70x35x40 Lowtech Bitkili Lepistes Akvaryumum


GaziGirayÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 29
GaziGirayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2021 15:44
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/231419/220520211544241.jpg[/IMG]

Akvaryum Kuruluşu Ekim 2020

4 dişi 2 erkek lepistes ve 4 plati 6 raspora 2 adet corydoras aldım

Akvaryumda dinlenmiş şehir suyu kullanıyorum
Filtreme sistemim :
Eheim Ecco pro 200 dış filtre
Hailea RP 500- Aquael uni 500 iç filtreler
15 cm akvaryum hamburg filtre
Tabanda 1.5 lt prodac fondo vivo
Üstte Vitasand dere kumu
100 mg Seachem Purigen
45 x3 sıralı smd led aydınlatma 7 kademeli 5 ci kademesi yeterli oluyor . Günde 8 saati geçeresem yosun oluşuyor.
Akvaryumda nitratın oluşmasının önlenmesi ve iyi bi biyolojjik denge kurulması için sump kullanmadığımdan biyolojik filtreleme için güçlü çoklu filtreleme yöntemi tercih ettim.
Bu amaç için elektrik sarfiyatı düşük ama etkin filtreleme sağlayan filtre tiplerini kullandım. Kullandığım bu 3 filtre de akvaryumda çok başarılı oldular. Lepistesler küçük balıklar olmasına karşın çok çoğaldılar ve oldukça fazla yem tüketiyorlar.
Akvaryuma Biolife filtreyle başladım. Temizliği asla kötü değildi ancak motoru çok yüksek debili ve gürültülüydü. Hem bitki akvaryumu olması hem de vınlaması sebebiyle ve bu iç filtreleri aldım. Aslında filtrelemesinden memnun kaldığım Biolife filtrenin süngerini de akvaryumda bırakarak Hailea filterenin ucuna bağladım. Biolife süngerin ortasındaki boşlukta Seachem Matrix ve bir miktar akvaryum elyafı koyuyorum. Bu şekilde yaparak derelerdeki şartların aynısını akvaryumda oluşturmaya çalıştım. Çünkü derelerde su aktıkça taşların üzerine yaşayan yararlı bakteriler sudaki zararlı bakterileri geçerken yakalamakta ve bu şekilde suyu temizlemekteler. Dış filtre içinde de Seachem Matrix bio sünger ve purigen var.
Su değişimi gerekiyor mu ? Bizler akvaryumda doğa şartlarını taklit ediyoruz en azından yapabildiğimiz kadarıyla bunu başarmaya çalışıyoruz. Doğa da buharlaşma ,yağmur, suyun hareketli olması ,akıntı gibi olaylarla su değişimi olmaktadır. Bu yüzden de akvaryumda su değişimi olmazsa olmaz mutlaka yapılması gerekli olan bir durumdur. Filtreleriniz ne kadar etkin olursa olsun eğer zaman zaman su değişimi yaparsanız balıklarınızın ne kadar ferahladığını fark edeceksiniz. Bu fotoğraftaki akvaryuma bir hafta önce % 20 kadar su eklemiştim. Su değişimi şart ancak akvaryumum bitkili olduğu için dip çekimiyle su değişimi gerekli değil. Kaç günde bir su değişimi yapılmalı bunun cevabı sizin , yemlerinizin, balıklarınızın suyu ne kadar kirlettiğinize bağlı. Az sayıda balık elbetteki çok sayıda balıktan daha az kirletici olacaktır. Ancak ben bu sistemde balıklar da çoğaldığı için yaklaşık her 20 günde bir % 20 -% 30 su değişimi yapıyorum. Su değişiminden sonra akvaryum suyu çok daha temiz oluyor . Sadece bir kere % 40 lara kadar çıktım. Bu arada corydrasların sandığımdan da çok güçlü balıklar olduğunu gördüm ; kumu hep kazdıkları için ben akvaryumun ön cephesindeki zemindeki kumu arkaya atıp yükseltiğini azaltırken onlar kazarak arkadan öne kumları yığıyorlar. O yüzden ön tarafta zemin yüksekliği yine yükselmiş.

Balık kayıplarım çok şükür fazla olmadı. Ancak yine de aşağı yukarı 10 kadar balığım ölmüştür. 6 tane rasporamdan 3 tane kaldı. Onların neden öldüğünü tam olarak anlayamadım ki çok sevdiğim balıklardır. Platilerimden 1 tanesi akvaryuma getirip koyarken sıçrayıp maşrapanın içindeki deliğe girip orda ölmüş. Görünce inanamadım yerlerde dakikalarca her yere baktım en sonunda bulamayınca akvaryumda gizlendi sanmıştım. O yüzden platiler gibi daha ürkek balıklar aldığınızda suya koyarken mutlaka sıçramasını önlemek için bir kepçenin filesiyle ya da benzer bir şeyle üzerini koruma amaçlı kapatmakta fayda var. Lepistesler de yem yerken birbirinin üstüne zıplıyorlar hatta bir keresinde bir tanesi akvaryumdan yere zıpladı. Çok şaşırmışım. Çünkü bu güne kadar akvaryumdan sıçrayan bir lepistes görmedim.
Modüler Hamburg filtre başarılı bir filtre ancak arkasında ve yanlarında tortu şeklinde birikim oluyor onun için yanında bir filtre kullanılması gerekiyor. Ya da arada bir hamburg filtreyi kaldırıp o tortuları biraz diğer filtrenin emiş kısmına doğru ittirmek gerekiyor. Bir de Hamburg filtrenin cama sıfır gibi bırakmamak lazım çünkü balıklar ordan girip sıkışıyor, geride dönemeyip ölüyorlar . Bu yüzden Modüler hamburg filrelerde camla arasında en azından 1 cm boşluk bırakılması iyi olacaktır..

Bitkilerin balıklar çoğaldıkça çok daha hızlı büyüdüğünü gözlemledim. Balıklar akvaryuma daha çok CO2 verince bitkilerde daha hızlı büyüyor. Şu anda daha önce ayda bir bitki budaması yaparken şimdi baıkların çokluğundan hızla uzayan bitkileri buduyorum. Ancak yine de yavru balıklar saklansın diye bitkileri biraz sık bıraktım . Yavru lepistesler ise gerçek birer savaşçılar büyük lepistesler karşısında kendilerinde savaşma ve yaşama gücü bulabiliyorlar. Ve çok cesaretliler. Daha önceki akvaryumlarımda lepistes plati yavrularını akvaryumdan alır ve akvaryum içinde balık koruma kafesine koyardım ve o kafeslerdeki yavruları hiç yaşatamadım yavrular hep ölüyorlardı. Bunun sebebini şimdilerde anlayabiliyorum ki bunun iki sebebi var. Koruma kafesi içindeki su değerleri nirat yönünden fazla temiz değil_; ikinci sebep te ve bence daha önemlisi yavru balıklar kendilerini o kapalı kafeste iyi hissetmiyorlar özgürce ferah bir şekilde boloksijen alarak gelişemiyorlar. Bence yavrulara bol saklama alanları sağlamak ve anne babaları ile aynı akvaryumda tutmak en iyisi ne de olsa onlar bir aileler. Ancak saklama alanları verildiğinde yavru balıkların benim sandığımdan çok daha cesaretli birer savaşçı olduklarını ve bu şekilde aynı akvaryumda bol saklanma alanı olduğunda dirençli ve güçlü balıklar olarak geliştiklerini gözlemledim.

Şu anda balıklarım insana çok alışkın akvaryuma elimi soktuğumda elimin üstüne çıkarlar ve balıklı göldeki balıklar gibi elimde ki derileri falan yiyorlar. Hiç böyle lepistesler görmemiştim. Sanırım kendi büyüttüğüm yavrular olduğu için ..Akvaryumu temizlerken bile hep elime geliyorlar. Ne verecek bize diye..

Bu arada bir akvaryumcu arkadaş büyük olan lepistesleri 1 tl den alırım dedi . Akvaryumda birkaç tane bırakıp çoğunu vereceğim. Çok güzeller onlardan ayrılmak ta istemiyorum ancak akvaryum doldu. Tekrar bir altı ay sonra yine dolacaklar.
En azından yem paralarını ödedi balıklarım. [:)] [EDIT]GaziGiray,2021-05-23 00:47:41[/EDIT]

Beğenenler: [T]204774,Cem Altay[/T][T]143870,osman-01[/T][T]199511,Kaangzkr[/T][T]230969,srdrrr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YucelCÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2021
İl: Ankara
Mesaj: 327
YucelCÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2021 15:54
Görüntü harika hocam ama balık sayısı fazla mı sanki? [:O]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GaziGirayÇevrim Dışı

Kayıt: 22/05/2021
İl: Istanbul
Mesaj: 29
GaziGirayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2021 16:35
[QUOTE=YucelC]Görüntü harika hocam ama balık sayısı fazla mı sanki? [:O][/QUOTE]

Evet Yücel Kardeşim. oldukça fazlalar. [:)]Hepsi kendi balıklarım.. Onlara kıyamadığım için bu yüzden 3 tane filtre kullandırdılar bana..[:)][EDIT]GaziGiray,2021-05-22 16:52:20[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir