Aragonit kum pH,GH ve KH'ı nasıl değiştirir?


biriÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 371
biriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mart 2011 03:31
Aragonit kum tatlı suda pH, GH ve KH değerlerini nasıl  değiştirir?

Tropheus ve kum kelimesini olduğu heryerde aragonit kelimesi geçiyor. Herkes bu kumu övüyor, pH'ı arttırıyor, suyu dengeliyor diye ezbere yazıyor(gibi geliyor bana). Ama forumda aragonit kumun suyun pH,  GH, KH değerlerini nasıl değiştirdiğini yazmamış.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bahtiyarÇevrim Dışı

Kayıt: 14/11/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 1533
bahtiyarÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Mart 2011 02:33
İçerisinde kalsiyum barındırdığı ve kalsiyumda sudaki değerleri etkilediği için tercih ediliyor bu kum Mert bey. Dilerseniz test edip ezber olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

biriÇevrim Dışı

Kayıt: 12/11/2008
İl: Eskisehir
Mesaj: 371
biriÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Mart 2011 01:36
[QUOTE=raven]İçerisinde kalsiyum barındırdığı ve kalsiyumda sudaki değerleri etkilediği için tercih ediliyor bu kum Mert bey. Dilerseniz test edip ezber olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.[/QUOTE]
Benim demek istediğim bu değildi.

Mesela aragonit kum pH'ı yaklaşık olarak şu değere sabitler, GH ve KH'ı şu kadar arttırır tarzında bir yanıt arıyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HaliloğluÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 491
HaliloğluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Mart 2011 22:47
Konuyu araştırırken Nitratı akvaryumdan atma başlığı altında geçen yöntemlerden birinde bu konuya değinilmiş.
 
DKY: DKY yani Derin Kum Yatağı (İngilizce aramak isterseniz DSB olarak geçer yani Deep Sand Bed) nitrat ve fosfat üzerinde etkili bir yöntemdir. Bu sistemin amacı, derin bir kum yatağı oluşturup üst kısımda aerobik, alt kısımda da anaerobik bakteriler için uygun ortam yaratmaktır. Bu sistemde kullanılan kumun çok ince, 0,2 – 1,0 mm arasında, olması gerekmektedir. Kum derinliği 8cm veya daha fazla olmalı. Mercan kırığı veya mercan kırığını ezerek yapılan kumlar bu işin için pek uygun değildir. Kumun aragonit veya çok salınım yapmayan silika kum olması gerekmektedir. Fakat aragonit kumlar hem suya kalsiyum sağladıklarından hem de ph’ı dengede tuttuğundan kesinlikle çok daha kullanışlıdır. Ne yazık ki ülkemizde çok kolay bulunmuyor, bulunanlar da istenilen boyutlarda olmuyor genelde. Bu sistemin Türkiye’de yapılmasında bir engel de Türkiye’de canlı kumun ve kumu karıştıracak canlıların bulunmamasıdır. Deniz çıkarılan bazı canlılar bu iş için uygun olabilir fakat tüm bu canlıları denizden toplamak zahmetli olacaktır. her şeye rağmen DKY hem nitrat ve fosfat seviyelerini düşürmesi açısından çok efektiftir hem de akvaryumda doğaya daha yakın bir ortam oluşmasında yardımcı olur. (Selim Özadar - Ertunç Ererdi)
 
denmiş...
guaygu2011-03-28 22:59:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir