Bağışıklık Sistemi Düzenleyicisi Glukanın Önemi
Bilimsel teknolojideki gelişmeler diyet ve hastalıklar arasındaki ilişkiyi anlamamıza olanak vermiş olup, fonksiyonel besinle, bunların sağlığımızın korunması ve geliştirilmesindeki rolleri ilgi çekmektedir. Son zamanlarda biyolojik düzenleyici rolleri üzerinde daha çok durulmaktadır. Besleyici özelliklerinin dışında sağlığımıza olumlu katkıları olan besinlere fonksiyonel besinler denilmektedir. Fonksiyonel besinler hiçbir işlem görmemiş ham, doğal bir besin maddesi olabileceği gibi fonksiyonel bir besin öğesi ile zenginleştirilmiş veya genetik mühendislik yöntemleri ile değişikliğe uğratılmış bir besin de olabilir ve günlük diyetle alınır. Çeşitli besin ve besin ögesinin sağlığımız üzerinde olumlu etkileri, bazı kronik hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde yararlı olduğu saptanmıştır.
Bazı besinlerin doğal yollardan hastalıkların önlenmesi ve tedavisindeki etkinliğinin bilimsel olarak ortaya konulması, sağlığımızın korunmasında beslenme desteğininin önemini arttırmıştır. Bu nedenle, fonksiyonel besinler ve doğal sağlık ürünleri daha fazla tüketilir hale gelmiştir.
Amerika'da insanlarda kullanılacak ilaçlara onay veren Food and Drug Administration (FDA) aşağıda belirtilen besin-sağlık ilişkilerini onaylayan merkez bulunmaktadır. Bildirilmiş bir yan etkisi, kontraendikasyonu veya toksisitesi olmayan beta-glukan Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından "genel olarak emniyetli (GRAS)" kategorisinde değerlendirilmiştir.
1960 yılında ABD'de Tulane Üniversitesi'nde Prof. Dr. Nicolas Di Luzio tarafından Beta-Glukan tanımlanmış ve bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri gösterilmiştir. Beta-glukanın bağışıklık sistemi üzerindeki uyarıcı etkileri tanınmış üniversitelerde (Harvard, Tulane, Lousville) yapılan çok sayıda çalışma ile gösterilmiştir. Beta-glukan ekmek mayası dışında birçok tahıl ve mantar gibi farklı kaynaklardan da elde edilebilmektedir. Ancak molekül dizilişindeki farklılıklar beta-glukanların etkinliğini belirleyen faktörlerden biridir.
Bağırsak duvarından emilimde partiküllerin küçük olması önemlidir. İdeal partikül büyüklüğü 2-10 mikron aralığında olmasıdır.
İmmün sistem denilen bağışıklık sistemi, vücuda giren maddelerin vücuda ait veya yabancı olduğunu anlayan, vücudu koruyucu bir sistemdir. Bu sistem virus, bakteri, mantar gibi enfeksiyon ajanlarını tanır, etkisiz hale getirir ve vücuttan uzaklaştırır. Ayrıca bazı ilaçları ve maddeleri de aynı şekilde etkisiz hale getirir. Ayrıca bazı tanınan ve hassaslaşılan maddelere karşı başlayan reaksiyonlar vücuda zarar verecek bir takım reaksiyonları başlatır. Biz buna allerji diyoruz. Bu sistemde yer alan, akyuvar denilen hücreler kendi içinleride T ve B lenfosit, makrofaj ve nötrofil, eozinofil ve bazofil denilen kısımlara ayrılır. Bunlar bir sistem ve düzen içinde çalışır. Ve birbirleri ile koordinelidir. Bu sistem genel olarak ayrım yapmaksızın vücut savunmasında rol aldığı gibi, belirli bir mikroba karşı da, özellikle gelişen bir takım düzen şeklinde spesifik olarak da çalışabilir. Bu karmaşık sistemin spesifik ve nonspesifik olarak düzeninde rol alan fonksiyonları aktive eden veya baskılayan maddeler vardır. Beta glukan güçlü bir makrafaj stmilatörüdür. Makrofajlar vücuda giren bakteri, virüs ve mantarları hücre içine alarak parçalar. Aktive olmuş makrofajlarda bu işlemde kullanlan enzimler artmıştır. Böylece daha kolay fonksiyon görür. T ve B lenfositlerin etkinliğinde artırmaktadır.
Burada bakterinin makrofaj içerisine alınarak parçalanmasını görmekteyiz.
Beta glukan bu sistemleri aktive ettiği için balığın direncini geliştirmektedir. Stres durumunda canlı vücudundaki bu sistem fonksiyonları olumsuz etklenmektedir. Stres anında baskılanarak sistemi uyarmakta ve balığın zayıf düşmesini engellemektedir. Yani sadece hastalıkların tedavisinde kullanılmamakta olup aynı zamanda hastalıklardan koruyucu olarak da kullanılmaktadır.
Doz olarak vücut ağırlığının %0.02'si kadar günlük olarak kullanılmaktadır. Dozaj aralığı geniştir. Doz aşımı konusunda güvenli bir maddedir. Her 100 kg için 0.4-1.5 gram/gün kullanılmaktadır. Piyasada 10 mg lık İmuneksadında kapsül olarak eczanelerde bulunmaktadır. Evde hazırladığım yemlerde ben kullanıyorum. Akvaryumun suyuna da attım. Ayrıca bazı ticari yemlerin içerisinde bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
• SUPERVIT GRANULAT
• Interpet - 13g Tropical Fish Flakes Sachet
• Interpet - Box of 25 13g Sachets Tropical Fish Food
• Interpet - 200g Tropical Fish Flakes
• Interpet - 13g Goldfish Flakes Sachet
• Interpet - 200g Goldfish Flakes
• Tropical CichliTabin Tablet Food
• Tropical SuperTabin B Tablet Fish Food
• Tropical VegeTabin A Tablet Fish Food
• Tropical VegeTabin B Tablet Fish Food
• Ocean Nutrition, Formula Two Medium Pellets
• Formula One/Two/Prime Reef Fish Food Ocean Nutrition
• Doctors Foster and Smith , Koi Super Food
• Azoo Betta Pellet Fish Food
• Azoo Glucan Red Discus Pellet Food
• FLOATING TYPE, PLUS GLUCAN (Immunity formula) AZOO
• AZOO Koi Food for Fish
• Azoo Glucan Marine Fish Pellet Food
• Wardley , SPIRULINA PLUS
Sık enfeksiyon geçiren arkadaşlar kendileri de kullanabilir.
Kaynak : http://www.izmirakvaryum.com
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir