Lepistes Akvaryumu, Lepistes Ve Pan Çöpçü Ölümleri


CglrsynÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2024
İl: Aydin
Mesaj: 18
CglrsynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 03:10
Değerli arkadaşlarım ve büyüklerim, 15 seneyi aşkın bir zaman önce evdeki eski dolabın iç raflarında 35 cmlik küçük bir akvaryum yapip 3 tane erkek mi dişi mi olduğunu bile bilmeden senelerce kara düzen sarı prenseslerime baktım. Yavrulamanin artık önüne geçemeyip birde taşınma işleri çıkınca akvaryumu balıklarla beraber bir petshopa bıraktım o gün bu gündür akvaryum işine bulaşmadım. Gel gelelim 15 yıl sonra kanım kaynadı ve YouTube dan fil kulakları, moscow bluelari görünce dayanamadım ve 50cm bir akvaryum aldım.
Bu sefer yaş ilerledi artık kara düzen bir akvarist olmayayım diye oturdum videolar izledim araştırma yaptım.
Kumundan, bitkisine, bitkisinden, bakteri kültürüne kadar herşeyi aldım. Sistemimi kurdum 10 günü aşkın süre belirtilen ölçülerde bakteri kültürümü döktüm filtre ve hava vererek sistemi baliksiz 10 gün çalıştırdım.
Tetranin 6 in 1 testeri ile suyu kontrol ettim herşey ideal konumda hatta mükemmele yakın. 2 adet çöpçü panda 2 dişi 1 erkek dark blue Lepistes ve 2 adet cüce vatoz satın aldım. Aşılama işlemlerini yaptım.
İlk gün çöpçü pandalardan bir tanesi sizlere ömür. 2. Gün erkek lepisteste hareketsizlik gözlemledim yemesi gayet iyiydi, 3. ve 4 günler sadece erkek lepistesin kuyruğunda simetriler bozuldu. Aldığım yerdeki arkadaş diğer balıkların zarar veriyor olabileceğini söyledi, o gün erkek lepistesi yavru kutusuna ayırdım ama nafile, kuyruk daha da küçülmeye başladı ve 2 saat sonunda erkek Lepistesde sizlere ömür. Kuyruğu kılçık gibi tüylerinden arınmış vaziyette gitti. Bir sonraki gün çöpçünun diğeri de öldü maalesef. İşin garip tarafı dişiler oldukça hareketli ve iştahlı şekilde yaşıyorlar. Vatozlarin da maşallahı var. O an acaba şu da mı bir problem var düşüncesi ile hemen 3 de 1 su değişimi ve dip temizliği yaptım.
Ters ozmos beklemiş suyu tekrar doldurdum su değişimi sonrası belirtilen ölçülerde bakteri kültürünü yeniledim, 6 in 1 testera göre yine mükemmel bir su görünüyor akvaryumda.
İnternette gördüğüm bir videoda TDS ölçer ile suyun iletkenliginin de ölçülmesi gerektiği, bu değerin akvaryum için önemli olduğu söylenince TDS cihazı aldım.
Şu an fluval bakteri kültürü ile su değişimi, dip temizliği yapılmış 6 in 1 tester değerlerine göre NO3 0(sıfır)- NO2 (0)- GH (8 d)- KH (6 d)-PH (7.2)- CL2 (0) görünen ve tamamen ozmos su ile dolu tankım da ozmos suyu bardakta yaptığım TDS ölçümüm 20ppm olduğu halde, akvaryumdaki suyun TDS ölçümü 679 ppm çıkıyor. Siz değerli dostlarımın tecrübesine ihtiyacım var. Bu ölümlerin sebebi TDS ile alakalı olabilir mi? (Eğer TDS ile alakalı ise nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.)Ya da petshopun söylediği gibi bazı balıklarin dirençsiz olmasından mı kaynaklıdır?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 950
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 08:37
Su sertliği ölümlerin sebebi olamaz, bazı canlılarınız daha dirençsiz veya bazıları önceden hasta olarak gelmiş olabilirler, kuyruk erimesi hastalığı olmuş olma ihtimali var özellikle belirttiğiniz balıkta, geçmiş olsun bazen ne kadar çabalasak da bu ölümler kaçınılmaz oluyor

Beğenenler: [T]244704,Cglrsyn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CglrsynÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2024
İl: Aydin
Mesaj: 18
CglrsynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 09:20
[QUOTE=Orhan76]Su sertliği ölümlerin sebebi olamaz, bazı canlılarınız daha dirençsiz veya bazıları önceden hasta olarak gelmiş olabilirler, kuyruk erimesi hastalığı olmuş olma ihtimali var özellikle belirttiğiniz balıkta, geçmiş olsun bazen ne kadar çabalasak da bu ölümler kaçınılmaz oluyor[/QUOTE]

Orhan üstadım yanıtınız için teşekkür ederim. TDS değeri denilen suyun sertliğini mi gösteriyor? Forumda okuduğum kadarıyla suda çözünen maddeler olduğu yönünde açıklamalar yapılmış. Musluktan gelen ozmos su ölçümünün 20ppm olması, aynı su ile doldurulmuş tankın 670ppm olması anladığım kadarıyla gayet normal bir oluşum diyebilir miyiz? Şu an akvaryuma balık eklemeye korkar hale geldim maalesef çöpçü pandalar tek tek ölüyor, eğer bir yerde hatam varsa düzeltip mevcut balıkları da kaybetmeden hobimi devam ettirmek istiyorum açıkçası

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 950
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 09:36
Suyun sertliği genel sertlik ve karbonat sertliği diye ayrılıyor, kalsiyum karbonat su içinde arttıkça karbonat sertliği de artıyor, beslediğiniz balıklar halihazırda yumuşak suya çok gereksinimi olan türler değil zaten geldikleri petshoplarda sert suda doğup yetişiyorlar yani sert suya alışık balıklar, o nedenle suyunuzun sert olması onlara bir zarar vermez, elbette arıtılmış ozmos suda 20ppm yani yumuşak su alabilmeniz doğal ve fakat sertlik konusuna fazla takılmayın derim ben , balıklarınızın sağlığı konusunda test ölçümlerinizde amonyak-nitrit ve nitrat değerleri öncelikle dikkat etmeniz değerler ve tabiki klor-kloramin (arıtılmış su bunu da giderdiği için onda da sorun olacağını sanmam)

Çağlar Bey tekrar okudum mesajınızı, 670 ppm çok çok fazla... TDS cihazınızda bir hata olabilir mi? Eğer cihazda sıkıntı yoksa ozmos 20ppm suyun 670ppm'e akvaryumda fırlaması için tankın içinde metal iyonları veya harici tuz konsantrasyonları olabilir bu değerleri tetikleyebilecek, en azından 300ppm altına çekmelisiniz o değeri

Beğenenler: [T]244704,Cglrsyn[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4073
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 10:02
Tankta kullandığınız kum, kaya ve filtrede kullandığınız medyalar nelerdir? Ciddi bir salınım var suda.

Beğenenler: [T]240492,Orhan76[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CglrsynÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2024
İl: Aydin
Mesaj: 18
CglrsynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:21
[QUOTE=ArifhbsAquatics]Tankta kullandığınız kum, kaya ve filtrede kullandığınız medyalar nelerdir? Ciddi bir salınım var suda. [/QUOTE]

Arif üstadım en dipte ince silis kum var 1 kilo kadar, ortada ince kırılmış lav kırığı mevcut 1 kilo, en üstte de 2 kilo da (soil olmayan siyah kumdan var) bazalt kum sanırım. Bunları tanka koymadan önce 5-6 kere temiz su ile yıkadım, renkleri ve pislikleri attım üzerinden. Small boy pipo filtre ve oksijen taşı var. 2 çıkışlı 8W hava motoru mevcut. 100w ısıtıcı var akvaryum suyu sıcaklığı 26-27derece.
Benim şüphelerimden bir tanesi Fluval Cycle bakteri kültüründen mi kaynaklı acaba diye düşünüyorum. Çünkü prospektüsünde, su değişiminde 40 lt su için 10ml, yeni balık eklediğinizde 40lt su için 5 ml gibi ibareler var (Benim tankım da hemen hemen 38-39 litre su alıyor), nerede okuduysam bakteri kültürünün hiç bir şekilde balık ve bitkilere zararı olmadığı, hatta tam tersine koku ve pislikleri yok ettiği için yararlı olduğu yazılmış.

Açıkcası bu TDS i tam olarak neyin yükselttiğini ya da düşürdüğünü bilmediğim için nereye bakacağımı da bilemiyorum.
Komple tank suyu değişimi yapayım diyorum ama kültür oluşması v.s oldukça uzun zaman alacak korkusu ile çaresiz şekilde burada bir yardım arıyorum.[EDIT]Cglrsyn,2024-04-17 13:23:19[/EDIT]

[QUOTE=Orhan76]Suyun sertliği genel sertlik ve karbonat sertliği diye ayrılıyor, kalsiyum karbonat su içinde arttıkça karbonat sertliği de artıyor, beslediğiniz balıklar halihazırda yumuşak suya çok gereksinimi olan türler değil zaten geldikleri petshoplarda sert suda doğup yetişiyorlar yani sert suya alışık balıklar, o nedenle suyunuzun sert olması onlara bir zarar vermez, elbette arıtılmış ozmos suda 20ppm yani yumuşak su alabilmeniz doğal ve fakat sertlik konusuna fazla takılmayın derim ben , balıklarınızın sağlığı konusunda test ölçümlerinizde amonyak-nitrit ve nitrat değerleri öncelikle dikkat etmeniz değerler ve tabiki klor-kloramin (arıtılmış su bunu da giderdiği için onda da sorun olacağını sanmam)

Çağlar Bey tekrar okudum mesajınızı, 670 ppm çok çok fazla... TDS cihazınızda bir hata olabilir mi? Eğer cihazda sıkıntı yoksa ozmos 20ppm suyun 670ppm'e akvaryumda fırlaması için tankın içinde metal iyonları veya harici tuz konsantrasyonları olabilir bu değerleri tetikleyebilecek, en azından 300ppm altına çekmelisiniz o değeri[/QUOTE]

Orhan Bey bir çok kez farklı sulardan numune alıp denedim. Bozuk olduğunu sanmıyorum cihazın.
Arıtma suyu çıkışım standart 19-20 ppm. Çeşme suyum 360 ppmlerde. Akvaryum içerisindeki su 679ppm gece ölçümüm, sabah 654 ppm. Acaba diyorum bizim buralarda bulunan zeytin taşı dedikleri bir taş var, dekoratif alanlarda da çok kullanılan bir taş, siyah akvaryum kurduğum için içerisinde yeşil renkler olması sebebi ile onlar güzel renk veriyor diye o taşlardan koydum. Taşların metal iyonu yada tuz salınımı yapması mümkün mü bilemedim açıkcası. Kullandığım taşların görselini paylaşıyorum.
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/244704/170420241332421.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4073
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:36
Kültür tds üzerinde (bahsettiğiniz litrede hele) neredeyse hiç etki etmez. Yıllardır lav kırığı ve silis kum kullandım; bu iki materyal de tds i bu denli etkilemez. Geriye bazalt kum kalıyor. Elinizde bir miktar o numune varsa her kumu birer su bardağı içerisinde ro su dökerek test edin. Sadece bazalt kumu test ettiğinizde tds in yükseldiğini göreceğinizi sanıyorum.

Taşları mesajınızı düzelttikten sonra gördüm; en başta sormuştum kaya vs ne var diye. Taş da salınım yapıyor olabilir. Onu da aynı şekilde test edebilirsiniz.[EDIT]ArifhbsAquatics,2024-04-17 13:52:36[/EDIT]

Beğenenler: [T]240492,Orhan76[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 950
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:40
Çağlar Bey olivin mineraline çok benziyor (analiz yapmadan bir şey söylemek çok zor) eğer olivin ise o siyah yeşil taş magnezyum ve demir iyonları içerir ve sertliği çok çok yükseltebilir sizin cihazınızda olduğu gibi, o taşı komple çıkarıp 0 ozmos suyla denemeler yapmanızı tavsiye ederim, sebep o olabilir

[QUOTE=ArifhbsAquatics]Kültür tds üzerinde (bahsettiğiniz litrede hele) neredeyse hiç etki etmez. Yıllardır lav kırığı ve silis kum kullandım; bu iki materyal de tds i bu denli etkilemez. Geriye bazalt kum kalıyor. Elinizde bir miktar o numune varsa her kumu birer su bardağı içerisinde ro su dökerek test edin. Sadece bazalt kumu test ettiğinizde tds in yükseldiğini göreceğinizi sanıyorum.[/QUOTE]

Bazalt da volkanik kökenli kayaç olduğundan olivin de içerebiliyor, her ikisi de, hem bazalt kumu hem o siyah/yeşil olivine benzeyen taşlar bol metal içeriklidir, en garantisi her ikisini de tanktan çıkarmanız olacaktır

Beğenenler: [T]205902,ArifhbsAquatics[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CglrsynÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2024
İl: Aydin
Mesaj: 18
CglrsynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:50
Abiler üstadlar sizin gösterdiğiniz yollar ve fikirler sayesinde ufak bir aydınlanma yaşadım. Orhan üstada görselini gönderdiğim taşı internette biraz araştırdığımda '' Although not shown in the chart above, we divide individual mineral species into varieties based on specific characteristics such as color or crystal shapes. For example, varieties of diopside include chrome diopside (the emerald green chrome containing variety seen in Figure 1.36), dekalbite (diopside that contains no impurities at all), and malacolite (a light colored or white variety of diopside that is usually fluorescent).'' şu ibare yer alıyordu.
Taşın içerisindeki yeşil diopside, chrome diopsitemiş. Bu da Orhan Bey'in sorduğu metal iyonuna karşılık geliyor sanırım. Akşam iş çıkışı ilk iş o taşlardan kurtulacağım. Ama suyu komple değiştirmelimiyim yoksa yarı yarıya değişim yapmam çözüm olur mu?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4073
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:54
[QUOTE=Cglrsyn]Abiler üstadlar sizin gösterdiğiniz yollar ve fikirler sayesinde ufak bir aydınlanma yaşadım. Orhan üstada görselini gönderdiğim taşı internette biraz araştırdığımda '' Although not shown in the chart above, we divide individual mineral species into varieties based on specific characteristics such as color or crystal shapes. For example, varieties of diopside include chrome diopside (the emerald green chrome containing variety seen in Figure 1.36), dekalbite (diopside that contains no impurities at all), and malacolite (a light colored or white variety of diopside that is usually fluorescent).'' şu ibare yer alıyordu.
Taşın içerisindeki yeşil diopside, chrome diopsitemiş. Bu da Orhan Bey'in sorduğu metal iyonuna karşılık geliyor sanırım. Akşam iş çıkışı ilk iş o taşlardan kurtulacağım. Ama suyu komple değiştirmelimiyim yoksa yarı yarıya değişim yapmam çözüm olur mu?[/QUOTE]

Bence kumu da taşı da bir gün ro suda bekleterek test edin; salınım hangisinde fazla ise onu çıkarmanız daha faydalı olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 950
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:55
Arif Bey'in dediği bazalt kayasında/kumunda da bu tarz mineraller bol bulunuyor, her ikisinden de kurtulup tam su değişimi yapın bence, zira suda eser miktarda bile çözünmüş ağır metaller canlılara zarar verir, su değişiminden sonra her ihtimale karşı seachem prime gibi sudaki olası metal bileşikleri elimine eden kimyasallar da ayrıca kullanabilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CglrsynÇevrim Dışı

Kayıt: 17/04/2024
İl: Aydin
Mesaj: 18
CglrsynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 13:56
[QUOTE=ArifhbsAquatics]

Bence kumu da taşı da bir gün ro suda bekleterek test edin; salınım hangisinde fazla ise onu çıkarmanız daha faydalı olur.[/QUOTE]

Arif Üstad o zaman komple tankı yeniden kurayım, balıkları 1 gün başka tankta bekletip, yeni tanka bakteri kültürü atsam yaşama şansları olur mu. Yoksa ölen ölür kalan sağlar bizimdir mi demek lazım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 25/04/2018
İl: Sivas
Mesaj: 4073
ArifhbsAquaticsÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 14:04
Yalnız, beslediğiniz lepistesler 400-500 ppm i bile rahat kaldırır; 200 ppm den aşağı su osmoregülasyon dengeleri içşn sağlıklı bir değer olmaz. Neden ro kullanıyorsunuz ki? İlla ki mineral ihtiyacınız olacak?

Tekrar ediyorum; test edin; kum, taşa göre daha az salınım yapıyorsa neden zahmet edesiniz?[EDIT]ArifhbsAquatics,2024-04-17 14:04:41[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Orhan76Çevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 15/08/2023
İl: Denizli
Mesaj: 950
Orhan76Çevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Nisan 2024 14:16
Çeşme suyunuzun 360 ppm civarında olması balıkların mineral ihtiyacını karşılayacaktır, Arif Bey'in dediği gibi RO suya ihtiyacınız bence de yok, boşuna bir külfet gibi, yapacağınız testlerde kum veya kaya hemen yüksek TDS vermeyebilir belki taş daha yavaş iyon salınımı yapıyor olabilir veya tam tersi, en garantisi metalik bileşik barındırdığı şaibeli olan her iki öğeyi de tanktan tamamen çıkarmak olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir