Balıkların Vücut Fonksiyonları Hakkında Bilinçlenelim
Solunum
Balıkların solunum organı olan solungaçlar balığın derisinin derisinin içe katlanması ve kılcal dilimlere bölünmesiyle oluşmuştur. Balıklar içinde bulundukları sudaki eriyen oksijeni solurlar. Bunu yapmak için suyu ağzından alır solungaçlarından dışarı verirler. Su bu solungaçların duyarlı dokularından geçip oksijen kan tarafından özümlenirken karbondioksit dışarı atılır. Bu esnada bir miktar amonyakta bırakılır.
Uyku
Göz kapakları olmayan ve gözlerini kapayamayan hayvanların genelde uyumadıkları farzedilir. Fakat balıklar suda birkaç saat hareketsiz kaldığı anda dinlendikleri veya uyudukları kabul edilir.
Koklama ve Tat Alma
Balıklar koklama işlevini burun delikleriyle yaparlar. Balıkların burunları sadece koku almaya yararlar, bizler gibi burundan solunum yapamazlar. Balığın tat alma duygusu ağızda, dilde ve dudaklarda algılanır.
Görme
Balıkların gözleri genelde tek yönü görür ve birbirlerinden bağımsız olarak hareket edebilir.İki gözünüde aynı noktaya çevirdiklerinde üç boyutlu görebilirler. 45-50 cm. ye kadar iyi görebilirler. Farklı ve parlak ışıklardan rahatsız olurlar.
İşitme
Balıkların kulak yapısı bizlerden farklıdır, sadece iç kulakları vardır bizim gibi kulak çanağına sahip değildirler. Bunun nedeni suyun havadan daha yoğun olmasıdır. Havaya göre titreşimleri beş kat daha fazla yansıtmasıdır.
Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Paylaşım ve bilgilendirme için elleriniz dert görmesin...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir