Betta bakmaya kararlıysanız size bazı ipuçları:


BatuaydinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 5944
BatuaydinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 10:45
Betta beslerken ilk olarak yer ve akvaryum seçimi önemlidir. Çünkü akvaryumunuzun bulunduğu yer, alacağı ışık  vb. durumlardan dolayı sabit bulunmalıdır. Günlük, haftalık veya aylık akvaryum yerinin değişmesi akvaryumun içindeki bitkilerinizi veya Bettanızı etkileyebilir. Çünkü belli bir yerden alınan ışık balığınızın ve bitkilerinizin gelişmesini düzenli olarak sağlam. Devamlı yer değişen akvaryumda ise bitkileriniz ve balığınız gelişemez aksine hasta olup ölebilirler. Akvaryum ölçüleri zevkinize göre düzenlenebilir. Ancak hiç yoksa bile en azından 20 * 20 şeklinde bir akvaryum olursa hiç fena olmaz. Eğer balığınızı geçici olarak ar bir alanda beslemek zorundaysanız, size tavsiyem en az: 1,5 lt olmak kaydıyla pet şişe alıp içinde beslemenizdir. Ancak bu durum geçici olmak kaydıyla. Betta seçimi yaparken yaşça ve boyca küçük olmasına dikkat ediniz. Küçük Betta aldığınızda kendi düzeninize göre besleyip, geliştirebilirsiniz. Her şey sizin düzeninize göre olduğundan uygun ortam+uygun bakım = sağlıklı yavru  vs. gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Yaşça ya da iri yapılı  Bettaları tavsiye etmememin sebebi ise, bunların düzenli yemlemelerde karşılaşmamış olduğu ya da erken büyümeleri için çeşitli ticari ilaçların kullanılmış olmasıdır. İlaçlarla büyütülen balıkların gelişimlerinde çeşitli problemler olur ve ölür. Bu durum aynı insan üzerinde doping uygulanması gibidir. Uygun ortamda doğal olarak gelişen Bettalar her zaman uzun ömürlüdürler ve hastalıklara karşıda dirençlidirler.
Genelde Betta besleyen kişilerin sorduğu bazı sorulardan biride, “Betta akvaryumu nasıl olmalıdır?.” Bu soruda çeşitli görüşler bulunmaktadır. Tabi bu görüşlerin bazılarına kimi yanlış, kimi de doğru demektedir. Ancak Bettaya, akla ve mantığa uyan her şey doğrudur. Benim Betta akvaryumu hakkında görüşüm ise ilk önce dikdörtgen biçimde bir akvaryumdur. Ölçüleri önemli olmamakla birlikte dikdörtgen akvaryum her zamana ilk tercihimdir. Bu akvaryumun kurulumunda ise akvaryum tabanına yaklaşık 2-3 cm yüksekliğinde olacak şekilde bitki kumu daha sonra ise Bettanız için bir mağara, java moss( ilk tercihim), su mercimeği, cobamba gibi bakımı kolay bitkiler olmalıdır. Daha farklı bitkilerde olabilir ancak bazı türlerin bakımları zor olabiliyor. Ayrıca maliyet olarak bu saydıklarımız gayet ekonomik. Akvaryumda bitki dizilimi yaparken su üstü ve tabanı bol bitkili yapmanızda fayda var. Ayrıca mağara oluşturduysanız mağaranın etrafını java moss ile kaplayıp doğal bir mağara görünümü verebilirsiniz. Gözlemlerim sonucunda gördüm ki Bettalar karanlık ortamları daha çok tercih ediyorlar. Bazı zamanlar olacak ki Bettanız mağaranın içine girip orada uyuduğunu ya da beklediğini göreceksiniz. Bitki düzenlemesi yapılırken Bettanızın yüzmesini engelleyici tarza düzenleme yapamayın. Kimi Betta bakıcıları bol bitkili olacak diye çok aşırıya kaçmaktadırlar. Suyun orta seviyesinde ise pek fazla olmamakla birlikle 2-3 dal koyabilirsiniz.
Akvaryum suyunda size tavsiyem normal çeşme suyunu ortalama 24 saat kadar dinlendirmenizdir. Daha sonra yavaşça akvaryumunuza boşaltmanızdır. Ancak dikkat ediniz ki  akvaryumdaki kumu ve bitkilerin köklerini bozmayın. Herhangi bir pişenin kapağından delerek yavaş yavaş su boşaltımı yapabilirsiniz.
Göz zevkinize göre çeşitli dekorlarda kayabilirsiniz ancak ilk önce balığın uygun ortamını oluşturduktan sonra kendi dekorunuzu yerleştirmek gerekir. Çünkü siz ne kadar hoş bir görüntü yakalasanız bile balığınız o duruma alışamadıysa tüm emekleriniz boşa gitmiş demektir. Dekorasyonda doğal şeyler kullanmanız önceliktir. Kesinlikle plastik olan hiçbir şeyi tavsiye etmiyorum. Plastik suyu bozuyor  ve Bettalar için rahatsız durum yaratıyor. Bir de hiçbir özelliği de bulunmamaktadır. Sadece göze hitap eden bir durumdur ama bu durumda Bettanızı da düşünmelisiniz.
    Filtreleme ya da hava motoru sistemini kullanmayınız. Bilhassa bu durum erkek Bettalar için geçerlidir. Size bu durumu şöyle anlatayım:
“Erkek Betta  mahallenin abisi gibidir. Ağır takılır. Süslü, cafcaflı şeyleri sevmez. Her şey has olur, öz olur hesabıyla yaşar. Dişi Betta ise mahallenin süslü kızı gibidir. Şımarık, birazda ukala olur. Kendisinden başka değerli hiç bir şey yokmuş gibidir. Dünyada ondan başka hiçbir şey yokmuş havasıyla yaşar.” Bununla size anlatmak istediğim şey ise Erkek Bettalar için hareketsiz sular en iyisidir. Çünkü ileriki zamanlarda yavrulama döneminde olduğunda yapacağı köpük yuva düzeni ile yuvası bozulmayacaktır. Dişilerde ise filtre ya da hava motoru kullanabilirsiniz. Ayrıca dişiler diğer türlerle de barışçıldırlar. Canlı doğuranların tüm türlerini dişi Bettalarla rahatça bakabilirsiniz.
6- Gelelim en önemli konulardan birisine. Bu da Dişi-Erkek Betta ayırımı. Genelde şöyle bir tarif vardır: “Uzun yüzgeçli-kuyruklu olanlar erkek, kısa yüzgeçli-kuyruklu olanlar ise dişidir. Bu tanım kesinlikle yanlıştır. Belki bir Betta Splendes için bu örneği verme şansınız olabilir ancak bir Betta Dimidiata ya da Betta Short Tail (Kısa kuyruk) gibi cinsler için bu tanımı kullanmanız çok yanlıştır. Bir çok Betta meraklısı dişi diye aldığı Bettaların kısa kuyruklu erkek Betta olduğunun farkına varırlar. Şimdi şöyle bir durum ortaya çıkıyor: “ O zaman kısa kuyruklu türlerde dişi-erkek ayrımı nasıl olmalıdır?” Bu durum biraz zordur. En usta Bettacıların bile yanıldığı zamanlar olabilmektedir. Kendimden örnek verirsem: Ben dişi Betta alırken yanıma her zaman ufak bir ayna alırım. Kredi kartı kadar ufak. Bu aynayı dişi Bettaya karşı tutarım. Eğer herhangi bir tepki vermiyorsa kesinlikle dişidir der ve alırım. Bu yaptığım teknikle hiç yanılmadım. Ancak önemli bir noktayı söylemek isterim. Belki su şartlarından dolayı ya da hastalıktan dolayı Erkek Betta balığı halsiz görünüp hiçbir tepki vermeyebilir. Bu tip bir Bettaya ayna tuttuğunuzda hiçbir tepkisi yok diye sakın kesin dişidir demeyin. Belki bana bu durum rast gelmedi ancak size belki gelebilir. Onun için seçeceğiniz Bettanın su şartlarını, hastalığını vs. gibi durumlarını çok iyi gözlemleyerek alınız. Benim ayna ile seçim tekniği %100 başarılırdır demiyorum. Ancak bu şartlar altında bu yöntem gayet kullanışlıdır. Unutmadan bir şey daha belirteyim bu konu hakkında; bazı durumlarda ayna yöntemini dişilerde kullandığınızda 5-6 saniye kadar Dişi Bettanın agresif davranışlarını görebilirsiniz. Bu sadece o anlık durumdur ve her Dişi Betta da bu durum pek rastlanmaz.

Gözlemlerim sonucu ele alınmıştır. Ali ÇELİK
www.bettalar.com

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

*3mr3*Çevrim Dışı

Kayıt: 08/10/2008
İl: Ankara
Mesaj: 50
*3mr3*Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2008 23:58
Ali abinin son derece güzel bir makalesi.Sitesi olan bettalar.comda görev yapıyorum.

Betta gerçektende muhteşem bir canlı.gerek seyretmesi, gerek izlemesi...herşeyiyle muhteşem....

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir