Balıkları Aşılamak Mümkün Mü?


bayezidibistamiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 45
bayezidibistamiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2017 22:21
Arkadalar geçenlerde aklıma şu fikir geldi. İnsanlarda yapıldığı gibi zayıflatılmış mikroorganizmaları akvaryuma vererek balıkları aşılayıp hastalıklara karşı direnç kazandırabilir miyiz? Bunu deneyen var mı? Deneyen yoksa balıklarda hastalığa neden olan organizmaları nerden bulup nasıl zayıflatabiliriz? Bu yöntem işe yarar mı? Yapılabilirse, işe yararsa akvaryum dünyasında devrim olabilir. Bilgisi olanlar paylaşırsa iyi olur. Teşekkürler...

Beğenenler: [T]168305,Yas400[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MaviYesilÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/05/2007
İl: Antalya
Mesaj: 6873
MaviYesilÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Mayıs 2017 22:43
Böyle bir şeyin ev ortamında yapılması pek mümkün değil. Öncelikle hastalık etkenlerinin laboratuvar ortamında çalışılması gerekir. Bu da uzun yıllar büyük harcamalarla yürütülebilecek çalışmalarla gerçekleşebilir. Aşının balığa nasıl uygulanacağı da ayrı bir sorun. Bugüne kadar bir balığa enjeksiyon yapılabildiğini duymadım. Belki oral yolla aşılanabilir. İnsanlarda ve kedi, köpek gibi evcil hayvanlarda uygulanan aşılamaları düşünürsek oral aşılamanın etkinliği ve kapsamı çok kısıtlı olacaktır.

Aşı çalışması yapılmadan önce balıklara herhangi bir enjeksiyon yöntemi bulunması gerekir. Böyle bir yöntem bulunsaydı aşı üretmeden bile bir çok hastalığı çok kolay yenebilirdik. Balık tedavisindeki en büyük sorun bu bence. Örneğin en çok başımıza gelen ve en çok kayıp yaşadığımız enfeksiyonel iç hastalıklarında antibiyotiği balığa etkili bir şekilde uygulamanın günümüzde güvenilir ve yüksek başarı sağlayan bir yolu yok. Kişisel fikrimi sorarsanız hiç bir yolu yok. Yapılan uygulamalar boşa kürek çekmek sadece. Balıklara enjeksiyon yapabilseydik, veya serum takabilseydik bu bile bizim için bir devrim olurdu.

Beğenenler: [T]186349,PurpleBetta[/T][T]71002,Emre Zaim[/T][T]186672,muhammed082001[/T][T]230260,Denizs[/T][T]168305,Yas400[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The Last SamuraiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/03/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 4538
The Last SamuraiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2017 00:06
Öncelikle, akvaryum ortamında, bir hobicinin balıkları aşılayabilmesi imkansıza yakındır. Zaten akvaryum balıkları için üretilmiş bir aşı, bulunmamaktadır.
Ufuk Bey'in görüşüne katılıyorum: Antibiyotik ve pek çok kimyasal içerikli ilacın balıkları tedavide efektif olarak kullanılamadığı; hatta pek çoğunun yarardan çok zararı olduğu görüşündeyim.
Akvaryum suyuna zayıflatılmış mikroorganizma katmak; akvaryumunuzda bu mikroorganizmaların besin ortamı bulup dominant tür konumuna gelmesi ve balıkların ölümü ile sonuçlanan durumların oluşumuna sebep olacaktır. Ayrıca suyumuzda zaten pek çok hastalık etmeni doğal olarak bulunmaktadır. Balıkların mukoza sistemi ve fagositik kan hücreleri, bu hastalıkların uygun koşullarda yaşatılan sağlıklı balıklar üzerinde etkili olamamasını sağlamaktadırlar.
Fakat suyumuzdaki mikroorganizmaları, zayıf duruma getirebiliriz. Bunu yapmanın temel yöntemi, yapabileceğiniz kadar sık, çok miktarda; fakat düzenli ve aynı periyotta su değişimidir. Su değişiminin en büyük avantajı, akvaryum gibi kapalı bir ortamda, besi ortamı bularak popülasyon miktarı hızla artan mikroorganizmaların, atılan su ve atık maddeler ile popülasyon miktarının azaltılmasıdır. Ayrıca taze suyun içerdiği mikro elementler, balığın emilim sistemi ile emilerek vücut yapısına katılırlar. Bu durum, balığın bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Ayrıca akvaryumdan uzaklaştırılan nitrat gibi azotlu bileşikler de balığımızın bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyecektir. Taze su içeriğindeki oksijen, bazı mikroorganizmalar üzerinde yakıcı etkisi ile mikroorganizmalara darbe vuracaktır. Su değişimi, aynı periyotta ve dinlenmiş su ile yapılmalıdır. Pek çok hastalığı, sık su değişimi ile ilaç kullanmadan atlatmışımdır. Bir hastalık gözlemlediğimde, ilk yaptığım, su değişim sıklığını arttırmak, cevap vermezse ayrı bir akvaryumda bol hava vererek ilaç tedavisine başlamaktır. İlaç tedavisi sürecinde de sık su değişimi yapar, su değişım oranı kadar ilacı su değişimini müteakip karantina tanķına katarım.
Kaliteli yemlerle beslenme, balığınızın doğal bağışıklık sistemini güçlendirecektir.
Ayrıca, Amazon ya da Kongo Havzası gibi bölgeler ķökenli yumuşak ve asidik suda yaşayan balıkları besliyorsanız, filtrenize turba (Sera Superpeat, Azoo Peat Moss, vb...) ekleyerek suyunuzu asidik duruma getirebilirsiniz. Turbadan salgılanacak hümik asitler, suyunuzdaki çoğu patojen için ölümcül ya da üremeyi baskılayıcı etki yapacaktır. Fakat Malawi Gölü, Tanganika Gölü, Orta Amerika gibi bölgelerde yaşayan ve sert su seven balıklarınız varsa, turbadan salınan hümik asitler, balıklara zarar verecektir.

Beğenenler: [T]27027,MaviYesil[/T][T]186672,muhammed082001[/T][T]81103,Kınayu[/T]
+1: [T]27027,MaviYesil[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muhammed082001Çevrim Dışı

Kayıt: 09/06/2016
İl: Ankara
Mesaj: 100
muhammed082001Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2017 00:32
Valla Birgün bu dediğin olurmu inan hiç bilmiyorum. Çünkü bunu kestirebilmek için ciddi anlamda bilimsel bilgi sahibi olmak gerek. İyi balık anatomisi bilmek gerek. Suda neler oluyor tam hakim olmak gerek. Ama şunu diyebilirim akvaryum işi benim fikrim tabi bu faydalı bakteri tutma sanatıdır. Ne kadar biyolojik filtrasyonu iyi yaparsan okadar güçlü balık. Tabi buna ek olarak sürekli taze su = dirençli balık

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

KınayuÇevrim Dışı

[B]14703,1[/B]
Kayıt: 02/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 21457
KınayuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Mayıs 2017 01:56
Selamlar aşılamak pek mümkün olmaya bilir ama arkadaşlarında dediği gibi düzenli bakım ve yemleme ve su değişimleri ve bazı olası balıkların sevdiği karides türü ürünler alarak haşlayarak güzelce mikser tarzı bir şeyde çekerek bazı olası hastalıklarda uyguladığımız D vitamini veya Antibiyotikler ve vitaminler katarak yemler hazırlanıp kurulutularak ufalanıp verildiğini ve balıklarda form ve direnç olarak etkiler sağlandığını görmüştüm.

Beğenenler: [T]71002,Emre Zaim[/T]
+1: [T]71002,Emre Zaim[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayezidibistamiÇevrim Dışı

Kayıt: 23/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 45
bayezidibistamiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2021 11:34
Konunun açılmasının üstünden çok geçti ama okunma sayısı her gün arttığı için yazayım dedim. İnternetten kısa bir araştırma yaptım: Özellikle ticari balık üreticilerinin balıkları aşıladığını öğrendim. Aşılama enjeksiyon ile değil suya verilerek yapılıyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

PanzivayÇevrim Dışı

Kayıt: 26/10/2020
İl: Ankara
Mesaj: 315
PanzivayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ağustos 2021 20:22
[QUOTE=bayezidibistami]Konunun açılmasının üstünden çok geçti ama okunma sayısı her gün arttığı için yazayım dedim. İnternetten kısa bir araştırma yaptım: Özellikle ticari balık üreticilerinin balıkları aşıladığını öğrendim. Aşılama enjeksiyon ile değil suya verilerek yapılıyor. [/QUOTE]

Bence yapmak mümkün ama balığın önceki sağlığı vs gibi faktörler ve daha sonraki etkenler sıkıntı olabilir ama oldukça mantıklı. Ben sadece canlı doğuranlarımı bilerek ilk aldığım zaman beyaz benek yapıyorum. Daha sonra onların yavruları vs hiç beyaz benek olmuyor. Aradaordan Su alıp az miktarda başka akvaryuma şırınga ile veriyorum

Beğenenler: [T]152067,bayezidibistami[/T]
Teşekkür Edenler: [T]152067,bayezidibistami[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir