60x40x40 Bitkili Akvaryum Hakkında


heavenrainÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2014
İl: Denizli
Mesaj: 34
heavenrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Eylül 2017 01:45
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/160360/070920170043171.jpg[/IMG]

Merhaba değerli arkadaşlar. Bilgi ve tecrübelerinize dayanarak sizlerden fikir alışverişi yapmak istiyorum. Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Resimde gördüğünüz akvaryum ile ilgili diğer bilgileri aşağıda verdim. Verilen bilgilerin ardından yardım almak istediğim konuyla alakalı düşüncelerimi de ekledim.

Kurulum tarihi: 11.06.2017

Akvaryum ebatları: 60x40x40x(8mm)

Dış filtre: SunSun HW-603B

Isıtıcı: 200 watt, dandik ama iş gören çin malıdır.

CO2: Mayalı sistem + ista 3in1 difüzör. 24 saat açık, canlılara bir zararını görmedim (Kiraz karides hariç. 15 adet mefta)

Aydınlatma: Yanyana iki adet led armatür (Armatürlerin her biri 18 watt'tır ve yine her birinde 30 beyaz 4 mavi 2 kırmızı olmak üzere 36 led bulunmaktadır. İki armatür birden 72 led ve 36 watt'a tekabül etmektedir).

Zemin: Alt katman lav kırığı ve onun üzerinde üst katman hagen kum (Kum yüksekliği önlerde 6, arka bölgeye doğru 8 cm olmaktadır).

Canlılar: 12x neon tetra, 4x gold molly, 6x lepistes, 2x plati, 2x sae, 2x çöpçü, 4x cüce vatoz ve 1 adet nerite salyangoz.

Bitkiler: Sol arka tarafta bacopa monnieri, ortada kayalıkların arasında kalan bölgede ismini yanlış bilmiyorsam zeytin ve arkalarında tütün, sağ arka tarafta limon, orta planda lobelia cardinalis ve ön planda zeminde yetiştirmeye çalıştığım şey ise meşhur cuba.

Besinler: Tabanda misket gübre bulunmaktadır. Sıvı gübre olarak da Reeflowers'ın bitki besin setini üzerlerinde yazan miktarlarda günlük veya haftalık olarak kullanıyorum. Ayrıca ayda bir kez de 1 şişe doğal mineralli su takviyesi yapıyorum.

Su değişimi: Haftada 2 kez %30 oranında ve her değişimden sonra önerilen miktarda sera bio nitrivec bakteri kültürü ekliyorum.

Test kiti: Yalnızca pH metrem var ve pH değerlerim 6.5 ile 7.5 arasında dolanıyor. Ani değişim söz konusu değil.

Filtre temizliği: 1,5-2 ayda bir hortum ve aparatları ile birlikte.

Şimdi bu bilgilerin ardından gelelim beyin fırtınasına. Öncelikle ben bir Ziraat Mühendisiyim. Kültüre alınmış kara bitkileri konusunda bazı bilgi birikimlerim ve tecrübelerime dayanarak bunu belirtmek istedim. Sucul bitkiler konusunda da henüz yeniyim ve sizlerin bu konudaki tecrübelerini merak ediyor ve yardımcı olabileceğinize inanıyorum.

Öncelikle akvaryumu kurduğum günden bugüne başıma gelen birtakım sorunlardan bahsetmek istiyorum. Birincisi hepimizin derdi yosunlar. Ama bana musallat olan tek bir yosun türü var. O da camlarda oluşan yeşil nokta yosunu. Uzun uğraşlar sonucu önemli ölçüde bu yosunu alt ettim diyebilirim. Reeflowers'ın RemAlgea ürünü baya etkili oldu. Fakat nedendir bilmem bu ürünü kullanmaya başladığımdan beri camlarda oluşan yeşil noktalar bu sefer bitkilerimde oluşmaya başladı. Halbuki önerilen dozun yarısı kadar kullanıyorum. Şimdilerde bitkilerimin neredeyse tamami yeşil görüntüsünü kaybetti. Kimisi karardı, kimisi kızardı, kimisi sararmaya yüz tuttu. Ama yine de bitkilere hiçbir müdahelede bulunmadım. Merak ediyorum bu işin sonu ne olacak diye. En azından camlardaki yeşil noktalardan kurtuldum. Bitkilerin de zamanla kendini toparlayacağını umuyorum.

İkinci bir konu ise cuba. Bana kalırsa şu şartlarda gelişmemesi için hiçbir sebep yok. Bence naz yapıyor. CO2 var, besin de var; ışığın yetersiz olduğunu düşünmüyorum. Ledler gayet sağlam bir aydınlatma sağlıyor. Izlediğim cuba yetiştirme videolarında bile benimki kadar iyi bir aydınlatma olmadığını görüyorum. Cubalarımın üzeri tamamen yosun oldu ve onları tanktan çıkardım. Ayrı bir kaba aldım ve orada gelişimlerini takip edeceğim.

Tecrübelerinize dayanarak sizlerin bana önereceği tüm görüşlere açığım. Sizce bu şartlar altında zeminde hangi taban bitkisini önerirsiniz. Zemini olabildiğince halı gibi yemyeşil kaplamak istiyorum. Ayrık türlerini (yani çim görünümündeki bitkileri) ve moss türlerini zeminde hoş görmüyorum. Onun yerine küçük yapraklı, sık gelişim gösteren ve boylanmayan aynı zamanda akvaryum şartlarına uyum sağlayabilecek başka hangi türleri önerirsiniz.

Bitkili akvaryum konusunda vereceğiniz bilgiler benim için çok önemli ve değerlidir. Her türlü önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.[EDIT]heavenrain,2017-09-08 19:30:17[/EDIT]

Beğenenler: [T]171844,ozgurP[/T]
Teşekkür Edenler: [T]187615,DemirAtlas[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heavenrainÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2014
İl: Denizli
Mesaj: 34
heavenrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2017 19:29
Konu günceldir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2017 19:33
Tankinizdaki CO2 7/24 acik halde baliklari zehirlemeyi basaramiyorsaniz yeterli seviyedeki CO2yi saglayamadiginiz konusunda emin olabilirsiniz. Ziraat muh. oldugunuz icin CO2 onemini cok daha iyi bilirsiniz, su altindada bu durum ayni. Akvaryumdaki ölçülmesi en zor ve en önemli parametre. Maya yerine kisa surede butceniz varsa mutlaka iyi bir ince ayar vanasi olan ve solenoid valfide bulunan bir set toplamanizi oneririm. Aksi halde mayali/sitrik asit vs. imkansiz olmasada oldukca ugrastirici CO2 kaynaklari. Bu arada mutlaka bir dropchecker satin alin ve cozunen CO2 hakkinda fikir sahibi olun.

Gubreleme kismi saniyorum en kolay kavrayacaginiz konu. Bazi kimyasal reaksiyonlar ve su degerlerinin sabit olmayisi (PH gibi, mevcut aydinlatmanin selatli elementlere etkisi gibi) sebebiyle gubrelemeleri haftalik toplu halde degil gunlere bolerek yapiyoruz. Az ama sık. Tek fark, akvaryum ortaminda ure, amonyum/amonyak kullanmamaya mumkun mertebe ozen gosteriyoruz. [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/nasil_sivi_gubre_hazirlanir_k888540.asp]Su konuyu[/URL] tum sayfalariyla okursaniz gubreleme hakkinda daha net bir yol cizebilirsiniz kendinize.

Remalgae yada diger algesitlerden uzak durmanizi oneririm. Kimyasal kullanmayi gerektirmeyecek kadar kolay ama cozmek icinde bi o kadar tanki tanimanizi, vakit ayirmanizi ve ne yaptiginizi bilmenizi gerektiren bir durum. Alglerle savasmak yerine, bitkilerin sagligina ve buyumenin surekliligine odaklanin sadece. Buyuyen bitkiler uzerinde alg goremeyeceginiz gibi bu buyumeyi surekli sagladiginizda zaten tankiniz stabil bir halede geldiginden algde gorme olasiliginiz hice yakin olur. Hemen hemen hic bir parametreyi surekli olarak sabit tutamadigimiz icin yer yer sorunlar yasanizda bu sorunlari `istila` seklinde tanimlamaniz mumkun olmaz kisa surede cozebilirsiniz. Su an yasadiginiz alg gibi, duragan yerlerde ozellikle dekor, cam yada oldukca yavas gelisen anubias, bucephalandra gibi turlerde gorursunuz. Diger bitkiler uzerinde goruyorsaniz emin olun problem algin olmasi degil bitkileriniz yeteri kadar hizli gelisim gostermiyor olusudur. Fosfat duzeyinizi tankiniza oranla makul seviyelere cekmekle ise baslayin GSA icin, haftada 2-3 kez 2-3ppm PO4 dozlayarak ise baslayabilirsiniz. Herhangi stem bir bitkinin yetismedigi bir tankta isiga uzakligi en fazla olan ve dolayisiyla stem bitkilerden daha fazla aydinlatmaya ihtiyaci olan cubanin yetismesi pek olasi bir durum degil, ayni zamanda CO2`nin en az bulundugu zeminde. Zemini cuba yapmak istiyorsaniz cuba yapin, baska alternatif aramayin. Gerekli kosullari biraz daha fazla mesai yaparak saglamaya calisin. Bunlarda hobinin birer parcasi oldugu icinde zevk almaya bakip sureci takip edin.

Bu arada mayali sistemle CO2 oranini arttiracaksaniz baliklari baska bir yerde misafir edin. Duzgun bir ayarlama yapmak cok zor oldugu icin canlilari telef etmenize sebep olabilir.

Ozcan beyin tanki var assagida size ornek olmasi acisindan. Hem sumpli, hem de mayali CO2 kullanan guzel ve basarili bir ornek. Is temelde sizin ne kadar bilgi sahibi olup dogru hamleler yaptiginiza ve bu hamleler icin ne kadar zaman ayirdiginiza/ayirabildiginize bakiyor.

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/ic_sumplu_bitkili_k901142_sn1.asp[/URL][EDIT]mrah,2017-09-08 19:39:55[/EDIT]

Beğenenler: [T]171844,ozgurP[/T][T]160360,heavenrain[/T][T]133443,Deadsong[/T]
Teşekkür Edenler: [T]160360,heavenrain[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurPÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 221
ozgurPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2017 19:42
Merhaba bende Emrah beyin dediklerine katılıyorum. Herşeyin altında düzensiz co2 yatıyor. Benimde zamanında başımdan her alg türü geçmiştir. Zaten bu alglerin oluşması için bir sebebi vardır.Kimisi fazla fosfattan kimisi nitrattan kimisi ışıktan. Birde bunların neden oluşum gösterdiği hakkında araştırmalar yaparsanız sonuçu görmüş olursunuz.Kesinlikle alg yok edici kimyasallara girmeyin derim. Iyi hobiler dilerim...[:nazar:]

Teşekkür Edenler: [T]160360,heavenrain[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

heavenrainÇevrim Dışı

Kayıt: 04/04/2014
İl: Denizli
Mesaj: 34
heavenrainÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Eylül 2017 23:48
Vakit ayırıp yardımcı olmak adına verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Konuyu daha detaylı araştıracağım. Gerçi uzun zamandır araştırıyorum ama demek ki yeterli araştırmayı yapmamışım.

Amacım mümkün olduğunca az masraf yaparak sade bir bitkili tank oluşturmaktı. Fakat işin içine girdikçe, karıştırdıkça masraflar da çoğalıyor. Şu an için elimde olan imkanlar ile devam etmek istiyorum.

Tanka verdiğim CO2 miktarının yeterli düzeyde olduğunu düşünüyorum. Tabiki bunu ölçebilecek bir test kitim yok, ama öngörülerim bu şekilde. Ben daha çok aydınlatma ile ilgili bir problem olabileceği kanısındayım. Sizce kullandığım aydınlatma ürünü bu yükseklikteki tankımda (diğer tüm şartların sağlandığını varsayarsak) belirtilen bitkileri yetiştirmek için uygun mudur, bunu gerçekten merak ediyorum? Ürünün satış linki şu: http://www.akvaryem.com.tr/PFZ-410-Led-Armatur-45-65cm,PR-5484.html Yeterli olmaz diye düşünerek ben bu üründen tankımın üzerine yan yana iki adet koydum. Eğer size göre yetersiz ise bu aydınlatma şartlarında hangi bitkileri yetiştirebilirim (Zemin, orta ve arka plan tarzında).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgurPÇevrim Dışı

Kayıt: 25/02/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 221
ozgurPÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Eylül 2017 05:27
Led lambalarda bildiğim kadarıyla watt olayı geçerli değildir.
Led lambalarda litre başına Lumen değeri ile ışığının yeterli olup olmadığı anlaşılır. Tabiki tanktaki bitkilerin ışık ihtiyacı göz önüne alınarak atıyorum litre başına 50-60 Lumende cubalar coşuyor. Şimdiki tankımda aynı ışık 30 litre net 1900Lumen ışık değeri birisi 11w digeri 15w
Sizin gösterdiğiniz lambalarda lumen değeri göremedim.

Beğenenler: [T]160360,heavenrain[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir