Akvaryumda kullanılabilecek Ph tamponları?


spotlightÇevrim Dışı

Kayıt: 21/01/2011
İl: Izmir
Mesaj: 86
spotlightÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2011 02:58
Öncelikle herkese merhaba diyerek başlıyorum, forumu uzun müddettir takip etmekle birlikte paylaşım yapmaya ancak fırsat bulabildim;

Forumdaki özellikle kimyacı veya kimya bilen arkadaşlara sorum olacak;istenen Her Ph aralığı için üretilecek kimyasal tampon sistemleri akvaryumdaki ani Ph düşmelerinin önüne geçmek ve su Ph'ını istenilen değer aralığında tutmak için kullanılamaz mı? Buna benzer bildiğiniz ürünler var mı?

Mesela insan kan ve hücreler arası sıvılarında buna benzer çok sayıda kimyasal tampon sistemler ve proteinler bulunduğundan kan Ph'ı çok ciddi hastalıklarda dahi (ki bu hastalıkların ölümden önceki evrelerinde bile) 6.8-7.8 aralığını aşmamaktadır.

Şayet akvaryumlarımızda buna benzer tampon sistemler kullanabilirsek bir çok hassas balık türünde çok daha yüksek başarı elde edebiliriz diye düşünüyorum.

Teşekkürler.


Kendi soruma kendim cevap veriyorum ama belki ileride bir hobiciye lazım olur.

Bu tampon işini araştırdım ve kendimce şu ürünlere ulaştım:


Yine aynı sitede 7.0 - 7.5 - 8.0 - 8.5 gibi pH isteyenler içinde tampon solusyonlar var. Gerçi bildiğimiz cep sodasının da Ph değeri 7.5 - 8.0 civarında olduğu için o da kullanılabilir diye duymuştum ama araştırmadım. Yine bu solusyonların çok benzeri Seachem kataloglarında da var. 


Bu solusyonlardan en üstteki aqua asit bufferın ek bir özelliği de sudaki karbomat değerini düşürmesi ve karbomattan CO2 üreten bir reaksiyonla sıvı CO2 üretmesi deniyor. Aqua asit buffer aqua alkali bufferla belli oranda karıştırılarak istenen PHda tamponlama sağlanıyor aynı esnada CO2 de üretilmiş olduğundan bitkili tetra akvaryumları için yararlı olabilir.

Birde bu buffer solusyonlarının fosfat içeren türevleri de var ama onları alg oluşumuna sebep olduğundan bitkili tanklarda önerilmiyormuş. Yurtdışı sitelerde onlarla ilgili şikayetlere rastlamıştım.



spotlight2011-01-24 06:15:15

Beğenenler: [T]203945,kadirik[/T]
Teşekkür Edenler: [T]203945,kadirik[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir