Cüce Gökkuşağı






  • Cüce Gökkuşağı
    Cüce gökkuşağı, gökkuşakları koleksiyonundaki oldukça yeni bir türdür. Yeni Gine'de keşfedilmiş bir tür olup 90lı yıllarda Kuzey Amerika'ya kaçak olarak sokulmuştur. Bu balıkları izlemek büyük bir zevk. Renkleri ışık altında çok güzel görünüyor. Cüce gökkuşakları barışcıl mizacı ve iyi bir sürü balığı olması ile akvaryum hobisine muhteşem bir eklentidir.

    Erkekler ve dişiler renk ve şekil bakımından farklıdırlar. Erkeklerin sırt yüzgeci, kuyruğu ve anal yüzgecinde kırmızı renkli şeritler bulunur(Üstteki fotoğraftaki gibi) ve vücudu mavi-gümüş renklerinde parlar. Erkeklerin vücudu daha geniştir ve kafası biraz daha dar ve basıktır. Dişilerin vücudu daha incedir fakat gebelik esnasında oldukça geniş bir hal alır. Dişilerin yüzgeçlerindeki şeritler daha çok kırmızıya kaçan sarı rengindedir ve vücudun üst yüzeyi erkeklerdeki kadar parlak değildir.

    Cüce Gökkuşağının Üretilmesi
    Ben cüce gökkuşakları ile 2000 yılı sonbaharında tanıştım. O zamana kadar bu balıklardan daha önce pek görmemiştim fakat onları sevmem uzun sürmedi. Bu balıkları üretmek için 2 yöntem denedim. İkisi de başarılı oldu fakat bunlardan bir tanesi çok daha kolay bir yöntem.

    Benim akvaryumumda 2 erkek ve 4 dişi bulunuyordu. Her erkek başına 4 dişi oranını da kullanabilirsiniz.

    120 litrelik tankımın içine yerleştirmek için bir sepet yaptım(Bu sepet en az 35 cm uzunluğunda ve 25 cm derinliğinde yapılmalı. Genişliğini ise akvaryumunuzun ölçüsüne uyacak şekilde ayarlamalısınız). Daha sonra bu sepetin tabanına plastik bir ızgara yerleştirdim(Bu ızgaranın delikleri en az 5-6 mm genişliğinde/çapında olmalıdır). Izgaranın deliklerine(balıklara üremeleri için ortam sağlamak amacıyla) plastik bitkiler sıkıştırdım. Suyun sertliğini 2-3 derece, pH'ını 6,9-7, sıcaklığını ise 25-26 C derece değerlerinde tuttum.

    Balıklarımı yeni akvaryumlarıyla tanıştırdıktan sonra artık hazırdım. Izgara deliklerinde yem artıklarının birikmesini önlemek için balıklarımı hep azar azar miktarda yemle besledim. Balıklarıma sunduğum menüde ise kankurdu, tuzlu su karidesi, spirulina pul yemi ve dana yüreği yer alıyordu.
    Düzenlediğim akvaryumuma balıkları koyduktan birkaç gün sonra dişimin karnı yumurtalarla dolup, şişti. Dişi, yumurtalara hamile kaldıktan sonra baskın olan erkek dişiyi üreme alanına doğru çekmek için girişimlere başlar. Dişi her seferinde sadece 20-35 kadar yumurta bırakır fakat yumurtalama her 2-4 günde bir tekrarlanır. Yumurtalar yapışkandırlar ve bazen ince yüzeylere bırakılırlar.

    Yavru balıklar 8-10 gün içinde yumurtadan çıkarlar ve su yüzeyine yakın bir seviyede yüzmeye başlarlar. Bu andan itibaren beslenmeye hazırdırlar.Henüz çok küçük oldukları için tuzlusu karidesleri ile beslenemezler. OSI markasının A.P.R yemi bence en ideali fakat Tetra Min markasının E tipi yavru balık yemi de iş görür.Yavrular 2 haftalık olduktan sonra, yavru tuzlu su karidesleri veya mikrokurtlarla beslenebilirler.

    Yavrular ilk haftalarda yavaş büyürler fakat 1 aylık olduktan sonra büyümeleri hızlanır. Yavrular 2.5 aylık olduklarında cinsiyetlerini ayırt edebilmelisiniz. Bu yöntemi kullanarak günde 20-30 adet balık üretebilirsiniz. Yavruları daha sonra başka bir tanka alabilirsiniz fakat aralarında 2 haftadan fazla yaş farkı olan yavruları aynı tanka koymayın. Ebeveynler iyi beslendikleri taktirde yavrularını yeme girişiminde bulunmayacaklardır(Ebeveynleri iyi beslerseniz yavruları ayırmasanız da olur).

    Sepet yöntemi üretim için oldukça etkili. Bu yöntemle ebeveynlere hiçbir ek müdahalede bulunmadan düzenli biçimde yavru alabilirsiniz. Akvaryumunuzun tabanını temiz tuttuğunuzdan her zaman emin olun.


    Yazan: Jason Shaw
    Çeviren-Düzenleyen: Fatih Belli

    Makale Linki: http://www.aquarticles.com/articles/breeding/shaw_rainbowfish.html

Üye Yorumları