Balıklara Elektrik Çarptı


LordOfTropheusÇevrim Dışı

Kayıt: 02/11/2015
İl: Ankara
Mesaj: 84
LordOfTropheusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2015 14:48
Benim en çok korktuğum olaylardan biriydi akvaryuma elektrik çarpması, çarpmıyormuş bir şey daha öğrenmiş oldum.220 de mi çarpmıyor?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SinanAY87Çevrim Dışı

Kayıt: 17/10/2015
İl: Kocaeli
Mesaj: 1447
SinanAY87Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2015 15:17
Arkadaşlar

Bilende bilmeyende yorum yapmış. Akvaryum suyunun içine sadece faz temas etsin ve sen suya elini sok ozman çarpıp çarpmadığını anlarsın diyeceğim ama sakın.
Haberlerde elektrikli şohben ile okadar çarpılıp ölen var.

Ayrıca normal şartlarda o evde kaçak akım rolesi bulunsaydı sigortalarınız direk atacaktı.

Su ısıtıcımız zaten bir direnci var. Devresini yine kendisi tamamlıyor. Suyla temasında En büyük sorun rezitansın iki ucunun en yakın olduğu yerdir. Oraya yanlışlıkla değmemiz kötü yada orası suyla temasında elektroliz olayı (suyun moleküllerinin ayrışması) gerçekleşen yerde zeyıflayıp kopma durumunda akvaryuma temas eden her canlı aşırı derecede akıma kapılır. Buna balıklarda dahildir. Unutmayın herşeyin bir direnci vardır. Tahta elektriği iletmese bile. Aslında çarpılmadığı için iletmediğini düşünüyoruz. Ölçü aletiyle ölçmeyi denerseniz düşük voltajlarda iletiyor olduğunu göreceksiniz. Örneğin; Suya elektirik verip balıkları sersemleterek bayıltarak avlananlar vardır.

Havanında iletkenliği vardır. Tesla diye aratırsanız yüksek voltajin atladığını görürsünüz. Özellikle nemli havalar normal havaya göre daha iletkendir. O yüzden kimse bu yalıtkandır demesin. Her madde ve nesne iletkendir. Ama iletkenlik sınırı vardır. Tam yalıtkan sadece Özel eldivenler KAUÇUK-PORSELEN tarzı ürünlerdir.Yüksek voltajlara dayanıklıdır.

Biraz uzattım ama neyse yanlışım varsa affola bir yerden alıntı değildir. Elekt. çok içli dışlı olduğum için paylaşayım dedim.

TOPRAKLAMA denilen şeyi sanırım bildiğimiz toprak diye geçiyor sanmayın. Betonada temas etsen toprağada temas etsen aynı şiddette çarpılırsın affı olmaz.

Toprak okadar işe yarasa eve nötr verilmez sadece faz verilir. Evin bi kenarındanda toprak alırsın olur biter devre tamamlanır. Öyle değil. Her ev temelinde yapılırken topraklı prizlerin topraklama kısmı toprağa gömülen levhaya bağlanır. Bunun da tek sebebi yıldırım yada o tarzda aşırı voltaj insanlara ve yapıya zarar vermemesi içindir. Aksi taktirde evin yanındaki bir elektrik direğine düşen yıldırım. Kablolar vasıtasıyla insanlara sıçramamasını sağlamaktır.

Sadece faza temas eden bir insan ölümcül çarpılmaz. Hatta rahatlıkla kendiside elini çekerek kurtulabilir. Nötr zaten dokunsanda çarpmaz. Fakat bir uç nötr bir uç faz temas eden insanlar sigorta atmaz ise ölümcül yada kurtuluşu olmayan yapısal bozulmalar yaşar.

Beğenenler: [T]178298,DeepBlue06[/T][T]185021,termo59[/T]
Teşekkür Edenler: [T]178298,DeepBlue06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir