Akvaryumumu Bitkiliye Çevirelim


clpxl10Çevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 6
clpxl10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2016 20:32
Herkese merhaba,

Yaklaşık 9 sene önce bıraktığım akvaryum hobime 3 ay önce dayanamayarak tekrar döndüm. Başlangıç için 70x30x40 ölçülerinde yaklaşık 80 litrelik bir akvaryum kurdum. 3 aydır içerisinde 4 lepistes, 8 neon, 1 küçük vatoz, 2 çöpçü, 3 aymoli ve 2 plati var. Platileri vermeyi düşünüyorum. Öncesinde kılıç kuyruk da vardı ancak agresif olmalarından dolayı onları verdim.

Akvaryumu artık bitkiliye çevirmek istiyorum. Başlangıçta low-tech olarak kuracağım bu akvaryum için 1 aydır arayışta olmama rağmen düzgün bitki bulamadım. İnanmayacaksınız ancak bulunduğum şehirde (çanakkale) düzgün hagen dahi bulamadım. 2 akvaryumcudan hagen diye aldığım kumlar tuzruhu ile köpürünce iade ettim. (onlar herşeye rağmen kumun hagen olduğunu iddia etmeye devam etse de.) Bunun üzerine bende internetten hagen kum siparişi ettim.

İkinci bir sorun da Çanakkale'de bitki bulamamış olmam. Yaz mevsimi olduğundan hiçbir akvaryumcuda balık dahi yok. (çok sıcak olduğu için öldüklerini, eylülde getirdiklerini söylüyorlar.) Sadece iki akvaryumcu da bitki buldum ancak onlar da hiç hoşuma gitmedi. Bu sorunu da muhtemelen istanbula gittiğimde ordan alarak halledeceğim. Bu konuda yardımcı olacak suserlerden (ücretli/ücretsiz) destek bekliyorum.

Akvaryum doğruca güneş almıyor.Balkon kapısının hemen yan tarafında. Güneş vurmasını engelleyen üst balkon mevcut. Ancak karanlık değil bilakis oldukça aydınlık bir konumda.

Ayrıca tür konusuna da tam karar veremedim. Taban bitkisi olsun istiyorum. Java moss hoşuma gidiyor ancak onu dikmesi oldukça zahmetli. Ayrıca monte carlo ve parvula da deneyebilirim. Veya bunlar dışında önerebileceğiniz bakımı ve yetiştirmesi kolay, ışık ihtiyacı fazla olmayan bitki varsa onları da değerlendirebilirim.

Akvaryumun arka kısmına da saz veya tilki kuyruğu gibi uzun bitkilerden, onun biraz önüne de ismini şuan tam bilemediğim kırmızı yapraklı bitkilerden dikme düşüncesindeyim. Farklı önerileriniz ve yönlendirmeleriniz varsa değerlendirmek isterim.

Bir diğer sorun ise çevirme işlemini akvaryuma nasıl uyarlayacağım konusu. Normalde hiçbir balık olmasa akvaryumu tertemiz yıkar, 1 hafta dış filtre çalıştırıp bakteri kültürünün oturmasını beklerdim. Ancak şuan zaten bakteri kültürü oturmuş, 10 gün su değişimi yapmasam dahi bulanıklaşmayan bir akvaryuma sahibim. Bütün balıkları dışarıya alsam, geçici olarak kullanabileceğim ikinci bir akvaryumum yok. Bu balıkları nereye alacağım? Birkaç saat için kovada bekletmem stres yaratır mı? Ayrıca akvaryum içinde 1-2 cm kalınlığında silis kum var. Bu kumu atmamı mı önerirsiniz yoksa üzerine 7 cm gelecek şekilde hagen mi eklemeliyim? Normalde atmayı düşünüyordum ancak silis kumda bile bitki yetiştiren kişileri görünce bu düşünceden uzaklaştım. Kalmasının faydası olur zararı olmaz sanırım.

Ve atlamak istemediğim bir nokta. Bayramda 8 gün kadar evde olamayacağım. Su değişimini yapıp gideceğim için bu yönden sorun yaşamam ama ışıklandırma konusu biraz sıkıntılı. Bitkilendirme işlemini bayramdan önce mi yapsam yoksa sonrasına mı bıraksam?

Ve hazır kum almışken sipariş ettiğim diğer malzemeler. Eksik ve tavsiyeniz varsa söylemenizden memnuniyet duyarım:
Sera Florena Sıvı Bitki Gübresi 50 ML
Sera Vipan Pul Balık Yemi 100 Gr.
Tetramin Pro Crisps Cips Balık Yemi 100 Gr.
Tetra Pro Vegetable Algae 100 Gr.
Mangrow Kökü Küçük Boy 25 cm

Son olarak akvaryum ölçülerimi de vereyim:
Boyut: 70x30x40 yaklaşık 84 litre. Dekorasyon ve %100 dolu olmadığını düşünürsek yaklaşık 75 litre su mevcut.
Filtre: sunsun hw-603b dış filtre. Debisi mükemmel. Oldukça memnunum.
Aydınlatma olarak Sylvania grolux var. watt değerini tam hatırlamıyorum ancak dikimden önce açıp bakabilirim. Sanıyorum 18 veya 25 watt.

Haydi bana hep beraber bir bitkili tank kuralım. Gelişmeleri buradan paylaşalım. Herkese şimdiden sonsuz teşekkürler.[EDIT]clpxl10,2024-08-21 13:19:46[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Halil1906Çevrim Dışı

Kayıt: 12/05/2016
İl: Ankara
Mesaj: 135
Halil1906Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2016 20:42
Java fern----ön ortaya öne sp japan --yan ortalara Staurogyne repens
Ne bilim bunları öneresim geldi[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gssmartboyÇevrim Dışı

Kayıt: 14/06/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1183
gssmartboyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2016 10:12
Başlangıç için heveslisiniz ama bence karar vermede bir sorun var. Akvaryumunuz h tech mi yoksa low tech mi olacak? Bence bir müddet tecrübe için low tech ile başlayın. Bitkili akvaryum özellikle gübreleme konusunda deneme yanılma ile tecrübe edinilmesi gereken bir sistem. Hazır gübreler de çok pahalı uzun süre sistemi döndürmek için hobicilerin kendi ürettiği dıy gübreler daha makul. Öncelikle hangi bitkiler low tech hangileri h tech de yetişir araştırmanızı tavsiye ederim. Forumda tecrübelerini paylaşan pek çok arkadaş var, makaleler var bunları okudukça ne yapacağınıza daha rahat karar verirsiniz. Acele etmeyin. Başarılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

clpxl10Çevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 6
clpxl10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2016 13:43
Merhaba Ufuk bey,
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi başlangıç olarak low tech bir sistem düşünüyorum nitekim bunu ilk mesajda belirtmiştim.
Bitkiler konusunda fazla bilgi ve tecrübeye sahip değilim. Özellikle dediğiniz gübreleme konusu kafamı kurcalıyor. Bir tane hazır gübre siparişi verdim. Ancak yeterli gelir mi bilemiyorum.

Tohum konusunda okuduklarım çok iç açıcı değil. Ancak okuduklarımın tümü çinden gelen tohumlarla yapılan denemeleri içeriyor. Almanya veya bir başka avrupa ülkesinden getirtilen tohumu deneyen oldu mu acaba. Bunu merak ediyorum.[EDIT]clpxl10,2018-07-28 21:05:03[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 23 Ağustos 2016 22:55


Havalar bu yaz baya sicak gitti buyuk ihtimal eylul, ekim gibi balik ve bitki ithalatlari gerceklesir. Bizde aradigimizi rahatlikla buluruz, yaz doneminde akvaryum kurmak cidden zor is. Aradiginizi bulmak bir dert akvaryumu sogutmak ayri dert. 7/24 klima calistiriyorum. Elektrik faturasi odemekten cigerim soldu artik :).

Taban bitkisi bakmak istiyorsaniz bahsettiginiz bitkiler low tech kurulumda olmama ihtimali yuksek. Zemin bitkilerinin isik ihtiyaci ortada, isik suda kirildigi icin dipteki bitkilere daha zor ulasiyor ve haliyle isik gucunun yukseltilmesi gerekiyor. Isik gucunu yukseltmek beraberinde cok farkli olusumlara sebep oluyor. Bu isiktan diger istemedigimiz olusumlarin faydalanmamasi icinde besin ve co2 dengesini oturtmamiz gerek, eh bunlari yapinca zaten dogal sartlar saglanmis ve dolayisiyla hi-tech kurulum yapmis oluyorsunuz. Zemin icin sectiginiz monte carlo ve parvula bitkisine yakin goruntuyu baska kolay sayilcak bitkilerle elde etmeniz zor. Yani ne bileyim bi subulata dikseniz monte carlo yada parvula gibi guzel bi zemine sahip olmaniz zor. Cunku budayip zemine uyum saglatilabilsede ben cok guzel bulmuyorum, gene size kalmis. Yada s. repens deneyebilirsiniz ama onunlada bi zemin kaplamak demek olme essegim olme, insan yaslanir coluk cocuk toruna karisir :). Yani low tech icin tabanda kullanabileceginiz pek bi tur yok, olanlarda icinize sinmeyecek diye dusunuyorum verdiginiz ornek bitkilerden dolayi. Yani moss falanda denenebilir ama denemedigim icin birsey diyemem zaten zeminden ziyade agac gorunumu ve kaya diplerindeki cim obegi gibi kisimlarda kullaniliyor ve cok daha hos oluyor. Deneyip tecrube etmek size kalmis :) Bakmadim ama belki daha once deneyip guzel bi sonuc almis olanlar olabilir.

Baliklariniz turu ne bilmiyorum ama zemin vs. hazirlamak icin onlari mecbur bir yere almaniz gerekecek, cok fazla degillerse vileda kovasinda gayet idare edebilirler. Elde imkan yoksa evdeki en genis kova guzel havalandirma bir sure yasamlarini surdurmeleri acisindan iyi bi destek olacaktir. Kovayi yol yakini bir yere koymayin yerde olcaksa, yanindan gecicen falan cok urkuyor hayvanlar. Akvaryumcular sagolsun 60litrelik tanklara 150 tane balik atiyorlar...

Bakteri dongunuz kisa surede tekrar yerine gelir. Baliklari aktardiginiz yerdeki akvaryum suyunuzu tekrar yeni kurulumdada kullanin bu yardimci olcaktir yeterince. Olmadi bakteri kulturleri ile destekleyebilirsinizde size kalmis, aman aman buyuk bi problem degil.

Silis kuma bitki ekmek biraz zor olsa gerek tecrube etmedim ama olasi bi yosun durumunda mesela diatom, kahve rengi bir gorunume bulanacak ve bu caninizi sikabilir. O yuzden zeminde mumkunse siyah kum tercih etmeniz estetik olarakta cok daha guzel bi goruntu olusturur. Yesil, siyah, kirmizi bu 3 renk birbirine fazlasiyla yakisan renk skalasi. Silis kumuda yapacaginiz peysaj calismasina gore bir yerlerde kullanabilirde kullanmayabilirsinizde. Ilham almak acisindan biraz profesyonel kurulumlari bakarsaniz zemin ve dekor konusunda size baya isik tutacaktir.

Dediginiz gibi bitki tohumu isini tecrube eden baya kisi oldu ve pek olumlu sonuclanmadi. Ama bu sonuclanmayacagi anlamina gelmiyor cunku malum Çin. Bu tarz ugraslari seviyorsaniz size maliyetide cok fazla olmayacaksa bence kesinlikle getirsin :). Hatta hangi turleri temin ediyor bu konuda bilgi verirseniz ben de ucreti mukabilinde deneme amacli sizden almak isterim. En kotu ihtimal is guc yasam sorunlarini birakip kafamizi baska seyle geciririz 1-2 hafta daha. Kimseye zarari olmaz. Bu size kalmis, dedigim gibi seviyorsaniz ugrasmayi zaten hic kacirmayin :) Fiyatlar cindeki gibi yada maksimum 4 kati gibi rakamlarsa hele hic kacirmayin ve diyorum ben de tecrube etmek icin sizden satin almak isterim.

Siparislerinizde gubre var, bakacaginiz bitki turune gore disaridan besin takviyesi yapmak gerekebilir fakat bunu testleriniz yoksa bitki size ihtiyac icin bi sinyal caktiginda az miktarda yapmaya calisirsaniz iyi olur. Aksi taktirde gubreleme cidden farkli bir durum, uzerine cesitli cesitli bilimsel yada deneyimsel makaleler var ve biyolojik bi denge oldugu icin testler harici kimse goz karari rakamlari kesin olarak soyleyemiyor, zaten soylemeside pek mumkun degil.

Eklemeyi unuttum, bitki icin gittigidiyordaki saticilari tercih etmeyin. Ozellikle urun resimleri kendi ellerindeki urunlere ait olmayanlari asla tercih etmeyin. Canlipetshop, betta_marketim gibi.. Forumdaki bitki satis kismindan bitki tedarik edebilirsiniz, satin alacaginiz kisinin hobici gorunumlu ticari acligini gidermeye calisan biri olmamasina dikkat edin. Madur olmamaniz acisindan.[EDIT]mrah,2016-08-23 22:58:11[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]186747,clpxl10[/T]
+1: [T]165030,rizasirman[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

clpxl10Çevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2016
İl: Çanakkale
Mesaj: 6
clpxl10Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2016 15:16
Emrah bey yorumlarınız için teşekkür ederim.

Balıklarım 5 lepistes, 3 aymoli, 2 çöpçü, 8 neon ve 1 cüce vatoz. Dediğiniz gibi büyük ve genişçe bir kovada 2-3 gün idare ettirebilirim sanırım. Bu sürede akvaryumun bakteri kültürü tam oturmasa da balıklar ve bitkiler için uygun bir ortam oluşur diye düşünüyorum. Zamanla daha da düzelecektir.

Taban bitkisi için ışık yetersiz gelirmi inanın bende bilmiyorum. Daha önce yıllarca bu hobiyi gerçekleştirmiş olsam da ilk defa bitkili kuruyorum. Bu nedenle tecrübesizce hatalar yapmaktan kaçınıyorum. Forumdaki konu ve makalelerin çok büyük kısmını okudum. İnşallah güzel bir kurulum ortaya çıkaracağım. Işığın watt değerine tam bakmadım ama hagen kum ekleyince tabanın ışık kaynağına uzaklığı 32 cm filan olacak. Oldukça yakın yani. Yine yetersiz gelirse bir tane daha ışık kaynağı ekleyebilirim.

Yosun sorunu birkaç ay önce olmuştu. Ancak dış filtreye geçip, su değişimini daha sıklaştırıp, ışıklandırmayı da arttırınca geriledi ve tamamen yok oldu. Şuan sadece düzenli olarak %30 su değişimi yapıyorum.

Tohum konusunda forumdaki tüm yazıları okudum. Bana göre birkaç büyük hata yapmış büyük çoğunluğu. Birinci olarak çinden sipariş vermek büyük bir risk. İkinci olarak büyük bir kısmı çimlendirmek için bahçe torfu ve musluk suyu kullanmış. Ben bunun yerine hagen kuma ekip akvaryumun suyu ile düzenli sulayarak çimlendirmeyi düşünüyorum. Orjinal tohum getirtebilirsem bu şekilde akvaryuma daha kolay adapte edebileceğimi düşünüyorum. Bitkiler de balıklar gibi canlı varlıklar olduğundan akvaryumdaki ortamı dışarıda sağlarsam daha pozitif sonuçlar alabileceğimi umuyorum.
[EDIT]clpxl10,2018-07-28 21:05:42[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

rizasirmanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 1030
rizasirmanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Ağustos 2016 16:05
İlyas Bey,

Kurulumunuzu bozarken filtrenizi yine tanktan çekeceğiniz su ile veya klorsuz dinlenmiş bir su ile temizleyin. Böylece filtredeki bakteri kültürü ölmez. Ayrıca saklayabildiğiniz kadar oturmuş suyu genişçe bir kapta saklayın. Bu kaba balıklarınızı ve filtre malzemelerinizi ekleyin. Mümkünse hava taşı ile havalandırın. Böylece bakteri kültürünüzü büyük oranda korumuş olursunuz. Aydınlatmayı düzenlemek için zamanlı priz edinmenizi tavsiye ederim. Low tech bitkilerle başlamak iyi olacaktır. Bir çok stem (tek dallı) bitkiye bakabilirsiniz. Bununla birlikte moss türleri, fern türleri, cryptocoryn türleri, anubias türleri işinizi görebilir.

Kuma gelince silis kumu bence tasarım amaçlı kullanın. Yani hagen kumu bitkilendireceğiniz alanda kullanın ancak bitkilendirmeyeceğiniz bir alanda da silis kumu değerlendirebilirsiniz. Silis kum açık renkli olduğundan siyah kumun yanında ters kontrast yaratıp göze gelecektir.

İnternetten alışveriş konusunda güvenilir gittigidiyor satıcılarını tercih edebilirsiniz. Ben atakanpetshop'u öneririm.

Low tech tanklarda zemin bitkisi bakmanız biraz zor. Bunun yerine zemininizi bitkilerle değil kum ve kayalarla tasarlayabilirsiniz. Önemli olan güzel bir görüntü oluşturmanız zeminde. Zemini kaplamanız zor olacak olsa da tasarımınızda straugene repens kullanabilir. Moss ile zemin veya duvar yapmanızı pek önermem. Bakımı, budaması, budama sonrası sifonlanması çok zor oluyor.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir