Balıklar ticari meta mıdır?


M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2012 23:10
[QUOTE=sibesa]Sanırım sorun hobi ticaretinde şurada başlıyor fazla sayıda üreyen bakmakta zorlanacağımız canlılarımızın sağlıkla bakılacağına inandığımız yerlere dağıtmak bunun karşılığında elimizde var olan balıkların bazı ihtiyaçlarını karşılayabilme düşüncesi .. Ama yinede bu full red lepisteslerin 40 -50 Tl  den başlamasına sebep değil :))[/QUOTE]
Hiç ilgim olmadığı için merak eedipte bakmadım akvaryumcularda falan kırmızı lepisteslere ve şu anda ağzım 5 karış açıldı.
Bir tam kırmızı lepistes 40-50 Lira olsun.(yanlışınızmı var diye baktım da gerçekten 40-50 liradan seyrediyor.Bende sandım 10 tanesi)
Artık tam kırmızı lepistese 2 yada 3 küçük discus alınır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2012 23:47
Hatta profesyonel hobicilerde bu fiyat 100-150 tl :)))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 00:17
[QUOTE=sibesa]Hatta profesyonel hobicilerde bu fiyat 100-150 tl :)))[/QUOTE]
Sadece renk mi buna sebep?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MoonCrown41Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 08/10/2012
İl: Kocaeli
Mesaj: 366
MoonCrown41Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 00:44
Yazık gerçekten. Balık; izlemek, onunla vakit geçirmek ve stres atmak için beslenir. Ayrılık ise ya ölümle olur ya da iyi bakılacağını tahmin ettiğiniz yerlere vererek. Ben malzeme karşılığı petshoplarla yapılan takasa bile hoş bakmıyorum. Vereceği kum yem bitki vs. Onları da ben alamayacaksam ne anlamı kaldı. Tankıma sığdıramayacağım kadar balığım olduğunda  petshopa ücretsiz veriyorum balıkları,  karşılığında da sohbetini dostluğunu alıyorum. Canlıdoğuran beslediğim için en fazla 3-5 lira tutar alışverişim, onların da çok özel görünümlüsü düşerse eline ilk beni arar "gel kardeşim" diye. 

Ancak şuna eminim bizim gibi hobicilerin sayısı aslında azalmıyor, hobiyi parayla mukayese edenlerin sayıları sanal alemde arttığından size öyle gelmiş. Yoksa internet nedir bilmeyen, forumlara yazmayan ve kırmızı lepistesini karşılıksız paylaşan dostlar hala mevcut. 
MoonCrown412012-11-24 00:44:49

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 00:54
Yok dönemsel olarak değişiyor. Az bulunan bir tür uyanık bir hobicinin(ticaret erbabı) eline geçmiş ise bunu iyi değerlendirebiliyor. Bir dönem moscow blue, şimdiler de full red tahminim yakında white tuxedo olacak gibi araya blue grasslar falan girdi . Sürekli eleştirdiğimiz bu işi ticaret için yapan pet shoplar (vergi sigorta ve ailelerine bakma sağlık eğitim gibi masraflar için bu işi yapanlar) bile bu süreci takip edemiyorlar ve bizim profosyonel hobicilerimiz kadar değiller. Balıkesir de yaşıyorum ve az sayıda pet shop var sanırım 20 gün kadar önceydi birinde full red gördüm fiyatını sordum 3 tl dedi çok şaşırdım ona bunun özel bir tür olduğunu söyledim verilen cvp süperdi :)) Abi benim lepisteslerimin hepsi özel millet 50 kuruşa alırken ben 80 kuruşa alıyorum ama malum masraflar yüzünden 3 tl ye satıyorum dedi :)) Ama bizim profesyonel hobicilerimiz 40-50 tl den fiyat açıyor :)) konu sırf lepistes değil aslında sorun buradan verilen ilanlarda örnek full red damızlık 40 tl 3 tane alır kısa sürede satışa sunar ve para kazanmaya başlarsınız gibi açıklamalar sadece lepisteslerde var sanırım :)) Buda yeni başlayan hobiciyi farklı bir yere yönlendiriyor. Ve bu şekilde başlayan bir hobicinin ilerleyen döneminde rafya arasında balık üretimi yapıp hobiciyim balıklarımı seviyorum:))) rafya dolu bir akvaryumun neresi seyirlik neresi hobicilik neresi o canlılara rahat ortam hazırlama .. son olarak bu şekilde başlamış bir hobicin amacı ne olabilir elbetteki ürettiklerini para karşılığında yaygınlaştırmak işte yeni nesil hobici :)) ama para ile alışverişden sonrada bildiriim yapmayı unutmayalım süper hobici :)))

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

misissippiÇevrim Dışı

Kayıt: 21/08/2012
İl: Erzurum
Mesaj: 853
misissippiÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 02:01
Değerli bir arkadaşımız çok güzel şeyler yazmış bende canı gönülden katılıyorum siz bunları yazarken kötü niyetli değilsiniz balıklara olan sevginizden anlaşılıyor bu fakat ya akvaryumcuların ticari düşünceyle sattıkları kalitesiz yemlere sağlıksız balıklara ve daha nicesine demeli? ticaret konusunda keşke üretimini yapabilen güzel balık yetiştiren arkadaşların sayısı artsa da bizde hep onlardan balık alabilsek ve şu da unutulmamalı ki balıkları çok severim ama kazık yemeyi hiç sevmem.. çok sağlıklı 3 yunus balığını yetiştiricisinden 10 tl ye alabiliyorken akvaryumcuda hali vaziyeti bozulmuş aynı boyda tek balığa 10 tl vermek biraz saçmalık oluyor..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knifefishÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2071
knifefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 02:38
Merhabalar,konuya bir kaç kere girip çıktım!Hep benimde yazacaklarım yazılmıştı ki ''sibesa'' İsmail arkadaşımın yazdıklarından sonra bir şeyler yazmak gerektiğini düşündüm ve yazdıklarımdan sonra katılan-katılmayanlar olacaktır biliyorum ama doğrularımı yaşıyorum.Bende 16 yılı aşkın süredir 100 den fazla tür besledim,ürettim.İlk zamanlar bende bir çok arkadaş gibi eşe dosta yada yem malzeme karşılığı akvaryumcuya veriyordum yavruları yada artik beslemek istemediğim balığı.Şuan bir 300 lt discus tankım ve 1100lt büyük avcı tankımın yanında 7 ad boy boy üretim tankım var!Asıl değinmek istediğim konu benimde ürettiğim saf kan moscow green-full black-full red-albino blue grass türler ile ilgili yazılanlardır.Saf kan balıkların damızlıkları zaten pahalı alınır ki diğer kırma balıklar kadar sık ve çok üremezler,özel ilgi ve kaliteli malzeme-yem olmazsa olmazdır.Bunun yanında düzenli temizlikte kaçınılmazdır.Fiyatlar öyle 40-50 tl filanda değil,günümüzde İstanbul'da bir çok akvaryumcuda yerli-renkli lepistesler 3-4-5 tl ye satılıyor ve hiç biri benim yada diğer üreten arkadaşların ki kadar sağlıklı ve saf olamazlar.Ben son ilanımda moscow green'lerimi iki boy olarak 5tl ve 7.5 tl ye satıyorum,Fiyatları da sistem belirliyor!Bu sene red,önceki sene green bir sonraki sene blue'lar popüler olabiliyor.Kışın ortalama 350 tl elektrik 200 tl su faturası öderim,emeğimin değeri belli bile değil,300 lt ve 1100 lt tankımdaki balıklarım beynimi ve bedenimi dinlendiren balıklardır.Diğerleri kendi masraflarına katkıda bulunan hobimi yaşadığım türlerdir ve buda tüm hobiciler için iyi bir şeydir,akvaryumcudan sağlıksız ve pahalı balık alacaklarına evinde üretim yapan ben ve benim gibi yapan arkadaşlarımdan balık almaları daha sağlıklı,güvenli,daha ucuz değilmi sizcede?Ben tüm balık,malzeme ve yemlerimi forumdan ya satın alırım yada takas yaparım,yıllardırda akvaryumculara uğramam bile.Konunun başlığına gelince alınıp satılan her şey ticaridir bence,bu takasıda kapsar çünkü kimse 100 tl lik balık verip karşılığında 10 tl lik balık almaz.Kısaca ben hobiciyim sen ticaret yapıyorsun diye birilerini ''ötekileştirmek'' doğru değil,biz gibi üreticilerin hobiye ve hobiciye maddi manevi faydası vardır.Teşekkür ederim,herkese sağlıklı balıklar...
knifefish2012-11-24 02:42:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 03:07
[QUOTE=knifefish] Merhabalar,konuya bir kaç kere girip çıktım!Hep benimde yazacaklarım yazılmıştı ki ''sibesa'' İsmail arkadaşımın yazdıklarından sonra bir şeyler yazmak gerektiğini düşündüm ve yazdıklarımdan sonra katılan-katılmayanlar olacaktır biliyorum ama doğrularımı yaşıyorum.Bende 16 yılı aşkın süredir 100 den fazla tür besledim,ürettim.İlk zamanlar bende bir çok arkadaş gibi eşe dosta yada yem malzeme karşılığı akvaryumcuya veriyordum yavruları yada artik beslemek istemediğim balığı.Şuan bir 300 lt discus tankım ve 1100lt büyük avcı tankımın yanında 7 ad boy boy üretim tankım var!Asıl değinmek istediğim konu benimde ürettiğim saf kan moscow green-full black-full red-albino blue grass türler ile ilgili yazılanlardır.Saf kan balıkların damızlıkları zaten pahalı alınır ki diğer kırma balıklar kadar sık ve çok üremezler,özel ilgi ve kaliteli malzeme-yem olmazsa olmazdır.Bunun yanında düzenli temizlikte kaçınılmazdır.Fiyatlar öyle 40-50 tl filanda değil,günümüzde İstanbul'da bir çok akvaryumcuda yerli-renkli lepistesler 3-4-5 tl ye satılıyor ve hiç biri benim yada diğer üreten arkadaşların ki kadar sağlıklı ve saf olamazlar.Ben son ilanımda moscow green'lerimi iki boy olarak 5tl ve 7.5 tl ye satıyorum,Fiyatları da sistem belirliyor!Bu sene red,önceki sene green bir sonraki sene blue'lar popüler olabiliyor.Kışın ortalama 350 tl elektrik 200 tl su faturası öderim,emeğimin değeri belli bile değil,300 lt ve 1100 lt tankımdaki balıklarım beynimi ve bedenimi dinlendiren balıklardır.Diğerleri kendi masraflarına katkıda bulunan hobimi yaşadığım türlerdir ve buda tüm hobiciler için iyi bir şeydir,akvaryumcudan sağlıksız ve pahalı balık alacaklarına evinde üretim yapan ben ve benim gibi yapan arkadaşlarımdan balık almaları daha sağlıklı,güvenli,daha ucuz değilmi sizcede?Ben tüm balık,malzeme ve yemlerimi forumdan ya satın alırım yada takas yaparım,yıllardırda akvaryumculara uğramam bile.Konunun başlığına gelince alınıp satılan her şey ticaridir bence,bu takasıda kapsar çünkü kimse 100 tl lik balık verip karşılığında 10 tl lik balık almaz.Kısaca ben hobiciyim sen ticaret yapıyorsun diye birilerini ''ötekileştirmek'' doğru değil,biz gibi üreticilerin hobiye ve hobiciye maddi manevi faydası vardır.Teşekkür ederim,herkese sağlıklı balıklar...
[/QUOTE]


Konu biraz yanlış anlaşılmış daha önceki yazılarımda akvaryumculara yapılan sert eleştiri fiyat politikası vb sebepleride yazmıştım konu lepisteslerde daha belirgin yada ülkemizde daha fazla geçmişleri olduğu yada benim lepistelere olan ilgim yüzünden örnekler yüzünden buraya geldi ülkemizde tropikal balıkların bakımının maliyetli olması temelinde elektirik var sonuna kadar katılıyorum ve bir sonu olmayan bu hobinin ne kadar maliyetli olduğununda farkındayım Benim bahsettiğim ilanlar kısmına baktığınızda bir ilanın altında Talyandan getirdik  biz hobiciyiz (bence ithalatcı) bu balıklar çabuk çoğalır kısa bir sürede para kazanırsınız diye not düşenler çeşitli pazarlama taktikleri ile karşımıza çıkanlar hobici değil ticaret erbebaplarıdır ve balıklarımızı metalaştırırlar. Şuna asla karşı değilim besledeğim lepisteslerim var şimdi discus beslemek istiyorum elimdeki malzemeleri yeni kuracağım discus tankım takas veya orada oluşacak maliyeti karşılamak belli bir ücret karşılığı elden çıkarmak yada balıklarımıza daha iyi koşullar sağlamak için satmak hobicilerin yapmak zorunda kaldıklarıdır. Ve bu iki grubu birbirinden ayırmak gerekir ve bunun adı ötekileştirmek değildir. ayrıca ticaret yapanlarada karşı değilim aksine ticari zekalarına hayranım. Ama bunu hobicilik adına yaparak yeni başlayan hobicileri farklı bir ticari yolda çiziyorlar bunu kabul etmek gerekir. Bunun kötü olduğunuda söylemedim. Ama madem metalaştırdık ticarileştirdik bunu hobici için yaptık diyelim. Ticari koşullar vergi sigorta istihdam ülkeye olan zararı bunları neden yerine getiremiyoruz bunlardan kaçıyoruz. Vergisiz milyarlarca kazanç..(genelleme yapıyorum kimse üstüne alınmasın)  ... Hobicilik adına bu ülkeye verdiğimiz zarar :)))) Madem bahsettiğiniz koşullarda bir üretimhaneniz var ve kaliteli yapıyorsunuz vergi levhanız ticari kimliğiniz neden yok . Anlatmak istediğim bu fark. Ve son olarak saf ırk diye bahsedilen moscow blue lar doğada nerede o şekilde varlar ?? Neden saf ırk ???  :)) Ama şunu açıklıkla söyleyebilirim yetiştirdğiniz balıklara bir değer biçmek sizin için bile çok zordur. Onlar sizin emeğiniz ve bir parçanız olmuştur.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

knifefishÇevrim Dışı

Kayıt: 14/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2071
knifefishÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 03:32
Aslında bir cevap bekleyerek yazmadım yazdıklarımı!Anlatmak istediğim birisi hobicimi,üreticimi,ticaret mi yapıyor çokta takılmam.Tecrübede burada ortaya çıkıyor,bir insanın veya balığın kalitesini,ederini zamanla anlayabiliyorsun,zaten tecrübe bir insanın ''yediği kazıkların toplamıdır'' değilmi?Sadece inandığım evinde kendi çapında üretim yapanların hobiye ve hobiciye katkılarının olduğudur,benim gibi düşününenler çok çok fazla olduğu için forum siteleri ayakta duruyor!Birde yazdıklarında o kadar çok soru varki soruş şekline göre katıldığımda,katılmadığımda var içlerinde.Konu sahsımla alakalı olmadığı için sayfalar dolusu cevap yazmayacağım.Sonuçta herkesin bir çok konuda bir fikri olabilir,buna katılanlarda olur kaltılmayanlarda,asla doğruya ulaşılamaz bu durumda.Ve bence bu konu bir kaç gün sonra unutulur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sibesaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/03/2012
İl: Balikesir
Mesaj: 272
sibesaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2012 03:43
Unutulucağından hiç süphem yok başlıktaki soru balıklarımız metalaştımı eskiye oranla çok daha fazla metalaştığı kesin ? Metalaşmasına bizim gibi senin gibi benim gibi hobicilerin payı çok büyük. ve asla doğruya ulaşamacağımızda kesin :)) konuyu açan arkadaş zaten bir beyin jimnastiği yapmamızı istemişti. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir