ALG YİYİCİ TATLI SU BALIKLARINA BİR GÖZ ATALIM
Deniz akvaryumlarında da, tatlı su akvaryumlarında da algler sorun oluşturabilir. Bu makalede biz, tatlı su akvaryumlarında alglerle mücadelede kullanılabilecek bazı alg yiyici balık türlerine göz atacağız. Akvaryumda alg oluşumu fazla aydınlatma, bitkiler için yapılan gübrelemenin fazla olması veya su kalitesindeki düşüklük gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Birçok akvaristse bu alg sorununu ortadan kaldırmak ve güzel bir tanka sahip olmak için alg yiyici balıkları edinip doğal temizlik ekipleri kurarlar.
Bir temizlik ekibi kurmak için seçilebilecek farklı türde balıklar vardır. Her bir türün yediği alg türü bellidir, fakat pek azı birden fazla alg türünü yer. Bu tür alg yiyici balıkların doğru seçimi ve etkin olması için alg türlerini de araştırmak, mücadelede önemli bir faktördür.
Siyah Moli
Siyah moliler karma tank için idealdir ve birçok balıkla uyum içinde yaşar. İpliksi algleri temizleyeceklerdir. Genellikle sakal alglerini de azaltırlar. Akvaryumda ürerlerse, yavru moliler yiyecek ihtiyaçlarının tamamını ipliksi alglerden elde eder. Siyah moliler -balon moliler de- ayrıca su yüzeyindeki besinleri süpürürler. Çünkü hem otçul, hem etçil canlılardır ve verilen pul yemlerle de besleneceklerdir. Moliler, hafif tuzlu suların vazgeçilmezidir ve bulundukları suya bir miktar kaya tuzu atılmalıdır.
Vantuzlu Çöpçü (Otocinclus affinis)
Oto olarak da bilinen vantuzlu çöpçüler giderek yaygınlaşmaktadır. Mükemmel bir temizleyicidirler ve çoğunlukla algleri henüz yeşerme aşamasında yerler. Bitkilerin yaprakları arasındakiler de dahil olmak üzere algleri süpüreceklerdir. Vantuzlu çöpçüler en az altı bireylik gruplar halinde bakılmalıdır. Tek tür olarak beslendiğinde ürkek olabilir ve saklanabilirler. Esasen mükemmel karma tank balıklarıdır ve sadece aç kaldıklarına başka canlılar için zararlı olabilirler. Alg kalmadığında açlık baş gösterecek ve bu tür kolayca ölecektir. Ancak salatalık gibi sebzeler vermek, aç kalmalarını önleyecektir.
Siyamlı Alg Yiyici (Crossocheilus siamensis)
SAE (Siamese Alg Eater) olarak da anılan bu tür, bütün türler içinde en iyi alg yiyici olarak bilinir. Zaman zaman 'Çinli alg yiyici' ismi de kullanılır ve bu yanlıştır, pek çok pet shop da bu yanlışa düşer. SAE, diğer alg yiyicilerin pek dokunmadığı kırmızı algi özellikle çok sever. Barışçıl balıklardır, erişkinler zaman zaman kendi türüne karşı agresif olabilir. Ayrıca saçsı alg ve sakal algini de yedikleri bilinmektedir.
Vatoz (Hypostomus punctatusare)
Vatozlar genellikle pet shoplar tarafından alg sorununa çare olacağı söylenerek satılır. Fakat vatozlar bu konuda sanıldığı kadar başarılı değildir. Alg yiyici türler arasında en yaygın türdür, buna rağmen 60 cm uzunluğa ulaşabildiği pek bilinmez. Camları ve akvaryum dekorunu temizlemekte iyidirler. Vatozlar agresif olabilir ve aç olduklarında diğer küçük balıkları yiyebilir. Alg tabletlerine bayılırlar, ıspanak ve marul yapraklarını da afiyetle yerler. Düzenli beslenilmediği takdirde, bitkili tankınızı berbat edeceklerdir.
Kelebek Goodeid (Ameca splendens)
Kelebek goodeid, kırmızı ve yeşil alg ve sakal algini yiyen bir tür olarak bilinir. Habitatlarının azalması nedeniyle bu güzel balığın türü doğada tükenme tehlikesi altındadır. Azami boyları 10-12 cm'dir ve çok agresif balıklardır, karma tanklarda beslenmemelidir. Zira yemleme zamanlarında hırçın davrandıkları ve diğer türlerin kuyruklarını yedikleri bilinmektedir.
Florida Bayrak Balığı (Jordanella floridae)
FFF (Florida Flag Fish), saçsı alge bayılır ve bazen sakal algini de yediği bilinmektedir. Mizacı değişiklik gösterse de agresif bir tür olarak değerlendirilir ve hayalet karidesleri, hatta küçük neonları bile yiyecektir. Karma akvaryumlar için tehlikeli sayılırlar.
Gül Barb (Puntius conchonius)
Florida bayrak balığı yerine beslenebilecek bir tür olan gül barb, saçsı algleri tabiri caizse "spagetti yer gibi" yiyecektir. Gül barblar barışçıl bir türdür ve yaklaşık 15 cm'ye kadar büyüyebilir. Bitkili tankları severler; ancak yapraklı bitkileri yiyeceklerdir, önlem alınması gerekir. Akvaryumda yeterli alg bulunmadığında, kabukları soyulmuş bezelye veya kabak verilebilir. Besleneceği akvaryumun hacminin 100 litreden fazla olması önerilir.
'Alg temizleme ekibi' alglerle mücadelede etkili bir yöntemdir, ama akvaryumlarda alg sorununu tamamen çözemez. Su değişimlerinin yapılması, aydınlatmanın ve bitkiler için kullanılan gübrelerin dozunun iyi ayarlanması algleri kontrol altına almanın tek yoludur.
Çeviride yararlanılan site: http://www.aquaticcommunity.com
Çevirisi yapılan kaynağın linki: http://www.aquaticcommunity.com/algae-control/fish.php
Beğenenler: [T]9253,pilatin[/T][T]118827,erdemgöçmen [/T][T]133920,namso0038[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir