BETTA AŞKI BAŞLADI


acemicaylakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
acemicaylakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 09:01
Uzun zamandır siteye üyeyim ve çok farklı boyutlarda çok fazla balık baktım en son almış olduğum akvaryuma(45-50 litre) çok fazla ilgimi çeken bettalardan alıp bakmak istiyorum bunun için sadece hafta sonları müsaitim uzun zamandır makaleler okuyorum aklımda olan bir tür yok tam olarak belirleyemedim ama aklımda tek olan şey akvaryumun kendi kendine idaresini sağlayabilmek akvaryum için çok fazla bilgiye ihtiyacım var elimde olan malzemeler:
1 adet akvaryum 
1 adet ısıtıcı
1 adet motor
1 adet hava motoru
dekor için gerekli bir kaç irili ufaklı kayalar ve siyah beyaz kumlar mevcut elimde öncelikle ne yaparak başlayayım yardımcı olursanız sevinirim 

Akvaryumu 3'e bölük bir yere dişi bir yere erkek ortası üretim için boş mu kalsın dipte hangi kumu kullanayım aydınlatmayı ne ile saglayım hangi tür yemler kullanayım yorumlarınızı bekliyorum teşekkür ederim akvaryumun evdeki yeri genç odasında duracak teşekkürler şimdiden 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

barnabiÇevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2015
İl: Ankara
Mesaj: 138
barnabiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 09:16
Balığın rahatsız olduğunda saklanabileceği alanlar yaratılması ve ışıklandırmanın üst kısımdan yapılması, nispeten fayda sağlar.Doğada sığ sularda yaşadıkları unutulmamalıdır. Genelde su yüzeyinde veya orta seviyelerde yüzmeyi tercih ederler. Kendilerine, yüzeye yakın, sakin ve gözlerden uzak bir bölge seçerek dinlenmeyi severler. Ayrıca, beslenme ve üreme gibi doğal davranışlarını sığ sularda daha rahat gerçekleştirirler. Bu yüzden sadece beta beslemek için seçilecek akvaryumun çok yüksek olmaması tavsiye edilir. 25-40 cm yükseklik idealdir. Eğer akvaryumda üretim hedefleniyorsa azami 30 cm uygun olacaktır.
    Diğer boyutlar pek önemli olmamakla birlikte; gerek dekorasyon kolaylığı, gerekse balığa gereken yüzme alanlarının sağlanması açısından, uzunluk ve genişliği birbirine yakın akvaryumlar daha uygundur. 
 Betalar, sudan dışarı sıçramaya meyilli hayvanlardır. Ve bunu kendilerinden beklenmeyecek bir beceriyle yapabilirler. Bu yüzden bulundukları akvaryumun kapaklı olması tercih edilmelidir.
Akvaryum kapağının hava dolaşımına imkan verecek şekilde olması gerekir. Akvaryumla kapak arasında kalan hava, kalitesini ve oksijen seviyesini koruyabilmelidir. Yüzeyden hava alarak serbest oksijeni kullanan betalar için, bu da unutulmaması gereken bir detaydır. Sürekli olarak aynı noktadan yemleme yapabileceğiniz bir kapak, betanızın size alışmasını, yem saatlerinde yolunuzu gözlemesini ve bu sayede strese girme olasılığının azalmasını sağlar.
 Aydınlatma çok zayıf veya çok kuvvetli olmamalıdır.
 İdeal olarak 24-28ºC önerilse de, çok daha yüksek veya çok daha düşük sıcaklıklarda da yaşamını sürdürebilir (yüksek veya düşük sıcaklık değerlerinin uzun vadede balığın sağlığını etkileyebileceği unutulmamalıdır.). Ama tüm tropikal türler gibi, ani değişimlere karşı hassastır. Bu yüzden bir ısıtıcı yardımıyla akvaryumda sabit bir sıcaklık seviyesi sağlanmalıdır.
Filtrasyon, beta akvaryumu için önemli bir konudur. Çünkü betalar su kalitesine karşı hassas hayvanlardır. Suda meydana gelen biyolojik ve mekanik kirlilik, betalarda yaygın olarak görülen bir çok hastalığın başlıca sebebidir. İyi bir filtrasyon ve düzenli su değişimleriyle su kalitesi korunmalıdır.
Öncelikle, bir beta akvaryumunda, balığın rahatça yüzebilmesi, yüzeyden yem ve hava alabilmesi için yeterli olacak açık alanlar bırakılması uygun olacaktır. Dekorasyon açısından fazla kalabalık akvaryumlar, betanın hareketlerinin kısıtlanmasına ve bu yüzden strese girmesine sebep olabilir. Su yüzeyinin kapalı olması ise hem hava almasını güçleştirir, hem de verilen yemleri farketmesini ve yemesini engeller. Bu yüzden -genelde beta akvaryumları için uygun seçenekler olsalar da- , hızlı çoğalan su üstü bitkilerinin veya yaprakları yüzeyi kaplayacak şekilde uzama gösteren diğer bitkilerin büyümesi kontrol altında tutulmalıdır.
    Beta açık alanlarda rahatça yüzmekten hoşlanan bir balık türü olsa da, bazen dinlenebileceği veya saklanabileceği bölgelere de ihtiyaç duyar. Bu yüzden akvaryumun bazı bölümlerinde, bolca bitkilendirilmiş loş alanlar; kaya, kütük veya diğer dekor malzemeleriyle oluşturulmuş ufak mağara veya holler, su üstü bitkileri kullanılarak hazırlanmış, yüzeye yakın dinlenme bölgeleri oluşturulabilir. 
Su değişiminde iki yol izlenebilir. İlkinde, bir parça hava hortumu yardımıyla, akvaryumdan kaba su akması sağlanır. Bir kez sifonlamak sürekli su akışı için yeterlidir. Su geçişinin çok yavaş, hatta seyrek damlalar halinde yapılması en uygun yoldur. Bu sayede şartlarda meydana gelebilecek ani değişiklikler önlenmiş olur. Kaptaki su hacmi arttıkça, üstten bir miktar su boşaltılabilir. İkinci yol ise, balığın bulunduğu kaba düzenli periyotlar halinde akvaryum suyu eklemektir. Her 10 ya da 15 dakikada bir, kaptaki suyun yaklaşık beşte biri kadar su eklenir. Birkaç kez bu işlemi tekrarladıktan sonra, eğer gerekli görülürse üstten su alınır. Su değişim işlemi ne kadar yavaş yapılırsa, balığın etkilenmesi ve strese girmesi de o kadar önlenmiş olur. Bu yüzden mümkün olduğunca uzun sürdürülmesi önerilir.
Eğer betanın doğal yaşam ortamına benzer bir akvaryum hazırlanması hedefleniyorsa, dekorasyonda canlı bitkilerin kullanılması kaçınılmazdır. Beta doğada sık bitki örtüsüne sahip, sığ sularda yaşamını sürdürür. Akvaryum koşullarında ise hemen her tür bitkiyle uyum içinde yaşar. Ancak betanın yüksek ışıktan hoşlanmayan bir tür olması bitki seçeneklerimizi biraz daraltır. Seçilecek bitkilerin düşük-orta ışıklandırma seviyelerinde gelişim gösterebilecek türler olmasına dikkat edilmelidir.
En uygun seçenekler, Anubias, Cryptocoryne, Hygrophila, Microsorum ve bazı Echinodorus türleri, moss çeşitleri ve su üstü bitkileridir. Bu türler; ihtiyaçları düşük, bakımı kolay bitkilerdir. Aynı zamanda, temin edilebilmeleri kolay, yaygın rastlanan bitkiler olmaları da bu türleri uygun seçenekler yapar. 
Kaynak: izmirakvaryum.com

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemicaylakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
acemicaylakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Haziran 2015 09:37
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim aklımda bir kaç olay daha canlandı akvaryumun yandan sump sistemi yapmak ve akvaryumun bir kısmını taşlık arazi yaparken zıt tarafını bitkilerle sık bir ortam yapmak orta tarafı ise vakit geçirebilecegi mango kökü olarak düşündüm aydınlatma olarak power led veya düşük aydınlatma istedigimiz için tasarruflu ampüllerden düşündüm kum olarak hagen veya kahverengi bir bitki kumu vardı adını unuttum :) ondan almayı düşünüyorum 
misket gübre 5 tane yeterli olur başlangıç için galiba 
bitki kumu 10 tl 
aydınlatma 30 tl
gerekli olan bitkiler 15 tl 
sizce yaptığım fiyatlamalar doğrumu  son olarak ilk ne yaparak başlamam gerek buna karar veremedim adım adım ilerletip 22 hazirana kadar yapıp bitirmek istiyorum son olarak aklıma geldi akvaryumun taşlık olan bölümüne acaba az ışık vermek bitkili olan tarafına daha çok ışık vermek sağlanabilir mi ? su üstü bitkileri alttaki bitkilere engel olur mu sizce?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

acemicaylakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 944
acemicaylakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Haziran 2015 13:54
[IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78308/IMG-20150606-WA0003[1].jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78308/IMG-20150606-WA0002[1].jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78308/IMG-20150606-WA0001[1].jpg[/IMG][IMG]http://foto.akvaryum.com/fotolar/78308/IMG-20150606-WA0000[1].jpg[/IMG]

Akvaryum bu :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir