Akvaryum Taş Seçimi


DEVLETİ ALLİYEÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 218
DEVLETİ ALLİYEÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2020 19:00
Yaptığımız en büyük hatalardan biriydi taşa para vermek. Özellikle istediğiniz, hayalini kurduğunuz nadir bir taş yoksa eğer, doğadan ücretsiz olarak toplayabileceğiniz taş ve kayalarla çok güzel dekorlar oluşturabilirsiniz. Peki bu işin bit yeniği nerede?
Herhangi bir doğa yürüyüşünde karşınıza farklı çeşitlerde taşlar çıktığını düşünelim. Bunların hangileri akvaryumunuz için zararsız, hangileri zararlıdır ona bakalım.

Jeoloji mühendisi değilseniz, bulduğunuz taşın ne taşı olduğunu ve içeriğinde neler barındırdığını bilmeniz çok güç. Ancak ne olduğunu ve tüm yapısını incelemenize gerek olmadan basit bir testle taşın güvenli olup olmadığına bakabilirsiniz. Genelde yabancı kaynaklarda, kolay bulunabilirliğinden dolayı sirke önerilse de, biz herhangi bir asit edinmenizi öneriyoruz. Ülkemizde şişelerde tuz ruhu adıyla satılan hidroklorik asit’i kolayca edinebilirsiniz. Ufak bir şişe alıp, bir de damlalık bularak yürüyüşünüze başlayın. Şeklini beğendiğiniz taşların üzerine bir damla döktüğünüzde kabarmaya başlarsa, o taştan genel olarak uzak durun. Bu taşlar içerisinde yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden dolayı su içerisinde uzun vadede çözünerek, tankınızın pH değerlerini ve su sertliğini değiştirecektir. Eğer balıklarınız sert suları seviyorsa bu taşları kullanarak da akvaryumunuzu doğal ortamlarına yakın hale getirebilirsiniz.
Asit testinde bazı taşlar hiç kabarmaz, ve bu taşlar akvaryumlarda kullanım için güvenlidir. Çünkü suya herhangi bir etkileri olmaz, ve korumaya çalıştığınız değerleri sabit tutarlar.
Bazı ipuçları verelim. Özellikle deniz kenarlarında topladığınız taşların hangilerinin kaya parçaları, hangilerinin kum bazlı olduğunu taş topladıkça anlamaya başlayacaksınız. Ama deniz kenarına inerken yanınızda tuz ruhu yoksa; ki bu yüksek ihtimal, herhangi bir çelik bıçakla taşı çizmeyi deneyebilirsiniz. İz bırakabildiğiniz taşlar kalsiyum içeriği yüksek olan, ve suda çözünebilen taşlardır. İz bırakamadıklarınız ise kaya parçaları olup güvenlidirler.

Bir başka ipucu ise renktir. Beyaz ve beyaz tonlarında olan taşlar kalsiyum içerikli ve güvenli değildirler. Özellikle siyah ve tonları, koyu kırmızı, mavi ve turkuaz tonlarındaki taşların büyük çoğunluğunu güvenli sayabilirsiniz. Bu taşları tek tek test etmek yerine önceden toplarsanız, sonradan test edebilirsiniz. Aynı tipteki taşlar için sadece bir örnek test ederek de işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bulunduğunuz çevrede deniz yoksa, göl kenarlarına bakabilir, veya herhangi bir piknik alanına göz atabilirsiniz. Ancak çevrenizi iyi biliyor olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin bulunduğunuz çevrede demir çıkarılıyorsa, yüksek ihtimal taşların içerisinde de demir bulunabilir. Demir gibi metaller akvaryumunuz için çok zararlıdır, ve kesinlikle kullanılmaması gerekir. Metalleri görmek çok kolaydır. Taş içerisinde bulunan metaller zamanla oksitlenmiş olduğu için kırmızımsı, paslı bir renk alır. Bu taşlardan test etmeye gerek kalmadan uzaklaşın.
Bazı kayaların içerisinde beyaz çizgiler şeklinde damarlar görebilirsiniz. Bu damarlar kalsiyum içerirler ve zararlıdırlar. Ancak kaya içerisindeki çok ince bu damarların, 300 litre bir tank içerisinde suya etkileri yok denecek kadar azdır. Bu nedenle bu kayaları da kullanabilirsiniz.
Umarız yardımcı olabilmişizdir. Atladığımız, veya merak ettiğiniz farklı konular var ise lütfen bize ulaşın, veya altta bir yorum bırakın.
Okuduğunuz için teşekkürler.
COFISH AKVARYUM (alıntıdır)
Umarım faydalı olmuştur. Ben okudum az çok bilgilendim. siz değerli akvaristlerede umarım faydalı olur.
[EDIT]OsmanlıTR,2020-01-23 19:02:24[/EDIT]

Beğenenler: [T]213170,Avcoskar[/T][T]219744,Suatbozacı[/T][T]220376,Ali38[/T][T]213514,Rstokms[/T][T]224041,drgeckoo[/T]
Teşekkür Edenler: [T]208569,Beta_balik[/T][T]220376,Ali38[/T][T]213514,Rstokms[/T][T]224041,drgeckoo[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali38Çevrim Dışı

Kayıt: 18/01/2020
İl: Ankara
Mesaj: 175
Ali38Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Ocak 2020 22:57
Bilgilendirdiginiz icin tesekkurler

[:iyi:][:iyi:][:iyi:]

Beğenenler: [T]205937,OsmanlıTR[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir