Akvaryum Tabanı


serhan07Çevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2014
İl: Antalya
Mesaj: 35
serhan07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 07:57
Herkese selamlar,

Yeni ve acemi bir akvaryumcuyum, henüz 3 ay kadar oldu akvaryumu alalı ve bazı konular dikkatimi çekiyor. Örneğin akvaryum tabanında çok miktarda kum tutmak hem tortu hemde pislik birikmesine sebep olup ne kadar dip temizliği yapsakta belli bir süre sonra suyun renginin değişmesine sebep oluyor. Tabanı boş bırakmakta olmaz hem görüntü hemde balıkların kumla alakalı gereksinimlerini karşılamaz... Aklıma gelen çözüm şu oldu;

Strafor gibi bir taban maddesi kesip üstüne yapıştırıcı sürüp ince bir tabaka kum döküp kuruttuktan sonra akvaryum tabanına yerleştirmek ve üzerine çok az miktarda (sadece balıkların ihtiyacı kadar, örneğin 1 metrelik akvaryuma 3 su bardağı kadar) kum serpip kullanmak...

Tabiki çok acemi olduğum için saçma bir fikir bile olabilir, tecrübeli arkadaşlarım ne dersiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 09:11
Serhan Bey ne tür beslediğinizi bilmiyorum ancak filtrelerin debisi ya da balıkların hareketleri sonucu o kum serdiğiniz gibi durmayacak straforu gösterecektir ki böyle birşeye hiç gerek yok.Nitrifikasyon ve denitrifikasyon bakterileri için kum oldukça uygun bir ortamdır.3 su bardağı kum koyacağınıza koymayın.Bence filtrasyonunuz iyi değil suyun renginin değişme nedeni kum değil.Yada salınım yapabilecek türde bir kum kullanıyorsunuzdur.(Bilgileriniz oldukça az ihtimallerden ilerliyorum) yada dekorlarınız içinde salınıma neden olan bi dekor var.Suyun renginin bozulmasına neden olur ki henüz 3 aylık bir kuruluma sahipsiniz.Yeni kurulan akvaryumalarda suyun canlıların tam anlamıyla ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve düzene girebilmesi için 6 aylık bir süreç söz konusu bu süreç içinde anlık bile olsa değişimler söz konusu olabilmektedir.Bunlar hep olabilecek olasılıklardır.Kuma bağlama nedeniniz dışkılar ise suyun renginin değişmesi için tek başına yeterli bir olasılık değil.Bir başka olasılık ise yine kaç litrede hangi dekor ve ekipmanlarla hangi tür balıgı beslediğinizi bilmediği m için ihtimaller üzerinden gideceğim "yanlış yemleme" bir çok yeni başlayan arkadaşın başına gelmiş bir olay.Suyu kirletecek derecede hatalı yemleme.Yada kalitesiz yem kullanımı suyu kısa sürede bozabilecek bir diğer ihtimaldir.Ya da su düzelecekken birazcık bulandı diye müdehale edip bir türlü oturmasına izin vermemek.Her müdehale sonunda düzeliyor gibi yapan su tekrar bulanır ve hobici tekrar müdehale eder.rutinden kopar gelişi güzel bir halde suyu düzeltme çabasına girer.Oysa bu hobide esas konulardan birisi rutin ve sabırdır.Rayında olmayan işleri rayına oturtmak rayında giden mevzuları rayda tutmaya çalışmak temel meselelerdendir.

http://www.akvaryum.com/forum/yoksa_siz_hal%C3%A2_dip_mi_cekiyorsunuz_k716738.asp

Yöneticilerimizden biri tarafından ele alınmış dip çekimiyle alakalı küçük bir yazı.Her ne kadar bu konuda görüş birliğine varılmış gibi görünülse de hala hobiciler arasında bariz ayrılıklar ve uygulamada farklılıklar gözden kaçmamaktadır.Suyu dipten ya da dibe yakın çekmemizin sebebi zararlı olabilecek maddelerin (balıkların yüzme seviyelerini de oldukça bağlı) genel manada dipte daha çok birikmesi.Aslolan "taze sudur" yalnız hobiciler madem dibe yakın çekiyorum dipten çekmeye çalışayım da su pislikler de gitsin der ve bir temizliğe neden olur.Ama asıl amacımız misyonunu tamamlamış olan ve iz elementler açısından zayıf düşen suyun balığımızın ya da her neyse canlımızın isteklerine daha güzel cevap verebilmesi için iz element açısından zengin taze suyun eklenmesi olayıdır.Dipteki tortulaşma dışında suyun rengine müdahale edecek bir renk bozulması beklemek yanlış olur düşüncesindeyim.Suyun aydınlatılması ve bu aydınlatmanın süresi sadece gözle görünen canlılarınız için önemli değildir aynı zamanda gözle görülmeyen canlılarınız içinde oldukça önemlidir.Bunları araştırın ve ihtimaller doğrultusunda eksiklikleriniz var mı bir gözden geçirin.Ya da suyun renginin bozulması konusunu daha açık hale getirip detaylandırıp anlatırken aynı zamanda ekipman ve dekorlarınızdan canlılarınızdan bahsedin ki sorunun kökünü hep beraber çözebilme imkanı elde edelim.Unutmayınız ki dört dörtlük düzene girmiş herşeyin yolunda olduğu bir tank ışıl ışıl ve net olur.Pis koku yağ tabakası alg problemi gibi can sıkıcı konularda bakıcısını hiç üzmez.Seri bir şekilde sıkıntı yaşatan bir akvaryum var ise problemi kumda aramak yerine daha gerçekçi somut deliller eşliğinde sonuca yürümek size gerek vakit gerekse bu konudaki başarınız sayesinde başarısızlıkla sonuçlanıp heves kırılması yaşamanız yerine şevkinizi arttıracak ve iştahla başarıyı kovalayacaksınızdır.Yaşınız vs. de yazmıyor genel anlamda nasıl hitap edilmesi gerektiğini bilmediğim için ortaya karışık bir durum çıkmış olabilir.Yazı uzun oldu ancak yeterince bilgilendirici olduğunu düşünüyorum.Uyumadım ve bir an evvel yatmak istediğim için hızlı yazdım bir takım hatam ve anlatım bozukluğu yaşamış olabilirim ancak sizi de cevapsız bırakmak istemedim.Sorularınız olursa eve girdiğim sahur vakitlerinde ya da sahuru tamamladıktan sonra cevap vereceğim.İftarda girersem daha erken yanıtlarım.Daha doğrusu yanıtlamaya çalışırım.Bir teşekkürü çok görmediğiniz için şimdiden teşekkür ediyorum.

Selam ve muhabbetle keyifli hobiler dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhan07Çevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2014
İl: Antalya
Mesaj: 35
serhan07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Temmuz 2014 11:16
Üşenmeden uzun uzun yazdığın için çok teşekkür ederim. tavsiyelerini mutlaka dikkate alacağım ama sanırım strafor konusunu tam açıklayamadım. straforun üzerine yapışkan ile ince bir tabaka kumu yapıştırıp kurutup kumlu sabit düz bir taban elde etmeyi planlıyorum. 3 su bardağı kadar kumu da yapıştırmadan sonra serbest bir şekilde dökmeyi düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 04:28
Bende kumun suyun rengine düzenine o kadar çok katkısı var ki diyorum Serhan Abi :) Bizim akvaryumlardaki ilk hedefimiz beslediğimiz canlının doğasında var olanları akvaryumumuza taşıyarak "doğal ortamdan" bir kesit elde etmeye çalışmaktır.Suni görüntüyü neden tercih edelim.Biraz yorucu olabiliyor o parçaları çekmek ancak geldiği kadarıyla al gelmediği kadarı bir dahakine geldiği kadarıyla yeterli olacaktır. :) Ayrıca chiclid türü canlılar kumla oynamayı kazıp yuvalar yapıp dişisini kur yaparak oralara çekmeye bayılırlar.Çiftleşme sıklıgında oldukça önemli bir rol oynuyor o kumdan oyuklar mesela.Ancak tank senin elbette yapıstırıcı olarak akvaryum silikonu kullanmayı bunun dısındaki kimyyevi yapıstırıcıları tankından uzak tutmayı unutma yalnız.

(-100 lira para versem böyle bir şey yapar mıydın Oğuz?)
(-Yapmazdım Abi.) :) Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 04:42
Aslında kumun bakteri tutumunu konuşuyoruz hep ama tank içerisinde hava ile çalışan sünger filtreler aynı işi görüyor. Bitki için saksılı çözümler, dikilmesi gerekmeyen bitki çözümleri mevcut. Pekala cama cam (kumsuz) akvaryumlarda da sağlıklı balık beslemek mümkün. Özellikle çok narin discuslar için genelde cama cam çözümler kullanılıyor. Yani kumsuz çözümler de mevcut. Böyle bakınca strafora kum yapıştırma pek mantıklı gelmiyor. Straforu da zemine yapıştırmak gerekiyor, yoksa hareketli bir zemin olacak, altına su alacak, yavrular sıkışacak, orada ölüp suyu katledecek vs.

Dip çekme mevzusuna gelince benim son derece keyif aldığım bir şey. Tanklarımla uğraşmak, balıklarım için bir şeyler yapmak bana haz veriyor, mutlu oluyorum. Bir tankım cama cam, bir diğeri kumlu. Kumlu olanla uğraşmak yorucu ama daha keyifli. Sanki elimi göl dibine sokmuş bilimsel araştırma yapıyor gibi hissediyorum, bilmiyorum bir tek bende mi böyle. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhan07Çevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2014
İl: Antalya
Mesaj: 35
serhan07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 19:09
Oğuz kardeşim ayrıntılı ve gayet açık yorumların için çok teşekkür ederim :)

Bettaman inan bende bundan çok keyif alacağıma eminim ama o kadar çok vaktim yok maalesef... Eve çok yorgun geldiğim için oturup onları izlemekten öteye geçemiyorum henüz :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Duman HanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]10848,3[/B]
Kayıt: 23/10/2013
İl: Ankara
Mesaj: 1089
Duman HanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 19:50
Bitkili tanklarda discus bakanlarda var.Yani saksı bir çözüm doğru ancak doğrudan kumlu tanklarda discus bakanlarda var discus bakıcıları bu konuda 2 ye ayrılmış şekilde ancak benimde katıldığım en güzeli kumsuz bakılması gerektiği.Ancak bazı balıklar için kum birçok olayın aracısı konumunda.Örneğin malawi chiclidleri için.Yavru tanklarımda bende kum kullanmıyorum temizliği biraz daha uzun aralıklarla yapabilmek ve yaptığımda da daha güzel sonuç alabilmek için ancak anaçlarda kullanmama lüksüm yok örneğin.İç filtrelerin biyolojik döngüye sağladıkları katkı tartışılabilir.İç filtreler tek başlarına yetemedikleri için 100 litre üstü tanklarda dış filtre kullanılır.Herkes dış filtreyi de mekanik bir temizlik ürünü olarak görse de tartışılmaz bir biyolojik döngü canavarıdır.İç filtre yanına bile yaklaşamaz.Kumların barındırdığı nitrifikasyon ve denitrifikasyon baktarileri iç filtre süngerlerinin kaç katıdır tahmin etmek bile gerçekten zor.

Emrah Abi birde bende de var ufak tanklar su değişimi yaparken o kadar güzel oluyor ki :) yarım kova çekince yarım kova taze su ekleyince tamam :) Mis gibi severek yaptırıyor.Ancak 160 litre tankım var.50 litre taze su eklenecek hadi 50 litreyi çıkarıyorum.50 litre dinlendirilmiş su bulundurmam gerekiyor.2.5 damacana su ediyor.Her seferinde 2.5 damacana su boşalt tekrar doldur.Hadi ben hala severek yapıyorum.400 litre tanklar 500 litre tanklar sayıklanıyor :) Maşallah Bu adamlar için dinlendirilmiş su vs. tam bir muamma :)

Serhan Abi rica ederim.Emrah abi akılcı konuşmuş.Altına kaçan ölen balıklar suyu katledebilir.Sudan ziyade diğer canlılarınızın da hayatını tehdit ediyor.Ayrıca öyle bir kesim yapmalısınız ki sıfır boşluk olmalı yine pislikler altında kaçabilir balıklar haricinde...Yine temizlik işiniz suya düşer abi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 20/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 818
Çevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 14 Temmuz 2014 22:02
[QUOTE=serhan07]Oğuz kardeşim ayrıntılı ve gayet açık yorumların için çok teşekkür ederim :)

Bettaman inan bende bundan çok keyif alacağıma eminim ama o kadar çok vaktim yok maalesef... Eve çok yorgun geldiğim için oturup onları izlemekten öteye geçemiyorum henüz :(
[/QUOTE]

Serhan bey sizi anlıyorum. Vakit yetersizliğinden pratik bir çözüm arıyorsunuz. Ancak tam anlamıyla pratik bir çözüm bulmak neredeyse imkansız. Balık bakmak kuş, kedi, köpek bakmak gibi değil. Sürekli özen isteyen, sürekli dikkat isteyen bir hobi. Ufacık bir hata, ufacık bir ihmal her şeyi mahvedebiliyor. Bazen forumda okuyorum, tankına gözü gibi bakan insanlar mini minnacık bir hatadan evlat gibi sevdiği balıklarını, çuvalla para döktüğü bitkilerini kaybediyor. Yani bizim hobi ne ihmal ne hata kabul ediyor. Bence az sayıda balık beslenen küçük tanklar sizin ihtiyacınıza cevap verebilir. Canlı yükü ne kadar azsa o kadar az bakım, o kadar az vakit alıyor... 


[QUOTE=Duman Han]Bitkili tanklarda discus bakanlarda var.Yani saksı bir çözüm doğru ancak doğrudan kumlu tanklarda discus bakanlarda var discus bakıcıları bu konuda 2 ye ayrılmış şekilde ancak benimde katıldığım en güzeli kumsuz bakılması gerektiği.Ancak bazı balıklar için kum birçok olayın aracısı konumunda.Örneğin malawi chiclidleri için.Yavru tanklarımda bende kum kullanmıyorum temizliği biraz daha uzun aralıklarla yapabilmek ve yaptığımda da daha güzel sonuç alabilmek için ancak anaçlarda kullanmama lüksüm yok örneğin.İç filtrelerin biyolojik döngüye sağladıkları katkı tartışılabilir.İç filtreler tek başlarına yetemedikleri için 100 litre üstü tanklarda dış filtre kullanılır.Herkes dış filtreyi de mekanik bir temizlik ürünü olarak görse de tartışılmaz bir biyolojik döngü canavarıdır.İç filtre yanına bile yaklaşamaz.Kumların barındırdığı nitrifikasyon ve denitrifikasyon baktarileri iç filtre süngerlerinin kaç katıdır tahmin etmek bile gerçekten zor.

Emrah Abi birde bende de var ufak tanklar su değişimi yaparken o kadar güzel oluyor ki :) yarım kova çekince yarım kova taze su ekleyince tamam :) Mis gibi severek yaptırıyor.Ancak 160 litre tankım var.50 litre taze su eklenecek hadi 50 litreyi çıkarıyorum.50 litre dinlendirilmiş su bulundurmam gerekiyor.2.5 damacana su ediyor.Her seferinde 2.5 damacana su boşalt tekrar doldur.Hadi ben hala severek yapıyorum.400 litre tanklar 500 litre tanklar sayıklanıyor :) Maşallah Bu adamlar için dinlendirilmiş su vs. tam bir muamma :)

Serhan Abi rica ederim.Emrah abi akılcı konuşmuş.Altına kaçan ölen balıklar suyu katledebilir.Sudan ziyade diğer canlılarınızın da hayatını tehdit ediyor.Ayrıca öyle bir kesim yapmalısınız ki sıfır boşluk olmalı yine pislikler altında kaçabilir balıklar haricinde...Yine temizlik işiniz suya düşer abi.[/QUOTE]


Oğuz kardeşim dediklerine katılıyorum. Ben zaten yorumu ortalama tanklardan yola çıkarak yaptım.
Dediğin gibi discusçular bile ikiye bölünmüş, henüz hangisinin en doğru olduğuna veya hangisinin yanlış olduğuna karar verilememişken bence bizede onların bu konuda uzlaşmalarını beklemek kalıyor. 

Kum ve cama cam tartışması forumda da sürekli yapılan tartışmalardan, keza dip çekimi de öyle. Herkes kendi yaptığını savunuyor. Bana göre de kum en doğrusu ama kum ve kumlu yüzeyde dip çekimi mevzusu bazen sıkıcı olabilir. Cama cam tanklarda da düzenli ve gerekli dozajda bakteri kültürü eklenip sonuç alınabilir. Kumun tuttuğu bakteriyi yakalayamaz belki ama sistem için yeterli olabilir.

Su değişimi mevzusunda da sana katılıyorum. Ben zaten 400-500 lt tankların boyumu aşacağını bildiğim için uzak duruyorum. Benim ev maksimum 250 litreyi gördü. Tabii ki yukarıda Serhan beye dediğim gibi küçük tankların ihtiyacı da küçük oluyor. Ancak şöyle bir durum var ki bizim küçük tanklar çocuk havuzuyken, büyük tanklar bir okyanus. Büyük tankın seyir zevki de başka tabii. Ancak o zevke talip olan da gülü seven dikenine katlanır diyerek o zahmete katlanacak... 
bettaman2014-07-14 22:18:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhan07Çevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2014
İl: Antalya
Mesaj: 35
serhan07Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Temmuz 2014 09:03
Yazdıklarınızdan yavaş yavaş öğrenmeye devam ediyorum :) teşekkürler :)

serhan072014-07-21 07:58:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir