Amphilophus Labiatus (Red Devil)


izzettanjuÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 04/01/2009
İl: Mugla
Mesaj: 1486
izzettanjuÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2011 00:27
     
   Amphilophus Labiatus (Red Devil)
   ciclasoma labiatum, heros labiatus, herichthys labiatus,Red Devil, Kızıl Şeytan
  
   Bu masum görünüşlü çiftten sakınmalısınız
   Habitat;
   Amphilophus Labiatus orta amerika kökenlidir. Nikaragua'ya özgü endemik bir türdür. Nikaragua ve Managua göllerinde yaşar. İki göl birbirlerine Tipitapa nehri ile bağlantılıdırlar.
Managua Gölü'nde aynı adlı şehir için kurulan arıtma tesisleri nedeniyle kirlilik oranı fazladır. Yine de göl birçok türü barındırır. Nikaragua Gölü ise daha büyüktür vr suları daha temizdir ama carcharhinus leucas türü köpekbalıklarına ev sahipliği yapar. Kısacası her iki gölde de Amphilophus Labiatus için yaşam koşulları zorludur: Tür kayalık bölgelerde, kıyı şeridindeki çatlaklarda yaşamını sürdürür.
  
  
 
   Familya:
    Cichlid Familyası
 
   İdeal PH:
   6,0 - 8,0
 
   İdeal Gh:
  5 - 25 °d
 
   İdeal Sıcaklık:
   21 à 26°C
 
   En fazla büyüdüğü boy:
   Doğada 35cm
   Akvaryumda 30cm
 
   Karakteri:
   Amphilophus labiatus en agresif türlerdendir. Yaşadığı bölde gözönüne alınırsa bu karakterde olması normaldir. Kızıl şeytanı karma akvaryumlarda bakmak tecrübe ve yüksek hacimleri gerektirir. Yeterli büyüklükte bir akvaryumda diğer orta amerika cichlidleriyle, büyük vatoz ve kedi balıklarıyla, iri yapılı ve hızlı yüzücü balantiocheilos melanopterus, pangasius gibi türlerle bakılabilir. Yine de dikkatli olunmalıdır çünkü türün bazı bireyleri hiçbir tank arkadaşını kabullenemezler. Tankın hacmi ne olursa olsun genellikle akvaryumda bir erkekten fazlası birlikte bakılmaz. Özenerek yaptığınız dekora bu kadar saygısız tür çok azdır. Bitkili bir dekor hayal bile edilemez. Tank tabanındaki taşlar, kumlar hergün oradan oraya taşınır. Her ne kadar yine de deneyecek olsalar da yerlerinden kaldıramayacakları kadar ağır kayalar, kökler ve saksılar dekorda kullanılabilir.
   Korunaklı olmayan ısıtıcı, derece vb her türlü ekipman hedefi olacaktır. Akvaryumundaki filtrasyon bu dağınık balığın biyolojik artıklarını temizleyecek güçte olmalıdır. Suyu iyi havalandırılmalı ve düzenli su değişimleri aksatılmamalıdır. Sık sık asabi hareketler sergileyen bu türün akvaryumunun üstü iyi kapatılmalıdır. Akvaryumunun kapağı ağır olmalıdır.
 
   En az akvaryum hacmi:
   240 litre (Tek erkek için)
 
   Üreme:
   Yetişkin erkekler dişilerden daha büyük olurlar. Dorsal ve anal yüzgeçleri daha gelişmiş olur ve kafa yaparlar. Doğada üreme döneminde kafalarındaki şişkinlik artsa da akvaryumda bir çok erkeğin kafalarındaki şişkinlik oldukça görkemli ve süreklidir. Uyumlu bir çift elde varsa iri çakıllarla düzenlenmiş ve bir saksı eklenmiş akvaryumda üretime alınır. Uygun bir çift elde etmek ne yazık ki oldukça zordur: erkekler dişileri genelde öldürür. Çiftlerin birbirlerine alışması için akvaryum camla ayrılıp beklenebilir ama bu her zaman olumlu sonuç vermez. Akvaryumu ayıran cama delikler delerek ve akvaryumda erkeğin tarafından dişinin olduğu bölmeye akıntı oluşturularak dişinin döktüğü yumurtalara erkeğin spermlerinin ulaşması da denenen methodlardan biridir. Tabii ki imkanlar dahilinde en iyisi altı tane kadar genç amplilophus labiatusu birlikte büyütüp doğal yollarla eş tutmalarını sağlamaktır. İçlerinden bir çift çıktığında ki bunu görmek çok kolaydır; diğerleri akvaryumun bir köşesine sindileceklerdir; kendi güvenlikleri için diğerleri akvaryumdan çıkarılmalıdırlar. Çift üremeye hazır olduklarında ikisinin de kafalarındaki şişkinlik büyüyecektir. Üreme dansları oldukça etkileyici ama çok serttir. Dişi vücudunun yan kısmını erkeğin kafasına sürter. Bu seremoni dikkatlice gözlemlenmelidir. İşler her an ters dönebilir ve erkek dişiyi öldürebilir. Herşey yolunda giderse çift akvaryumda kazılara başlarlar. Yumurlama öncesi dişinin tüpçüğü çok net görülür. Yumurtalar bir oyuğa, ya da yassı bir taşın üzerine bırakılabilir. Gerçi böyle bir dekorun yokluğunda herhangi bir sağlam yere de bırakılabilirler. Çiftin yumurtalarını ve yavrularını korumaları seyredilesidir. İkisi de ilgilidirler ve bölgeye yaklaşan her türlü canlıya karşı agresiftirler. Gerekli bir düzenleme yapmaya çalışan akvaristin parmakları da darbelerden nasibini alır. Yumurtalar 48-72 saat içinde çatlarlar ve yavrular genelde tabanda kazılan bi çukura taşınırlar. Yavrular 5-7 gün içinde serbest yüzüşe geçerler. Bu dönemde hiper agresif ve bölgeci olan erkeği ayırmak dişiyi korumak adına daha sağlıklı olacaktır. Sadece yavruları ayırmaya çalışmanız erkeği tamamen psikopatlaştıracaktır. Yine de buna girişirseniz ve de dişi sağ kalmayı başarırsa erkek ikinci defa üremeye çalışacak ve hazır olmayan dişiyi kesinlikle öldürecektir. Yavrular artemia ile beslenebilir. Kuru yeme geçiş de çabuk olabilir. Oldukça hızlı büyürler. 6cm boya geldiklerinde renk değişimleri başlar.
 
   Besleme:
   Bu konuda en kolay türlerden birisidir. Hemen her türlü yeme saldırırlar. Renk gelişimi için karides verilebilir. Granül yemlerin yanında bezelye ve ıspanak evde hazırlanacak yemlerin içine koulmalıdır.
 
   Not:
   Amphilophus Labiatus; Citrinellus ve trimaculatus türleri ile birlikte papağan ve flowerhorn gibi yapay türlerin üretiminde en çok kullanılan türlerden birisidir.
 
   Kaynak:
    
   Çeviren: İzzet Tanju
  
 
izzettanju2011-10-05 00:44:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzumakiNarutoÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/01/2007
İl: Hatay
Mesaj: 1905
UzumakiNarutoÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Ekim 2011 00:28
Eline sağlık İzzet abi teşekkürler, bende ana sayfadaki kısıma ekliyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir