Anubias yaprakları


beyzade8427Çevrim Dışı

Kayıt: 03/09/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 28
beyzade8427Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 20:10
Arkadaşlar geçen haftalarda kargo ile bitki siparişi verdirmiştim fakat 4. gün gelince.Anubiaslara çürümüş vaziyette ulaştım.Ama sadece gövdeleri çürümüştü.Yaprakları yeşil ve sağlıklı görünüyor.tekrar nasıl yetiştirebilirim sağlıklı bir gövdeye kavuşturabilirim bitkiyi.Yaprakta gövde parçası bile yok sadece birza sap ve yaprak var.TeşekkürlerClap

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ftursinÇevrim Dışı

Kayıt: 30/10/2007
İl: Izmir
Mesaj: 59
ftursinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2007 21:03
Bence eğer akvaryumunda bitkiler için gerekli şartlar uygunsa, çürümüş anabiasları koyduğunda kendine geleceklerdir. Anabiaslar fazla ışık istemez. Yalnız bu bitkilerin kökleri ile yaprakları arasındaki sap kısımları kesinlikle toprak altında kalmamalı, aksi taktirde yaprakları çürüyor. Hatta mümkünse mango kökü veya taşlara tutundurulmalı ya da çok az gömülerek toprağa dikilmeli. Ben de bazen akvaryumcuları dolaşıp, solmak üzere olan ama zor bulunur bitkiler alıyorum. Eve getirip akvaryumuma koyduğumda birkaç günde düzelip kendilerine geliyorlar. Yeter ki akvaryumda gerekli şartlar sağlansın. Bu bitkiler çok fazla ışıktan hoşlanmaz. Eğer toprağa gömebiliyorsanız seranın tablet gübrelerinden köklerinin dibine gömebilirsiniz veya sıvı gübrelerden akvaryuma damlatabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YILDIRIMOZDEMIRÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 26/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 293
YILDIRIMOZDEMIRÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 08 Kasım 2007 12:30
Arkadaşlar Anubias türlerinde yapraktaki çürümelere önemsizdir ve zaman içinde kendiliğinden yenileri çıkar ve sorun gider ancak bozulma rizom adı verilen gövdede meydana gelmişse o zaman büyük sorun var demektir. Bu bozulma sıklıkla üç nedenden dolayı ortaya çıkar. Hatalı dikim sebebi ile rizomun kumun altında kalması neticesinde 1 ay gibi bir süre sonra ortaya çıkar. Eğer sorun bundan kaynaklanmamışsa kötü muamele nedeniyle rizomun zarar gören bir parçasında bozulma başlamış olabilir. Sonuncu olarak ta bu bitkiye özel bakteriyel bir hastalık olarak düşünebileceğiniz ve sürekli ilerleme gösterecek bir bozulmadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için ise bekleyip düzeleceğini ummak en kötü yaklaşımlardan birisi olacaktır. Bitkiyi derhal çıkarıp ezilme-çürümenin olduğu bölge rizom üzerinde 2-3mm ilerinden keskin bir alet (mesela jilet) ile tek darbede kesilmeli ve kalan parçaların temiz kalması sağlanmalıdır. Aksi takdirde bozulma ilerleyecek ve bazı durumlarda kendiliğinden durmayıp bütün bitkinin çürümesine neden olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir