Apistogramma Borelli Yumurtladı.


ilhan özdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 250
ilhan özdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2008 12:33
Merhaba arkadaşlar,

Dün elektrik kesilmesi sonucu 3 adet kakadumun ölmesi ile güne başladım, benim için tam bir hayal kırıklığıydı, ancak akşam eve dönüp balıklarımın sağlıklarını tek tek incelemeye koyulduğumda mükemmel bir manzarayla karşılaştım. Henüz 15 gün önce aldığım borelli dişisi bir bitkinin arkasında çakıl taşının üzerine dökmüş olduğu yumurtaları canı pahasına koruduğuna şahit oldum. Bu beni çok duygulandırdığı gibi aynı zamanda da şaşırttı. Bir gece önce 3 balığımı kaybetmemin üzüntüsünü bir anda hafiflettirmişti bu olay bana. Ancak beni tereddütte bırakan bir şey var, diş borelli ve erkek borelliyi pek bir arada göremiyordum, yani eş olabileceklerini pek tahmin edemiyorum. Hatta dişi borelli erkek yaklaşınca kovalamaya bile çalışıyor. Ancak erkek Borellinin hareketleri de pek sinirli tavırlar içeriyor, o da diğer balıklara karşı hırçın davranıyor, ancak yine de yumurtaların başında ikisi birden değilde sadece dişiyi görüyorum. Sormak istediklerimi sıralayayım.

1- bu dişi eş tutmadan yumurtlamış olabilirmi?
2- Eğer gerçekten bu durum normal ise, geceleri ışıkları açık bırakmam gerekirmi ?
3- Karanlıkta anne yumurtaları koruyabilirmi ?

Gerçi yavrular çıksa bile hayatta kalabileceklerini pek sanmıyorum, nedenine gelince akvaryum tam bir karma akvaryum ve oldukça fazla balık var. Bu kadar balıktan kurtarabilip yavrularını büyütmesi bana çok zor geliyor.

İnşallah herşeyi atlatıp bir kaç tane de olsa yavruların büyüdüğünü görmek isterim doğrusu.

Resim ekleyemiyorum, çünkü anne yumurtaları resim çekilemeyecek bir alana bırakmış.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ilhan özdemirÇevrim Dışı

Kayıt: 25/11/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 250
ilhan özdemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2008 17:02
Fikri olan yokmu arkadaşlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BirolÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 158
BirolÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Ocak 2008 19:42

İlhan Bey

Kakadularda yaşadığım nacizane tecrübemi paylaşmak isterim, belki sorularınıza tam yanıt bulamasanızda bir fikir olur. Bu türlerde yumurtalarla dişi ilgilenir, erkek de etrafı kollayarak görev paylaşımı yaparlar. Normal şartlarda gece ışıklar kapatılsa da yumurtaları ile ilgilenirler fakat sanırım sizin balıkları bulundurduğunuz tank karma bir tank...Diğer balıklar bunlardan büyük ise, yavrularını saklayabilecekleri alanlar mevcut değil ise yavruların hayatta kalma şansı azalacak gibi görünüyor. Yavrular çıktığı taktirde diğer balıklara yem etmemek açısından ayırabileceğinizi düşünüyorum. Bundan sonraki yapılacak en güzel iş, balıkları bir sonraki yumurtlamaları için bitki, saksı, hindistancevizi kabuğu ve mango kökü gibi malzemelerle dekore edilmiş ayrı bir akvaryuma almanız olacaktır...

Umarım yazdıklarım biraz olsun yardımcı olmuştur...Yazdıklarımın içinde hatalı bir durum söz konusu ise bu işle uzun zamandır uğraşan arkadaşlar lütfen düzeltsinler.
 
Saygılarımla

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir