Akvaryum tavsiye


cafein34Çevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 5
cafein34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:07
Merhabalar.Bu işe yeni başlayacağım ama amatörlük akvaryumu diye bir şey yapmak istemiyorum.Aldım mı tam almak istiyorum yerim 70cm uzunluk 50cm genişlik.İşi bilmediğim için balık konusunda amatör davranacağım her şeyi almayacağım ama akvaryumum sağlam olsun istiyorum.
Önerileriniz nedir ? Ben renkli balıkları seviyorum hareketli balıkları seviyorum.Tuzlu su ve tatlı olarak ayrılmış bunların anlamı nedir sanırım en çok kullanılan tatlı su.

Tavsiyelerinize ihtiyacım var birde İstanbul'da bu işin duayenleri nerdedir satış olarak.Zeytınburnundayım ben.
Onur Nergiz2013-04-12 07:10:45

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doguseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1169
doguseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:13
Hoş geldiniz Okan Bey.
70x50x40(h) ölçülerinde bitkili karma canlı doğuran tankı sizi bu hobiye bağlamak için fazlasıyla yeterli olacaktır. Yakanızı bırakmayan hastalık gibi, bu kapıdan girince, bırakın çıkmayı bu zamana kadar niye girmemişim diyeceksiniz.
Öncelikle bu işe ayırdığınız bütçe ne kadar ? Ona göre size almanız gerekenlerin ve yaptıracağınız akvaryumun özelliklerinin listesini çıkarayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mehmetakselÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2013
İl: Izmir
Mesaj: 778
mehmetakselÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:18
Öncelikle iyi akşamlar size bence formdaki arkadaşlar balık türü söylesin o akvaryum haçmine göre i ve tatlı su tuzlu farkı şudur kısaca birisi okyanus(deniz) diğeri içme suyu :) ben size o akvaryum boyu için tetra türlerini öneririm neon tetra/tetrazon yada canlı doğuran akvaryumu olur moli plati kılıç kuyruk yada çiklet türleri sarı prenses iceman portakal çiklet vb vb.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafein34Çevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 5
cafein34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:19
Çok teşekkür ederim bu kadar ilgileneceğinizi tahmin etmemiştim çok mutlu oldum şu anda :) Bütçem balıklar hariç 250 tl civarında.daha da artırabilirim.daha sonradan akvaryumun içine ilave edebileceğim dekorasyonda istiyorum.Mesela batık gemi gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

berkesimÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 700
berkesimÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:27
Okan bey,
Kusura bakmayın ama amatörlük illaki oluyor işin doğası bu bence, beslediğiniz türlerin hatta balıkların bile birey birey huylarını ve genel karakterlerini zamanla kavrıyor ve hata yapıyor arkasından doğruyu öğreniyoruz.

Eğer illaki kalıcı bir hobicilik istiyorsanız size kaliteli malzemeler alarak başlamanızı ve her malzemeyi ciddi olarak araştırmanızı tavsiye ederim.

Sabırla yavaş yavaş adım atarsanız bence canlılarınız için daha sağlıklı bir ortam kurarsınız.

Her ne aşamada bilgimiz olursa olsun, bence bu işin yazılı olmayan ilk kuralı " bir canlının size bağımlı bir hayatı olacak" bu yüzden lütfen bolca araştırma yapınız.

Öncelikle beslemek istediğiniz canlı ve onun için uygun koşulları seçerek başlayabilirsiniz. Akvaryumunuzu evinizin uygun boyutuna göre değil canlıların miktarı ve türüne göre belirleyiniz.

Kaliteli bir ısıtıcı, filtre opsiyonlarını gözden geçirerek devam edebilirsiniz.

Sonrasında ise ihtiyaçlarınız çerçevesinde canlılara uygun ölçülerde tank seçersiniz.

Önerim hem üremesi hem bakımı kolay olan ayrıca seyir zevki doyumsuz canlı doğuran grubudur. Basit ama herkezin vazgeçemediği bu canlılardan kılıçkuyruklar oldukça hareketli oluyorlar. Süslü ve envai çeşit varyeteleri mevcut. Karakterleri etobur canlılara göre daha keyifli bence. Kendileri uygun ortamda üreyebiliyorlar.

Tuzlu su ve veya bitkili akvaryumlara geçmeden önce sudaki kimyasal döngüyü çözmeniz ve pratik etmenizde fayda görüyorum.

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

suleymantireÇevrim Dışı

Kayıt: 27/10/2009
İl: Isparta
Mesaj: 60
suleymantireÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:36
Hayırlı olsun. Bu hastalık güzel bir hastalık.Onur Nergiz2013-04-12 07:11:19

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doguseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1169
doguseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 00:42
[QUOTE=cafein34]Çok teşekkür ederim bu kadar ilgileneceğinizi tahmin etmemiştim çok mutlu oldum şu anda :) Bütçem balıklar hariç 250 tl civarında.daha da artırabilirim.daha sonradan akvaryumun içine ilave edebileceğim dekorasyonda istiyorum.Mesela batık gemi gibi.[/QUOTE]

Öyle dekorasyonlar her zaman ilk başlayanların beğenisini kazanmıştır. Tercih meselesi tabi ki koyabilirsiniz ama ben tavsiye etmiyorum. Bu tarz dekorlar tankı doğallıktan uzaklaştırıyor ama gene de siz bilirsiniz.
Bütçemiz orta halli olduğundan akvaryumu özel yapım yaptırmaya gerek yok. Bu ölçülerde plastik kapaklı bir akvaryum bulup alabilirsiniz. İsterseniz sitenin ilan bölümünü bir inceleyin set halinde satılan, uygun tanklar bazen olabiliyor. Ama gene de özel tasarım yaptırmayı düşünürsüz diye size ayrıntılı bir sipariş hazırlayayım.

Akvaryum özellikleri
  (Bu maddeleri bitkili bir tank olacak diye farz edip yazıyorum)
- 70x50x40(h) ölçülerinde cama cam akvaryum.
- t=10mm kalınlığında trakya cam.(kayıt-kuşak kullanmadığımdan cam kalınlığını fazla tuttum.)
- CNC kesim ve rodajlı.
- 3 cam extra clear.
- 4 cam da 45 derece eğimli kesim.
- Alt taban içe yapışık.
- Eğer isterseniz su ve sıcaklık kaybını azaltmak için buhar camı yaptırabilirsiniz.(Akvaryumun üstüne sürgülü şekilde yapılıyor.)
Özel sipariş vermek isterseniz ustaya bu şekilde verip bir fiyat alın, bütçeyi zorlarsa klasik plastik kapaklı akvaryum alırsınız. Size tavsiyem ilk aşamada plastik kapaklı, uygun fiyatlı bir tank almanız.
* Bu siparişte aydınlatma yoktur. Bu tasarlanan akvaryum için; kapaksız olacağından armatür tarzı bir aydınlatma gerekir ve fiyatı biraz yüksektir.

Akvaryumunuz için olmazsa olmaz malzemeleri yazayım. (Bu malzemelerin sayısal değerleri 70x50x40(h) ölçülerinde olması planlanan 140 litre tank için geçerlidir.)
- İç filtre ve/veya dış filtre. Henüz ilk tankınız olacağından iç filtre öneririm. İç filtreyi alırken üzerinde yazan l/h değerine dikkat ediyoruz. Sizin alacağınız iç filtre 420-700 l/h aralığında olmalıdır.
- Isıtıcı. Sizin hacminize göre 200w'lık ısıtıcılar yeterli gelecektir.
- Hava motoru. Aslında olmazsa olmaz bir ekipman değildir ama gene de elinizde bulunmasında fayda var. Herhangi bir sayısal değeri yoktur, 15-20 lira civarındaki motorlardan alabilirsiniz.
- Kum. Bitkili bir tank olacağı için siyah hagen kum öneririm. Piyasada sahtesi çok fazla dolanıyor, orjinal olduğundan emin olduğunuz güvendiğiniz bir yerden almanızı öneririm.
- Dip çekim hortumu. Su değerlerinizi korumak için düzenli dip çekimi yapmalısınız. 5 lira civarında bir fiyatı var.
- 20 litre civarında karantina tankı. Bana göre olmazsa olmazlardan biridir. Hastalanan balıklarınıza ilaç tedavisi uygulayabileceğiniz, yeni aldığınız canlıları kontrolden geçirebileceğiniz, hamile balıklarınızını ayırabileceğiniz böyle bir tankın el altında bulunması iyi olacaktır.

Gelelim o muhteşem canlılara; (140 litrelik hacme göre.)
- Canlı doğuran türleri: 1e3d lepistes 1e3d plati ve 1e3d kılıçkuyruk.
- Cüce vatoz
- Çöpçü balığı
- Salyangoz türleri

Gelelim bitkilere; (Başlangıç için düşük ihtiyaçlı bitkiler tercih etmeniz daha iyi olacaktır.)
- Elodea
- Saz
- Tilki kuyruğu
- Moss türleri

Gelelim almamanız gereken şeylere; (Genelde ilk başlayanlar tercih ettiği için belirtmekte fayda var.)
- Renkli taş. Zamanla suya salınım yapabilir ve doğallıktan uzak bir görüntü olur.
- Plastik dekor ve bitki. Zamanla suya salınım yapabilir, çok pislik tutarlar ve doğallıktan uzak bir görüntü oluşturur.

Tank ve ekipman işlerinizi halledin canlı ekleme konusunda tekrar ayrıntılı yardımcı olurum.
Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa rahatlıkla sorabilirsiniz, umalım faydalı olabilmişimdir.
Not: Kendim yeni tank kuracak olsam bu kadar ayrıntıya girmezdim. :)
Şimdiden sağlıklı balıklar dilerim.
doguse2013-04-12 00:53:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cafein34Çevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 5
cafein34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 22:18
Gerçekten çok teşekkür ederim hepinize ayrı ayrı.doguse üstadım çok emek vermişsiniz sağolun :) 1. sorum bu akvaryumu yaptırabileceğim yerler neresi bi camcı mı yapıyor kusura bakmayın ne olur:) ben hazır alayım diyordum ama cam alacağım o kesin.yazdıgınız malzemeleride alacagım.Bir de ben üremeyen istiyorum ama böyle birşey var mı onu da bilmiyorum çünkü ilk etapta bununla uğraşayamacagım canlılarıda öldürmeyim yazık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doguseÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/11/2012
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1169
doguseÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2013 22:29
Yardımcı olabildiysem ne mutlu :)
Camcıların bu kadar ayrıntılı siparişi yapabileceğini sanmıyorum. Akvaryum imalatı yapan bir yer bulmanız lazım, İstanbul piyasası konusunda malesef bilgi sahibi değilim. Bence de hazır plastik kapaklı istediğiniz ölçülerde bir tank alın. Tecrübe kazandıktan sonra ayrıntılı daha büyük hacimli bir tank yaptırırsınız.
Üremelerini istemiyorsanız; üremeleri zor olan aşağıdaki canlılardan oluşan bir tank yapabilirsiniz.

Kardinal neon tetra:



Kırmızı burun tetra:



Rasbora:




Genel olarak tetra türlerini incelemek için; Tetralar
Üstte verdiğim linkte canlılar için uygun pH, sıcaklık gibi değerlerde mevcut. Onlar için uygun yaşam ortamını ayarladıktan sonra herhangi bir kaybınız olmayacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir