genel olarak ani ısı değişimleri, dinlenmemiş su kullanımı, kötü su koşulları/yetersiz filtrasyon (yüksek amonyak, nitrit, türe uygun olmayan PH vb.), oturmamış döngü (ki metilen ve dinlenmemiş sudaki klor faydalı bakterileri öldürerek döngüyü sıfırlar), yanlış beslenme, balığın hali hazırda farklı bir hastalıkla mücadele ediyor olması, ilk akla gelen sebepler olabilir.


Beğenenler: [T]213398,ternapi[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alikevicius43Çevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2019
İl: Zonguldak
Mesaj: 24
Alikevicius43Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Ekim 2019 20:37
Bu balık doğum sonrası zayıf düştü bence. Diğer balıkların masallahi var. Bir sıkıntıları yok. Ben yine bu baligi karantinaya alıp ana tankı da gün aşırı dip çekimi ile düzeltmeye çalışacağım insallah.

Yorumunuz icin teşekkürler

Beğenenler: [T]197989,ceyh[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir