Akvaryumda yosun oluşması için ne yapabil


kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2007 00:15
Merhabalar, akvaryumum camın önünde ve tam gün güneş alıyor. 12 adet vatozum var ve diğer balıklara göre yem kapmakta biraz zorlandıklarından akvaryumda yosun oluşmasını istiyorum.

 Yosun oluşumu için akvaryumda nitratın artması lazım sanırım, tabiki bu kötü bir durum ama geçenlerde nitrat patlaması yaşamama rağmen (bu olaydan sonra dip çekimini sıklaştırıp yemlemeyi azalttım), akvaryumda neredeyse hiç yosun oluşumu görmüyorum.
Camlarda hiç yosun yok, kayaların üzerindeyse çok çok az miktarda var, sırf olan yosunlarda gitmesin diye 1 aydır ne camları nede kayaları temizliyorum.
Yosun oluşması için ne yapabilirim?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2007 01:17
Size tavsiyem yosun değil de 2 günde bir salatalık kullanmanızdır. Vatozlar için çok iyi bir beslenme sağlar yalnız illa yosun istiyorsanız balıkların sağlıklı yaşamalarına yetecek kadarını üretmek meşakkatli ve sabır isteyen bir iştir. Aşağıda anlattıklarımı uygulayabilirsiniz.

Bence istediğiniz kadar hızlı yosun oluşumunu sağlarken balıkların sağlığını etkilememek olası değil. Sonuçta 12 vatozun hepsinin yosunla doymalarını istiyorsanız bu iş ana tankta hem zor hem de riskli olacaktır. Tavsiyem derin olmayan fakat yeterince yüzeye sahip bir kap kullanmanızdır. Mesela sert straforu silikonla yapıştırarak 75-50-20(h) gibi bir tank yapılabilir.

-Tankın içine düz taşlar koyun; mesela mermer parçaları olabilir.

-Güçlü bir ışıklandırma sağlayın. Mesela 3 adet 30W gücünde mavi ışık iyi sonuç verecektir.

-Biraz sıvı gübre ekleyin, bolca da demir ilave edin. Yalnız paslı demir vb. şeyler iş görmez, Demirex vb. EDTA'ya bağlı demir içeren malzemeler çok iyi iş görecektir.

-Yosunlaşmada nitrat kadar fosfat, potasyum ve sülfür gibi maddeler de gerekir. Bunları sağlamanın en iyi yolu da damla sulama gübreleridir. Benim tavsiyem üre tabanlı damla sulama gübresi olan Hortaline'dir. İçinde bolca magnezyum da barındırır. Yalnız dikkat edin, balık veya bitki olsun hiç bir canlıda kullanmayın. Fazlası yosunların bile başına bela olur. 1 kg'lık paket 300 dönüm arazinin gübrelenmesinde kullanılmaktadır. Size 100 litre başına 1 çay kaşığı yeter. Doz önemlidir, hassas davranılmalı. Mesela 1 çay kaşığının dörtte birini almak için 1 çay kaşığı gübreyi 4 bardak su koyduğunuz kapta eritip bunun 1 bardağını kullanırsınız.

-Güçlü bir kafa motoru kullanın.

-İlk 2-3 hafta yosunların iyice coşmasını bekleyin. Mümkünse yosunlu bir taş bulup bu tanka ekleyin. Yosunların oluşma sürecini hızlandırır.

Bunları yaparsanız günde 8 saatlik bir aydınlatma ile vatozlara yetecek kadar yosun üretebilirsiniz. Benzer bir sistemi bir arkadaşıma kurdum, 10-15 tane tropheusunu bu sistemle ürettiği yosunlarla besliyor.


ÖNEMLİ
Damla sulama gübresini ASLA canlıların olduğu akvaryumunuzda kullanmayın. Bitkiler bile bu gübreyi kaldıramıyor. Bırakın balıkları, ben bu gübreyi yanlış kullanarak 100'den fazla elodeamın olduğu akvaryumdaki tüm bitkileri öldürdüm.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kabaltahÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]2399,3[/B]
Kayıt: 05/02/2007
İl: Edirne
Mesaj: 1369
kabaltahÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Kasım 2007 02:49
Onur bey ayrıntılı açıklamanız için teşekkür ediyorum.
Bahsettiğiniz sistem oldukça iş görür gözüküyor, ancak yer sorunum var ev içine böyle birşey yapamam ama elimde bolca kullanmadığım taş, sert strafor ve akvaryum silikonu mevcut, bahsettiğiniz gibi bir düzeneği balkona kurup üzerini toz girmemesi için cam yada strech filmle kaplayıp deneyeceğim.

Bunun yanında salatalık kullanmak vatozlar için ilk tavsiye edilen şeydi sanırım ama nasılsa aklıma gelmemiş, ben roka veriyordum ama vatozlarıma kalmadan diğer balıklarım yiyordu, seranın özel vatoz yemlerinden de kullanıyorum ama onlarıda konuşan vatozlarım cüce vatozlarıma kalmadan silip süpürüyorlar, kısa vadede saltalık kullanmaya başlamam sanırım en mantıklısı olacak.
Teşekkürler, saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir