ÖZELLİKLER

Kullanıcı Adı:
Orhan76
Kullanıcı Grubu:
Forum Özel Üyesi
Geri Bildirimleri:
Aldığı Beğeni:
3491
Hesap Durumu:
Aktif
Durumu:
Son Ziyaret:
3 dakika önce
Toplam Mesaj:
2635 [3.24 Gün Ortalaması]
Paylaşım Sayisı:
590 (Son 6 Ay)
İlan Sayisı:

BİLGİLER

Ad Soyad:
Orhan Barbol
Doğum Tarihi:
09 Haziran 1976
İl:
Denizli
Meslek:
Maden Yüksek Mühendisi
Özel Mesaj:
Sohbet Talebi:
Üye Favorile:
Sosyal Medya:

İMZA

40lt Bitkili Lepistes Cüce Vatoz Komando Cory 140lt Bitkisiz Orta-Güney Amerika Ciklet Leopar Vatoz 25lt Bitkili Neolamprologus Leleupi 25lt Bitkili Galaxy-Harlequin Rasbora 25lt Bitkili Kardinal Neon Tetra 25lt Bitkili Pseudomugil Gertrudae

SON 10 MESAJI

30 Litre Akvaryumda Hangi Balıklar Beslenir
30 litrelik akvaryumda besleyebileceğin balıkları şu şekilde sıralayabilirim:

- Labirentliler, Betta splendens, Parlayan (Sparkling) Gurami
- Bazı rasbora türleri, Harlequin, Boraras brigittae, Galaxy (Danio margaritatus) , Mosquito, Kubotai (yine rasboralarla aynı sazansıgiller ailesine mensup japon pirinç balığı)
- Küçük boy tetralar, Kiraz, Bakır, Ember, Neon, Kardinal neon
- Canlı doğuranlar, Endler, Lepistes
- Mavigözler, Pseudomugil mellis, Pseudomugil luminatus, Pseudomugil cyanodorsalis
- Bazı küçük killifishler, Clown (Palyaço), Lir kuyruk
- Kedibalıklarından birçok çöpçü (corydoras) tür dip/sürü balıkları uygun olabilir,Pigme, Komando vb.

Ayrıca bulabilirsen Scarlet Badis (Dario Dario/Kırmızı Badis), listeyi daha da uzatmak mümkündür, forumun ansiklopedi kısmını faal bir şekilde kullanırsan eminim ki zevkine göre bir şeyler bulursun, şimdiden keyifli hobiler dilerim.
120-140lt Akvaryum Kurulumu İçin Tavsiye
Tankım 2. yılına yaklaşırken artık canlılarımın tümü hemen hemen alabilecekleri en büyük boylara ulaştılar, dolayısıyla dekorasyondan bazı dalları ve kayaları çıkardım ortamı biraz rahatlatmak adına. Ayrıca üst sump hortumunu şeffaf bir 12/16mm filtre hortumuyla değiştirdim biraz görsellik kazandırmak amacıyla.

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/041120251644291.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/041120251645051.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/041120251645431.jpg[/IMG] [IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/041120251646231.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/041120251647021.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/240492/041120251647401.jpg[/IMG][EDIT]Orhan76,2025-11-04 16:49:27[/EDIT]
Ada 45p - Bitkili Bilinmezlik Gunlugu
Malzeme ve ekipmanlara bakınca çok şık bir high-tech akvaryumun bizi beklediğini söyleyebilirim. Kurulum listenizi ilk gördüğümde benim de aklıma ilk etapta D planınız Dutch style geldi. Dutch style ile beraber farklı tetra türleri sürü olarak kullanılabilir. Belki alternatif olarak Iwagumi (ya da Sanzon Iwagumi) düşünülebilir. Hem akvaryumunuzun geometrisine (dikdörtgen planlı) uygun hem de rotala türleriyle beraber çok estetik görünür. Soru işaretli kısımlardan canlı türleri olarak belki renkli rainbowlar olabilir gerçekten bitkili akvaryumlarda çok güzel görünen canlılar. Uzak doğu konsepti düşünürseniz Iwagumi tasarımla beraber (ya da üstünde moss kaplı bonzai ağaç(ların) olduğu) belki farklı Asya kökenli rasbora türleri olabilir bunlar da bitkili tanklara çok yakışacaktır. Tabi bizimkisi naçizane aklımızda uçuşan fikirler, ben de merakla takip ediyor olacağım, kurulum aşamalarını ve ilerleyişini. Şu an hobinin en güzel noktalarından birindesiniz (planlama/tasarım/kurulum bölümü) keyfini çıkarmanızı dilerim.[EDIT]Orhan76,2025-11-04 10:15:17[/EDIT]
Oscar Kum Önerisi
[QUOTE=Maiestas]Merhaba değerli Akvaryum.com üyeleri,

Beslemeyi planladığım oscar balığı için kum araştırmaktayım.
Eminim ki forumda birçok kum önerisi var ancak zamanla satıcılar değişebiliyor, kalite değişebiliyor.
Daha önce Vitasand No78 0,7mm silis kum kullandım ancak fazla ince olduğu için dip çekiminde kumun az da olsa ziyan olma durumu oluyor.

Bitki çok az miktarda olacak.

Buna göre kum ve satıcı önerisi olan var mıdır?[/QUOTE]

Oscarlar için siyah kumu ben çok yakıştırıyorum, arka fonda da siyah renk kullanan bir arkadaşımızın linkini sana gönderiyorum,

[URL]https://www.akvaryum.com/Forum/160x60x60_akvaryumum_k1013162.asp[/URL]

Çok ekstra kalite orjinal Hagen siyah kum Denizli'de benim sürekli alışveriş yaptığım bir tedarikçim satıyor, fiyatı biraz pahalı olabilir ama bence kesinlikle değer,

[URL]https://akvaryumbalikavm.com.tr/hagen-black-diamond-0-5-1mm-siyah-bitki-kumu-10lt[/URL]

Tane boyutu 0,5mm-1mm, ortalama 0,75mm, halihazırda basit zemin bitkileri için kullanabileceğin bir kum olsa da zaten onu Oscar sökeceği için en uygunu dal veya kayalara yapıştıracağın anubias gibi rizomlu bitkiler kullanırsın, dediğim gibi bu ürün bir aralar Türkiye'de vardı uzun zamandır görünmüyordu piyasada, kalitesini kime sorsan söyler, tavsiye edebileceğim bir malzemedir. Oradan dilersen Celal Bey'le irtibata geç sana bilgi verecektir.[EDIT]Orhan76,2025-11-03 14:20:54[/EDIT]
350 Litre Dis Filtre
[QUOTE=Kena] uygun bir fiyata buldum onun için alayım diyorum[/QUOTE]

1200 litre/saat debisi olduğunu (bildiğim kadarıyla bu debi filtre içi malzemeyle doluyken) ve 200-500 litre akvaryumlarda kullanılabileceğini imalatçısı belirtmiş. Eğer cihaz sıfırsa bence 350 litre akvaryumda iş görür. Saatte net 3-4 kere çevirse temizlik ve bakteri tutma açısından kanımca yeterli olacaktır. Halihazırda Discuslar da beslediğiniz Melekler gibi tankta akıntı istemeyen ciklet türleri dolayısıyla daha evvelce yukarda da belirttiğim gibi ihtiyacınızı karşılar. Çoğunlukla Alman, İtalyan, Amerikan marka ürünler söyledikleri debiyi veriyorlar ve tavsiye ettikleri hacimlerde işlerini sorunsuz yapıyorlar.
350 Litre Dis Filtre
[QUOTE=Kena]350 litre akvaryum kurmayı düşünüyorum içinde 6 adet discus olarak Tetra ex1200 yeterli olur mu[/QUOTE]

Hocam eğer Tetra ex1200'ü fiyat olarak çok cazip bir ücrete bulmadıysanız onun yerine Tetra ex1500'ü tavsiye ederim. Sıfır fiyatlarında sanırım 500-600 tl gibi bir fiyat farkı var. Tetra ex1500 hem debi olarak çok daha fazla yeterli (kanımca Tetraex 1200 de yeterli gelecektir debi olarak) hem de filtrasyon hacmi daha geniş ve ayrıca ilerde daha başkaca daha büyük bir tankta da (600 lt hacime kadar) ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek nitelikte gibi görünüyor. Dediğim gibi bulduğunuz 1200 fiyat olarak 1500'den çok farklı değilse ben olsam 500-600 tl daha ekstradan verip büyük olanı tercih ederdim, her halikarda muslukları açıp kapatarak neticede debi ayarını manuel olarak yapabiliyorsunuz zaten. Keyifli hobiler dilerim.[EDIT]Orhan76,2025-11-03 09:56:05[/EDIT]
160x60x60 Akvaryumum
Tankınız hacmiyle gerçekten çok ilgi çekici. Ben de büyük Amerikan tanklarına siyah renk arka fonu ve siyah zemin kumunu çok yakıştırıyorum. Büyük agresif Amerikan cikletler gerçekten çok asil bir görüntü veriyor. İlerde karma bir tank yapmak isterseniz, yine benzer büyüklüklerde Green Terror, Midas, Texas, Jack Dempsey, Jaguar vs. gibi sert ve büyük cikletleri tank arkadaşları olarak düşünebilirsiniz, tabi o vakit kayalık saklanma alanlarını bir miktar daha artırmanız gerekecektir. Leopar vatoz benim Amerikan tankımda da mevcut kendisi gerçekten çok iyi bir yosun yiyici, ayrıca cikletler yem yerken biraz pasaklı oluyorlar, sağolsun ki benim leopar vatoz (eminim sizinki de) dibe düşen cikletin pas geçtiği ufaladığı yemleri vs. bir güzel silip süpürüyor (elbette irice bir tür olduğundan asıl gıdası tablet yemler), bu nedenle leopar vatozu iyi düşünmüşsünüz. Tüm söyleyeceklerim bunlardı, keyifli, sağlıklı ve huzurlu hobiler dilerim.
Yeni Beta Akvaryumu
Tetra türleri pek rahat vermezler bettaya uzun geniş kuyruğundan dolayı. Korkarım ki kardinalleri çıkarıp ember tetraları koysanız dahi benzer sıkıntıyla karşılaşabilirsiniz. Ben olsam tetra türleri yerine rasboralara yönelirdim. Çoğu sürü balığı olan bu türler barışçıldır, saldırgan değillerdir. Tankınız sivrisinek, galaxy veya harlequin rasbora türlerinden birini 6'lı bir sürü halinde oluşturmaya uygundur. Aynı şekilde eğer bulabilirseniz yine aynı cinse ait kubutai, maculata, merah boraras ve brigittae de oldukça ilgi çekici renkli rasbora türleridir. Rasboralar haricinde yine sürü halinde bakabileceğiniz Mavigöz türlerini de tavsiye edebilirim. Pseudomugil gertrudae, Pseudomugil signifer gibi türler çok barışçıldır. Tetralar, tetrazonlar, barblar ve danio zebralardan uzak durun derim zira bettanıza musallat olma ihtimalleri yüksektir. Otocat de alg yiyici özelliğiyle iyi bir fikir ayrıca buna alternatif olarak cüce vatoz da önerebilirim zira bildiğim kadarıyla cüce vatozlar daha çok alg tüketiyorlar, autocatler belli bir süre sonra dip/tablet yemleri talep edebiliyorlar.[EDIT]Orhan76,2025-10-27 10:14:27[/EDIT]
Akvaryumunda Beyaz Kurtlar Var
[QUOTE=Birminikçınar]Merhabalar akvaryumculukta yeniyim 10lt lik bir betta akvaryumum var bir kaç gün önce balığım beyaz benek oldu fakat bu durumu çözmek üzereyim şimdi ise akvaryumun camında hangi tür olduğunu anlamadığım neredeyse mikroskobik kurtcuklar var bana bu konuda yardım edermsiiniz[/QUOTE]

Resmini paylastiginiz beyaz kurtcugun adi planaryadir. Yassi solucanlar ailesine mensup bir canli kafasi ucgen seklinde kuyrugu mizrak ucu ya da kama gibidir hatta ustte iki adet gozunu dahi gorebiliyorum. Bunlardan kurtulmanin 2 yolu var, birincisi Chemvital Rid Planaria kullanin 10 litre icin 10 damla ama bunun etki etmesi biraz uzunca surebilir, ikinci yontem Fenbendazol icerigi olan Tenizol gibi veterinerden temin edebileceginiz bir ilaci 10 lt akvaryum icin 1-2mg kullanmak. Bunu 2-3 gun dozlarsaniz hizli sonuc alirsiniz. Bununla beraber her iki bahsettigim ilaci da aktif karbonu filtrenizden cikararak kullanin. Planarya ile ilgili diger detaylari internette ve forumumuzda arama motorunda bulabilirsiniz. Gecmis olsun.[EDIT]Orhan76,2025-10-24 18:08:12[/EDIT]
Toprak Yiyen 2 Aylık Büyüme
[QUOTE=BLGHN]Arkadaslar tetra pro algea - pro energie, tetra discus, dip yem ile 2 ayda bu boya geldiler. Akvaryum 240 litre
[/QUOTE]

Balıklarınız gerçekten çok güzel büyüyüp gelişmişler, öncelikle elinize, emeğinize sağlık diyeyim. G.Amerika'dan Toprak yiyenler (Geophaguslar/Geophaginler) grubu gerçekten çok özel türler, özellikle substrattan beslenme şekilleri (tabi Orta Amerika'dan Thorichthys vd. gibi bazı akraba türlerde de benzer şekilde) hem çok ilginç hem de izlemesi çok keyifli , görsel olarak da çok güzeller. İlerde kısmet olursa yapmayı düşündüğüm daha büyükçe bir karma Amerikan ciklet tankımda kesinlikle beslemeyi düşündüğüm bir cins. Nasipse ben de gelecek ay bu türlerin (toprak yiyenler) doğal habitatlarındaki beslenme diyetleri ve morfolojileri arasındaki korelasyonları inceleyen bir araştırma makalesinin tercümesini paylaşacağım. Güzel görüntüler ve faydalı bilgiler için teşekkür ederim.[EDIT]Orhan76,2025-10-21 09:36:12[/EDIT]

SON MESAJLAR

GÜNCEL 100 TANITIM

SON İLANLAR

FORUM İSTATİSTİKLERİ

• 3,797,668 Mesaj
  • 408,613 Konu
  • 91 Forum
  • 145,128 Forum Üyesi
  • 1,466 Özel Forum Üyesi
  • 29 Kıdemli Akvarist
  • 1,941 Dün Giriş Yapan Üye

Şu ana kadar en fazla 1365 kişi 27.03.2012 23:21 tarih ve saatinde çevrim içi oldu.