Akvaryum Bakımı


Onur AyhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/03/2010
İl: Tekirdag
Mesaj: 498
Onur AyhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2011 19:49

Ne kadar bakım gerektiğini ne belirler?

1. Akvaryumun ebadı

2. Kaç tane ve çeşit balığın olduğu

3. Aksesuarlar

Temel kural:

Akvaryum ne kadar büyükse o kadar az bakıma ihtiyaç vardır.

Aydınlatmanın açılıp kapatılması

En iyisi: Bir zamanlayıcı yükleyin ve aydınlatma süresi yaklaşık 12 saate ayarlayın. Bu kabaca tropikal gün ışığı süresini temsil eder.

Filtre biriminin kontrolü



Filtrenizin ve/veya hava pompanızın düzenli olarak çalışıp çalışmadığını kontrol etmelisiniz.

Sıcaklığın kontrolü

Modern akvaryum ısıtıcıları oldukça güvenilir çalışır. Yinede akvaryum termometrenizi en az günde bir kez kontrol etmelisiniz. Sıcaklığın sabit olup olmadığından bu şekilde emin olabilirsiniz.

Balıklarınızı günde 2 -3 kez besleyin.

Balıklarınızın kısa sürede yiyebilecekleri kadar yem verin Balıklar gece boyunca hareketli olduğundan dip balıkları aydınlatma kapatıldıktan sonra beslenmelidir.

Su değişimi

Küçük akvaryumlarda ya da çok balık içeren akvaryumlarda (akvaryumun ebadına bağlı olarak), haftada bir kez suyu kısmi olarak değiştirmelisiniz.

Daha geniş akvaryumlarda veya akvaryum ebadına göre da az balık içeren akvaryumlarda iki ya da üç haftada bir yapılacak kısmi su değişimi yeterli olacaktır.

Suyun test edilmesi

Haftada bir kez önemli su parametrelerini kontrol etmelisiniz.

Bitki bakımı

• Bitkilerinizi ürünün üzerinde bulunan kullanma talimatına göre gübreleyiniz.

• Dökülen veya çürüyen yapraklar bir sonraki su değişimine kadar bırakılmalıdır.

• Bitkilerin budanması ve/veya seyreltilmesi

Aydınlatma tüplerinin değiştirilmesi

Aydınlatma tüplerini çalışıyor olsalar bile değiştirin! İki tüp de kullanıldıysa, bir tüp altı ay, diğer tüp sekiz ay sonra değiştirilmelidir. Her iki tüpü aynı anda değiştirirseniz aydınlatma şartları oldukça ani değişmiş olacaktır.

Doğal olarak akvaryumunuzdan zevk almak isteyeceksiniz, ancak arkadaşlarınızın, misafirlerinizin sizin yaratmış olduğunuz su altı dünyasının güzelliğine hayran olması da sizi mutlu edecek.

Yeni başlayan bir çok akvaryum sever aşırı bakım yapmaya eğilimlidir, tüm küçük kir parçalarını veya dökülmüş olan en küçük yaprak parçasını bile derhal ortamdan uzaklaştırırlar. Ancak hatırlamalısınız ki: Elinizi her akvaryuma soktuğunuzda akvaryumunuzda yaşayanlar için strese neden oluyorsunuz.

Köklerin düzgün bir şekilde tutması için, akvaryum bitkilerinize oldukça zaman vermeniz gerekir. Bu nedenle rutin kısmi su değişimi işleminize kadar estetikle ilgili temizleme işlerinizi bekletmeye çalışın.

Yosunları nasıl yok edebiliriz?

    

Otocinclus                  Ancistrus (vatoz türleri)            Kılıçkuyruk

(kedi balığı türleri)

Siyah moli

Akvaryum camında olduğu kadar taşların üzerinde ve bitki yapraklarında yeşil yosun kolonilerini küçük noktacıklar halinde görebilirsiniz. Bu tür yosundan korkmanıza gerek yoktur. Sadece su kalitesi yeteri kadar iyi olduğunda yeşil yosun oluşumu görülür. Bu yeşil yosunların doğal kontrolü için akvaryumunuza Otocinclus (kedi balığı türü) veya Ancistrus (vatoz türü) gibi yosun yiyen balıkları akvaryumunuza yerleştirebilirsiniz.

Bazı durumlarda bu tür yosunların gelişimini kontrol altına almak için, bir kaç kılıç kuyruk ve siyah moli de yeterli olacaktır.

İstenmeyen aşırı besleme

Besleme işleminden bir saat sonra akvaryumun dibinde balıklarınız tarafından dokunulmayan yem mevcutsa, kesinlikle ortama aşırı yem koymuşsunuz demektir. Ayrıca, büyük olasılıkla akvaryumunuzda bulunan dip balığı yetersizdir ya da hiç yoktur. Gelecek için, yem bulmak için bekleyen bir grup zırhlı kedi balığı (aynı türden en az 5 adet) almayı göz önünde bulundurmalısınız


Derhal aşağıda belirtilen önlemler alınmalıdır.

Yem artıklarını dip süpürgesi ile temizleyiniz. (Kullanma talimatlarını uygulayın.) Daha sonra, akvaryum suyunun %30'unu değiştiriniz.

Akvaryumun cam kapağının temizlenmesi

Akvaryumun cam kapağı üzerinde kalan kireç artıkları su değişimi sırasında temizlenebilir. Sıcak su camı kolayca temizler. "Kirli" bir cam kapak ışık yoğunluğunu oldukça azaltır ve bitkilerin düzenli büyümesini engeller. Asla çok uzun süre beklememelisiniz.

Akvaryum camının dışardan temizlenmesi

Akvaryum camı, Akvaryum tekrar doldurulup kapağı kapatıldıktan sonra ancak dışardan temizlenebilir. Ancak bu şekilde genelde kullanılan cam temizleyicilerini kullanabilirsiniz.

Önemli:

Cam temizleyicilerini akvaryum camın yüzeyine doğrudan püskürtmeyin, sadece yumuşak bir bezin üzerine küçük bir miktar koyun. Daha sonra camı temizlenene kadar silin. Hiç bir zaman temizlik maddeleri suya girmemelidir.

Ölü Balık:

Akvaryumda ölen bir balık derhal alınmalıdır!

Kireç artığı

Isıtıcıların veya filtre bağlantılarının üzerinde bulunan kireç artıkları  yumuşak bir fırça yardımıyla temizlenmelidir.

Faydalı bakterileri akvaryumunuza neden ekleyelim?

Düzenli besleme aracılığıyla akvaryum suyunuza her gün çeşitli besin maddeleri eklenmiş olur. Balık ve bitkiler besinleri alırlar, sindirirler ve sonunda metabolizmalarının son ürünlerini suya bırakırlar. Bakımı dikkatle yapılan ve iyi filtrelenen bir akvaryumda, bulunan çok sayıdaki faydalı bakteri ile beraber diğer mikroorganizmalar, bu atık maddelerle ilgilenir.

Akvaryumda bulunan atık maddelerin hepsi tamamen parçalanamaz veya bitkiler tarafından besin olarak kullanılamaz. Sonuç olarak, akvaryumların hepsinde bazı maddeler oldukça büyük miktarlarda birikim yapar ve balıklar için zehirli madde haline dönüşür. Ortamın havası ağırlaştığında odayı mümkün olduğunca havalandırırsınız, bu nedenle zaman zaman taze hava sağlayarak balıklarınıza yardım etmelisiniz.


(1) Yenmemiş yem
(2) Balıkların atık maddeleri
(3) Musluk suyu, klorür, nitrat, ağır metaller
(4) Çürüyen veya bozulan bitkiler
(5) Kirlenmiş su

Kısmi değiştirilen su miktarı ve aralığı aşağıdaki koşullara bağlıdır;

Akvaryumun ebadı

Akvaryum sakinlerinin sayısı ve boyutu

 İdeal balık sayısı için "Yeni akvaryum"a bakınız.

Su miktarı ve aralık örnekleri

Aşağıda bulunan tablo normal sayıda balık içeren karma akvaryumlar için uygulanabilir. Görülen miktarlar tecrübelerimize dayanmaktadır.


Çok sık su değişimi yapılırsa, örn. her 3 günde bir

Su değişimi çok sık yapılırsa balıklar ve bitkiler çok sık rahatsız edilmiş olur, bundan da kötüsü faydalı bakterilerin gelişimine fırsat kalmaz.

Kısmi su değişimi çok seyrek yapılırsa, örn. 1 - ayda bir

Akvaryumun küçük yaşama alanında çok miktarda zehirli madde hızla birikir. İki su değişimi arasında bir ay ya da daha fazla süre bırakıp, bu durumu akvaryum suyunun %50'sinin değiştirerek gidermeye çalışmak ihmalciliktir ve balıklarınız için zararlıdır. Eğer yosun patlaması olursa ve balıklarınız hastalanırsa şaşırmayın.

Akvaryum hacminin hesaplanması için örnekler


a)

0,6 m x 0,3 m x 0,35 m

= 0,063 m3 = 63 Litre

24inç x 12inç x 14inç = 4,032inç3

(231'e bölerek = 17.5 galon)

b)

1,0 m x 0,4 m x 0,4 m

= 0,16 m3 = 160 Litre

40inç x 16inç x 16inç = 10,240inç3

Neye ihtiyacınız olacak?

• Sadece akvaryum için kullanılan asla temizlik malzemeleriyle temas etmemiş iki adet temiz kova.

• Faydalı bir seçenek olarak sadece akvaryum için kullanılacak sulama kavanozu.

• 2 metrelik (2.2 yard) akvaryum hortumu yada dip çekim aparatı. Bu aletle, çakılı yıkarken aynı zamanda suyu da değiştirebilirsiniz.

• Su zerreleriyle partnerinizi veya komşunuzu ıslatıp üzmemek için havlu veya sığ bir kap kullanın!

Güvenliğiniz için: İşleme başlamadan önce fişi çekin!

Her bir su değişimi öncesinde ısıtıcıyı, filtreyi ve aydınlatmayı fişten çekin. Akvaryumun yerle teması olmadığı için, hasarlı elektrik cihazları nadir de olsa balıklarınıza zarar verebilir. Ancak ellerinizi suya soktuğunuz anda elektrik akımı sizin üzerinizden yere geçebilir ve sizin için ölümcül olabilir

Akvaryum haznesinden suyun boşaltılması

İki kovayı havlunun üzerine veya sığ kabın içine yerleştirin. Hortum veya dip yıkayıcısı ile aşağıda verilen yöntemlerden biri kullanarak haznedeki su kovaya boşaltılır.

Bir çok akvaryumcu hortumun bir ucunu akvaryum haznesine sokar diğer ucunu ise su gelene kadar emer. Bu yöntem bir miktar pratik yapmayı gerektirir. Su akmayabilir veya istemeden de olsa bir miktar akvaryum suyunu yutabilirsiniz.

Akvaryumda bulunan suyun boşaltılması için en gelişmiş yöntem suyun  dip süpürgesi kullanılarak boşaltılmasıdır. Böylece iki işi bir arada yapabilirsiniz.  dip yıkayıcısı ile akvaryum çakılında bulunan kir kolayca ve tamamen temizlenirken aynı zamanda su kısmen değiştirilir.dip süpürgesinin çalışması:


Baş parmağınızla hortumun ucunu kapatın. Silindiri suyun içine koyup su ile doldurun.


Silindiri akvaryumun içinde yatay olarak kaldırın ve içindeki hava çıkıp hortum su ile dolana kadar bekleyin
Silindiri tekrar bastırın ve resimde görüldüğü gibi tutun böylece hava kaçar.


Daha sonra silindiri akvaryumun dibine koyun. Parmağınızı çekerek hortumun ağzını açın ve su otomatik olarak boşalacaktır.

 

Gereken su miktarını boşaltırken küçük temizleme işlemleri de yapabilirsiniz.

Öneri:

 dip süpürgesi ile işlem yaparken, her bir bitkinin etrafında bulunan 2cm (0.8 inç) çapındaki bölümü temizlemeyin. Böylece akvaryum bitkilerinizin hassas köklerine zarar vermemiş olursunuz.

Tatlı suyu nasıl uygun hale getirebilirsiniz?

Normalde akvaryumunuzu musluk suyuyla doldurursunuz. Bir çok balık için önce suyun uygun hale getirilmesi yeterlidir. İçme suyu üretilirken şehir ve kasabaların su ile ilgilenen yetkilileri balık yetiştiriciliğini düşünmezler. Görevler insanlar tarafından tüketilebilecek suyu sağlamaktır. İçme suyunun lezzetli olmalı, kirlilik ve zararlı mikroplardan arındırılmalı ve su tesisatına zarar vermemelidir. İçme suyu kalitesi azalırken bunu yapmak o kadar kolay değildir. Mantıksal sıra şöyledir; ağır metallerin konsantrasyonu artarken tehlikeli bakteri ve mikropları öldürmek için klorür gibi kimyasallar kullanılır. Bu nedenle içmekte olduğumuz su balıkların hassas mukoza tabakası için oldukça uyumsuzdur. Aynı zamanda bu su balıklar için gerekli olan faydalı bakterileri de içermez.

Süs balıklarınız doğal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla musluk suyunu uygun hale getirmeniz için su düzenleyici kullanınız.

Suyu uygun olarak nasıl hazırlayabilirsiniz?

Taze suyun sıcaklığının akvaryum suyu sıcaklığıyla uyumlu olmasına çalışın. Taze suyun sıcaklığı akvaryum suyunun sıcaklığından biraz soğuk olsa da balıklara zarar vermez. Aksine - ortam sıcaklığından biraz daha soğuk olan suyun akvaryuma ilave edilmesi bir çok balığı daha aktif hale getirir [ancak 10 - 20C'den (50F'a kadar) fazla soğuk olmamalıdır]. Metabolizma ve yumurtlamaya hazırlanma gelişir.


Akvaryuma su ilave etmek

Akvaryumunuzu doldururken dipteki çakılın çok fazla karışmamasına veya aniden dökülen suyla akvaryum bitkilerinin yerlerinden çıkmamasına dikkat etmelisiniz. Aşağıda verilen resimler bu işlemi gerektiği gibi yapabilmeniz için fikir verecektir.

İkinci ya da üçüncü su değişiminden sonra su değişimini 15 - 20 dakika içinde yapabilecek yeterli pratiğiniz olacaktır, balıklarınız ve su bitkileriniz böyle iyi bakılan bir akvaryumda mutlu olacaklardır.

Kaynak: www.sera.de

receb2011-07-08 00:04:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Alper DecalÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/11/2008
İl: Ankara
Mesaj: 653
Alper DecalÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Temmuz 2011 21:34
Çok güzel çalışma olmuş.Teprik ederim. alper_decal2011-07-07 23:37:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aytaç70Çevrim Dışı

Kayıt: 07/04/2011
İl: Karaman
Mesaj: 260
aytaç70Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Ağustos 2011 13:24
Elinize sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir