Arka sump tasarım hataları ve çözüm önerileri


karemisolaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Hatay
Mesaj: 70
karemisolaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ağustos 2013 21:23


Merhaba

Bir heves üzerine kendime arka sumplu bir akvaryum yaptım. Ama acemilik üzerine bazı tasarım hataları yaptım. En büyük hatam bölme camlarının tamamını aynı yükseklikte yapmam. Bütün bölmeler boş olduğunda bile su debisi yetersiz kalıyor ve motorun olduğu bölmedeki su seviyesi çok düşüyor.

Yaptığım ikinci hata su giriş deliğini yeteri kadar büyütmemem. 3 cm delik deldim ama malesef tank suyu ile sump seviyesi birbirine yakın olduklarından delik az geliyor.

Şimdi gelelim yaşadığım sorunlara. Anladığınız gibi debi düşük

Çok ince filtre elemanları kullanamadığım için tatminkar bir filtreleme sağlayamıyorum. 1. bölme boş duruyor. 2.bölme küp şeklinde kesilmiş sünger dolu. en üstünde elyaf var. 3. bölme yine boş. 4. bölmede lav taşı var. 5. bölme yine boş ve son bölmede motor var. motordan çıkan hortum tanka delinmiş bir delikten geçiyor. delik etrafında boşluk var ve o boşluktan tanktaki su tekrar motorun olduğu bölmeye gidiyor aksi takdirde su bitiyor.

3 ve 5. bölmelerin dibinde bir çeşit toz birikiyor. neden olduğunu anlamıyorum. elyaf çok az kir topluyor. küp süngerlerin üzerinde de yine aynı çamurdan var. taşlar genellikle temiz kalıyor.


Suyum bulanık değil ama sarı kalıyor. Kuvvetli ışık açınca da suda çokça partiküller var

benim bir çözüm fikrim şu şekilde: 2. bölmeyi tıka basa mekanik filtre malzemeleriyle doldurmak. 3. bölmeye motoru koyacam. motordan 2 çıkış alıp birini ana tanka birini son bölmeye verecem. 4 ve 5. bölmeler de biyolojik filtre malzemeleriyle dolacak

süreç şu şekilde işleyecek: ana tanktan gelen su mekanik filtreden geçecek. mekanik olarak temizlenen suyun bir kısmı tekrar tanka verilecek. bir kısmı da son bölmeden sola doğru akıp biyolojik filtreden geçecek. ve tekrar motora gelecek


Ama yine de bu sistemde bazı eksiklikler hissediyorum ama bir türlü bulamıyorum. mesela kullanacağım malzemeleri tam olarak ne nasıl koyacağımı bilmiyorum


Evet sizden yeni önerilerinizi ve yardımlarınızı bekliyorum bu sorunu çözmezsem kafayı yiyecem


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

twindiabloÇevrim Dışı

Kayıt: 22/09/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 39
twindiabloÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Ağustos 2013 15:43
Merhabalar sizinki si biraz sağ kulağını sol elinle kaşımak gibi olmuş :) . Bence Sump un giriş deliğini büyütürseniz sorununuz kalmayacak. Videosunu eklediğim akvaryum 60cm lik bir akvaryum. Küçük olmasına rağmen sorun olacağını düşündüğümden 5cm lik delik açtırmıştım. Buna rağmen Akvaryuma filtre malzemelerini koyduktan sonra kafa motorunun olduğu temiz su kısmı akvaryum su seviyesinden 1-1.5cm kadar düşükte kalıyor. Aslında buna azda olsa etken olan filtre malzemesinin en altında yani temiz su kısmının geçişine koyduğum nalburdan alınma sık gözenekli sünger. Sizde küp küp kestiğiniz süngerleri bir gözden geçirin bence. Hatta sistemi çalışır halde video kayıt edip eklerseniz daha fazla kişi sorunla ilgili yardımcı olacaktır. İlk başta da dediğim gibi Giriş deliğini büyütmeniz problemi çözmenize yetecektir diye düşünüyorum.


[VID]http://www.youtube.com/watch?v=JymktvUSeGA[/VID]
twindiablo2013-08-10 15:52:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir