Balıkların Yemleri ve Beslenmesi
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 00:02
Balıkların Yemleri ve Beslenmesi
Akvaryum balıkları günde kaç defa beslenmeli, ne kadar yem atılmalı, balıklar ne tür yem ile beslenir, farklı balık türleri aynı yemi yer mi, otçul beslenen balık etçil balık yemi verilir mi, genelde akvaristlerin merak ettiği konuların başında gelir.
Balıklar nasıl beslenir konusunda uzmanlaşmak, bilgi sahibi olmak, balıkların besin ihtiyaçlarının doğru karşılaması onlar açısından uzun yaşam ve iyi sağlık anlamına gelir ama akvaryuma yeni eklenen balığın ilk ihtiyacının balık yemi olmadığını bilmek gerek. Gizlenme, dinlenme ve adaptasyon ihtiyacıdır ve bunları iyi yapan balık sonrasında iyi yem alır. Tüm vücut mekanizmalarının canlılığı, görme duyularından üreme dürtülerine kadar işin sırrı balıklar nasıl beslenir sorusunun altında yatar. Bizler bu konuya açıklık getirmeye ve biraz da farklı açıdan balık beslemenin zevki yanında gerekliliklerini anlamaya çalışacağız. Anlama çalışacağımız temel kavram, balık yemlerinin diğer farklı türlerle bir arada yaşayan balıklar için farklı bir anlam ifade ettiği olmalı.
Balıklar Nasıl Beslenir ve Balıklar Hangi Yemi Sever?
Balıklar hangi yemi sever sorusundan önce akvaryumlarda beslenebilen tüm balık, mercan ve omurgasız gibi canlıların sağlıklı yaşam sürdürmeleri için gereken besinler ister satın alınsın veya ister ev ortamında hazırlansın bizim için bir bütün olmalı ve diyetleri zenginleştirilmeli. Balıklar nasıl beslenir konusundaki eksiklerimizi tamamlarken bir anlamda akvaryum yürütürken balıklar açısından ortaya çıkardığımız eksik fırsatları da gidermeyi anlayacağız. Balıklar nasıl beslenir sorusunun genel cevabı, hazır kuru yem, ev karışımı yemler, mutfaktan günlük çıkabilecek uygun besinler, canlı yem yetiştirilmesi ve doğadan toplanan canlı yemler olarak ifade edilir. Özellikle balıklar hangi yemi sever sorumuzun cevabı aslında bizim yem satın alma sürecimizde başlar. Esnaf mağazalarında balık yemi seçerken yemin içindeki vitaminlere, katkılara ve maddelere pek baktığımız söylenemez. Doğal olarak da balıklar nasıl beslenir diye merak etsek de tek çeşit yem veya aynı içeriğe sahip yemlerden ediniyoruz. Balıklara vereceğimiz yemlerin içerikleri vitamin ve karbonhidrat olarak zengin olmak zorunda. Ancak balıklar nasıl beslenir demişken beslediğimiz balıkların türleri eğer sadece otçul ise o zaman içerik bitkisel ağırlıklı olmalıdır. Aşağıda bu konuya döneceğiz. En az üç farklı çeşit yem diyetlerine katılmalı ve yemler farklı vitamin içeriği barındırmalı. Balıklar nasıl beslenir sorusunun cevabı konusunda bilgi dağarcığımıza kuru yemlere ilave olarak canlı yemler, sebzeler, dondurulmuş yemler ilave etmemiz gerektiği de eklenmeli. Balıklar işte bu karışıma sahip yemleri çok severler. Balıklar kullanım süresi geçmiş yemleri ise hiç sevmezler.
Balıklar Nasıl Beslenir ve Balıklar Günde Kaç Kez Beslenmeli?
Balıklar günde kaç kez beslenmeli sorusundan önce balık familyasının besin konusunda üç ana gruba ayrıldığını bilmekte fayda var. Hep etçil beslenenler. Bunlar canlı balık veya parçaları, karides parçaları, kalamar ve Sera kril tarzı yemleri tercih ederler. Her şeyi yiyen türler vardır ve bunlar hem etçil ve hem de otçul olarak beslenirler. Tamamen otçul türler vardır ve onlar ise bağırsak sistemlerinin uzunluğu yüzünden bitkisel ağırlıklı, az ama sık aralıklarla ve haftada bir protein bazlı beslenirler. Otçul türlerin az ama sık beslenmesi etçil türlerde değişkendir. Çoğu doyar ve kenara çekilerek sindirmeye başlar. Akvaryum filtre gücüne göre günde bir veya birkaç kez beslenebilirler. Otçul türler doğaları gereği tüm gün ye ve çıkar mantığıyla gezinirler. Nedeni ise bitkisel ağırlıklı besinlerin besleyici değerinin azlığıdır. Balıklar nasıl beslenir genel tabirinde balıkların yemlerini akvaryum tabanına düşmeden bitirmesi gerektiği belirtilir ve balık sayısına göre yem miktarı ayarlanması gerektiği iletilir. Mutfakta kendimizin hazırlayacağı besinler ana beslenmeye mükemmel destek olur. Balıklar nasıl beslenir konusunda bir diğer dikkat edilmesi gereken ise, balıkların ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlilikte ve balıkların boyutlarını da göz önüne alınarak seçilen yemler verilmesidir. Bitkisel ağırlıkta beslenen balıklarımıza mutfaktan salata yaprağı, nori yosunu, muz, kivi, zarı soyulmuş bezelye, soya filizi gibi besinler verebiliriz. Özellikle yavru balıklar az az çok sayıda beslenir. Konu eğer balıklar nasıl beslenir ise yavru bireyler ayrı öneme sahiptir.
Balıklar Nasıl Beslenir. Peki Balıklar Nasıl Beslenmez?
Balıklar Nasıl Beslenir sorusunun cevabı nispeten kolaydır ama balıklar nasıl beslenmez sorusunun yanıtı daha zordur. Çünkü yemleme konusunda yapılan hatalar uzun vade de sizi üzer. Aşırı yağlanma yaptıracak yemler ile balık beslenmez, gıda boyası bulunan yemler ile balık beslenmez, içinde mama olarak tabir edilen renk yapar gibi ifadeleri barındıran doping maddeli yemler ile balık beslenmez, Ağzı açık kalmış, nemlenmiş, bayatlamış yemler ile balık beslenmez. Balıklar nasıl beslenir konusunda diğer önemli nokta da hızlı yüzücüler arasındaki yavaş türlerin beslenmesidir. Balıklar nasıl beslenir olgusunda yavaş balıklar hep dert olmuştur. Yavaş türlerin bulunması ve yem veriş şeklimizde onlar için ayar yapılmaması ortaya dengesiz beslenen balıklar çıkarır. Doğal olarak hız yapan balıklar daha çok yem alır ve yavaş olan türler aç kalır. Bunun önüne geçmek için batma süresi farklı yemler tercih edilir. Özellikle genç balıklar nasıl beslenir dikkat etmek lazım, çünkü erişkin bireylerin içinde daha yavaş yem alırlar ve genç balıklar için daha ince tanelere sahip yemler bulundurulur. Bunun nedeni, büyük balıklar doğal olarak büyük parçalara yönelir ve genç balıklar kendilerine göre lokmalara yönelerek rekabet etmeden alır. Balıklar nasıl beslenir konusunda ilk tercihler, balıkların yemlerini çok çeşitli bulundurmak, doğal alanlarındaki alışkanlıklarını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bunu özellikle yeni eklenen balıklarda yapmak çok faydalı olur. Genel balık yemi tarifini balıklar nasıl beslenir adına tekrar yapmak gerekirse, kurutulmuş yemler, canlı yemler, yeşillikler ve dondurulmuş gıların karışımını yaparak karbonhidrat, protein, vitamin ve minerallerin bulunduğu iyi bir besin dengesi kurulmasıdır diyebiliriz.
Balıklar Nasıl Beslenir ve Balık Ağız Yapısı?
Balıklar nasıl beslenir sorusunun yanıtını ararken bize balıkların ağız yapıları büyük tüyo verir. Ağız yapısı üste bakan balıklar, bu türler genellikle su yüzeyine yakın gezerler ve beslenirler. Bu türlere geç batan yemler idealdir. Fakat tuzlu su sistemlerinde bu tarz yemler sumpa aşırı gider. Ancak tuzlu su balıkları içinde bu tarz balık pek yok gibidir. Balıklar nasıl beslenir fikri almak adına ağız yapıları aşağı doğru bakan balıkları incelersek, anlayacağınız gibi akvaryumun taban kısmını mesken tutarlar ve yem arayışlarını sürdürürler. Tuzlu su türlerinde de mandarin vb gibi bu tarz türler vardır ancak genellikle sadece pod gibi canlıları tüketirler. Çabuk batan yemler doğal olarak en ideal yemleridir. Ağız yapısı öne bakan balıkları balıklar nasıl beslenir konumuzda incelemeye sıra gelirse, daha sık görülen balıklarda bulunur. Her türlü katmanda yem alabilirler. Bu tür balıklar nasıl beslenir derseniz, pek batan veya batmayan yemler konusunda sıkıntı duymazlar. Balık beslemesi bir zekktir ama balıklar nasıl beslenir konusunda aşırı yemleme ve filtre gücümüzü aşan yemleme yapmak ne size ve ne de balıklara fayda sağlar. Balık sayısıyla orantılı yem vermeye filtre gücümüzü düşünmeyi de ekleyebiliriz. Ancak bu saye de balıklar nasıl beslenir karmaşasının içinden çıkarız. Bir tabir vardır, balığı açlıktan çok fazla yem öldürür derler. Dengeyi kuramazsak doğru bir ifade olduğunu anlamamız gecikmez. Bu yüzden balıklar nasıl beslenir diye bilgi sahibi olmak uzun soluklu balıklar beslemek demektir. Yazımızın balık yemi konusunda faydalı olmasını diliyoruz.
Beğenenler: [T]159327,umutosky[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ekim 2013 00:18
Güzel bir çalışma olmuş özellikle ağız yapısı hakkındaki bilgilerde gerçekten yeni şeyler öğrendim.Ağız yapısı ile alakalı olduğunu hiç düşünmemiştim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir