Akvaryum.Com
  • Hangi Armatürü Almalıyım


    Profil resmi
    Saltuk Buğrahan

    Herkese hayırlı geceler. 150 cm uzunluğunda ve 60 cm yüksekliğinde bir tankım var. İçinde Amerikan cikletleri besliyorum ve herhangi bir bitki bulunmuyor. Bu tanka uygun bir ışık arayışındayım.

    Akvaryumun üzerinde buhar camı yok ancak taç kapak var. Buharlaşan su kapak içerisinde kaldığı için aşırı neme sebep oluyor. Bu nedenle suya ve neme dayanıklı bir armatür arıyorum.

    Armatürk ve AquaGrowLight firmalarıyla görüştüm ancak armatürlerinin akvaryumuma uygun olmadığını söylediler. OrionLED'e de pek güvenemiyorum. Aynı model üründe iki kez sorun yaşadım. Ürünlerden birini kontrol edilmesi için geri gönderdim ancak hâlâ bir cevap alamadım.

    Bu firmalar dışında önerebileceğiniz marka veya model var mı?

    Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/293143/291020262325061.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Saltuk Buğrahan

    Hocalarım yardımlarınızı bekliyorum akvaryum su anda karanlıklar altında hızlıca ışık işini halledebilirsek çok güzel olur

    (6) (279)

    Orta Amerika'ya Dönüş


    Profil resmi
    Frkn
    15:25
    19 beğeni
    Ölçüler: 100x50x50
    Canlı Türleri: Amerikan Zebra, Rainbow, Sajica, Ateş Ağız vb Orta Amerika türlerinden bir veya iki çift.
    Bitki Türleri: Anubias
    Tankın Yaşı: 8
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Canlı yükü az olacağından büyük boy pipo filtre (değişebilir), 1 adet osram 90 santim 30 watt 865 kodlu 6500K dayligt floresan.
    Tasarım ve Dekorasyon: İki adet büyük boy Mangrowe kökü, taşlar, silis kum (eklenecek), toprak küp (çift olursa bir küp daha eklenecek), ayrıca zamanla taş, kuru dallar ve yapraklarla dekor tamamlanacak.

    Merhaba sevgili dostlarım. Elimdeki emektar 250 litrelik akvaryumu, önce makul fiyata ilanlara koysam da, daha sonra sevgili hobici kardeşlerime ve çevreme hediye etmeye çalışsam da, alan olmayınca bu sevda yeniden depreşti ve bir solukta kiler de yatan emektarın tozunu alıp eve atmam bir oldu.[:)] iyi de oldu.[:D] Büyük tanka alışan ben, küçük tankla bir türlü tatmin olamadım.[:)))] Sonuçta da çoktandır aklımda olan Orta Amerikanlar ile yola devam etme kararı aldım.

    Bu kurulumu aceleye getirmeden, malzemeleri temin ettikçe birlikte tamamlayacağız inşallah. Gerçi ana malzemelerin birçoğu hazır. Eksik olan silis kumu özenle araştırıp, türe uygun olanı bulunca alıp ekleyeceğim. Daha sonra dal, yaprak, bitki gibi malzemeleri zamanla tamamlayarak güzel bir ortam ve görsel elde edeceğimizi düşünüyorum. Her zamanki gibi değerli katkılarınızı bekliyor ve sağlıklı hobiler diliyorum.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231425301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426151.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426351.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/250520231426521.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Frkn

    Erkek Zebramızla birlikte 3,5 aylık bir zaman dilimini geride bırakmışız.[:3] Herşey yolunda ve güzel bir şekilde devam ediyor.[:nazar:] Boyumuz da 2-3 santim artarak yaklaşık 10 santim civarına geldi. 15 santim maksimum boya gelene kadar devam. Onu bırakmaya hiç niyetim yok.[:D]

    Sağlıklı hobiler;

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/301020261511541.jpg[/IMG]

    (168) (116054)

    Endler Dişileri Hamile Mi?


    Profil resmi
    Merthasan00

    Öncelikle merhabalar,
    Bu hobiye yeni başladım yeni yeni öğreniyorum. Dün 2 çift Endler canlıların yerleşimlerini gerçekleştirdim. Bir kaç araştırma sonrası dişilerin hamile olabileceği şüphesine kapıldım bu konuda destek olabilir misiniz teşekkürler.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294051/301020260823371.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294051/301020260823401.jpg[/IMG]

    Profil resmi
    Merthasan00

    [QUOTE=İnci Kefali]Evet dişileriniz hamileler. Ancak safkan aldığınız endlerleri birlikte bakmak kırılmalarına sebep olacaktır.[/QUOTE]

    Bilgilendirme için teşekkürler dikkate alacağım

    (4) (218)

    Sıfır Akvaryum Yapımı


    Profil resmi
    Nazım Bey


    [:3]

    İstenilen ölçü ve modelde AKVARYUM siparişi alınır.

    Atölyemizdeki yoğunluğa göre teslim süresi değişmektedir ve ortalama 1 haftadır.

    Minimum sipariş tutarı 5.000 TL olmak üzere cam kalınlığına göre fiyatlar değişmektedir.

    "Ekstra Clear" camlar litre başına 70 TL'den, "normal" camlar litre başına 50 TL 'den başlamaktadır.

    Camlar endustriyel makine rodajlı yapılmaktadır. El kesmez.

    Sızdırmazlık testleri yapılarak teslim edilmektedir. Darbe almadıkça ASLA sızdırmaz.

    Buhar camlarımız fiyata dahildir.

    Kargo yapılamamaktadır. Elden veya İzmir içi adrese teslim edilir.

    Akvaryum silikonumuz 1. sınıf A kalite Sista markadır.

    Kurulum veya satın alım sonrası tüm sorularınız için 2 ay ücretsiz destek vermekteyiz.

    Balıklar filtre kum taş bitki ısıtıcı ışıklandırma vb. komple akvaryum yapımı için lütfen fiyat sorunuz.

    Mutlu hobiler dileriz. [:nazar:]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294063/301020261347461.jpg[/IMG][EDIT]Nazım Bey,2026-10-30 13:47:54[/EDIT]

    (0) (98)

    Su Düzenleyicileri


    Profil resmi
    serhatankara

    Herkese Merhaba ;

    Sump ile beraber toplamda 1000 lt lik bir akvaryumum var evde bir kaç akvaryum daha var .
    Her hafta su değişimi yapıyorum bu nednele piyasa bulduğum en uygun su düzenleşcşsş ReeFlowers Effective Conditioner 3000 ml fakat o bile fazla dayanmıyor.
    genelde 1000 lt lik akvaryumda 200-300 litrelik su değişimleri yaptığımda 3 kapak atıyorum diğer akvaryumlara da kullanınca haftada 5 kapak kullanımım oluyor.
    Haliylen 3000ml lik üründe çabuk bitiyor.
    Şu an piyasada en ucuzunu ReeFlowers Effective Conditioner 3000 ml olarak biliyorum.
    Bu ürüne muadil ya da bu duruma çare bulan önerisi olan var mıdır?

    Profil resmi
    serhatankara

    Merhaba ;

    Aynen Safe daha konsantre ve sanıyorum 1 çay kaşığıda rahatlıkla yetiyor. Ben toz formlara hiç girmedim daha önce . Bu bencede hem makul hemde gayet kullanışlı bir hale geliyor.

    (4) (156)

    60cm Low-tech Akvaryum


    Profil resmi
    MelihGmc

    60 cm Low-Tech Bitkili Akvaryum – Tasarım ve Geliştirme Önerileri

    Merhaba arkadaşlar,

    60×26×32 cm ölçülerinde, yaklaşık 50 litre brüt hacimli low-tech bitkili bir akvaryumum var.

    Amacım mevcut bitkileri ve kayaları kullanarak doğal, orman hissi veren, yeşil ve dengeli bir aquascape oluşturmak.

    Mevcut kurulum:

    * Platinum Soil Brown Super Powder taban
    * Anubias, moss, Vallisneria ve diğer kolay bakım bitkileri
    * CO₂ sistemi bulunmuyor
    * Sıvı bitki gübresi kullanıyorum
    * Blu Bios Sirius 51 filtre sistemi

    Özellikle şu konularda görüşlerinizi almak isterim:

    1. Kaya ve bitki yerleşimi doğal görünüyor mu?
    2. Hangi bölgeler fazla boş veya kalabalık?
    3. Bitki çeşitliliği yeterli mi, ekleme veya çıkarma yapmalı mıyım?
    4. CO₂ kullanmadan ön planda halı görünümü elde edebilir miyim?
    5. Tasarımın dışında canlı yükü, filtrasyon ve bakım açısından eksikler var mı?

    Yapıcı eleştirilerinize ve önerilerinize açığım. Teşekkürler![IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261040121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261040121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261040121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261040121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261040121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261040121.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/294056/301020261044111.jpg[/IMG]

    (0) (95)

    Akvaryumdaki Suyum Köpükleniyor


    Profil resmi
    CenanMurat

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/293829/291020261935341.jpg[/IMG]
    Pipomdan çıkan baloncuklar cama yapışıyo sonra patlayınca köpük oluşuyo böyle olmuyodu daha önceden nasıl çözebilirim bu durumu

    Profil resmi
    ziyasenkaya

    Yeni kurulumlarda oluyor genelde, amonyak yükselmesinden oluyor bazen. İç/dış filtre varsa aktif karbon kullanabilirsiniz, eğer suyun üzerinde yağlanma varsa basit modellerden yüzey filtresi kullanabilirsiniz. Yalnız karidesleri toplamaması için emiş borusunun etrafına ince tül çorap yada hafif sünger sarmalısınız. Bu arada protein skimmer deniz akvaryumlarında kullanılıyor [:)]

    (3) (264)

    Bir Catappa'nın Günlüğü


    Profil resmi
    magara
    01:23
    6 beğeni
    Catappa yaprağına ihtiyacım olmasada bitkilere olan ilgimden dolayı  Nisan 2012'de Singapur'dan bir miktar Catappa tohumunu getirttim. Baktım ki ceviz gibi tohumlar dedim kendi kendime Halil bu tohumları patlatman zor  1 sene beklemek bile gerekebilir tabi çürütmezsen. 

    Hazırlamış olduğum saksılara tohumlarımı ektim ve beklemeye koyuldum. Gerekli miktarlarda suyunu verdim ama ne hareket var ne birşey. Çünkü sıcaklığımız eksik. 

    Havaların ısınmasıyla bahçeme saksılarımı taşıdım. Bir süre sonra içime doğdu yakındır dedim ve saksının birinin toprağını kaldırdım. Tam tohumu alacakken bir baktım tohumun yarısı toprakta yarısı elimde. Çimlenme başlamış ve tohum şişip kabuğu 2 ye ayırmış. Hemen kabuğu üzerine kapatıp toprağı örttüm ve beklemeye koyuldum. Ertesi gün baktım toprakta çatlamalar başladı kotiledon yapraklarımız geliyor.Bir gün sonra bahçeye inip baktığımda artık toprak üstüne çıkmışız ve kotiledon yapraklarımız açılacak.Bir gün daha beklemenin ardından tam olmasada yapraklarımız açıldı ve ertesi gün yapraklarımız açılmış.Bu arada diğer saksılarda da topraklarında çatlamalar mevcut.

    İlk zorlu aşamayı atlattık sıra geldi bahçemde yapay Singapur ortamı yaratmaya. Uygun koşulu yaratabilmek için higrometre (nem ölçer) ve termometreden faydalanacağım. Bakalım bitkileri 2-3 yıl kadar yaşatabilecek miyim.Yaşarsa doğala yakın arazimize dikeceğim.

    Tohumlar elime ulaştığında.


    Tohum kabuğunu kırıp çıkmaya başlayan Catappamız.



    Kotiledon yaprağımız çıktı ve kendini açıyor.



    Tamamen çıkıp ortama adapte olmaya çalışan Catappamız.





    Profil resmi
    Rafayel

    4 beğeni
    [QUOTE=uozgul]İyi günler Mutlu Bayramlar Tohum yada Fidan Nerden temin edebilirim [/QUOTE]

    Eskiden eBay'den alıyordum artık kapattılar alışverişi. Tohumlar malesef canlanmıyor çimlenme oranı düşük oluyor.
    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199205/301020260904091.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/199205/200920261355141.jpg[/IMG]

    (49) (36796)

    Electric Blue & German Blue Ramirazi


    Profil resmi
    Semiserious
    21:49
    1 beğeni
    Merhaba yoğun olarak bitki içerek high tech akvaryumuma electric blue ramirazi ve german blue ramirazi aldım ikisi de akvaryumda bana çok keyif veriyor(eşimin ve benim favorimiz german blue). Siz forum okuyucularının sağlık/bakım/görsel/ömür açısından tecrübelerinizi öğrenmek istiyorum. şimdiden katkılar için teşekkür ederim.

    Profil resmi
    doufo361

    [QUOTE=darkaura]

    Balıklıkta düşeni yemek kanundur [:lol:]. Baskın balık olsa bile sürekli didişme varsa stres yaratıyor zayıf düşmesine neden olabiliyor. Uygun şartda dayanıklıdırlar dedim ama bunu saf ramirezi için dedim, electric blue varyetesi daha istisna. O rengi alması için kardeş kardeşe bilmem kaç kuşak çiftleştirildikleri için artık gen havuzu iyice daralmış çok dayanıksız hale gelmiş durumdalar. Uygun şartlarda electric blue olanlarıda uzun yaşatabildim ama kolay değil, hata affetmez, hata olmasa bile gene hastalanabilir.

    Yem konusunda seçiciler ama çoğu zaman yememesi seçicilikden değil stresden yada hastalıkdan parazitten. [/QUOTE]

    Gruplarda ve kendi gözlemim iç parazit sık görülüyor ondan sonra ise dış parazit (göz şişmesi ve kafada delik) ve kurtarabilen çok az herkes işin sonunda ölüyolar sadece süreç uzuyor diyorlar. Electric blue belkide şuan en hassasları bence german blue gayet güzel ordan devam edilmeli konu sahibi için.

    (6) (550)

    Dennerle Deponit Mix Pro Mu?tropica Substrate Mi?


    Profil resmi
    Ahmet53
    15:47
    Hepinizin cumhuriyet bayramını kutluyarak konuya başlayayım.60 35 30 ölçülerinde bi akvaryum kurmayı planlıyorum ama tabanda kum altı substrat kullanıp kullanmamak arasında kaldım.Kullanırsamda dennerle deponit mix mi yoksa tropica substrate mi kullanacağım bilemiyorum.Aranızda hiç kullananınız var mı?Kullanırsam ne kadar fark yaratır?Kullanmazsam eksikliğini çeker miyim?Bitki olarak ludwigia repens,ludwigia ovalis,ludwigia palustris ve bazı basit rotala türleri bakacağım sp green gibi.Birde zemin bitkisi olarak echinodorus tenellus deneyeceğim.Yardımcı olursanız sevinirim.
    Yeniden hepinizin cumhuriyet bayramını kutluyorum,hepinize keyifli hobiler diliyorum.[:3]

    Profil resmi
    Ahmet53

    Ben alta 1 1,5 cm ince lav kırığı ya 1 cm deponit yada tropica substrate üstüne 3 4 cm dere kumu serecem belki önlerde dere kumunu kısa tutar 1 2 cm silis kum dökerim.birde silis kum kullansam sorun olur mu?suya besin salınımı gibi

    (2) (218)
  • SON MESAJLAR

    GÜNCEL 100 TANITIM

    SON İLANLAR

    FORUM İSTATİSTİKLERİ

    • 3,797,668 Mesaj
    • 408,613 Konu
    • 91 Forum
    • 145,128 Forum Üyesi
    • 1,466 Özel Forum Üyesi
    • 29 Kıdemli Akvarist
    • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

    Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.

    Akvaryum Tanıtımı

    Hightech Tasarım Akvaryumu


    Profil resmi
    Eminsalih - 23:59

    Ölçüler:90x45x45
    Canlı Türleri:
    Bitki Türleri: Eleocharis Parvula Mini,Alternanthera Reineckii Mini,Ludwigia Mini Super Red,Alternanthera Rosanervig,Pogostemon Erectus
    Tankın Yaşı:0
    Filtrasyon ve Işıklandırma: Aquael ultramax 2000, Creaqua firefly v2
    Tasarım ve Dekorasyon: Seiryu stone, Creaqua flame wood
    Co2: Tüplü sistem

    Merhaba kendi göz zevkime göre bir tasarım oluşturdum sağ arka taraf bitkili ön ve sol taraf silis kum arka tarafta Master soil mevcut bakalım gelişim nasıl olacak keyifli hobiler.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262358311.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357491.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357501.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357511.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357521.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357541.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357551.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/237924/161020262357561.jpg[/IMG]

    (8) (17) (9)
    Canlı Tanıtımı

    Aequidens Diadema (kral Acara)


    Profil resmi
    flanormimar - 21:39

    Kral Acara (Aequidens Diadema - Royal Cichlid) 👑 Yeni yuvalarına yavaş yavaş alışmaya çalışan bu Güney Amerika’lı dostlarımıza merhaba deyin 👋

    Daha ilk günlerden itibaren beni camın önüne gelerek selamlıyor, meraklı gözlerle akvaryumun dışında neler olup bittiğini keşfetmeye çalışıyorlar. Pek çok kaynakta pek çok farklı yaşama-üretim su değerleri paylaşılmış bu da farklı su değerlerine yeterince toleranslı olduklarını gösteriyor. Bakalım ilerleyen günler ne gösterecek 🧡

    https://www.instagram.com/reel/Dctsm2aOenZ/?igsi=bGt5MGxtZjN2eXJ2

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131261.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131321.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131381.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131481.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262131571.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/258303/310820262132011.jpg[/IMG]

    (1) (16) (8)

    En Güncel 50 İlan


    Forumda Son Konular


    SON MESAJLAR

    Arka fon ıle ılgili sıkça sorulan sorular


    Profil resmi
    halongan - 12:39

    Not: Sürekli arka fonlar ilgili özel mesaj gelmektedir. Sıkça sorulan sorulardaki arka fonlar benim değildir. Dikkatli okursanız anlarsınız. Bunun yanında sorduğunuz soruların birçoğu bu başlıkta var. Lütfen cevabı zaten verilmiş olan soruları sormayınız. Bu gibi durumlarda özel mesajlara cevap vermiyorum. Anlayışınız için teşekkürler...

    1. Arka fonu yaparken şekil verebieceğim hangi malzemeleri kullanabilirim?

    a.)
    Arka fon yapılırken en çok kullanılan, en kolay şekil verilebilen ve en kolay şekil verilen malzeme bildiğimiz beyaz strafor, diğer bir adıyla köpüktür.

    - Beyaz Straforun özellikleri;
    En önemli özelliği kolay bulunabilirliği olsa gerek. Diğer straforlara göre daha ucuzdur. Köpükvari yapısıyla kolay şekil verilir. Kolay şekil verilmesinden dolayı zamandan da tasarruf sağlanmış olur.

    - Beyaz straforun dezavantajları;
    Kolay bulunabilirliğinin, ucuz olmasının, kolay şekil verilmesi gibi avantajlarının yanında dezavantajlarıda vardır. Bunlar; şekil verirken bütünden ayrılan parçaların ufalanarak dağılması, dağılan ve ufalanan parça tanelerinin çevresindeki herhangi bir nesneye kolayca yapışmasıdır. Yani kısacası temizlenmesinin zor olmasıdır.

    Beyaz strafor ile yapılan çalışma örnekleri;

    Tolga Çalışkan'ın Strafor ile arka fon çalışmasından bir örnek



    Tuğrul Tırpan'ın strafordan arka fon çalışmasından örnek;



    b.) Akvaryumunuza strafordan fon yaparken, beyaz strafordan daha çok zorlanacağınız. Bir strafor, EPS yani polistiren strafor, daha kolay söyleme şekliyle sert strafordur.

    Sert straforun özellikleri;
    Beyaz strafora göre çok daha ufak gözenekleri vardır. Daha sık bir yapıdadır. Yine beyaz strafora göre daha az bulunur. Beyaz strafordan biraz pahalıdır.

    Avantajları;
    Çok daha gerçekçi ve doğal şekiller verilebilir. Beyaz strafor gibi dağılmaz. Etrafa fazla yapışmaz. Beyaz strafora göre daha sağlamdır. Temizliği kolaydır.

    Dezavantajları;
    Şekil vermesi beyaz strafora göre biraz daha zordur. Biraz pahalıdır.  Uğraş gerektirdiğinden daha fazla zamanınızı alabilir.

    Sert köpük ile yapılan çalışmalardan örnek;



    c.) Y-tong tuğla ilede arka fon yapılabiliyor. Yalnız yapması biraz zordur. Y-tong tuğlayı kendi bayileri haricinde, kaliteli inşaat malzemeleri satan yerlerde de bulabilirsiniz.

    Avantajları;
    Sadece daha sağlam olur.

    Dezavantajları;
    Yapıldıktan sonra baya ağır olur. O yüzden parça parça yapmak lazım. Parçalar birbirinden bağımsız olmasının yanında, yan yana koyulduğu zaman birbirine uyumlu olması gerektiğinden zordur. Şekil vermesi straforlara oranla oldukça zordur. Zor olmasının yanı sıra doğal şekiller ortaya çıkmaz.

    Y-tong tuğla ile Kandemir Konuk'un yapmış olduğu arka fon;

     



    Y-tong tuğla ile ilgili üyelerimizin görüşleri ve araştırmaları;

    [QUOTE=volkanka]

    Cemil bey, ''Donjuan_06'' nick li arkadaşın bundan 6-7 ay kadar önce yaptığı ytongdan fondan herhangi bir zarar görmediğini birkaç gün önce Ö.m' dan sorarak öğrendim. Bende bu konuya ilgiliyim.

    Linki burada= http://www.akvaryum.com/Forum/forum_posts.asp?TID=18566& KW=ytong

    Hacminin %84’ü kuru hava dolu gözeneklerden oluşmuştur. YTONG kuvarsit, çimento, kireç ve su gibi doğal hammaddelerden üretilir.

    Kireç= Kireçtaşlarına karbonat kayaçlarıda denir. Yapılarında 3 CaCO ve 3 3 CaCO MgCO - gibi minerallerin çogunlukla bulundugu kayaçlardır. Tabii kireçtaşının %90’ı kalker yani 3 CaCO ’tır. Dolomitik kireçtaşının bileşiminde ise %10 – 35 oranında 3 MgCO bulunur.Kireçler hem oksit hem de hidroksit formdafır. Kireçtaşlarının hepsi alkali olup pH = 8 – 9 arasında degişir. Kireçtaşı asit gazlarıyla ( 2 SO , 2 NO ) etkilenir. 2 SO ile C 95o ’de kalsiyum sülfat, 2 NO ile kalsiyum nitrat yapar. Isı yükseldiğinde 2 CO gazı vererek Ca ve Mg oksitler haline dönüşürler. Yani salınım yaparlar.

    Suyun yumuşatılması işleminde kirecin rolü geçici (bikarbonat) sertliginin alınmasıdır. Genelde suda hem geçici hemde kalıcı sertlik mevcut oldugu için kireç-soda yöntemi kullanılır. Bazen soda yerine zeolit kullanılır. Bu prosese kireç-zeolit tretmanı denir. Fosfatı nötralize eder.  Kanalizasyon atıklarının nehirlere, göllere ve derelere verilmesi yosunların hızlı büyümesine,

    bitki besinlerini tüketmesine, sudan oksijen absorblayarak suyun durgunlaşmasına neden olmasına, su yaşamını bozmasına ve kirlenmeye neden olmaktadır. Kireç fosfatların

    %90 – 95’ini çökeltir. Çözünen ve çözünmeyen organik bileşikleri %40 – 65 oranında absorbe ederek biyolojik oksijen ihtiyacını düşürür.

     

    Kuvarsit= Genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş bir kayaçtır,  Kuvarsitin kimyasal bileşimi, kuvars, kumtaşı ve kuvars kumu gibi SiO2 olup, ancak kuvarsit içerisinde çeşitli miktarlarda feldspat, mika, kil, manyetit, hematit, granat, rutil, kireçtaşı v.b. bulunabilir. Bileşiminde % 95'den fazla SiO2 bulunur. Alkalidir. Fosfatı yapısına bağlar. Benim anladığım kadarı ile suyu fazla miktarda yumşatmaktadır.

    Çimento= Yaptığım araştırmada bu maddenin suda kaldığı takdirde suya yapacağı tek salınım ısı yükseldiğinde 100 'c üzerinde çinko bırakması imiş. Çinkonun etkilerini bilmiyorum ama asiditeyi yükseltecektir.

     

    Yani ytongda kullanılan maddeler ve suyla olan özellikleri buşekilde. Ama birlikte tepkimeye girdikden sonra ( Ytong) nasıl bir etki yapacağını bilmiyorum. Buarada içindeki kuru hava deyimi basınçla sıkıştırılmış azotla tepkimeye girmesi sonucu oluyormuş. Kullanan arkadaş hiçbir sorun yaşamadığını iletdi! Karar sizlere ayit. Saygılar.

    [/QUOTE]

    [QUOTE=volkanka]

    Arkadaşlar Ytong firması genel müdürlüğü ile bu konu için yaptığım mektuplaşma konusunda aldığım cevabı altda iletiyorum.Ytongdan fon yapmak isteyenlere yeni bir duyuru; Gelen elektronik mektubu aynen iletiyorum. Bundan sonrası size kalmış. Saygılar

     

    Sn. Volkan Uras,

    Ytong (gazbeton), su ile sürekli teması söz konusu olduğunda kolay çözülür tuzları serbest bırakacağından ve akvaryum suyunu bazik duruma getireceğinden, akvaryum içerisinde dekoratif malzeme olarak kullanılması önerilmemektedir. Ancak, bu durumun balıklara olan etkisini araştıran bilimsel bir çalışma bilgimiz dahilinde değildir.

    İlginize teşekkür eder, iyi günler dileriz.

     Levent Özdemir

    Proje ve Uygulama

    Türk YTONG Sanayi A.Ş
    [/QUOTE]
    2. Arka fon yaparken anti bakteriyel silikonu mu kullanmalıyım?
    Bütün slikonlarda antibakteriyel yazar. Eğer kesinlikle akvaryum slikonu bulamadıysanız; yine henkelin sista şeffaf slikonunu kullanın. Ama burada dikkat edeceğiniz birşey var. Üzerinde içeriği kısmında "solvent içermez" ibaresi olanlardan alınız. Bu slikonu da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz Ama kokusu akvaryum silikonuna göre daha uzun zamanda uçar. İyice kurumasını sağlayın. İyice havalandırın ve kuruyunca güzelce yıkayın. Yazan: orfoz

    3. Peki sıcak silikon kullanabilirmiyim?
    Sıcak silikon bir süre sonra sertleşir ve atar. Sağlıksızdır.

    4. Strafordan arka fonun, arkasını silikonla yapıştırmalımıyım?
      Eğer akvaryumunuzda kayıtlar(üst kuşaklar) var ise bu kayıtlar fonu tutmada büyük ölçüde yarar sağlayacaktır. Arkasından bir kaç yerden silikonlamak işi garantiye alacaktır.
      Eğer akvaryumunuzda kayıtlar yok ise ve yaptığınız arka fonun şekli altında ve üstüne incelen bir şekle sahip ise silikonlamanız gerekir. Silikonlarken parça parça değilde, bütünler şeklinde yapmaya çalışınız.
      Yine akvaryumunuzda kayıtlar yoksa ve yapmış olduğunuz arka fon, akvaryumunun tabanına doğru gittikçe kalınlaşan bir şekile sahip ise arfa fonu orta kısmından başlayarak, üst kısma kadar silikonlamanız yeterli olacaktır.

    5. Yaptığım arka fonu ne ile kaplamalıyım?
    Kaplama sağlıklısı ve en çok bilineni Kalekim Fuga Pool 2900 ve 2300 derz dolgular ile olmaktadır.

    Üyelerimizin kaplamalar ile ilgili görüşleri;

    [QUOTE=meksefe]

    Arkadaşlar lütfen dikkat; ben 2300 kullandım. Hemen salınım yaptı ve üzerine 3 kat 2900 kullandım. Kurtardım. Bir daha asla 2300 kullanmayacağım size de tavsiye etmem.[/QUOTE]

    [QUOTE=volkanka]

    Bende 2300 kullandım ve 320 kg/nwt basın altında 3 aydır bişey olmadı, olacağıda yok. Sizin yapımınızdaki hatadan dolayı derz merz kalmaması normal. Sobanın yanında aniden sıcakla kurutulan derz içindeki suyu hızla dışarı salar ve buda, suyun etkisiyle kimyasalların birbirine yapışığ homojen şekilde kurumadan çatlamasına, bulunduğu yüzeye tutunamamasına sebep olur. Küçük bir örnek inşaatlarda çimento döküldükden sonra belli aralıklarla sulanır ki çatlama olmasın. Yoksa ısı etkisiyle kuruma kullanışlı olsaydı inşaatlarda, havuzlarda veya benzeri yerlerde ısıtılarak kurutulur ve binada günde ikişer kat çıkılırdı. İki malzemede kalekimin ürünü birinin özelliği sadece antibakteriyel olması!

    [/QUOTE]
    [QUOTE=dodo4132]Kalekim izofleks 3021 kullandım daha önceki akvaryumumda. Arkadaşlarımda yaptı ve 3021 derzin hiçbir zararını görmedik. Kalekim izofleks 3021 3022 bunlar içme sularında kullanılan malzemedir. Ve sağlık yönünden bir sakıncasıda yoktur. Kalekimin resmi sitesinde bilgilerine ulaşabilirsiniz.[/QUOTE]

    6.) Projede kullanacağım malzemeler nelerdir?
    • Tercihe göre ve akvaryumun kapasitesine beyaz strafor, polistiren köpük, y-tong tuğla
    • Solventsiz silikon
    • Strafordan fon yaparken maket bıçağı
    • Havya
    • Silikon tabancası
    • Boya fırçası
    • Derz dolgu
    • Derz dolgu harcını karabilecek bir kap
    • Derz renklendirici
    • Testere
    7.) Projenin yapım aşamaları nelerdir?

    [QUOTE=barcarole]

    Straforları akvaryumumuzun ölçülerinde ayarladıktan sonra istediğimiz kalınlığı elde edene kadar birbirine bol slikonla yapıştırıyoruz. Ben 4 kat kullanarak 20 cm elde ettim. Bundan sonrası hayal gücünüz,sabrınız ve yeteneğinizle paralel gidiyor. Çünkü artık kayaları oymaya başlıyoruz.

    Kaba hatları testere ve maket bıçağı yardımıyla ortaya çıkardıktan sonra havya ile yakarak ince detayları oluşturuyoruz. Daha sonra fonun arka tarafına filtrenin çıkış ve giriş borularının saklanacağı yuvaları açıyoruz. Suyu çektiği ve akvaryuma boşalttığı yerleri mağara gibi yaparak gizleyebilirsiniz.

    Oyma işleminden sonra fonun arkasına ve yanlarına arkaya su sızdırmayacak şekilde bolca slikon sürerek akvaryumun arka ve yan camlara sağlamca yapıştırıyoruz. Eğer fonu akvaryuma tek parça  sokamıyorsanız kayalıkların kesitlerine gelecek şekilde parçalara bölerek yerleştirebilirsiniz.

    Harcımızı azar azar sulandırarak varsa yavaş dönen bir mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Bu arada çıkan tozu solumamanızı öneririm. Çok fazla şerbet kıvamında olmayacak şekilde sulandırdığımız harca siyah boyamızı koyu bir siyahlık elde edene kadar katıyoruz.

    10 dk. dinlendirdikten sonra fırça ile fonumuza uyguluyoruz. Ben her kat arasında 1 gün kuruma süresi bıraktım. 4-5 kat uyguladıktan sonra, harcın rengini açarak dış katmanlara uyguluyoruz. Burdada yine her kat arasında kuruma süresi bırakmak gerekiyor. Bunları yaparken zeminde oluşturmak istediğimiz kayalıklarıda aynı şekilde yapabiliyoruz.

    Son katı uyguladıktan sonra 1 hafta kurumaya bırakıyoruz. Artık fonumuz ve kayalarımız hazır suyumuzu doldurabiliriz. Ben 1 ay akvaryumu boş bir şekilde, filtreye aktif karbon koyarak çalıştırdım.

    Kalekimin arge bölümüyle görüşüp ürünün raporları hakkında zehirsiz olduğuna dair bilgi almama rağmen işimi sağlama almak istedim. Balıklarım şuan Allaha şükür sağlıklı ve mutlular herhangi ters giden birşey olmadı.

    [/QUOTE]












    8.) Straforları ne şekilde yapıştırmalıyım?
    Duvar örer gibi yapıştırmalıyız. Aşağıdaki resim gibi,




    9.) Straforların derz ile kaplanmayan kısımlarının su ile temasının zararı varmıdır?
    Derz ile kaplanmayan straforun su ile temasında herhangi bir sakınca yoktur. Ki bu kısımların su ile temasını engellemek için çok çok zahmet vermemiz gerekebilir.
    Strafor salınım yapmaz, erimez.

    10.) Akvaryumuma arka fonu strafor veya y-tong tuğladan başka bir şeyle yapamazmıyım?


      Tabi ki yapılabilir. Akvaryumcularda satılan desenli arka fonlardan alıp yapıştırabilirsiniz. Yalnız bunlardan alırken dikkat edin. Bazıları kağıt bazlı, bazıları ise plastik bazlıdır. Siz plastik bazlı olanlardan temin etmeye çalışın. Onuda akvaryumun arka camına göre, çerçevelere denk gelmeyecek şekilde kesin ve akvaryumun arka camını sulu bez ile silerek yapıştırınız. Sonrada arka fon ile arka cam arasında oluşan hava kabarcıklarını düz bir cisimle alınız. Göreceksiniz desenler çok daha canlı görünecek.

      Bir başka seçenekde Pakpen'in desenli dış cephe kaplamalarından alıp akvaryumun arkasına yerleştirebilirsiniz.

    11.) [QUOTE=kenya]Derz renklendiriciden başka bir boya kullanabilirmiyiz? Mesela daha parlak görüntüye sahip bir boya kullanılabilirmi?[/QUOTE]
    [QUOTE=EnatiopuS]Burada önemli olan suda çözülmeyen derzin yapısına katılabilen ve kendini salmayan bir madde olması. Derz ile kaplı fonların yapım amacı doğal görünümü mümkün olduğunca yakalayabilmek, parlak yüzeyli bir fon hem doğal olmayacak hemde içerdiği maddenin balıkları etkisi bilinmeyeceğinden riskli olabilir.[/QUOTE]

    12.)
    [QUOTE=eczacı] Bu konuyla ilgili bir sorum olacak. Straforun derzle kaplanmayan kısımlarının suyla temas etmesinde bir sakınca var mı?
    [/QUOTE]
    [QUOTE=EnatiopuS]Straforun derz ile kaplanmayan kısımları cama yapışıyor. Yapışma işlemi kurutuldukdan sonra, köşebent şeklinde birkat daha silikon çekiyorum oda kurudukdan sonra silikon gözükmesin diye üzerine derz vuruyorum. Bu benim yaptığım yöntem, eğer derz ile kaplanmayan bir kısım ve arka cama yapışmayan bölümde ve suyun içinde ise şu olabilir, suyun basıncından dolayı içeri hafifde olsa göçecek strafor yanındaki derzin dökülmesine ve orasınında basınçla ezilirken yanındakinin zamanla dökülmesine sebep olabilir. Tabiki bu su yüzeyine yakınsa basınç az olacağından bir sorun yaratmaya bilir ama dibe yakın yerlerde dikkat edilmesi gerekir.[/QUOTE]

    13.) Akvaryumun arka camını maviye veya siyaha boyatayım mı?
      Hiç gerek yok. Zaten cam gibi pürüzsüz bir yüzeyde boyayı tutturmakta zorlanırsınız. Plastik bazlı mavi veya siyah renkli arka fonlar yine 9. maddedeki gibi onlarıda yapıştırabilirsiniz.
      Bulamazsanız reklamcılarda satılan renkli kaplamalar var. Onlardan alıp yapıştırabilirsiniz. Ama bu yapıştırmaları deftere veya kitaba etiket yapıştırır gibi yapıştırmıyoruz. Bu kaplamaları yapıştıracağımız yüzeyi bulaşık deterjanı eklenmiş su ile hafif bir şekilde ıslatıyoruz. Nedeni yamuk bir şekilde yapıştırmamaktır. Yapıştırdıktam sonra yine düz bir cisimle arada kalan hava ve suyu sıyırarak dışarı atıyoruz. Almakta zorlandığınız kısımları toplu iğne ile delerek alabilirsiniz. Toplu iğne ile deldiğiniz kısıma dikkat edin, yaparken takılıp kaplamanın yırtılmasına neden olabilir. Islanınca kaplamanın yapışkanı gidiyor diye korkmayın, gitmiyor. Zaten reklamcılarda bu şekilde yapıyor.

    Siyah oto cam filmide bu şekilde güzel görüntü oluşturuyor. Emre Eremre'nin akvaryumundan bir örnek;










    halongan2009-02-01 22:33:43

    Cevapsız Konu
    45x45x80 Ölçülerinde Mobilya Ustası

    Profil resmi
    Mehmet41 -

    Aranan Malzeme(ler): 45x45x80 ölçülerinde Gebze Darıca bölgesinde akvaryum mobilyası yapan usta arıyorum.
    Adet Fiyatı:
    İrtibat Bilgileri: 05354426971
    Nakliye ile İlgili Ek Bilgiler:
    Diğer Ek Bilgiler

    Beta Balığı İçin Ufak Akvaryum Tasarlama


    Profil resmi
    Mr.Magic -

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/292270/291020261857551.jpg[IMG]
    Merhaba, Kırmızı bir Beta balığı hediye bir tanıdık verdi Sobo T-240 / 9 Litre Akvaryum geldiğinde çok kirliydi biraz temizledim ama zemindeki kum çok kirli kumun tamamen boslatma yapip kırık beyaz ince bir tabaka şeklinde kum koymayi düşünüyorum içindeki taş ve ağaç dalı gibi kısımları çıkartmayı düşünüyorum. Akvaryum içine sade ve çok abartmadan bir tasarım düşünüyorum neler eklenebilir ? Fikriniz var mı ?[EDIT]Mr.Magic,2026-10-29 21:13:15[/EDIT]

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/292270/291020261857551.jpg

    (1) - (6142413)

    Son 50 Tanıtım


    Profil Yorumları

    Kralın Dönüşümü


    Profil resmi
    FerKan - 21:06

    Malawi'nin bu güzel canlısına ayrı bir başlık altında konu açmaktan gurur duyuyorum. Karşınızda Elongatus Chewere erkeğim. Bant açtıkça, renk bastıkça buradan paylaşmaya devam edeceğim. Sağlıklı hobiler.

    [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222042241.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222043041.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222043291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222043531.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222044281.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222044581.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222045301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222046001.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222046341.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222047011.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/217431/040220222047241.jpg[/IMG]

    (9)
    Canlı Tanıtımı

    Tetra Marka Dış Filtre Alınır Mı?


    Profil resmi
    bettasever16 - 14:23

    80x50x40h akvaryum için tetra ex 800 plus düşünüyorum ama tetralarda çok su sızdırma oluyor diyorlar tecrübelerinizi rica ediyorum [:)]

    (4) (0) (7)
    Red tail big ear ribbon yavrum

    Profil resmi
    -

    http://www.akvaryum.com/Yarisma/resimler/02032019001203840.jpg

    () ()
    Sohbeti tam ekranda aç  

    Ana sayfa gösterim biçimi: Günün ilk açılışında genel bakışı, kalanında akışı göster. (Varsayılan) Her zaman akışı göster. Her zaman genel bakışı göster.

    İstanbul


    Trend Akvaryum

    240 adet akvaryumda satışa sunulan balıklar, bitkiler ve karidesler, geniş malzeme ve yem stoğu ile hem deniz hem tatlı su canlıları satışı yapmakta olan Trend Akvaryum Türkiye'nin en büyük tatlı su akvaryumcusudur. Geniş ürün yelpazeli sanal mağazası da bulunan firma Üsküdar'da bulunmaktadır.

    İzmir


    Malawi İzmir

    Malawi ve Tanganyika Cichlidleri'nin çeşidi kadar, Dennerle bayisi olması ile bitkili ve tropikal türlerde de oldukça iddialı bir akvaryumcu.

    Ankara


    Doğa Akvaryum

    Tetra türleri, canlıdoğuranlar, cüce cichlidler, discus ve pek çok bitki türünü bulabileceğiniz bir akvaryumcu.

    Adana


    Guppy Pet Shop

    Geniş yelpazeli sanal mağazası ve dükkanıyla Anadolu'nun en öne çıkan firmalarından.

    Son 24 Saatte En Çok Mesaj Gelen Konular


    Son 24 Saatte En Çok Beğeni Alan Konular