Balık yetiştiriciliği
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 04:07
Bir çoğumuz için akvaryumdaki temel unsur görsellik. Berrak su, uygun dizayn, göz alıcı balıklar... Bunların yanında balıkların rahatı da bizim için çok önemli. Bu hobimiz olduğu için hep üzerine titriyoruz. Bu konuda birçoğumuzun ciddi anlamda bildi ve deneyim birikimi var. Pek, bunu sofralık balık yetiştiriciliğinde kullanamaz mıyız?
Forumda bununla ilgili bir şey bulamadım. Eğer göz zevki öncelik değilse, sadece yüzsün, her canlı olur diyorsak neden olmasın? Zaten çiftliklerde alabalık yetiştiriliyor. Göllerimizde de bir çok yenebilir balık var, avlanıyor.
onuruygun 2010-08-17 21:13:28
Ticari bir amaç yok. Yavru iken çiftlikten alınıp bir süre bizde kalacak. Bu süre içinde uygun su değerlerini sağlayarak yaşatıcağız. Sayı olabildiğince az olacak. Yenebilir büyüklüğe gelince eğer kıyabilirsek evin taze balık ihtiyacını karşılayacaklar. Havuzda olduğu süre akvaryumdakilerden farksız olacak, ilgi alaka aynı sadece son farklı. :D
Bakalım bir fikir çıkacak mı?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 04:14
Alabalık yetiştiriciliği için akarsu olması lazım ayrıca alabalıgı besliyemezsin 200-300litrede üretemezsin. belki gölden 2-3cmLik sazan Tutarsın 200-300 litrelik tankta 2 tane beslersin ama 1 karıştan fazla büyüyeceğini zannetmiyorum. Ayrıca ona vereceğin elektrik ve su parasına 5 kiloluk 1 tane sazan alıp ailece yersin (: o dediğin iş dere kenarlarındaki havuzlarda yapılıyor ayrıca durmadan su gelip gidiyor o dediğin imkaansız birşey (:
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 04:21
Akvaryumda zaten imkansız gibi. Su kaynağı yok. Ancak hava verip, soğutabiliriz. Amaç büyütmekten çok yaşatmak. Evet imkansız gibi duruyor ama bakalım ne çıkacak.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 17:59
Neden olmasın? Zor ama imkansız değil. Kendin besle, kendin pişir, kendin ye :) Ama Doğan beye katılıyorum harcanan parayla güzel bir sazan alıp yemek mümkün :)
-Saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 20:00
:D
Maliyet her türlü ticari üretim yapanlardan kat kat fazla olacak. Ancak en aza indirilip, kar değil zevk için olduğu düşünülürse katlanılabilir seviyelere gelir gibime geliyor. Ama önemli olan işin nasıl yapılacağını öğrenmek. Bu da sadece bilgi paylaşımı ile gerçekleşebilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 20:49
Ben şahsen 4 5 tane alabalık yemek için 1 1.5 yıl bekleyemem.. 1 yada 1.5 yılda sofralık boya ulaşıyorlar 250-300gr, bu sürede yiyeceği yem ve enerji kaybı zaten maliyet olarak çok çok fazla olacaktır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 21:19
[QUOTE=alperu]
Bir çoğumuz için akvaryumdaki temel unsur görsellik. Berrak su, uygun dizayn, göz alıcı balıklar... Bunların yanında balıkların rahatı da bizim için çok önemli. Bu hobimiz olduğu için hep üzerine titriyoruz. Bu konuda birçoğumuzun ciddi anlamda bildi ve deneyim birikimi var. Pek, bunu sofralık balık yetiştiriciliğinde kullanamaz mıyız?
Forumda bununla ilgili bir şey bulamadım. Eğer göz zevki öncelik değilse, sadece yüzsün, her canlı olur diyorsak neden olmasın? Zaten çiftliklerde alabalık yetiştiriliyor. Göllerimizde de bir çok yenebilir balık var, avlanıyor.
1) Alabalığın sağlıklı olması için soğuk su lazım.
2) Alabalığın büyümesi için geniş hacim lazım. (300-400 litrede olacak iş değil.)
3) Sağlıklı gelişim için deli gibi su değiştirmek lazım.
4) Yiyecekseniz alabalığın tanesinin size 50-60 liraya malolması ihtimali vardır.(Hatta su, elektrik, yem derken daha bile fazlaya malolabilir. 2000-3000 tane yetiştiririm derseniz, o zaman maliyet artar ama balık başına maliyet düşük olur.)
5) Akvaryumda yetişen balığın tadı iğrenç olur.
Ticari bir amaç yok. Yavru iken çiftlikten alınıp bir süre bizde kalacak. Bu süre içinde uygun su değerlerini sağlayarak yaşatıcağız. Sayı olabildiğince az olacak. Yenebilir büyüklüğe gelince eğer kıyabilirsek evin taze balık ihtiyacını karşılayacaklar. Havuzda olduğu süre akvaryumdakilerden farksız olacak, ilgi alaka aynı sadece son farklı. :D
Bakalım bir fikir çıkacak mı?
[/QUOTE]1) Alabalığın sağlıklı olması için soğuk su lazım.
2) Alabalığın büyümesi için geniş hacim lazım. (300-400 litrede olacak iş değil.)
3) Sağlıklı gelişim için deli gibi su değiştirmek lazım.
4) Yiyecekseniz alabalığın tanesinin size 50-60 liraya malolması ihtimali vardır.(Hatta su, elektrik, yem derken daha bile fazlaya malolabilir. 2000-3000 tane yetiştiririm derseniz, o zaman maliyet artar ama balık başına maliyet düşük olur.)
5) Akvaryumda yetişen balığın tadı iğrenç olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 21:33
Arkadaşımızın amacı yemek değil, yiyecekse de ev ortamında tazelik de sınır tanımayacak bir çizgide.
Misal misafir geldi ay balık olsa da yesek bizde şarap mahzeni yok ama alabalık var. tavayı yak unu malzemeleri hazırla balığı tut 10 dakikada servis.Alabalık sevmemde ramazan bide rakı balık da ne gider hani :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 21:44
İyi anlatmışsınız emre abi.
Tat konusunda galiba doğru söylüyorsunuz, pis kokabilir.
Olmayacak bir iş gibi gözüküyor.
Peki havuzda üretim ve büyütme amacı yok desek. Sadece 1-2 ay yetişkin balıkları alıp misafir edeceğiz, zaman içinde yakalayacağız, gidenin yerine yenisi gelicek. Durum değişir mi?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 22:46
[QUOTE=alperu]İyi anlatmışsınız emre abi.
Yine soğuk su, iyi bir filtreleme, iyi bir hacim gerekli.
Benim 2 yıl önce bir alabalık denemem vardır. 10 civarı yavrunun hepsi de ip gibi incelerek hakkın rahmetine kavuştu. Deli gibi yem yiyorlardı, iç parazit vb. bir hastalık da yoktu. Sadece su sıcak gelmişti. Sıcak dediğim de 25-26 derece civarındaydı. 1-1,5 ay kadar dayanan oldu fakat son değişmedi.
Bahsettiğim koşullar sağlanırsa balık uzun süreli de beslenebilir.
onuruygun 2010-08-17 22:47:35
Tat konusunda galiba doğru söylüyorsunuz, pis kokabilir.
Olmayacak bir iş gibi gözüküyor.
Peki havuzda üretim ve büyütme amacı yok desek. Sadece 1-2 ay yetişkin balıkları alıp misafir edeceğiz, zaman içinde yakalayacağız, gidenin yerine yenisi gelicek. Durum değişir mi?
[/QUOTE]Yine soğuk su, iyi bir filtreleme, iyi bir hacim gerekli.
Benim 2 yıl önce bir alabalık denemem vardır. 10 civarı yavrunun hepsi de ip gibi incelerek hakkın rahmetine kavuştu. Deli gibi yem yiyorlardı, iç parazit vb. bir hastalık da yoktu. Sadece su sıcak gelmişti. Sıcak dediğim de 25-26 derece civarındaydı. 1-1,5 ay kadar dayanan oldu fakat son değişmedi.
Bahsettiğim koşullar sağlanırsa balık uzun süreli de beslenebilir.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2010 23:30
Bu konu psikopatlık boyutuna geliyor ama 200 litre akvaryumda alabalık besleyip,balık tutma işinde profesyonellik sağlanabilir. :)
Onur Bey,
Enteresan bir deneme olmuş buradan da tebrik etmek isterim.
İçimden bir ses deneysel fizikçisiniz diyor ama?
saygılar
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2010 01:30
:)
Su soğutma konusu gazlı sistemler baya maliyetli olabilir. Şöyle olsa: Pompanın emdiği su fltreden geçirilerek şunun gibi bir sisteme gelse ne kadar soğutabiliriz ki?
http://www.instructables.com/id/DIY-swimming-pool-cooler/ Soğutma kulesi mantığıyla çalışıyor, termik santrallerdeki dev bacalar mesela. Döküman bulabilirsek küçülterek uygulayabiliriz belki ama bir iki metrede verim nasıl olur, nasıl hesaplanır bir fikrim yok.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2010 08:55
[QUOTE=eseneren]Bu konu psikopatlık boyutuna geliyor ama 200 litre akvaryumda alabalık besleyip,balık tutma işinde profesyonellik sağlanabilir. :)
Teşekkürler Emre Bey. 200 litrede oltaya da gerek yok, sokun elinizi içine alın balıkları.
Daha çok teorik takılıyorum.
Onur Bey,
Enteresan bir deneme olmuş buradan da tebrik etmek isterim.
İçimden bir ses deneysel fizikçisiniz diyor ama?
saygılar
[/QUOTE]Teşekkürler Emre Bey. 200 litrede oltaya da gerek yok, sokun elinizi içine alın balıkları.
Daha çok teorik takılıyorum.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir