Alg sorunu aydınlatma alternatifi ne olabilir?
Gönderim Zamanı: 24 Ekim 2012 23:22
Tasarruflu lamba ile aydınlattığım 40 cm uzunluğunlugunda 25 cm genişliğinde akvaryum için yeşil alg problemi yaşamaktayım sorun sanırsam tasarruflu lambadan kaynaklanıyor. Bitki olarak çınara çok benzeyen fakat yaprakları ondan daha ince ve küçük olan bir bitki, flame moss ve stringy moss var. Tanka co2 vermiyorum low tech. Şu anki lamba 18 watt daylight osram 865k
Camlarda özellikle lambanın olduğu tarafda sorun fazla. Sizce hangi florasanlarla çözüm bulabilirim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2012 00:35
Bitkili akvaryumlarda mutlaka başta Karides olmak üzere Cüce Vatoz, Moli, Plati gibi istenmeyen yosunları yiyen canlılar bulundurmak gerekir. Yoksa yosun sorunlarından insan başını kaldıramıyor. Işıklandırma konusunda da bitkilerin ihtiyaç duyduğu kırmızı ve mavi nanometrelerde ışık veren ampul kullanmak gerek.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2012 10:01
Peki marka model, hangi flo ları kullanmam yeterli olur?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Ekim 2012 21:32
İdeali grolüks, daylight, aquastar (veya aquarell) üçlü kombinasyonu. Alternatifleri ise ışık grafiğine göre değerlendirmek gerekir. Fakat bir de akvaryumun derinliği ve lümen hesabı var. Renk değerleri uygun bile olsa lümen zayıfsa ışığın dibe yeterli miktarda ulaşabilmesi mümkün olmayabilir. 55 cm. yükseklikten sonra klasik floresanların yerine metal halide gibi ampuller daha verimli hale gelmeye başlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2012 04:45
Doğrudan güneş almıyor. Filtreleme sistemi yok. Haftada yaklaşık % 50 su değişimi yapıyorum. 3 gün oldu lambayı akvaryumdan birazdaha yükseğe kaldırdım. Günde yaklaşık 5 saat ışık yanıyor. Son durumda sanırsam biraz daha az gelişim gösteriyor bu yosunlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2012 15:01
Bende sizdekinden biraz daha büyük (45*35*30h) boyutlarda bir akvaryumumu 23 watt daylight tasarruflu ampul ile aydınlatıyorum, camlarda oluşan spot alg'in en büyük sebebi ışık ve demir oranıdır. aslında bu alg her akvaryumda olur, bu alglere karşın en etkili canlı nerite salyangozlardır. o hacim için 1 en fazla 2 adet iyi olabilir. Eğer spot alg'den başka yosun sorununuz yoksa bence ışığınızı değiştirmeyin, lambanızın ışık dağılımını yosun olan yerlere gelmeyecek şekilde değiştirin, bu artık bir reflektör ile mi olur yoksa karton vs. malzemeden parçalar kesip lamba kenarlarına yerleştirerek mi olur orası size bağlı. spot alg ile bir ilgisi olmasa da bence küçük boy bir şelale filtre ile hafif bir sirkülasyon yapmak bitkiler içinde canlılar içinde daha iyi olacaktır. eğer karides besliyorsanız ve yavruların filtreye kaçmasından endişe ediyorsanız filtre çekim ucuna sünger bir aparat yaptığınızda böyle bir sorun kalmaz. YBN 2012-10-28 15:05:55
Not: akvaryum direkt gün ışığı almasa bile ortamı gün ışığı ile yeterince aydınlanıyorsa bu aydınlık bile spot alg'i coşturabilir.
Not 2: eğer betta besleniyorsa şelale filtre uygun olmaz.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2012 15:15
Yiğit bey öncelikle teşekkür ederim.
Ampülü değişmeden yüksekliği arttırdım, masa kenarına monte edilebilen masa lambalarından kullandığım için yüksekliği değiştirebiliyorum. Yaklaşık 20 cm yukardan ışık vuruyor. Şimdilik alg gelişimi gözle farkedilmeyecek kadar yavaş. Lambanın bulunduğu ksmın içini alüminyum folyo ile kapladım güzel bir reflektör oldu. Işık dengeli bir şekilde yayılıyor.
Aslında akvaryum konum olarak pencereye göre 160 litrelik akvaryumun arkasında kalıyor yani epey güneş ışığından uzak.
Tek oluşan alg yeşil nokta ve cam üstünde film gibi yayılan, yeşil yosun nerite salyangozu beslemek istiyorum ilan verdim fakat dönüş yapan olmadı forumda. Şuanda akvaryumda zıplar gibi uçuşan cylops olduğunu tahmin ettiğim böcek haricinde canlı yok. İlerde karides eklemeyi düşünüyorum bitkiler yeteri kadar gelişince. Karides ekleyince ufak bir filtre koyacağım.
Konuyla ilgilenen tüm üyelere teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2012 21:33
Filtrasyon sisteminiz mutlaka olmalı tepe yada şelale filtre kullanmalısınız suda bir miktar hareketlilik suya O2 karıştırır bakterilerin aktif çalışmasını sağlar suda hiç hareket yoksa suda O2 biter ve bakteriler ölür buda suyun sık yeşillenmesine camların kirlenmesine yol açar. Bence sorun ışığın yüksekliği değil güçlü olduğu yerde üremesinin sebebi akıntı ve filtrasyon olmayışıdır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 28 Ekim 2012 23:33
Karides ekleyince şart olacak filtre. Bir kaç hafta daha deneme yanılma yapacağım en azından şu day light tasarruflu lambaların yosuna etkisini anlamaya çalışacağım.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2012 22:50
Ancak Karidesleri Pipo filtre dışındaki filtreleme sistemlerinde çoğaltmak mümkün olmaz. Yavruları çok küçük olduğu için diğer filtrelerin içine kaçarlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir