35 Lt. Akvaryum Bilenler İlgilenirmi ?


CandyWitchÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
CandyWitchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 22:32
Merhaba forum üyeleri ben daha önce sadece 1 adet beta besledim o kadar yani akvaryumla ilgili hiç birşey bilmiyorum ve arkadaşım bana bir adet 35 litrelik akvaryum hediye etti ama bom boş :( bana yardım ederseniz doldurucam biraz araştırdım sanırım lepistes beslemem gerekiyor.

1- Sadece iç filitre yetermi ? (akvaryumcu yeteceğini ve 8 ytl oldugunu söyledi)

2- Canlı bitki bakımı zor ve ben çok telaşlıyım besleyemem lepistesler plastik bitkilerle donatsam yaşarlarmı ? (akvaryumcu yaşayacağını söyledi)

3-35 litreye 8 tane lepisdes 2 erkek 6 dişi mi yoksa daha çok yavru almak içim 4 erkek 12 dişi besleyebilirmiyim çokmu olur ?

4-Betayı deniz kabukları etkiliyormuş lepistesleride etkilermi ? Denizden toplanmıs kabuk koyabılırmıyım ?

5-Isıtıcı Şart mı ? (35 litreye kaç Walt ve ne marka ısıtıcı önerirsiniz en az elektrik yakanı)

6-Kummu kullanmalıyım taş mı? Dip için.

7-florasanı sürekli açık tutmasam sorun yaratırmı ?

8-Dip çekimi nasıl yapılır ? Biraz güzel anlatırsanız sevinirim.

9-İç filitre suyu temizlermi?Hava taşı da atmam gerekirmi ?

10-lepisdeslerle çöpçüler yanyana yaşarmı kaç çöpçü almam gerek ?

11-Akvaryuma 1 hafta önceden su koyup iç filitreyi çalıştırıp içine koydugum herşeyı sıcak suda kaynatmam gerekiyor daha sonra aldıgım balıkları kovaya koyup akvaryum suyundan yavas yavas onlara aşılamam gerekiyor doğru anlamışmıyım ?


Bu kadar soru sorduğum için özür dilerim okuduğunuz içinde teşekkür ederim ama balıkları alıp onlara eziyet ediceğime biraz sizi sorularımla sıkmam daha iyi olur diye düşündüm :) bi inşallah beni hoş görürsünüz .
Şimdiden Teşekkürler.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

crazyalpÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 2
crazyalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 22:51
bence
1-iç filitre yeter
2-yaşarlar
3-35 litreye 15 lepistes yeterli olacaktır
4-pek etkileyeceğini sanmıyorum ama tedbir alabilirsin birçok su hazırlayıcısı var
5-ısıtıcı lepistesler için şart lepistesler 26 derecede bakılırlar çünkü tropikal balıklardır
6-taşı tercih ederim ama boyasız taş kimyasal madde olmayan yinede sen bilirsin zevke kalmış
7-günde max. 12 saat açık tutmanı tavsiye ederim
8-tam bi bilgiye sahip değilim
9-iç filitre tam olarak temizlemez haftada bir suyu değiştirmen gerekir daha sağlıklı bir akvaryumun olabilmesi için
10-lepistesler barışçıl balıklardır çöpçü vatoz kılıçkuyruk moli japon balığı vb türlerle yaşarlar
11-akvaryuma dinlenmiş su damacana su koyman balıkllar için iyi olacaktır

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 149
ibrahimkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 22:53
Merhaba öncelikle size ömür boyu huzurlu hobiler diliyor, aramıza hoş geldin diyorum.
1-İç filtre yeter, bence 5 liraya bulunur
2-Dayanıklı bitkilerden (anabias) gibi mutlaka koymalısın , plastik hiçbirsey motor v.s hariç asla koymamalısın.
3-Su ne kadar çok balık ne kadar az olursa o kadar sağlıklı olur
4-Denizden yeni çıkmış kabukta iyot olur tatlı su balığını olumsuz etkiler20 30 gün suda bıraktıktan sonra ben kullanıyorum bişi olmuyor.
5-Isı 25 gibi olursa iyi olur 50 w. ısıtıcı bulabilirsin ararsan yeterli gelir. Marka bilindik markalar olabilir, atman rs hous shark v.s.
6- Kesinlikle kum olmalı akvaryumda.
7-Günlük 10-12 saat normal seviyede aydınlık şart balıklara.
8-Dip çekim pompası ile (haftada %20-25 gibi) dipteki kaba pislikleri almak amaçlı (aynı zamanda bu işlemle akvaryumdan nitratı uzaklaştırmış olursun enbüyük amaç budur su değişiminde) çekim yapıp, iki gün ağzı açık kapta dinlenmiş su ilavesi yapabilirsin.
9-İç filtreden hava ve temizlik işlevini halledebilirsin.
10-Çöpçüleri tek asla bakma enaz iki adet koyabilirsin.
11-şimdilik aynen öyle.
 
Hadi kolay gelsin.
ibrahimkaya2009-04-12 22:58:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AttoÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 85
AttoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Nisan 2009 23:38

Öncelikle 30 Lt bitkili lepistes akvaryumu sahibi olarak,size lepisteslere sağlamanız gereken koşullardan biraz bahsedeyim ve saha sonra sorularınızın cevaplarına geçelim.

Akvaryumdaki temel amacımız, canlıların doğal ortamlarını elimizden geldiğince,maddi imkanlarımız sınırları dahilinde en iyi şekilde taklit etmektir. Bu amaç doğrultusunda balıklarımız ve biz daha mutlu oluruz. Ayrıca her nekadar yeni başlayanla için zor olsada,canlı doğuranlar için bitkili akvaryumlar vazgeçilmezdir. Bitkili akvaryum aslında çok zor değildir. Sadece olmazsa olmazları bir araya getirerek zamanla güzel bir tank sahibi olmak mümkündür.
 
Cevaplara geçelim;
 
1) İç filitre kullanabilirsiniz. Fakat iç filitrenin yer kaplaması,temizlenmesinin zorluğu ve biyolojik dengeye katkısı açısından size şelale filitreyi önermek istiyorum. Şelale filitreler,akvaryumda yer kaplamadığı gibi küçük bir dış filitre gibi çalışıp,akvaryumun biyolojik döngüsünün önemli bir parçası olan bakterilere yardım ve yataklığını yapar.
 
2) Plastik bitki kullanabilirsiniz. Plastik bitkinin kullanıldığı akvaryumda lepistes yaşamaz diye bir kaide de yoktur. Bitki bakımına yapılan küçük zahmetler,balıklarımızın mutluluğu ve huzurundan önemli olduğunu düşünmüyorum. Bitkilerin, canlının doğal ortamını taklitte önemli rol oynamasının yanında, biyolojik döngününde bir parçasıdır.
 
3) Bana sorarsanız 1erkek,3dişi ile başlayın.İyi bakım sonucunda,biyolojik dengesi oturmuş bir akvaryumda ayda bir doğuracaklardır. Kısa zamanda birçok yavrunuz olacaktır. Tabi onlara erişkinlerden saklanabilecekleri bir ortam sağlayabilirseniz. Çünkü yetişkinler yavruları yemekten geri kalmayacaklardır.
 
4) Beta veya lepistes tatlı su balığıdır. Tatlı su balığına denizden çıkma herangi bir madde kullanmak ne kadar doğru olur bir düşünün. Silis veya tatlı su kumlarını kullanmanızı öneririm.
 
5) Lepistesler tropikal balıklardır. İdeal su dereceleri 25 - 26 derece arasındadır. Bu nedenler ısıtıcı kullanmanız gerekmektedir. Piyasada bu ısıtıcılar termostatlıdır. Su sıcaklığını sabir tutarlar. Su istenilen sıcaklığa geldiği zaman devreden çıkar,su soğumaya başladı mı devreye girer. Sisin akvaryumunuz için gerekli olan ısıtıcı 100Watt dır. Hangi marka olursa olsun hemen hemen aynı sarfiyatı yapar. Ayrıca 100Watt sizi elektrik masrafı açısından zorlamayacaktır. Marka tavsiyesine gelince Atman,Rs Electronic kullanabilirsiniz.
 
6) Kum kullanmanızı tavsiye ederim. 1,5-2mm çapları arasında kullanmanızda fayda var.
 
7) Lepistesler tropikal balık olduğu için günde 12 saat ışıklandırma yetecektir.Piyasada bulunan, güneş ışığını taklit eden lambalardan temin edebilirseniz faydalı olur (örn.Hagen Sun Glo) Bunun yanında bitki yetiştirmek istiyorsanız,bitki için özel olarak tasarlanmış lambalar da eklemek zorundasınız.(Hagen Aqua Glo) Unutmayın ki bitki için ışık çok önemlidir.
 
8) Özellikle haftada bir defa olmak üzere,akvaryumun dibinden su çekip, dışarıya atma işlemidir. Bunun için dip sifonları denen ekipmanlar mevcuttur.Bir nevi dibe oturmuş pislikleri süpürerek,çekilen su ile birlikte akvaryumdan uzaklaştırmaktır. Burada önemli olan, dip çekimi yapılırken akvaryumun %10-%15'ini geçmemek.Fazla çekilen su,akvaryumun biyolojik dengesine zarar verir.
 
9) İç filtre akvaryumdaki kaba pislikleri tutar,kaba temizlik yapmış olur.Önemli olan ince temizleme. Bunun adı da biyolojik temizlemedir. Filtreniz ne kadar iyi olursa olsun,akvaryumunuzda biyolojik denge olmaz ise sonuç hüsran olur. Daha önce de belirttiğim gibi temizlik bakterilerine yardım ve yataklık yapması açısından şelale filtre kullanmanızı tavsiye ederim. İç fitre alırsanız ufak bir hortum bağlantısı ile akvaryuma oksijen verebilirsiniz. Hava taşına ve hava motoruna gerek duymassınız.Aynı şekilde şelale filitrede suda yarattığı dalgalanma sayesinde,akvaryumunuza oksijen sağlayacaktır.
 
10) Lepistesler ile çöpçüler iyi dosttur bu akvaryum dünyasında. Çöpçü kalabalık yaşamayı seven bir türdür. En az iki tane beslemenizi tavsiye ederim. Ayrıca akvaryumunuza salyangoz ve cüce vatoz da bakabilirsiniz.
 
11) Kurulumu şöyle yapmanızı tavsiye ederim;
 
A) Akvaryumun tamamı çeşme suyu ile doldurulur.
B) Üreticinin verdiği dozda su düzenleyicisi eklenerek,sudaki agır metallerin yok edilip, suyun daha iyi bir şekilde hazırlanması sağlanır.
C) Isıtıcı çalıştırılır ve su sıcaklığı 25 veya 26 derecede sabitlenir.
D) Filtre çalıştırılır.
E) Suya bir miktar yem atılır. Bu bakteri oluşmasına yardımcı olacaktır.
F) Yaklaşık 1 hafta beklendikten sonra,sizinde belirttiğiniz gibi canlılar alıştırılarak akvaryuma eklenir. Yalnız birden çok fazla canlıyı, akvaryuma eklemek doğru değildir. Sayı yavaş yavaş arttırılmalıdır.
 
Sorduğunuz zorulara,genel olarak cevap vermeye çalıştım.Tüm maddelerin ayrı ayrı detaylı bir şekilde üstüne durmak gerekir. Forum sayfalarında yapacağınız küçük araştırmaların size büyük faydası olacaktır. Size tavsiyem boş vakitlerinizde forum sayfalarını,yazılmış detaylı makaleleri incelemenizdir. Tanıdığınız akvaryum hobisi ile uğraşan arkadaşlarınızdan (Akvaryumcular Değil) bilgi edinebilirsiniz.
 
Sağlıklı balıklar.
 
Akvaryumumdan bir kare. Balıklarımla elim sende oynarken;
 
 
Atto2009-04-13 20:54:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CandyWitchÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
CandyWitchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 17:49
Atıf abi balıkların çok güzel yalnız şimdi birşeyin farkına vardım :( :( üzülerek söylüyorumki akvaryumcumun bana dişi beta diye verdiği balık lepistesmiş şimdi sizin balıklarınızı inceledim ölen balığımla aynı keske daha önceden bu forumu bulsaymışım araştırıp öle alsaymışım :( yaptığımdan utandım şimdi :( bu akvaryumcuların bi fedarasyonu falan yokmu şikayet etsek ? İbrahim abi cevaplar için teşekkür ederim ama hala dip çekimini anlamadım ben :( :( Bide sürekli evde değilim sabah cıkıyorum akşam geliyorum o yüzden 12 saat balık ve bitkilerime ışık vermem çok zor :( bide ben şelale filitreyi bilmiyorum okuyorum ama herkes genel olarak bahsetmiş detaya hiç inilmemiş :( sizleride yoruyorum kusura bakmayın :(

Bide mavi lepistesler çok güzel cinsleri varmı yoksa aramam mı gerekiyo :(


saygılar.CandyWitch2009-04-13 17:51:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 149
ibrahimkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 18:20
Öncelikle yardımcı olabilirsek ne mutlu bize. Şelale ben hiç kullanmadım bilmiyorum. Benim lepistes tankımda atman 201 iç filtre var. Dip çekimi için satılan dip sifonu var, akvaryumcudan satın al (5 lira) .Zaten sifonu kullanmanın çok alternatifi yok tek yolu var birde kuma yakın çekersen kaba pisliklerdende kurtulursun. Evet gelelim benim canım mavi lepisteslerim tam ırkını bilmiyorum ama piyasada hiç görmedim her gören iştahla istiyor onu ama maalesef . Çoğaltıyorum o zaman isteyene hediye edeceğim . Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CandyWitchÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
CandyWitchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 18:36
Beta gibi süslüler maşallahh tütütütütütü atıf abinikilerde öle ama bende istiyorum :( bide benim ışık problemime bi çözüm bulamadık ne yapıcaz :( ışıksız bitki olmaz bende ışık sürekli açamam (ailem ve fatura korkusu malum ısıtıcı da var) Ne yapmamı önerirsiniz :(

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ibrahimkayaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2008
İl: Bursa
Mesaj: 149
ibrahimkayaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 19:14
Işık sorun değil özge hanım sabah cıkarken açın akşam kapatın yada adını bilmiyorum prize takılıp zaman ayarlanan prizler  var elektrikçilerde (10-15 lira) ondan kullanabilirsiniz genelde bitkide kullanırlar. Acele etmeyin bence harika bir akvaryum olacak birde durumu sürekli buraya yazınki olaya haki olabilelim.
 Akvaryumlarda en buyuk maliyet ısıtıcı (benimkinde yok) lambalardan korkmayın yine düşük watt kullanın 10 -15 gibi.
ibrahimkaya2009-04-13 19:16:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CandyWitchÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
CandyWitchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 19:18
Şu anda sadece akvaryum var boş duruyo bide 1 paket kum var eskıden kalma ama lepisdes akvaryumuna olurmu bilmiyorum renkli böle beyazla kahve rengi salınım yapmıyormuş alırken öle dediklerini hatırlıyorum o kadar baska hiç birşey yapmadım.Perşembe günü balıklar hariç herşeyi almayı düşünüyorum ama daha tam toplayamadım zaman ayarlı ışıklarda faturaya yansıycak yalnız bunuda göz önünde bulundurmak gerek :( Bitki bakmak çok zor olucak :( Korkuyorum bakamam diye açıkcası.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AttoÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 85
AttoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 19:54
Şelale filtre aynı iç filtre mantığıyla çalışır. İç filtre suyun tamamen içine gömülür,şelale filtrede ise sadece su çekiş borusu suyun içerisindedir,diğer kısımları dışarda akvaryumun kenarına asılır. Şelale filtre,emiş borusu vasıtası ile suyu haznesine çeker,filitre ekipmanlarından geçirerek suyu tekrar akvaryuma aktarır.Suyu yukarıdan bıraktığı için şelale denmiştir. Haznesinin dışarıda olması şelale filtrelere temizlenmesi kolay bir özellik katar. Bu konuda bir video çekip herhangi bir video paylaşım sitesine yükler,linki veririm.
 
Aydınlatma konusuna gelince,önce bir akvaryumunuzu görelim, (çerçeve,kapak vs.) ondan sonra yorum yapalım.
Atto2009-04-13 20:18:43

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CandyWitchÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
CandyWitchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 20:08


Akvaryumum bundan ama içi boş bide filitrenin ses çıkarmaması gerekiyor gece rahatsız etmemesi için :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AttoÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 85
AttoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 20:32
[QUOTE=CandyWitch]

Akvaryumum bundan ama içi boş bide filitrenin ses çıkarmaması gerekiyor gece rahatsız etmemesi için :)[/QUOTE]
 
Akvaryumunuzun kapağının,bitki bakımı için gerekli olan ışıklandırma tesisatına uygun olduğunu düşünmüyorum. Usta bir el tarafından modifiye edilmesi gerekiyor.
 
Şu anki kapağın içerisinde ne gibi bir ışıklandırma tesisatı var bilemiyorum fakat,normal duylu ampül tesisatı var ise 30-40w arası gün ışığı veren tasarruflu ampül kullanarak,fazla bakıma ihtiyacı olmayan Anubias türleri bitki bakabilirsiniz. Eğer ince uzun floresan tesisatı var ise yine 30-40w arası gün ışığı veren floresan lamba kullanabilirsiniz.
 
Malzemelerinizi nereden temin ediyorsunuz bilmiyorum faklat, internetten online olarak ürün alma imkanınız var ise, size birkaç link vererek ürün tavsiyesinde bulunabilirim.
 
İç filtreler ve selale filtreler yeterince sessiz çalışırlar.
 
Şelale filtre video:
 
 
Atto2009-04-13 20:39:55

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CandyWitchÇevrim Dışı

Kayıt: 12/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 44
CandyWitchÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 20:46
Işıklandırma tessisatı olarak takılcak yerden bahsediosunus galiba 1 adet florasan takma yeri var ona baktım :):) Ben zaten sürekli evde olmadığımdan bitki olarak bakımı çok kolay olanlardan lazım bide süs bitkiside olabilir :)

Şelale filitre su akvaryuma düşerken ses çıkarmazmı bide pislikleri nasıl temizliycek ?

Bana almam gereken
İç filitre markası
Isıtcı markası
Kum cinsi ve markası
Bitki adı
Normal florasan kullansam olurmu ?

Sölermisiniz.CandyWitch2009-04-13 20:49:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AttoÇevrim Dışı

Kayıt: 22/10/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 85
AttoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 21:10
[QUOTE=CandyWitch]Işıklandırma tessisatı olarak takılcak yerden bahsediosunus galiba 1 adet florasan takma yeri var ona baktım :):) Ben zaten sürekli evde olmadığımdan bitki olarak bakımı çok kolay olanlardan lazım bide süs bitkiside olabilir :)

Şelale filitre su akvaryuma düşerken ses çıkarmazmı bide pislikleri nasıl temizliycek ?

Bana almam gereken
İç filitre markası
Isıtcı markası
Kum cinsi ve markası
Bitki adı
Normal florasan kullansam olurmu ?

Sölermisiniz.[/QUOTE]
 
Atman AT-F101 İç Filtre 350 Lt.
 
(Bu filitre su içerisinde aşırı akıntı oluşturacaktır.Lepistesler aşırı akıntıda rahatsız olabilir. Ben yinede şiddetle şelale filtre tavsiye ediyorum.Suyun çıkardığı ses rahatsız edici değildir.)
 
Atman AT-50 Isıtıcı 50 Watt
 
Jagler 1032 Bordo Akvaryum Taşı 0,3-1,5mm. 10 Kg
 
Resun Grolüx T8 15 W Akvaryum Işığı 45 cm.
 
Bu linkte de anubias isimli bitkiler var. Az bakım ve ışık ile bakabilirsiniz.Türünü siz seçin.
 
Atto2009-04-13 21:12:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir