Arka fon ve Akvaryum Balansı


alvaroÇevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2007
İl: Izmir
Mesaj: 19
alvaroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2007 06:50
Selamlar...
Öncelikle 30 Yıllık bir akvaryum sever olarak, akvaryum.com'un Türkiye'de önemli bir eksikliği doldurduğu inancını taşımaktayım. Uzun süredir konular arasında gezinmeme ve faydalanmama rağmen ilk kez mesaj yazıyorum.
Merak ettiğim konu arka fon yada background uygulaması olarak bilinen çalışmanın, akvaryumda herhangi bir balans (balance) problemi yaratma ihtimalinin olup olmadığı yönünde. Şöyleki; ön ve arka camlar arasında basınç farkı yaratma ihtimali varmıdır . 480 litre civarı (150x50x65h) bir akvaryuma sahibim, arka fon çalışması yapmak istiyorum ve bu ihtimal beni gerçekten düşündürüyor.
Tüm üyelere teşekkürler. Saygılar...
alvaro2007-08-17 07:02:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2007 17:37
Hayır olmaz. Çünkü genelde kullanılan malzeme strafor ve benzerleri olduğu için hacimde değişime sebep olmayacağını düşünüyorum. Bu arada aramıza hoşgeldiniz.
saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VaGuSÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2007
İl: Antalya
Mesaj: 42
VaGuSÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ağustos 2007 20:03
Aslında güzel bir soru ve çok mantıklı.Bildiğiniz üzere sıvılar basıncı eşit iletir fakat katılar aynı şekilde değil.Dolayısıyla arka fonu yapıştırırken arkasına su girmesine izin vermeyecek sekilde yapıştırmak kanimca sakıncalı olacaktır.Böyle bir yapıştırma işleminde strafora su tarafından yapılan basınç arka cama sadece silikonların temas yerinden yansıyacaktır.Buda basıncın cama dengesiz dağılmasına neden olacaktır.Ben şahsen kendi fonumu arka cama yapıştırmadım.Fonumun hacmi cok buyuk olmadığı icin(45 litre civarı)  üst kuşagi cok saglamlaştırdım ve tabanla araya sıkıştırdım.Alt tarafında arkadan one kalkmaması için tabana straforun onune 3 4 parca straforu silikonla yapıştırdım.Boylece fon hiçbir sekilde hareket edemez konumda sabitlendi.Fonun yanlarindanda arkaya rahatça su geçebilmekte ve arka cama dengeli bir basinç uygulanmakta.Saniyorum bu kalin camlarda sorun yaratmayacaktır fakat kılı kılına kurtatır diyipte yapılan akvaryumlarda sorun yaratabilir gibime geliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HAPEPHIÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/12/2006
İl: Ankara
Mesaj: 311
HAPEPHIÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2007 01:07
Geçenlerde bir arkadaşım akvaryum su kaçırıyor diyerek bana getirdi. Akvaryum  100x35x45 ölçülerinde 5 mm camdan yapılmış standart bir akvaryumdu, fakat akvaryumda kuşak yoktu ! akvaryuma su doldurup baktık, akvaryumda kuşak olmadığından ön ve arka camlar resmen yay gibi esniyordu ve silikonun zayıflayan yerinden sızdırma yapıyordu, önce camların birleşim noktalarını silikonladım sonrada altına ve üstüne kuşak attım, elimde daha önce yaptığım bir fon vardı onuda yapıştırdım. içine su doldurdum ve eskisi gibi gözle görülür bir esneme olmasada emin olmak için metreyle aralıkları ölçtüm, sonuç mükemmeldi. kısacası akvaryum iyi yapılmışsa kokmayın birşey olmaz.Thumbs%20Up

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

alvaroÇevrim Dışı

Kayıt: 04/07/2007
İl: Izmir
Mesaj: 19
alvaroÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2007 09:19
Yanıtlayan Herkese öncelikle teşekkürler...
Bende Boğaçhan arkadaşımızın yazdığı gibi düşünüyorum. Küçük akvaryumlarda belki çok fazla problem oluşturmayabilir. Hatta kayıt kuşak kullanılmayan akvaryumlarda su miktarını azalttığından faydalı bile olabilecektir . Ancak büyük ve özellikle cam kalınlıkları güvenlik sınırlarının altında düşünülmüş tanklarda, özellikle camların orta bölümleri ve köşelerde basınç farklılığı yaratarak, asimetri oluşturabilir gibi geliyor.
Saygılar...
alvaro2007-08-26 11:33:59

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir