akvaryum yapımında cam kesimi


enes ysnÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 66
enes ysnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2013 18:56
Arkadaşlar ben kendi akvaryumumu kullanılmış 4mm camlardan yapıyorum.bu gün 10 liraya cam kesme aparatı aldım ve kesim konusunda usta olmadığım için dümdüz olmadı ufak tefek tırtıklar var bu 65*35*35 lik bir akvaryumda risk olur mu? bide altına kenarları kapatacak şekilde 2-3 cm lik kayıt(tabana çerçeve şeklinde) ve üsttende kuşak felan atıcam.bantlar ile silikonlanınca ve bantlar kalkmadan önce içinden de silikonlamayı düşünüyorum. kayıt kuşak konusunu doğru anladığımdan şüpheliyim, nasıl bir şekilde güçlendirebilirim tankı?sağolun...

cam kesimi ile ilgili bilgiler sayfanın altındaki yazımda mevcut.


enes ysn2013-08-06 22:27:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Temmuz 2013 21:35
Enes kardeşim pek bişi anlamadım ama cevablandırıyım ben kendimce 4mm cama güvenemedim ben şimdi ama sanırım ortalam 4 mm olması lazım hesablamaya baktım kayıt kuşağa gelince 60 cm uzunluğunda 2 kayıt lazım yine 35 cmlik 1 yada 2 kuşak lazım alta önce uzunları yapıştır sonra üzerine kuşakları yapıştır yada çerceve şeklinde yap olur yani kayıt kuşakları4 mm den fazla yap cam kalınlığı tırtıklı yapışmaz diyenler olabilir kendim yaptığım ilk akvaryumumda bendede kırıklar olmuştu kayıt kuşakla halleddim sapasağlam oldu birde cam kesme bilmiosan bulaşma hiç çok uğraştırıyor adamı ben bir dünya cam harab ettim yıllar önce öğrenene kadar
anladığım kadarıyla silikonla yapıştırmayıda bilmiyorsun önce silikonla camın yapışacak bölümünü sonra oturt öyle bantla kardeşim ayrıntılı olarak anlatamıcam malesef arkadaşım hastanede onun için sayfa kurduk sayfayla ilgilenioruz mola arası foruma girip bakındım seni gördüm yazayım dedim. .
bak burada akvaryum yapımı ufak akvaryum bi izle istersen 
http://www.youtube.com/watch?v=SpeF1mk3cY0hadess2013-07-25 21:41:37

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enes ysnÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 66
enes ysnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 17:28
Abi çok saol benim biraz bu konularda elim yatkındır az buçuk, camları dün çok büyük bir uğraş sonucu düzgün kesmeyi öğrendim (dediğin gibi çok zor) pro. ekipman lazım videoyu izledim abi zaten yapıştırırken silikon doldurur diye düşündüm ama evde bir kaza olması annemi çok üzer bu yüzden bende alt tabana 5 mm içten bir çerçeve atcam üsttende aynı şekilde çerçeve ve bir tane kuşak ama onu 5 cm kescem yada 3 cm den 2 mi yapsam abi? fazla maliyetli olsun istemiyorum bir tanede yavruluk yapıcam inşallah ama kum bitki yem balık motor bunların hepsi biraz tuzlu annemlerden para almak istemiyorum mesala kumun 10 kilosu 25 lira falan diyolar abi bana fazla geldi maliyeti düşürebilecek birkaç taktik varmıdır.bu arada içimi çok rahatlattın abi cam konusunda çok saol :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Temmuz 2013 18:25
[QUOTE=enes ysn]Abi çok saol benim biraz bu konularda elim yatkındır az buçuk, camları dün çok büyük bir uğraş sonucu düzgün kesmeyi öğrendim (dediğin gibi çok zor) pro. ekipman lazım videoyu izledim abi zaten yapıştırırken silikon doldurur diye düşündüm ama evde bir kaza olması annemi çok üzer bu yüzden bende alt tabana 5 mm içten bir çerçeve atcam üsttende aynı şekilde çerçeve ve bir tane kuşak ama onu 5 cm kescem yada 3 cm den 2 mi yapsam abi? fazla maliyetli olsun istemiyorum bir tanede yavruluk yapıcam inşallah ama kum bitki yem balık motor bunların hepsi biraz tuzlu annemlerden para almak istemiyorum mesala kumun 10 kilosu 25 lira falan diyolar abi bana fazla geldi maliyeti düşürebilecek birkaç taktik varmıdır.bu arada içimi çok rahatlattın abi cam konusunda çok saol :)

[/QUOTE]


Enes kardeşim elinin yatkın olması güzel :) üst kayıt kuşak 3 cm yap bişi olmaz forumda kum satışı yapılıyor biraz ararsan malzeme ilanlarını bulursun bende kum alıcam yakınlarda 60*60*50 ölçülerinde akvaryum yapıcam dolabını yaptım boyasını attım ilk katı kum fiyatları değişir benim alışveriş yaptığım akvaryumcuda 35 tl 20 kg hagen kum bitkileri yine forumdan alacaksın en temizi en güzelidir balıklarıda alabilirsin ankaradan satışlar var elden ortak noktadan al temiz temiz yem pahalı birşey değil yemi takma kafana motora gelince bir kafa motoru alırsın 30 tl civarı şimdi marka model ne desem bilemedim dıy ev yapımı turşu bidonundan yada pvc borudan dış filtre yapar keyfine bakarsın masrafı azaltırsın bitkiler içinde bir abimin önerdiği philips tornado 15 watt lık ampullerden alırsın bende öyle yapıcam 5 tl civarı tanesi mis gibi olur yavruluğu yine istediğin ölçülerde yap camdan 30*30*20* şeklind örnek olarak verdim bu ölçüleri 3 mm cam işini görür en masrafsızı böyle olur kardeşim elinden geldiğince el emeği yaparsan masraf koymaz sana rahat ol bende senin gibiyim aileden para istemediğim için ufak ufak yapıyorum bişiler :)kolay gelsin yaa aklıma takıldıda sormadan edemicem enes akvaryum slikonu kullandın dimi sen normal slikon değil dimi normal slikonsa bir kaç gün içinde tuzlu su kalsın solventti atsın diye söledim akvaryum slikonuysa sorun yok :).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enes ysnÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 66
enes ysnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 17:11
Abi ben 1 haftadır deli gibi makale yazı forumda sorular okuyorum. artık sadece tecrübe eksiği yoksa bilgide yeni başlayan biri için gayet iyiyim. sista akvaryum aldım abi 3 fazla olsun başım arımasın hesabı yoksa solventsiz antibaktr. alacaktım istemedim abi bende bu alım işini 4-5bgün sonra site içinden yapmaya çalışcam en azından habici biri faydalanır. kuruması için 2 gün yeterr mi abi temizler sonrada 2 gün kaya tuzunda hava motoru felan alıpçalştırırım 2 günde öyle geçse sızdırma falan yoksa suyu değiştirip devam inşallah. abi ben lepistes kolay olur diyorum ama ben biraz ilgiliyimdir hayvanlara acaba 80 lik bir tank ciklet için çok mu küçük bilemedim.sürekli birşeyler okuyup hata yapmamaya çalışıyorum biraz nasihat çok iyi olurdu. bu arada şimdi camları yapıştırdım alttan ve üsten çerçeve seklinde kuşak attım (bunun için bir petshopun önünde büyük bir akvaryumu inceledim :) adam biraz yadırgadı ama neyse :) biraz eli yüzü düzelsin resimlerinide koyarım abi saygılar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 19:01
[QUOTE=enes ysn]Abi ben 1 haftadır deli gibi makale yazı forumda sorular okuyorum. artık sadece tecrübe eksiği yoksa bilgide yeni başlayan biri için gayet iyiyim. sista akvaryum aldım abi 3 fazla olsun başım arımasın hesabı yoksa solventsiz antibaktr. alacaktım istemedim abi bende bu alım işini 4-5bgün sonra site içinden yapmaya çalışcam en azından habici biri faydalanır. kuruması için 2 gün yeterr mi abi temizler sonrada 2 gün kaya tuzunda hava motoru felan alıpçalştırırım 2 günde öyle geçse sızdırma falan yoksa suyu değiştirip devam inşallah. abi ben lepistes kolay olur diyorum ama ben biraz ilgiliyimdir hayvanlara acaba 80 lik bir tank ciklet için çok mu küçük bilemedim.sürekli birşeyler okuyup hata yapmamaya çalışıyorum biraz nasihat çok iyi olurdu. bu arada şimdi camları yapıştırdım alttan ve üsten çerçeve seklinde kuşak attım (bunun için bir petshopun önünde büyük bir akvaryumu inceledim :) adam biraz yadırgadı ama neyse :) biraz eli yüzü düzelsin resimlerinide koyarım abi saygılar :)
[/QUOTE]

Enes kaya tuzu falan koyma akvaryum suyuna temzilensin diye gerek yok ona sista almışsın işte suyunu doldur bir kaç gün çalışsın sızdırma yoksa sorun yok demektir ciklet koyma bence yavru olarak birkaç tane atabilirsin hevesin geçer diye ama değmez cikletler daha büyük hacim ister ufak akvaryumda yanık olur cüce kalır gelişmez kavga çıkar ölümler olur ama bitkili yaparsan lepistes karides birkaç salyangoz iyi olur mutlu mesut yaşarlar bitkilerde gelişmeye başlayınca zaten gözün balık görmez bitkilere daha çok bağlanırsın :) emin ol 2 erkek 6 yada8 dişi lepistes at bir süre sonra aşırı çoğalacaklar akvaryum tıklım tıklım olur birkaçtanede kiraz karides atarsın akvaryuma diğer türlere göre daha dayanıklıdır kiraz karidesler seyrine doyum olmaz hem tecrübe edinmiş olursun dıy co2 deyaparsın ileride büyütürsünde yalnız bitkiliye başlarsan şöyle bir dez avantajı var hastalık yapar adamda bırakılmaz kolay kolay birde bitki yetiştirme konusunda iyice oku forumu kolay değildir ama zorda değildir yapman gerekenleri not alır bir tür fihrist yaparsan kendine bir çizelge hazırlarsın yapman gerekenler için bitkilerede iyi bakmış olursun hadi kolay glsin sana reimleride atarsın ilerde :).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enes ysnÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 66
enes ysnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Temmuz 2013 22:42
[QUOTE=hadess] [QUOTE=enes ysn]Abi ben 1 haftadır deli gibi makale yazı forumda sorular okuyorum. artık sadece tecrübe eksiği yoksa bilgide yeni başlayan biri için gayet iyiyim. sista akvaryum aldım abi 3 fazla olsun başım arımasın hesabı yoksa solventsiz antibaktr. alacaktım istemedim abi bende bu alım işini 4-5bgün sonra site içinden yapmaya çalışcam en azından habici biri faydalanır. kuruması için 2 gün yeterr mi abi temizler sonrada 2 gün kaya tuzunda hava motoru felan alıpçalştırırım 2 günde öyle geçse sızdırma falan yoksa suyu değiştirip devam inşallah. abi ben lepistes kolay olur diyorum ama ben biraz ilgiliyimdir hayvanlara acaba 80 lik bir tank ciklet için çok mu küçük bilemedim.sürekli birşeyler okuyup hata yapmamaya çalışıyorum biraz nasihat çok iyi olurdu. bu arada şimdi camları yapıştırdım alttan ve üsten çerçeve seklinde kuşak attım (bunun için bir petshopun önünde büyük bir akvaryumu inceledim :) adam biraz yadırgadı ama neyse :) biraz eli yüzü düzelsin resimlerinide koyarım abi saygılar :)
[/QUOTE]

Enes kaya tuzu falan koyma akvaryum suyuna temzilensin diye gerek yok ona sista almışsın işte suyunu doldur bir kaç gün çalışsın sızdırma yoksa sorun yok demektir ciklet koyma bence yavru olarak birkaç tane atabilirsin hevesin geçer diye ama değmez cikletler daha büyük hacim ister ufak akvaryumda yanık olur cüce kalır gelişmez kavga çıkar ölümler olur ama bitkili yaparsan lepistes karides birkaç salyangoz iyi olur mutlu mesut yaşarlar bitkilerde gelişmeye başlayınca zaten gözün balık görmez bitkilere daha çok bağlanırsın :) emin ol 2 erkek 6 yada8 dişi lepistes at bir süre sonra aşırı çoğalacaklar akvaryum tıklım tıklım olur birkaçtanede kiraz karides atarsın akvaryuma diğer türlere göre daha dayanıklıdır kiraz karidesler seyrine doyum olmaz hem tecrübe edinmiş olursun dıy co2 deyaparsın ileride büyütürsünde yalnız bitkiliye başlarsan şöyle bir dez avantajı var hastalık yapar adamda bırakılmaz kolay kolay birde bitki yetiştirme konusunda iyice oku forumu kolay değildir ama zorda değildir yapman gerekenleri not alır bir tür fihrist yaparsan kendine bir çizelge hazırlarsın yapman gerekenler için bitkilerede iyi bakmış olursun hadi kolay glsin sana reimleride atarsın ilerde :).[/QUOTE]
Abi su sızdırmaz ise bende 3 ital anaç lepistes alıp yavrularını almak istiyorum bu anaçlar eğer dayanırsa ne ala ama olmazsa elimde yavru olur ve onlara bakarım cinsiyetine göre ayırıp dişileri kız olarak saklıcam ve iyi bir cins erkek bularak bunları eşlicem ve sonrasında biraz bitki şart rafya işi pek hoş olmaz sanırım :) bitki işini bende düşünüyordum abi ama başta basit bitkiler lazım bana bir toyluğumu atarsam sonrasında olabilir.herşey için çok saol en başta hoş sohbet için :)
enes ysn2013-07-27 22:56:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Temmuz 2013 02:16
Basit bitkiden kolay ne var be düşündüğün o olsun yeterki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

enes ysnÇevrim Dışı

Kayıt: 24/07/2013
İl: Gaziantep
Mesaj: 66
enes ysnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Temmuz 2013 12:06
Arkadaşlar şimdi cem kesimi ile ilgili tecrübelerimi paylaşmak istiyorum;
öncelikle cam kesimi kolay bir iş değil yani ben bu güne kadar kendim birşeyler ölçüp biçip bir eşya yapmadım diyorsanız pek tavsiye etmem çünkü cam kesimi pek alışık olmadığımız birşey ama ben dikkatli ve özenli calışan herkesin yapabileceğine inanıyorum.
1- ilk olarak cam yüzeyleri çok temiz olmalı
2-elinizde iyi durumda ve kaliteli bir elmas olmalı yoksa asla kesemezsiniz(fiyatı 10 lira ile 20 arasında idare eder sizi)

3-cam ölcülerini almak ve cam yüzeyinde cizgi cizebilmek için asetat kalemi yada stabilo marka tarzındaki kalemlerden edinin

4-elinizde düz ve uzun bir alet olmalı cam üzerinde çizim yaparken eğrilik olmasın diye

5-elmasın tutuş teknikleri var 3-4 tane ama ben size dik olmasını söyliyim sadece
6-çizgi derken camı sadece çizersiniz asla kesmekten başka bir şey anlamayın
7-çizim tek bir çizgi halinde olmalıdır yani elinizi kaldırmadan çizin
8-elması gaz yağına batırın yada cam yüzeyini bir peçete ile yağlayın
9-cam çizimi ile kesimi arasındaki süre çok kısa olmalı
10-çizdiğiniz yerin arkasından hafifçe pense ile vurarak daha düzgün bir yüzey elde edebilirsiniz
11-çizgili yüzeyi ikiye ayırmak için kesmak istediğiniz kısmı pense ile tutun ben pense ucunun cama zarar vermemesi için bir bez yada karton kutudan ufak bir parça kopararak elimde pensenin cama yapcağı etkiyi sadece sıkıştırma olarak yapmasını sağladım yoksa çıplak halde olan bir pense camı kıstırdığı yeri tüzla buz eder
12-mesela 80*40 ölcüsünde bir camı 40*40yapmak istiyorsunuz basitçe anlatıyınm düz bir zemine camı oturtun elinize metre ve kalemi alıp işaretlemeyi iki uctan yapın sonra bu iki ucu düz ve pürüzsüz (cetvel tarzı bir şey değil  çünkü demir olmayan bir cetvel elinizden kayar ben kesilmiş bir dolabın düz ve kalın olan bir parçasını kullandım)bir eşya kullanın ve ağır olsun bu eşya cizmek istediğiniz doğrulrunun 2-3 cm içinde olmalı elmas ucunu tam çizgiye getirebilmek için,camı ve elmasın ucunu gaz yağı ile yağlayın ve çizimi tek br harekette yapmaya çalışın kesintisiz bir ses duymanız lazım ,çok bastırmak camı ufalar ancak dengeli ve orta juvvet ile güzel bir kesim yapabilirsiniz ,sonrasında iki parçada büyük olduğu için eliniz ile iki ucundan tutup ortasını bir yüzeye bastırsanız ikiye ayrılır ancak 70*40 bir cam isityorsanz pense işinize yarar bunun içinde 10 cm lik kısmı 5-5 ayırıp keserseniz bence daha kolay olurküçük parçalar daha kolay kesiliyor çünkü.(çizme işlemine başlamadan küçük bir parça camı müsvette olarak kullanın yani deneme çizimleriniz bunun üstünde olsun ,pratik yapın.
13- sonrasında bir parça zımpara ile kenarlarını zımparalayın yoksa heryerinizi keser camın kenarları.
eğer bir milimlik ufak parçalar halinde girinti ve çıkıntılarınız var ise buralar silikon ile kapatılıyor sıkıntı olmaz yani ama çok büyük bir girinti çıkıntı olmamalı.

çok iyi anlatamamış olabilirim sorularınız olursa cevaplarım,iyi ve sağlıklı kesimler

uyarı:tüm işlemler sırasında çok düzenli çalışın bu iş biraz dikat gerektiriyor ben sadece 2 kesik ile atlattım oda ilk gün ilk saatler tecrübe kazandığım sıralarda oldu
enes ysn2013-07-30 12:17:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hadessÇevrim Dışı

Kayıt: 15/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 119
hadessÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 31 Temmuz 2013 03:08
Tebrikler  :D  bu arada resimler görünmüyor haberin olsun  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karemisolaÇevrim Dışı

Kayıt: 28/01/2012
İl: Hatay
Mesaj: 70
karemisolaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2013 19:17

Aslında o camları hazır kesilmiş almak cam kesme aleti kadar paraya mal olacaktı size. Ama kesmeyi öğrenmek iyi bir tecrübe.

Bu arada eklemek istediğim bişey var. Camcıların camları çok kolay ve kuvvet bile uygulamadan camları çizdiğini görürüz. Aslında yeni camların çizilmesi ve kesilmesi kolaydır. Güneş gören ve eskiyen camlar sertleşir ve çizilmesi zorlaşır. Eski camlarla uğraşmayı tavsiye etmiyorum


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir