100*40*50h akvaryum için her türlü tavsiye
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 21:21
100*40*50h (200 lt) akvaryum almanın arefesindeyim bu büyüklüğü seçmemin nedeni elimdeki masanın bu akvaryuma uygun olması.
Bundan bir ay kadar önce bu hobiye 12 litre akvaryum da 5 adet yavru lepistes ve 3 adet yavru kılıç kuyrukla başladım.Biraz araştırdıktan sonra bu yaptığımın işkence olduğunu anladım ve güzel bir bitkili akvaryum kurmak için kolları sıvadım.Bu hobide çok yeniyim ve acemiyim ama 12 litrelik akvaryumda bile oturup balıklarımı saatlerce izliyorum.Akvaryum dünyasının büyüsüne kapıldım diyebilirim.
Eskişehirde yaşıyorum ve akvaryumumu fantom akvaryumdan almayı düşünüyorum.Buradan akvaryum alan varmıdır görüşlerinizi almak istiyorum.
Akvaryumumda canlı doğuran (lepistes,plati,moli,kılıçkuruk vs...) ve ayrıca çöpçü, vatoz,salyangoz gibi türler beslemek istiyorum.Canlı doğuran olacağı içinde bitkili bir akvaryum yapmayı düşünüyorum bu yüzden fazla bakım gerektirmeyen fazla ışık istemeyen (sanırım low-tech oluyor bu)bitki türlerini söylerseniz çok sevinirim.Bitkiler için özel kumlar var sanırım bunlardan almayı düşünüyorum özellikle tavsiye ettiğiniz bir kum şekli varmı.
Ayrıca bitkili bir akvaryum olacağı için aydınlatma önemli sanırım aydınlatmamın nasıl olacağı konusunda fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.
İç ve dış filtre,hava motoru,ısıtıcı vb gerekli ekipmanlardan marka model ve özellik bakımından benim akvaryumuma uyabilecek hangilerini tavsiye edersiniz.Birde akvaryum odamda olacağı için ses konusunda daha az ses çıkaran ekipmanlar olursa çok iyi olur.
Ve son olarak eskişehirdeki petshop-akvaryumcuların çoğu kazıkçı olduğundan bu ekipman alışverişlerini internet üzerinden yapmayı planlıyorum.forum kurallarına aykırımı bilmiyorum ama bu ekipmanları sorunsuz alabilceğim yada sizin alışveriş yapıpta memnun kaldığınız internet sitelerini yazarsanız çok memnun olurum
saygılarımla..
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Kasım 2013 22:57
Merhaba size bir tavsiyem var eger imkanınız varsa masanıza göre akvaryum değilde akvaryuma göre masa alınız yani diyeceğim olay şu 150-50-70 akvaryumum vardı şöyle bakarsan nadir bu büyüklükde akvaryum ama bir süre sonra küçük geliyor şu an 220-50-50 akvaryumum var kısmetse 35065-65 akvaryum yaptırmayı planlıyorum yani ne kadar büyük olursa ilerisi için o kadar iyi olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2013 03:26
Merhabalar öncelikle, alacağın akvaryum boyutları benimkiyle bire bir aynı, ben de senin gibi başladım bu hobiye 5 lt 12 lt 40 lt 70 lt 200 lt 2 x 200 lt olarak ilerledi bu hobi daha bu yaşta, öğrenci harclığıyla. İleride neler olacak tahmin bile edemiyorum en büyük temennim duvara gömülü salon içi bir akvaryum.Gelelim kuracağın akvaryumun bitki seçimine, canlı doğuran bulunacak akvaryumda bol bitkilendirme, yavruların geleceği açısından çok önemli 2-3 ayda oturuşmuş bir akvaryumda bitkisiz bir akvaryum dahi olsa en az 20-30 yavru alırsın her bir türden, ortalama 5 dişi 2 erkek olarak aldığını düşünürsek, damızlık boylardan bu sayı daha da artar. Ancak sen bi güzel 30w groluxleri tercihen 30 w red de olabilir, 4 adet koyup, akvaryum içine java mossunu bir kütüğe sarıp, içine bol miktarda tilki kuyruğu koymanla bu yavruları yaşatma konusunda çok daha üst sayılara ulaşırsın. 1 ay önce yazın pek ilgilenemediğim akvaryumumda bir batında 15-20 yavru yaşatabilirken şimdi içinde sadece biraz bir tilki kuyruğu olan akvaryumumda ortalam 200 kadar yavrum var. Şu var low tech de olsa ışıklandırmadan kaçınma, 4 adet 30w sylvania grolux sana 80 liraya onun balastlarıyla taktırmak 150 liraya mal olur toplamda biraz maliyetli evet ama , eğer akvaryumu büyütmeyi düşüncek olursan dahi bunu bitki tankı olarak kullanıp içine bir co2 tüpü bağlayaraktan bu tankı yaşatabilirsin güzelce. Bitkilerin birazcık bile fazla bir ışık olduğu ortamda gösterdiği büyüme ve çoğalma büyük oranda etkileniyor. Gelelim filtrelere, kendim iç filtre kullanmıyorum, tetratec ex 1200üm var dışfiltre olarak, yeterli geliyor hatta tetratec 600 bile iş görebilir bi nevi ama yetersiz kalabilir yüklü yemleme ve atık olması durumunda. Tetranın elimde 2400 lük olanı da var onun çıkardığı ses odanda istemeyeceğin türden bir sestir ancak onun dışında elimdeki 1200lükten gelen ses sinek vızıltısı olarak bile sayamayacğın kadar az geliyor. Basit çift çıkışlı, çıkışları ayarlanabilir bir hava motorum var, en sonuna kadar açık bir şekilde kullanıyorum bol oksijen bol enerji demek. 2 adet 100 w ısıtıcım var çin malı, işimi görüyorlar fakat 300 w atman alıp tek ısıtıcıyla işinizi kolaylaştırabilirsiniz ve 1 fiş derdinden kurtulmuş olursunuz en azından. Eğer öğrenci bütçesiyle bunları yapmaya kalkışıyorsan biraz zorlanacak hatta baya sıkışacaksın demektir, zamanında sevgilim varken bu kadar harcama yapmıyordum öyle diyim illa bişeyler çıkıyor çünkü, yem ilaç, ıvır zıvır. Ama bir desteğin ve ailen yardımcı olacaksa, mümkünse kaliteli al bir kere al mantığıyla ilerle. Bitki tercihlerini internetten hatta forumumuzdan bitki ilanları bölümünden yapabilirsin, pek çok çeşit ve uygun fiyatta bitki mevcut. Kum olarak bende ortalama 30-35 kg hagen kum var ancak yetersiz gibi bol bir bitkilendirme için tercihen bir 50 kg koyman uygun olur, daha dolgun bir görünüm arazi imkanı sağlar ve ışığa zemin daha yakın olmuş olur.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 22 Kasım 2013 12:31
Kemal bey çok teşekkür ederim cevabınız için nerdeyse bütün sorularıma cevap yazmışsınız. Eskişehirde öğrenciyim ama ailemle beraber oturuyorum üniversiteyi oturduğum şehirden kazandım bu yüzden kira vs gibi bir derdim yok çok şükür.Ama yinede kendime ait bir bütçem yok ailenin desteği var ama bir yere kadar.Bende kaliteli al bir kere al mantığıyla ilerlemeyi düşünüyordum ama aşama aşama gidicem bu yüzden balıkları hemen almıcam elimdekilerde kendi akvaryumlarında duracak.Elimdeki bütçe şuan için akvaryum+kum+iç filtreye yetiyor ışıklandırma yapıcam ama şerit led aydınlatma düşünüyorum bu yüzden bitki almıcam 1 ay böyle gidicem hem akvaryumda oturmuş olur.Her ay elime belli bir bütçe geçecek böylece 1-2 ayda akvaryumumu tamamlıcam.1-2 ay bekleyip hepsini birden niye almıyosun derseniz sabredemiyorum. alperensun 2013-11-22 12:31:40
Akvaryum hastalığına tutuldum
saygılar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2013 00:44
Benim akvaryumum neredeyse 1 sene önce alındı ve daha hala aha herşey tastamam diyemiyorum bütçe sıkıntısı yüzünden :D umarım sen o konuda biraz daha rahat olursun :D akvaryum + kum + iç filtre + dış filtre de var heralde di mi bunun içinde? :D Dış filtre içinde bulunan biobalların, bakterilerin de oturuşmuş olması çok yararlı olur senin adına önceden kurmak onu da iyi olacaktır :D bakteri çakışması yaşamamak adına aslında saf suya koymak daha mantıklı gibi geliyor bana, herkes hazırlanmış, bekletilmiş suyu tercih eder, ben de bu şekilde kullandım hep ancak, illa bakteri çakışması meydana geliyor vekayıp oluyor akvaryumda alınanlar arasında çünkü çoğu osmoz kaynaklı getirilmiş lepistes, yetiştirmelerde bile bu bakteri çakışması yine büyük sorun, acaba saf suya sadece dinlendirilmiş bakteri henüz oluşmamış akvaryuma koymak balıkları daha yararlı olmaz mı diye düşünüp duruyorum bunu bi güzel araştırmak gerekiyor aslında :)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2013 10:34
Ben çeşit hakkında bir şeyler söylemek istiyorum. Benim akvaryum 100x30x32(su yüksekliği). yani 90 litre falan su var. yapay bitkiler ve bir kaç aksesuar. Tür seçerken internetten okuduklarıma uymaya çalışsamda bunun dışına çıkmayı denedim. Balıklarım : 1 vatoz, 1 cüce gurami, 1 altın gurami, 1 mozaik gurami, 3 tetrazon tiger, 2 melek, 3 lepistes. tetrazon tigerlar diğerlerini rahatsız eder diyorlardı, hiç de rahatsız etmediler, kendi aralarında didişiyorlar, en büyüğü diğerlerini kovalıyor. En son da lepistesleri koydum, onlar tetrazon tigerların olduğu yerlere kesinlikle koyulmaz deniyordu, kuyruklarını yerler vs. 1 hafta oldu hiç bir şey yok, hatta lepistesler kendilerini o kadar rahat hissediyorlar ki çoğu zaman ayrı takılıyorlar, tek geziyorlar yani. Diyeceğim şu ki, evet tecrübeler önemli, fakat bazılarının da dediği gibi balıkların her biri de aynı mizaçta değil. Beraber olmaz denilenler beraber yaşayabiliyor. Tek sıkıntıyı tetrazonlar yokken 50 lt lik akvaryuma beta koyunca yaşadım, kayın biraderin evindeydi o ara, betayı ilk koyunca beta ürktü, korkak davrandı çok. Hep beta saldırır denildiğinden, bu tırstıysa demek saldırmaz dedik. bir gün sonra altın gurami betaya saldırmış, ben evde değildim, olaya müdahale edene kadar kuyruk kalmamış balıkta, sonra da malum son...
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 23 Kasım 2013 13:26
Kemal bey bütçemi biraz zorlayacak dış filtre ama bakalım ne olacak bugün almaya gidiyorum.Akvaryum konusunda çok acemiyim suyun oturması, bakterilerin yaşayışı hakkında bilgim sadece okuduklarım kadar hiçbir tecrübem yok. Bide saf suyla neyi kastettiniz anlamadım dediğim gibi çok acemiyim.
.......................................................
Teşekkürler Ümit bey. Bende hep lepistes ve meleklerin uyumlu yaşayıp yaşamadıklarını merak ediyorum sizin yazınızı okuduktan sonra bunu denemeye karar verdim.
.......................................................
Teşekkürler Ümit bey. Bende hep lepistes ve meleklerin uyumlu yaşayıp yaşamadıklarını merak ediyorum sizin yazınızı okuduktan sonra bunu denemeye karar verdim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Kasım 2013 19:21
Akvaryumu aldım dış filtre yerine de tepe filtre aldım şimdilik bununla idare edicem diğer malzemeler için önerileriniz nelerdir?
Beğenenler: [T]175396,sefamolsun[/T]
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2013 12:28
Ben de aynı ebatlarda bir akvaryum düşünüyorum. Tam da benim düşüncemle uyuşan bir başlık olmuş. 3 aydır forumları okuyorum ve artık zamanı geldi diye düşünüyorum. Ama benim de bütçem ve eşimi ikna etmem lazım. Filtreyi kendim yapmayı düşünüyorum. Hatta 3 boyutlu arka fon bile yapmayı bile düşündüm ama lepistes ve tetra için bitkili akvaryum olacağından kalabalık etmek istemedim. Benim sormak istediğim bu ebatlardaki akvaryumu çevirmek için ne kadarlık bir kafa motoru lazım? bir de fotoğraf atarsan sevinirim. akvaryumun son halini merak ettim
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2013 19:14
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Bütçeye birşey diyemem ama eşinizi ikna etmek için akvaryumcuya onunla beraber gidin derim balıkların güzelliğini görünce belki ikna olur.3d arka fon yapmayı bende düşünüyordum ama canlı doğuranlar için 3d arka fon uygun değil diye yapmadım.Ben tepe filtre aldım 35 tl ye Bütçem kısıtlı olduğu için bu filtre 30w gücünde saatte 1800 litre çeviriyor(1800L/H) şuan için yeterlimi değilmi bilemiyorum çünkü akvaryumun içi boş ve dolduralı 2 gün oldu.
Bunlarda resimler normalde kafa motoru hava motoru özelliği de görüyor kabarcık çıkartıyor ama ben o özelliğini şimdilik kullanmıyorum balıkları akvaryuma alınca açıcam.
buda tepe filtre içinde sadece elyaf var
Bu arada fantom akvaryuma bir bakın derim(hamam yolu ykm arka sokağında). Akvaryumları kendileri yapıyorlar, gayet kaliteli kayıt, kuşak buharcamı falan herşeyi var, tavsiye ederim.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2013 19:29
fantom akvaryumda akvaryumla ilgili herşey varmı acaba? teşekkürler
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 25 Kasım 2013 23:24
Akvaryumları kendileri yapıyorlar dış filtre iç filtre ısıtıcı vs. bütün ekipmanlar var diye biliyorum kum kök vb aksesuarlarda var ayrıca yemde satıyorlar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir