Asma


sche00Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Denizli
Mesaj: 130
sche00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2010 20:40
Bugün asma ağacından yaklaşık 15 cm uzunluk 6-7 cm eninde bir parça kestim bu parça kurumamış yaş bir parça 1 hafta dama koyup kurumasını bekleyeyim yoksa kaynatıp su dolu bidonun içinemi koysam?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

h_mustafa_kÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 232
h_mustafa_kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 17:58
Akvaryuma dekor olarak kullanacaksınız galiba. Biraz zor anladım.
Asma dalı veya sıradan başka bir ağaç dalı akvaryum için uygun değildir. Kurutsanız da kaynatsanızda bir süre sonra su içinde çürür. Akvaryumda kullanılan - mango, yati gibi- dalların özelliği suya dayanıklı olmasıdır. Orjinal ağaçları da su içindedir zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquafactoryÇevrim Dışı

Kayıt: 27/02/2010
İl: Bursa
Mesaj: 548
aquafactoryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2010 18:13
Mustafa Bey bir konu da yanlışınız var. Eğer asma kökü ilaçlanmamış ise fırınlanarak kullanılabilinir.
Aynı şekilde zeytin kökünün de kullanılabileceğini ve kullananların var olduğunu okumuştum.
Asma kökünü ( ilaçlanmadığından eminseniz ) güzelce kaynatıp, sonra bir fırında fırınlatarak kullanabilirsiniz. Fırınlandıktan sonra 1 - 2 hafta kadar suda beklemesi daha da iyi batmasına ve tamamen arınmasına yetecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

h_mustafa_kÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2010
İl: Ankara
Mesaj: 232
h_mustafa_kÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 11:44
Fırınlama olayını duymamıştım. Asma ve zeytinin ortak bir yönü yok gibi. Genel olarak birçok ağaç kütüğü kullanılabilir belki. Ama uzun süreli kullanımını görmek lazım. Zamanla suda ne gibi bir değişime uğruyor ya da uğruyor mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut KatipoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/08/2008
İl: Izmir
Mesaj: 3335
Umut KatipoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 13:46
Arkadaşın sorusu biraz toparlanacak olursa daha iyi anlaşılırdı.
Ancak dallar konusunda kullanılamaz yorumu kısmi olarak yalnış.
Benim akvaryumumda şu an yaklaşık 30-40-50-60 cm uzunluğunda ağaç gövdeleri, dalları, kökleri mevcut. Aynı zamanda mango kökleride var.
Asıl konunun cevabına gelirsek, kendiliğinden kurumuş olması daha iyi olurdu, ancak eğer tam olarak kurumamışsa fırınlama kurumayı hızlandırır. Ama güneşin altında kendiliğinden kurumasını beklemek daha doğal bir yöntem olur.
Ayrıca sulak alanların kenarlarındaki ağaç gövdeleri ve daları kullanıma daha uygundur. Suda salınım yapacak olan tüm içerikler suya karışmış olur. Böylece akvaryuma zarar verme riski azalır. Doğadan toplanan gövdeleri, dalları ve kökleri ilk önce üzerine kaynar su döküp güzelce fırçalayıp artıklardan arındırarak kullanabilmek mümkün olduğu gibi, kazan gibi büyükçe bir kapta su içerisinde kaynatmakta iyi bir çözüm yolu. Amaç zararlıları temizlemek ve salınım yapacak reçine benzeri maddeleri arındırmaktır. Ağaç parçalarını gözlemleyip ileriki zamanlarda suda koku yapacak kadar çürüyenlerini atabilirsiniz. Çınar, zeytin, meşe, yeni dünya gibi ağaçların gövdeleri, kökleri ve dalları kullanıldığı gibi kendiliğinden kurumuş ve düşmüş yapraklarını da suyu zenginleştirmede ve ph düşürmede kullanılabiliyor. Özellikel meşe yaprağı bu konuda çok faydalı. Konu ile ilgili bir çok başlık mevcut, arama bölümünden araştırınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sche00Çevrim Dışı

Kayıt: 07/06/2009
İl: Denizli
Mesaj: 130
sche00Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2010 21:49
Araştırdım ama tam net cevaplar yoktu.Cevaplarınız için teşekkürler asma daha hala kurumada. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tugberk_gÇevrim Dışı

Kayıt: 02/09/2009
İl: Ankara
Mesaj: 527
tugberk_gÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2010 23:00
Asma ağacının dalları değil ama kökleri fırınlanarak kullanılabilir. Çok daha uygun ve masrafsız olur özellikle büyük akvaryumlarda... Böyle kökleri kullanan pek çok arkadaşımız ve akvaryumları forumda mevcut.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hatesÇevrim Dışı

Kayıt: 19/10/2011
İl: Ankara
Mesaj: 6
hatesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Şubat 2012 21:39
Asma kütükleri genelde oldukça yaşlı olur ve asmalar yılda birkaç defa çeşitli ziraai ilaçla ilaçlanır. Bu nedenle kullanılacak kütüklerin kabukları mutlaka soyulmalı. Zaten kabuğunu soymadığınız da kabukların bozulduğunu göreceksiniz.

Ben çok uzun süredir (birkaç yıldan fazla) arazide kuru halde bulunan bir kütüğü akvaryumumda kullanıyorum. Kütüğü dik tutmak için erik ağacından kestiğim kısa bir dalı misina ile tuturmuştum. Erik dalında biraz bozulma oldu. Asma da hiç bişey yok.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir