Artemia çıkartma ve üretimindeki teknik hatalar


ardabeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
ardabeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2013 12:36
Herkese Merhaba;

forumumuz da bir sürü (detaylı olanı bir kaç tane) artemia üretimi ile ilgili olarak makale tarzı notlar bulunmakta. bunları tek tek buraya yazmaya gerek yok. dün itibariyle tümünü okumayı bitirdim. aklıma takılan bir sürü soru oldu. bu tekniğin daha iyi hali alması için neler yapılabilir diye düşünürken bu konuyu açmak aklıma geldi.

şimdi kısaca üretimi detaylandırmadan geçmek gerekirsek. ve hiç bilmeyenede konu başlıklarını anlatmak için.

1- artemia kisti (yumurtası) olmadan artemia üretilmez. ( bu akvaristler tarafından %100 kabul gören bir durumdur.)
2- canlının yaşam alanı tuzlu göller (okyanus ve deniz hariç) içerisinde tuz olan sulak alanlar dır. Bu da %100 kabul görür.
3- artemiaların çıkarılma şekli %90 ayni sistemdir. tuzlu su hava sirkülasyonu kap. ve ortalama 20-24 saat. (bu yöntemde % 100 yakın kabul görmüştür.)

büyütme aşamasında ise.
her ne hikmetse süresi 2 ayı geçen bir not görülmemiş varsada paylaşılmamış yada ben gözden kaçırdım. işte bizim problemimizde buradan sonra başlıyor.

akla gelen sorular nedenleri burada tartışmak bence daha güzel olacaktır.

soru 1- neden 2-3 ay yaşatan yok. varsa nasıl yaptığını neden açıklamıyor?
soru 2- kullanılan yöntemler insanları bir süre sonra neden hataya yöneltiyor?
soru 3- besin kaynakları tam çözülememiş bu tartışmalı mı ?


daha bir sürü seri konuya el atabiliriz.

şimdi süre gelen durumda yeşil su (alg li su) besin kaynağı gösterilmektedir. evet olabilir ama neden sürekli gözümüzün önünde olanı görmezlikten geliyoruz. 

algli su tatlı suda yetişen üreten bir fotosentez canlısı.. ama tatlı suda yaşar.
şimdi besin kaynağı olarak bunu alıp tuzlu suyun içerisinde enjekte ediyoruz. teorik olarak. tatlı su bitkilerinin tuzlu sularda yaşamayacağı gibi bu alglerde eriyip tuz asidiği yüzünden yok olur. 
yani 100 birim alg tuzlu suya girince bunun bence 90 birimi artemialar tarafından yenilmeden yok olup gidiyor. suda tortu ve benzeri durumlara dönüşüyor. hatta bir süre sonra suyun kalitesinide düşürüyordur tahminimce. çünkü mantıksal olarak bu durum kaçınılmaz. tatlı su yosunu ile bir tuzlu su yosunu arasında dağlar kadar farkvar.

işte bu yüzden tuzlu su içerisinde oluşturulması gereken micro canlıların üretilmesi daha mantıklı gelmektedir. bununla ilgili olarak ta bazı yöntemler var. tabi net açıklama yok.

bu canlı ticari bir ürün ve büyük pazara sahip. ve üreticisininde pazar payını kaybetme gibi bir lüksü olmadığını düşünürsek  muhtemelen bu canlının akvaryum gibi ortamda üretimi daha çok uzun zaman efsane durumunda kalacak gibi duruyor.

saygılarımla
 
 
ardabe2013-07-17 13:51:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

koyufnlÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2008
İl: Sakarya
Mesaj: 493
koyufnlÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2013 12:42
Güzel paylaşım olmuş bende forumda dediğiniz konularda sıkıntı çektim açıklamak istenmiyor diye düşünüyorum bende sizin gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ardabeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
ardabeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2013 13:47
Birde havalandırma olayına. evet. artemialar anlaşıldığı kadarıyla hava taşı ile havalandırmak hep tehlikeli hemde problemli ince hava kabarcığı çıkardıkları için canlıların üzerine yapışması gibi durumlarda söz konusu ama bununla ilgili olarak ta forumumuzda saklanan bilgi hariciyen.

saniyede 2 - 3 kabarcık ile havalandırma olayınada şaşkınlık ile bakmaktayım. sebebi şu 10 litre suyun içerisinde ( kimya problemi çözmek istemiyorum :) ) 2 -3 kabarçık kusuruma bakmayın ama hiçbir işe yaramaz. nedeni şu bu canlılarda oksijeni diğer su canlıları gibi su içerisinde çözümlüyerek aldığı kesin. şimdi bir hava kabarcığınıda 100 birim olarak tabir edelim. eve sizin on litrelik akvaryumunuzda 100 erişkin (bir şekilde bu boya geldi) 1- 2 cm oldular. ve suyu süzerek yaşadıklarını da düşünürsek. teori şu siz saniyede 300 birim hava suya gönderiyorsunuz. 100 adet 1 -2 cm lik canlıda en azından nereden bakarsanız bakın 10 birime yakın hava tüketsin saniyede. muhasebe ortada siz ne kadar baloncuk göndersenizde oksijen kesinlikle suya eriyik olarak dönmeyecek ve sizin canlılarınız bir süre sonra oksijensiz kalacak. 

diyeceksiniz ki  bu seferde tazeleme yapıyoruz suda. evet mantıklı ama yapanların bir çoğu gidişatını bir yerde bitirdi yada yöntemi başardı.

ama başaramama olasılığı çok daha büyük. çünkü içimizde bu işle bilimsel olarak uğraşan yok. yani suyun matematiksel verilerini tutan, analiz eden, çözümlüyen. derecelendiren yok.

böylece eskimiş suyun içerisine ne işlem yaparsanız yapın bu meretler hep taklaya geliyor. 

hava olayı için ben bir durum geliştimeye çalışıyorum. maksadım. akvaryum içerisinde sünger filitre mantığında çalışan ama akım ve hava kabarcıklarını direk olarak yaşam alanına salmayan bir düzenek. teoride iki tüpün içerisinde bu işlemi yapıp bunu daha sonra tanka aktarmak. yapım aşamasında foto alacağım ve test ettiğimizde de durumu sizinle paylaşacağım. 

saygılarımla 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufukbasarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/10/2012
İl: Içel
Mesaj: 504
ufukbasarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Temmuz 2013 14:03
.... algli su tatlı suda yetişen üreten bir fotosentez canlısı.. ama tatlı suda yaşar....

Demişsiniz ancak bu konuda biraz bilgi eksikliğiniz var. Dünyada binlerce alg türü yaşamakta. Bunların hepsi tatlı suda yaşamaz. Tuzlu sularda yaşayan alg türleri de mevcuttur. Chlorophytaların çoğunluğu tatlı suda yaşarken, aynı türün tuzlu suda yaşayan formları da mevcuttur. Ayrıca Phaeophytaların çoğunluğu tuzlu suda yaşarken, gene aynı türün az bir kısmının tatlı sularda da yaşayabildiği görülmüştür.
Zaten Algea (alg) tanımına baktığınızda "Hem tatlı hem de tuzlu sularda yaşayabilen, bir ya da çok hücreli organizmalardır." olarak geçer.

Artemia üretme ve yaşatma konusunda uzun süre araştırma ve deneyimlerim oldu. Bu deneyimlerime ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden konu ile ilgili doçentlerden edindiğim bilgilere göre artemia üretmek çok zahmetli bir iş değil. Sadece besin için gerekli algleri temin etmeniz yeterli.
Ancak artemia üretmek , hazırını satın almaktan çok daha maliyetli ve uğraş gerektiyor. Artemia üretimi için besin olarak kullanacağım algı temin etmek 30 tl harcadım. 100 gr. Great Salt Artemiayı ise 30 tl ye temin ettim 100 gr. artemia yumurtası bana bir yıldan uzun süre yeterken, kendi ürettiğim artemia yumurtaları için 3 aylık süreçte sadece 2 gr. yumurta toplayabildim.
Yani mantıken düşündüğünüzde hem maliyet, hem uğraş ve emeğe değmeyecek bir uygulama evde artemia üretmeye çalışmak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ardabeÇevrim Dışı

Kayıt: 28/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 33
ardabeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2013 12:22
ufuk hocam algli su (yeşil sudan bahsediliyor orada tuzlu su alginden bahsedilmiyor. aratırmalarınızda evet size kısmı yetiştirmenin maaliyetli görünebilir. ama bunun sebebi ne sizden nede benden kaynaklı sırf ticari olması sebebiyle. 

artemia yetiştirmek o kadarda maaliyetli değil.  sebebi şudur. siz kısa vadeli bir üretim planlarsanız tabii ki bu hesaplarda size pahalı gelir. ama bunu uzun vadeye yaydığınız da dışarı bağlılık ortadan kalkmaktadır. yetiştirme olayında 2 gr elde etmenizin sebebi nedir hiç araştırdınız mı ? 

tuzlu suda yaşayan 4 çeşit alg ile ilgili yaklaşık 10-12 adet kaynak bulup araştırdım. hatta halen devam ediyorum. eksiklikte buradan kaynaklanıyor zaten. iki ortam hazırlanmak zorunda biri alg kütürü diğeri ise artemia kültürü oluşturma. 

konu dönüp dolaşıp yeşil su ve maya olayına geldiğin de de. standart altı beslenme yüzünden artemialardan az yumurta almak zaten normaldir. ama ortamı doğru ayarlanmış bir kültrüden 200 -300 gram yumurta alanda var. yapılabiliryor. he iş ticari olduğu için bu adamlardan detay alamazsınız alamıyoruz. maaliyetlerini sorduğumda start almak 300 dolar civarında diyorlar. bir yıllık periyotta kaanları ise 600 -700 dolar civarlarında olduğunu açıklıyorlar. 

tabiiki bizim yapacağımız sadece bize yetecek kadarını oluşturmak  ve üretimin doğru aşamada olan detaylarını herkes ile paylaşmak. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GETz READYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/10/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 1371
GETz READYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2013 17:07
Aslında olay çok basit(Yaşatma konusuna istinaden) deniz akvaryumları için satılan fitoplanktonları yem olarak kullanabilirsiniz ben şahsen bu şekilde yaptım ve uzun süre bu canlıları yaşattım sonra yer sıkıntısından dolayı bunları balıklara yedirdim.Zaten bu fitoplanktonlar tuzlusuda yaşadığı için sorunda olmuyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir