15lt nano
Öğrenci evinde küçük bir tankta japon balığı besliyen arkadaşım(petshoplarda filtre,kum,balıklarla beraber set olarak 30 40tl'ye satılan akvaryumlar) taşındığı için tankını bana verdi,bende japon bu tank için uygun olmadığı için balığı bir patshopa verdim.Tank birkaç gündür bende boş şekilde duruyor ve bende bu tankı değerlendirmek istiyorum.
Zaten bir süredir lowtech kurmayı düşünüyorum ancak maddi imkanım ve tecrübem yeterli olmadığı için bir türlü başlayamadım.Bu yüzden bu küçük tankta bir deneme yapayım diye düşündüm,eğer başarısız olursam maddi kaybım daha az olur hemde hemde tecrübe kazınırım dedim.Tank 15lt civarı,aslında bu tankın hiçbir balık için uygun olmadığını biliyorum ama ben betta tankı yapmayı düşünüyorum.
Taban için 2cm kadar torf,üstünede 3 4cm bitki kumu düşünüyorum ve misket gübre...Bitki seçimi konusunda forumlarda araştırma yapıyorum ama hala kafamda netleştiremedim.Arştırdığım kadarıyla java moss,java fern,tilki kuyruğu,çınar uygun olucak,ancak bu türler özellikle çınar ve tilki kuyruğu bu kadar küçük bir akvaryumda gelişir mi bilmiyorum.
Aydınlatma konusunda da şöyle bir problem var; tankın kapağında florasan için uygun bir düzenek yok,duy da yok haliyle,benim nu konuda şöyle bir fikrim var uygun olurmu bilmiyorum.Akvaryumun kapağına içten su borularını duvara tutturmak için kullanılan kelepçelerden vidalayıp florasanı buna takmayı düşünüyorum.ayrıca bu ebatta bir tank için uygun boyutta bir florasan varmısır,yoksa buna altenatif olarak ne kullanabilirim.
Filtre olarak tankla beraber gelen bir iç filtre var dolphin marka ama modelini hatırlamıyorum,çok küçük bir filtre ama tank küçük olduğu için suda çok fazla akıntı oluyor o yüzden filtrenin hava çıkış yerindeki parçayı(suyun çıkış yönünü ayarlamaya yarıyan parça) çıkarıp oraya bir hava hortumu taksam ve hortumum çıkışını üsten akvaryumun diğer tarafına yönlendirsem ve dibe yakın bir yere yeleştirsem nasıl olur,kumu kaldırmaması içinde suyun debisini düşürmek için filtrenin içine suyun çıkış yerine yakın sık gözenekli bir sünger parçası koysam işimi görürmü?
Bütün tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi bekliyorum,sizin önerileriniz doğrultusunda bu hafta sonu kuruluma başlıycam inşallah,o yüzden fikirlerinizi esirgemezseniz sevinirim.Bu arada kurulumu yaparken elimden geldiğince az masraf yapmaya çalıştığımı söyleyeyim.
Benim yukarıda bahsettiklerim sadece benim düşüncelerim doğru olurmu bilmiyorum,taban,aydınlatma,filtrasyon,bitki seçimi,gübre(örneğin akvaryumun kurukumdan itibaren hangi katkıları kullanmalıyım) ve aklınıza sizin aklınıza gelen her konuda fikirlerinizi bekliyorum.Akvaryumu sorunsuz kurup sizinle fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.Eğer bu forum olmasaydı muhtemelen böyle bi tank kurmaya bile kalkışamazdım,şimdiden çok teşekkür ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Teşekkür ederim. Tasarruf ampulu derken, şu evde kullandığımız 20 watt'lık ampuller mi acaba? 20 watt 15 litre lowtech için fazla olmaz mı? Yosun problemi olmuyor mu?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
İlginiz için teşekkür ederim. Ben de torf kullanmaktan vazgeçtim zaten. Sadece kum ve misket gübre kullanacağım. Bitki kumu tavsiye edebilirmisiz? Bir de dün bir ara akvaryumcuları gezdim. Bitki fiyatları çok yüksek ne olduğu belirsiz ölmek üzere olan bitkilerin köküne 10tl fiyat veriyorlar. Bu fiyatlar çok fazla değil mi? Sizce 15lt bir tankın bitki masrafı ne kadar olur? Akvaryumu elimden geldiğince yoğun bir şekilde bitkilendirmek istiyorum ama zaten bu tank bir lowtech olacağından basit türleri kullanacağım. Akvaryumcuların hesabına göre bu küçük tankın bitki masrafı bile nerdeyse 80tl falan. Belki daha fazla. Yani bu kadar tutacaksa zaten bu tank için bu kadar masrafa değmez. Bir de arkadaşlar bu filtre işini çözmem lazım. Pipo filtre mi kullanmam gerekecek? Elimdeki filtreyle idare edemezmiyim?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Elinizdeki filtreyi kullanabilirsiniz, sirkülasyon yönünü cama çevirerek bitkilerin akıntıdan rahatsız olmayacak seviyeye getirirseniz sorun oluşmaz. Salınım yapmayan tane boyu uygun beğendiğiniz herhangi bir kumu kullanabilirsiniz. Bitki fiyatları türüne göre değişiyor, bu boyutta bir tank için bakımı kolay zemin bitkilerinden 2 demet fazlasıyla yeter, bunlarda tropicanın ürünleri dahi olsa verilen fiyatın yarısına ancak ulaşır.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir