Bedava balık baldan tatlı olmuyormuş!


CO-COÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 11/01/2012
İl: KKTC
Mesaj: 85
CO-COÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 19:12
Hobi  olduğunun altını çizmek lazım  vede tadında bırakmak en doğrusu  aşırılık paronayaya  dönüşür  sonrası malum bu hobidede  en iyi yoktur  beklenti  ve zevk alma vardır  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 23:22
[QUOTE=fluminense] [QUOTE=gssmartboy]Forumda acayip bir ticari ortam oluştu. Özellikle trop türleri üzerinde ve son zamanda yunus üzerine. Konu tanıtımları buram buram ticaret kokuyor. Başlıklarda " şu beyfendinin balığı "   olmayan cümle yok. İnsanın gözünün içine sokuyorlar. 

 Konu içeriklerinde ardı ardı bir birinin aynısı mesajlar. Balıkları alanlar acaba belirli bir indirim karşılıgında mı reklam yapıyor yoksa ahbap oldugu için mi yoksa satanın bilmeyerek reklamını yapıyor anlamıyorum. 
[/QUOTE]
Anlamayacak birşey yok durum aynen dediğiniz gibi..İnsanlar 1500-2000 lira verip 3 erkek 10 dişi balık alıyor.(brichardi katonga mesela) sonra 2 cm yavruları 30 tl den satıyor.Balıkları ilk aldığında hemen bir tanıtım konusu açıyor,dikkat ederseniz o konuya mesaj yazanlarla konuyu açan arkadaşın ilişkileri pek sıkı fıkı,körler sağırlar birbirini ağırlar,şişirdikçe şişiriyorlar konuyu,millette gaza gelip hemen yavrular için sıraya giriyor.Atlayanlar parayı kaptırıyor,adam kısa zamanda balıkların parasını çıkarıyor.
Nerede kaldı hobicilik..İnsanlar öyle kurnaz olmuş ki.İthalatçıların reklam karşılığında ucuz balık verdiği fikri de çok cazip...

 
[/QUOTE]

Hocam ben anlıyorum da, mümkün oldukça kimseyi kırmadan yuvarlak cümleler kuruyorum  Yoksa açık açık yazmak gerekirse, sırf balık işini para kazanmak için yapanlar var dicem ama gerek yok polemik çıkacak. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Gürkan HocaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3278
Gürkan HocaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Ocak 2013 23:43
Adam gibi yapan yapsın. Ticariler ev geçindiriyor, çoluk çocuk okutuyor. Bunlara lafım yok.
Ama mesaj atıp abi nolur yorum yap bak sayfa açtım diyen adam beni boşa uğraştırıyor, 2 gün sonra öküz gibi satış ilanı açıyor. Başka biri balıklar gürkan hocanın, imam ahmetin diyip satmaya çalışıyor. Başka biri benden hediye olarak aldığı yavruları valla billa şu kadara aldım diyip ilana koyuyor.
Hangi birini sayıyım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 00:02
Ozaman forum yönetimi artık ciddi kararlar almak zorundadır. Eğer forumu sizin de bahsettiğiniz gibi sömürenler grubu oluştuysa.

Bunlara müsamaha gösterilmeyecekse forumda ciddi bir üye kaybı olur fakat bunun yanında kimsenin midesi bulanmaz bu işi hobi olarak yapanların yani. 

Hadi bunu da geçtim. Şu ilanlarda sırf isim yazmaya yasak gelmeli. Eğer böyle bir referans yapılacaksa, referansı istenen kişi ilana not düşsün. Böyle olunca kimse bedavaya aldıgı balıgı satamaz, başkasının ismi üstünden prim yapamaz. Kısacası forum yönetimi birşeyler düşünmek zorunda eğer onlar da bazı şeylerden rahatsızlık duyuyorlarsa.
gssmartboy2013-01-23 00:03:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

m.coşkunÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 265
m.coşkunÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 00:43
[QUOTE=Bingül]Mustafa Bey, bu tespitleriniz neye dayanıyor? Elde kalan, satılamayan balıklar, bunun tür değiştirmek için yapılması vs? Ben bugüne dek yavru/yetişkin tek balığı bile parayla vermedim, hatta canlının selameti için insanların evine götürdüm, arabaya koyum il dışına taşıdım. FH yavrular için ücretsiz ilan açtım çok az alan oldu, X yere cüzi bağış yapın vereyim dedim ama yine çok ilgi çekmedi. Ben üremelerini ve o esnada gösterdikleri içgüdüyü izlemekten zevk alıyorum, zaten bunun için çaba göstermiyorsun ayda bir ürüyorlar, bu işin tüccarı kalktı "beni çekemeyenler, kıskananlar üretmeye çalışıyor" dedi, al buyur buradan yak. Sonunda erkeği dişiyi ayırdım, şimdi dişiyi hediye edecek yer arıyorum, isterseniz gelin size vereyim. Benim ve burada bir sürü insanın 3-5 canlıdan gelecek paraya ihtiyacı yok, birini (özellikle çocukları, öğrencileri, aradığını bulamayanları vs) sevindirmek bizim için daha kıymetli, trop ise zerre kadar ilgimi çekmez. Yorumları genelleme yapmadan ve ön yargısız yapalım lütfen.[/QUOTE]

 Yazımın başında iyi niyetli birçok kişi var  diye başladım sanırım burayı atlamışsınız ancak birde bunun yanında olayı ticarete dökenler yokmu sizce tamam anlıyorum çok para harcanan bir uğraş ama bari suistimaller olmasın adam arıyor işte ilan için aradım ama az param var çok beslemek istiyorum bu türü diye olur deyip yok paraya bazen ücretsiz veriyorsunuz aradan 1 ay geçmeden ilanda görüyorsunuz kendi balığınızı yada forumda sattığı ürün için 4-5 üyelikten ilan açıp bazen aynı bazen farklı fiyatlar koyup pet shop taki fiyata 2. el ürünü satmaya çalışanların olduğunu sadece benmi biliyorum teklifiniz içinde ayrıca teşekkür ederim FH için ne yerim müsait nede ilgimi çeken bir tür değil üstelik 1-2 arkadaşım dışında kimseden karşılıksız bir şey kabul etmiyorum prensiplerim doğrultusunda sanırım anlatmak istediklerim daha net olmuştur yoksa ne kimseyi suçlamak nede genel olarak kötüdür demek için yazdım diğer yazıyı ön yargılıda değilim sadece bu tür şeyleri gördükçe insan biraz farklı yaklaşmaya başlıyor olaya

 Birde unutmadan şunu ilave edeyim artık bahsettiğim 1-2 kişi dışında hiç kimseye karşılıksız canlı vermiyorum diğer yazılarda da belirtildiği gibi bir karşılık olmadığı zaman o canlı değersiz oluyor hakettiği değeri görmüyor defalarca şahit oldum bu duruma sembolik bile olsa bir şey alınmalı ben uzun zaman malawi besledim  toplasanız tanktaki balıkların fiyatı yemlerin yarısı kadar etmiyordu o balıkların ucuz olması kalitesiz yem yemeleri gerekir anlamına da gelmiyor bana göre 
iyi1user2013-01-23 00:53:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mekrögÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2513
mekrögÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 00:46
[QUOTE=krib]

Ayrica bedava balik konusunu da anlamadim, ben kribensis yavrularimi bile hediye edecek birini bulmakta zorlanmazken nadir turleri kim verecek birini bulamamis ki?
[/QUOTE]

Cihangir bey Amerikan beslememiş iseniz anlamamış olmanız doğal, F dereceli Carpinte yavrularımı 50 adede yakın, amerikana gönül veren arkadaşlara bedava veriyorum diye ilan açtım ücretsiz ilanlara, konuyu açtığımda balıklar 3 cm'di konuyu kapattığımda 6 cm olmuşlardı. sembolik 1TL dedim arayan olmadı ama 50 TL deseydim belkide kapımda kuyruk olurdu. Gittim bende derneğe verdim, ankarada ki Amerikancı dostlara gönderdim vs vs... uzun lafın kısası şu; balığın yavrusu para edecekse bedava olup olmadığı önemli değil gelip alırlar ama bedavaya yavrusu dağıtılan balıktan para kazanamayacakları için kimse almaz.

şimdi kalksam elimdeki 3 cm'lik Festae yavrularını 100 TL'den ilana koysam heralde 1 hafta içinde hepsini satarım. satarımda o zaman hobici değil ticari olurum. Benim amacım ona en doğalı verip onun en doğal aksiyonunu izlemek Önder'in (bingül) bir konuda bahsettiği "National Geographic izliyoruz burda canlı " diyebilmek. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SalemÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1217
SalemÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 00:50
[QUOTE=gssmartboy] Ozaman forum yönetimi artık ciddi kararlar almak zorundadır. Eğer forumu sizin de bahsettiğiniz gibi sömürenler grubu oluştuysa.


[/QUOTE]

Yönetim bu alacağı ciddi kararları nasıl uygulasın? Nasıl takip etsin? Nasıl kanıtlasın ? Tavsiyede bulunurken biraz açarsanız bizim de işimiz kolaylaşır.

Yönetim olarak zaten hobi ile ticareti mümkün olduğunca birbirinden ayırmaya çalışıyoruz. En basitinden bahsetmek gerekirse, ticari üyelik statusu, ticari üyelerin ilanlarının ayrı bir kategoride sınıflandırılması, hatta akvaryum tanıtımlarında bile hobihane tanıtımları diye ek bir bölüm olması bunun kanıtlarından bazıları.

Gürkan abinin dediği gibi bu işle geçinenler var, ticaretini yapmak kötü birşeymiş gibi lanse etmiş olmayalım. Keza bu işi yapanlar olmasa biz hobiyi nasıl gerçekleştirirdik ? Fakat ticaret yapmıyormuş, hobiciymiş gibi görünmeye çalışıp, ekstra paralar kazanmak için insanları aldatmak farklı birşey. Bizim yönetimsel olarak yapmaya çalıştığımız ayırım bu.

Bunun dışında görüyoruz ücretsiz ilanlardan balık alıp satanı, hobici olduğu halde akvaryumcuya yeni gelen türü akvaryumuyla kapatıp iki gün sonra türün geldiğini duyup temin edemeyene daha pahalıya satmaya çalışanı, balık alım satımlarını yüzlü hatta binli adetlerde yapanları, aldığı balığı forumda allayıp pullayıp maskotlaştırdıktan sonra çok acil satmam gerekiyor diye ederinin kat be kat üstüne ilan açanları, buraya elinde olmayan balığın ilanını açıp talep geldiğinde gidip akvaryumcudan o balığı alıp kar ile satanı,  tür fazlalığından balık satıyorum yazıp altına kırk tür takas olabilecek türler yazanı,  he bir de bunları yapıp "hobiyi geliştiriyorum" diyenler var ki en çok da onlara gülüyoruz.

Anlayacağınız üzere hepsini az çok takip ediyoruz. Sapla samanı birbirine karıştırmıyoruz. Eğer bu ayrım yapılmasaydı bugün çok ticari üye föü, çok föü ise yönetici olarak karşınıza çıkardı.

Şikayet var bölümü, geri bildirim sistemi, ilanların yorum bölümü vs. hepsi bunların önüne geçmek için var. Ama inanın kimse satıcı ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Bu bahsettiğim site özelliklerinin varlığını bile canı yandıktan sonra fark eden üyelerimiz var.

- Diğer arkadaşların da bahsettiği gibi bu sadece akvaryum hobisine özgü bir durum değil, hayatın her alanında kolay yoldan para kazanmak isteyen insanlar var.

- Yine çoğu alanda olduğu gibi bu hobide de trendler var. Moda olanlar var, kimsenin sahip olmadığına kâr için olmasa da prestij için sahip olma isteği var. Kalabalıktan sıyrılıp bir adım öne çıkma isteği...

Fakat bizim forum için konuşursak her ne kadar onbinlerce üyemiz olsa da biraz zaman harcayınca herkesin az çok birbirini tanıyabileceği bir platformuz. O yüzden sistem içinde bu tip insanlar zamanla elenecektir.
Salem2013-01-23 12:23:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 01:13
[QUOTE=Gürkan Hoca]Faruk hoşgeldin, + bravo.
Bu arada sanırım benim gibi maketçi biri de çıktı ortaya. Bu arada benim maketlere iyi para teklif edenler var, satsam belki almazlar)
Konu o kadar ilginçki; belki egolar da devreye giriyor. Çok nadir değil artık. Adam üretmiş. Sana veriyor, ahmete mehmete veriyor. Nadirliği kalmamış. Bir kısım bu konuda ego der, bir kısmı değerini yitirmiş, diğeri başka birşey...
[/QUOTE]
Hoşbulduk,teşekkürler,arada gidip geliyoruz. Geldiği zaman da değişen şeyler görmek yerine, senelerdir tartışılan hiçbirşeyin değişmediğini görmek tuhaf gelmiyor aslında ama işte...
Askerliğimi Hava Kuvvetleri'nde yaptım ,Pilot Albay bir komutanım vardı kulakları çınlasın,odasına yaptığı maketleri dizdikçe banada sarmıştı bu merak,Annemler de kenarda köşede kendisinin hediye etttiği,İspanyol yapımı bir CASA ile başladı bu merak ama,fazlada sürmedi açıkçası. 3-4 tane de 2.Dünya savaşı'nda kullanılan Hurricane ve aircraft maketim vardı hepsi o. 
Bırakayım ara vereyim diyorum bazen akvaryum hobime,tekrar sarıyorum makettir,puzzle dır,bonzai derken bir bakıyorum doldurmuşum akvaryumu yine. Ne bileyim kandan atılsa beyinden atılmıyor gibi birşey hobi bizim için galiba. Hobi olarak kalması en büyük dileğim tabii ki,senelerdir olduğu gibi...

Yukarıda Ümit'in söylediklerini birebir zamanında yaşamış,görmüş biri olarak,yönetimden bu anlamda bir yaptırım beklemek çok doğru olmaz bence de. Kural koyucu,kuralları dayatıcı ve dikte ettirici bir yönetim olmak işin kolayıdır. Aslında bu hobinin kaybı olacaktır zamanla.

Rakibi yada emsali olmayan bir forumdayız,engellenen,silinen üyeliklerin ya çokta umrumda akvaryum.com olsa ne olur olmasa ne olur dediği bir ortam burası,ama her seferinde daha 24 saat geçmeden internet cafe'den ,üst kattaki komşunun ip sini kullanarak yeni üyeliklerin alındığı bir site aynı zamanda

Akvaryum.com olarak herkesin eşit derecede memnun edilmesi elbetteki kolay değil,böyle bir misyonuda olmamalı zaten yönetimin. Kurallar açık,hatırladığım kadarıyla adetli satışlar ticarilik için bile çözüm olamıyordu bir zamanlar. Birebir yaşadığım için biliyorum,adam 100 balık diye ilanını açıp 3400 tane balık satmıştı forumdan,ilanlarda eklediği fotoğraflarda akvaryum camından yansıyan halının deseninden ele vermişti kendisini,valla billa bi daha balık satmayacağım diye yalvarmıştı hatta. 
Çokta uzatmaya gerek yok aslında burada iyi niyet,verilen imkanı suistimal etmemek gibi erdemli olabilse herkes,ne böyle başlıklara gerek kalır, ne de işin ucu kaçmamış olur. 
Ya bak balıkları aldın ama geri bildirime mutlaka yaz hakkımda,ya nasılsa ilk yavrularında koloninin parası çıkacak yap 24 ay vade diye balık alan insanlar var tanıdığım,ilanı verip 5 dk sonra tanıtım açanları görmek için medyum olamaya zaten gerek yok,burada da hırs işin içine giriyor. Hırs kötü birşey değildir kesinlikle ama,neye hırslanıldığı önemlidir kanımca.
citronx2013-01-23 01:38:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 08:54
[QUOTE=Salem] [QUOTE=gssmartboy] Ozaman forum yönetimi artık ciddi kararlar almak zorundadır. Eğer forumu sizin de bahsettiğiniz gibi sömürenler grubu oluştuysa.


[/QUOTE]

Yönetim bu alacağı ciddi kararları nasıl uygulasın? Nasıl takip etsin? Nasıl kanıtlasın ? Tavsiyede bulunurken biraz açarsanız bizim de işimiz kolaylaşır.

Yönetim olarak zaten hobi ile ticareti mümkün olduğunca birbirinden ayırmaya çalışıyoruz. En basitinden bahsetmek gerekirse, ticari üyelik statusu, ticari üyelerin ilanlarının ayrı bir kategoride sınıflandırılması, hatta akvaryum tanıtımlarında bile hobihane tanıtımları diye ek bir bölüm olması bunun kanıtlarından bazıları.

Gürkan abinin dediği gibi bu işle geçinenler var, ticaretini yapmak kötü birşeymiş gibi lanse etmiş olmayalım. Keza bu işi yapanlar olmasa biz hobiyi nasıl gerçekleştirirdik ? Fakat ticaret yapmıyormuş, hobiciymiş gibi görünmeye çalışıp, ekstra paralar kazanmak için insanları aldatmak farklı birşey. Bizim yönetimsel olarak yapmaya çalıştığımız bu.

Bunun dışında görüyoruz ücretsiz ilanlardan balık alıp satanı, hobici olduğu halde akvaryumcuya yeni gelen türü akvaryumuyla kapatıp iki gün sonra türün geldiğini duyup temin edemeyene daha pahalıya satmaya çalışanı, balık alım satımlarını yüzlü hatta binli adetlerde yapanları, aldığı balığı forumda allayıp pullayıp maskotlaştırdıktan sonra çok acil satmam gerekiyor diye ederinin kat be kat üstüne ilan açanları, buraya elinde olmayan balığın ilanını açıp talep geldiğinde gidip akvaryumcudan o balığı alıp kar ile satanı,  tür fazlalığından balık satıyorum yazıp altına kırk tür takas olabilecek türler yazanı,  he bir de bunları yapıp "hobiyi geliştiriyorum" diyenler var ki en çok da onlara gülüyoruz.

Anlayacağınız üzere hepsini az çok takip ediyoruz. Sapla samanı birbirine karıştırmıyoruz. Eğer bu ayrım yapılmasaydı bugün çok ticari üye föü, çok föü ise yönetici olarak karşınıza çıkardı.

Şikayet var bölümü, geri bildirim sistemi, ilanların yorum bölümü vs. hepsi bunların önüne geçmek için var. Ama inanın kimse satıcı ile karşı karşıya gelmek istemiyor. Bu bahsettiğim site özelliklerinin varlığını bile canı yandıktan sonra fark eden üyelerimiz var.

- Diğer arkadaşların da bahsettiği gibi bu sadece akvaryum hobisine özgü bir durum değil, hayatın her alanında kolay yoldan para kazanmak isteyen insanlar var.

- Yine çoğu alanda olduğu gibi bu hobide de trendler var. Moda olanlar var, kimsenin sahip olmadığına kâr için olmasa da prestij için sahip olma isteği var. Kalabalıktan sıyrılıp bir adım öne çıkma isteği...

Fakat bizim forum için konuşursak her ne kadar onbinlerce üyemiz olsa da biraz zaman harcayınca herkesin az çok birbirini tanıyabileceği bir platformuz. O yüzden sistem içinde bu tip insanlar zamanla elenecektir.
[/QUOTE]

Yazımın tamamından alıntı yapsaydınız bu kadar uzun yazmazdınız. İlan başlıklarından bahsettim size. Öneri de getirdim bunun için okudunuz mu mesajımın gerisini bilemiyorum. Ben bu konuda yönetimi yetersiz buldum ve problemi ortaya koydum çözümü de yazdım (Satış konularındaki başlıklar) Siz satış başlıklarını bir halledin inanın bu kadar sorun çıkmayacak. Çünkü burda bahsedilen genel sorunlar dolaylı yoldan ilanlar bölümüne dayanıyor.

Ticari üye her forumda bulunabilir zaten kendilerini gizledikleri yok. Onlara dair bir sözüm de yok.

Yönetim tabiki forumu takip ediyordur. Zaten yöneticilerin görevi budur. Bana yazdıgınız cevap da katılmadıgım bir şey yoktur. Cevabınız için teşekkür ederim.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BingulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 748
BingulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 09:15
 Yazımın başında iyi niyetli birçok kişi var  diye başladım sanırım burayı atlamışsınız ancak birde bunun yanında olayı ticarete dökenler yokmu sizce tamam anlıyorum çok para harcanan bir uğraş ama bari suistimaller olmasın adam arıyor işte ilan için aradım ama az param var çok beslemek istiyorum bu türü diye olur deyip yok paraya bazen ücretsiz veriyorsunuz aradan 1 ay geçmeden ilanda görüyorsunuz kendi balığınızı yada forumda sattığı ürün için 4-5 üyelikten ilan açıp bazen aynı bazen farklı fiyatlar koyup pet shop taki fiyata 2. el ürünü satmaya çalışanların olduğunu sadece benmi biliyorum teklifiniz içinde ayrıca teşekkür ederim FH için ne yerim müsait nede ilgimi çeken bir tür değil üstelik 1-2 arkadaşım dışında kimseden karşılıksız bir şey kabul etmiyorum prensiplerim doğrultusunda sanırım anlatmak istediklerim daha net olmuştur yoksa ne kimseyi suçlamak nede genel olarak kötüdür demek için yazdım diğer yazıyı ön yargılıda değilim sadece bu tür şeyleri gördükçe insan biraz farklı yaklaşmaya başlıyor olaya 
[/QUOTE]

"ayrıca ben forumda bedava balık veren 1-2 ilan dışında ilan görmedim bunlarda tür değiştirip muhtemelen trop a geçmek isteyenlerin elinde kalan satamadığı son balıkları "

Mustafa Bey, açıklamanız için teşekkür ederim. Yazınızın başını gördüm, atlamadım ancak ben cevabımı üstte belirttiğim son kısmı için yazmıştım. Yukarıda söylediklerinize de elbette katılıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 09:16
"Yönetim" diye konuya girmek sadece "kaçış noktası" olarak yaklaşmak sayılır. Yönetim dediğimiz kişiler aslında sizler bizler gibi hobicilerdir. Onlar da balık besler, alır, satar, hediye eder... Ellerinde sihirli değnekle herşeyi bir anda çözmelerini beklemek anlamsız olur. Değişecek bir şey varsa o da kişilerin zihniyetidir. Önce yaklaşımı değiştirmek gerekir. Zihniyetin ne olduğunu açıkça görmek, öğrenmek ve paylaşmak gerekir.

Konuya kişisel anlamda yaklaşırsak herkes özeleştiri yapmalı. Benim de şu an ilanım var. Elimdeki fazlalıkları satıyorum çünkü taşındım ve hala akvaryumlarımı aktaramadım. Bazı türlerin fazlalıklarını elden çıkarırken diğer tarafta başka türleri besleyebilmek için hazırlık yapıyorum. Bir sürü balığı ya da malzemeyi ücretsiz verdim. Hala da ücretsiz ilanları takip edip almaya çalıştıklarım var. Çünkü etrafımda, işyerimde, vb yeni başlayıp istekte bulunanlar var. Alıp onlara veriyorum. Aldığım kişilere de neden aldığımı birebir açıklıyorum. 100 tane balık arasında 1-2 tane benim ilgimi çeken olursa doğal olarak onu da kendime ayırıyorum.

Bedava dağıtma veya ucuza satma konusundaki temel nedenlerden biri yaygınlaştırmadır. Mısır cichlid veya klasik siyah-beyaz amerikan zebra gibi bir tür değilse bedava yavru istemeyen normalde olmaz. 2-3 tür için uzun zamandır yaygınlaştırma amacıyla üretim yaptım. Yavrularını dağıttım, sattım, takas yaptım. Cidden komik paralara (adedi 50 krş, 1 lira gibi fiyatlara) vermek için ilana ekledim. İsteyenlere 3-5 fazla ekleyerek verdim. Sonra kalanları akvaryumcuya götürmek zorunda kaldım. Komik olan şu ki akvaryumcu tanesine en düşük 5 lira derken bir süre sonra elinde kalmadı ve devamını istedi. Hatta aynı grup balığın biraz iri olanları için "X akvaryumcu 15 lira diyordu, pazarlıkla 10 liradan 10 tane aldım" diyerek karşımda övünen (adı lazım değil) tanıdıklarım oldu.


[QUOTE=gssmartboy] ...
burda bahsedilen genel sorunlar dolaylı yoldan ilanlar bölümüne dayanıyor.
...[/QUOTE]
Bu yorum çok da doğru bir tespit sayılmaz. İlanlarda sorunlar olduğu doğrudur. Sık sık aynı kişilerin referanslarını görmek ya da adının geçtiğini kendisine bildirmeden ilana kişiyi referans olarak eklenmesi çok da hoş şeyler değil. Ancak ana konu kişilerin zihniyetleridir. İlan değiştirilse ne olur? Aynı kişi farklı bir yöntemle konuyu çevirmenin yolunu bulur.
Zaten bu başlıkta ilan tartışmıyoruz. İlanlar konusundaki isteği forumla ilgili istekler kısmına eklemek çok daha doğru göründü.
Kendi adıma yaptığım işlerin reklam olmasını sevmem. Bilenler bilir, çok kişiye akvaryum kurduk. Hatta bir tanesinde açtığım konu forumda kural getirilmesine neden oldu. Ücretsiz malzeme, canlı toplayıp ihtiyacı olan ya da kurduğumuz zaman güzel olarak bir yerlere vermek niyetiyle başlık açmıştım. O başlıkta özellikle durumu iyi olmayan ve hastalığı nedeniyle evden pek çıkmayan birisine kurulum yapacaktık. "Valilikten izin alınmaksızın ücretsiz yardım toplama olamayacağı" gibi temel ve resmi bir nedenden dolayı başlık kapatıldı. Benim açımdan sorun değil çünkü ben o işi çevrem sayesinde sessiz sedasız yine yaptım.
Bedava-paralı, ucuz-pahalı, yaygın-nadir, reklam kokan hareketler, vb diye nereye çekersen oraya giden bir konuyu konuşuyoruz.
İlanlar için "Hata Var" diyerek yorum yazıldığında nasılsa değerlendirmeye tabi tutulur. O yüzden ilanları çok da buraya dahil etmeyelim derim.

İki sene önce dernekte yüzlerce elma salyangozu dağıtma girişimimiz oldu. Bir arkadaşımdan aldığım irili ufaklı salyangozları isteyenlere vermek için bir kaç ay bekledik. Komik olan şu ki yazın bitkili akvaryuma eklemek üzere ararken ya bulamadık ya da parayla vermek şartıyla öneriler geldi.
Köksal Gürkan2013-01-23 09:32:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 10:26
Doğrudur Köksal bey, ama ben sizden farklı düşünüyorum,  bahsettiğiniz kişilerdeki zihniyet foruma yansıyıp yansımaması kurallarla olur. Kimse durup dururken zihniyetini değiştirmez konu içinde düşüncemi belirttim. Saygılar. gssmartboy2013-01-23 10:28:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muslim kavakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 3448
muslim kavakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 10:42
Balıklar satılırken insanlarda öyle bir güvensizlik ortamı oluşmuşki 100 tl'lik balığı 20 tl'ye satışa çıkardığında insanların kafasında hemen bir soru işareti oluşuyor.İnsanların kafasında ucuz balık kesin sorunludur diye bir ön yargı oluşmuş.Herkes pahallıysa kalitelidir ucuzsa kalitesizdir diye şartlanmış.Sıkıntı burada bence uygulanan politika yerine oturmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak KaracalıÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 131
Burak KaracalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2013 12:04
[QUOTE=muslim kavak]Balıklar satılırken insanlarda öyle bir güvensizlik ortamı oluşmuşki 100 tl'lik balığı 20 tl'ye satışa çıkardığında insanların kafasında hemen bir soru işareti oluşuyor.İnsanların kafasında ucuz balık kesin sorunludur diye bir ön yargı oluşmuş.Herkes pahallıysa kalitelidir ucuzsa kalitesizdir diye şartlanmış.Sıkıntı burada bence uygulanan politika yerine oturmuş.[/QUOTE]

Bu doğal değilmi peki? 
Bakın normalmi demiyorum doğal mı?

Adam elinde kalan erkek balığı ucuza dişi veriyorum diye vermiş,
Hastalıklı balığı, koloniyi  bir iki referans yazısı ile üreyen masrafını bir ayda çıkarmazsa para yok diye vermiş,
Takla atan arabasını , üzerinde boya yok daha diye satmış, ( ulan galeriden kampanya adı altında 3 bin TL ucuz aldığınız sıfır arabanın kaputu değiştirilmiş çıkan bir memlekette yaşarken)

Ucuz balığa temkinli yanaşmak bence çok doğal.

Çözümü bence bir şekilde güven ortamı yaratmaktan geçmekte.

En azında bu forum için güven eksikliği hissedilen insanların elenmesini sağlamak gerekli.

Bakın ben bir ara bir derneğin başkanı iken, resmi sitenin forumda belli başlıklara yazı yazabilmek ve görüntülenmesini sağlamak için TC kimlik numarası ile kayıt zorunluluğu getirtmiştim. ( Olayı teknik olarak nasıl yaptılar bilmiyorum )
Forum üye sayısı % 60 kadar azaldı. Ama kalan sağlar bizimdi. 

Bu bir örnek

Referans mevzusu aslında kötü gibi gözükmek le beraber, doğru kişiler refere ediliyorsa , uyanıkların pazarı azalabilir.

Buda gene güveni, ve akabinde hobi dağıtımını destekleyebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir