Bitkili Akvaryumda Discus

  • Bitkili akvaryumlar çok güzel, Discuslar da öyle, bu ikisini bir araya getirmek çoğu hobicinin rüyası. Sürdürülebilir olan uzun soluklu bakılan bitkili discus akvaryumlarına fazla rastlamıyoruz, nedenini yazının ilerleyen bölümlerinde göreceğiz.

    Discus ile de, bitkili akvaryumlar ile de ilgili pek çok makale ve kitap bulunabilir, detaya girdikçe sonuna kadar gömülmek sayfalarca yazı yazmak mümkün tabi bu detaylar zamanla insanı içerisinde kaybetmekte, konunun ilgileri her birisini detaylıca araştırabilir, muhtemelen de zaten araştırmıştır. Bu yazıda oldukça yalın olarak discus ve bitki üzerine gözlemlerime değineceğim. Şimdiye kadar discuslu ve discussuz olarak high tech bitkili akvaryum baktım, cama camda discus üretip büyüttüm, bitkili'de ise ürettim, üzerlerine aldırdım ama 5 kuruşu geçiremedim. Yaşadığım zorluklar ve aşma yöntemlerini anlatmaya çalışacağım.

    - Discus yetiştiricileri discuslara cama cam akvaryumda bakmayı tercih ederler. Önce bu cama cam akvaryumun getirilerine bakmak lazım, zira bitkili akvaryum kullanınca bu getirilerden mahrum kalınacak. Çoğu balığı beslerken 2 dk içerisinde tüketebilecekleri kadar yem atarız ancak Discus biraz farklıdır. Discuslar bir miktar yemi hızlıca yerler, daha sonra yemin kalan kısmı dipte kalır. Bu kalan yemi 2 saate varan sürede ağızlarına alıp atarak bir bakmışsınız mideye indirmişler, göbekleri şişmiş. Günde 1-2 defa yemleyip, iki dakikada yedikleriyle discusu yanık bırakırsınız. Taban bitkisi olduğunda yemler bitkilerin arasına girerek sorun yaratıyor. Oluşturdukları nitrat fosfat ve yosun bir yana, büyük yem parçaları arada kalınca kokuşup bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmalar üretebiliyorlar. Bunların üstesinden gelmek için bir bölümü onlara uygun kenara köşeye yem sıkışmayacak şekilde, bitkisiz ve yemlerin arasına kaçmayacağı incelikte kum veya kaya - kütüklü bir bölüm hazırlanabilir. Veya pek de pratik olmayan cama yapıştırılan bu iş için yemlikler var. Yem buralara atılarak bu sorun bir nebze olsun çözülebilir.

    - Siyah kum, kütüklerden veya arkafondan kaynaklı koyu renkli tasarım kimi türlerde siyah pigment oluşmasına neden olabiliyor, bu da görsel olarak iyi durmuyor.

    - Bitki akvaryumlarını ayakta tutan şey ışık, ne yazık ki discus hatta bir çok canlı böyle doğrudan güçlü ışık altında kalmaktan hoşlanmaz ve stres olurlar. Güçlü ışıkta parazitlerin balıkları daha kolay etkilediğini farkettim, ancak bu iddiamın altını doldurabilecek bilimsel verim yok. Balıklar stres olduklarından mı yoksa parazit ile mi alakalı bilmiyorum.

    - Cama camda size hemen alışıp elinizden yem yiyecek discuslar, bitkili akvaryuma girince size alışmak zorunda olmadıklarını farkedip saklanmayı daha korkak davranmayı seçebiliyorlar. Cama camda saklanamıyor kenara köşeye gidiyor bakıyor sizden bir zarar gelmiyor, alışıyor. Ancak bitkilide saklanınca kurtuldum; çok çevik ve zekiyim, adam beni yakalayıp yiyecekti mantığıyla saklanma huyuna devam edebiliyor, alışma süreci çok daha uzun olabiliyor.

    - Cama tabana düşen parazitleri ilaçla kolayca vurabiliyorsunuz, parazit yavruları kistik yapıdayken ilaçtan etkilenmiyorlar, onlarda da kurtulmak için 1 hafta sonra tekrar ilaçlıyorsunuz. Bitkili akvaryuma ilaç atmak zaten çok zor, çok az ilaç bitkilere zarar vermiyor. Baı parazitleri öldüren, bitkilere etkisi önemsiz seviyede olan praziquantel gibi ilaçlar atsanız da parazit yumurtaları kumların altına, dekorun ölü bölgelerine gidip kendilerini kurtarabiliyorlar.

    - Discus metabolizması hızlı balıktır, bol yem yer, bol pisletir, bu durum da akvaryuma nitrat ve fosfat olarak döner. Bol bol sae gibi yosun yiyici balıkla yosunu baskı altında tutabilirsiniz ancak yüksek nitrat balıklara olduğu gibi bitkilere de zarar verir. Su değişimlerini sık yapmak gerekir.

    - Amazon'da yaşayan çoğu balıkta olduğu gibi Discus'da da zayıf bağışıklık ve mukoza mevcuttur. Düşük pH'larda mikroorganizmalar daha az yoğunlukta bulunduğundan discuslar dışarıdan saldırılara fazla maruz kalmıyorlar ve güçlü bir korunmaları yok. Uzakdoğuluların izlediği yolla, akvaryumlarda sıcaklığı yükselterek, diğer mikroorganizmaların direncini düşürüp düşük pH'a benzer bir yaklaşım uygulanıyor ancak bu durum bitkili akvaryum için uygun değil. Bitkili akvaryum için ideal sıcaklık olan 26C civarında discus hastalıklara daha açık oluyor. Sıcağa dayanıklı bitkilerle 28-29 larda buluşup bakmak mümkün olabiliyor.

    - Bitkiler nedeniyle yumurtaların mantarlaşmasını engellemek için metilen mavisi, malaşit yeşili gibi ilaçlar kullanamazsınız. Yumutalar fazla kayıpla çıkar.

    - Yavrular çıktığında ortalık panayır alanı gibi olduğu için sağa sola dağılıyorlar. Cama cam akvaryumda bile yavrusunu kaybetmesin diye suyu 50 cm'den 25-30 cm'e düşürülen bir balıktan söz ediyoruz, yavruları bitkilide büyütmeye çalışıyor. Üstelik piyasadakilerin çoğunuluğu hibrit olduğu için pek çok iç güdüsel yeteneğini kaybetmiş oluyorlar. Kırmızı balıklar kararamıyor, yavrular daha çok kayboluyor.

    - Diğer balıklar, özellikle saeler tüyen yavruları affetmiyorlar ve yiyorlar, saeleri alırsanız (yakalamak bitkilide discus bakmaktan daha zor :) ) bu sefer de yosunlar coşuyor.

    - Anne baba yavruları gece kaybetmesin diye bir ışığı açık bırakmak gerekiyor, bu da yosunlanmayı arttırıyor. led ile yavruların olduğu yere düşük güçlü lokal aydınlatma yapılarak yosun sorunu azaltılabilir.

    - Discus beslemek başlı başına bir zorlama durumu. Bitkili akvaryumda discus beslemeyi daha bir zorlama olarak görüyorum. Eğer gerçekten ikisini de çok seviyorsanız ve iki ayrı akvaryumda bakamayacaksanız şansınızı zorlayabilirsiniz. Hobideki zor olan bir şeyi yapmanın cezbediciliği için uğraşıyorsanız ne yaptığınıza dönüp bakmakta fayda var. Bir şekilde tuzlu su palyaço balığını tatlı su japonu ile bakmak zor ama mümkün olsa yapar mıydınız?


    Aşağıda discus çiftlerimin yavrularıyla fotosu, bitkili discus akvaryumum, en altta da bitkili discus akvaryumunda çıkan yavruların dailymotion videoları mevcut.

    - Bitkili discusda yavrular 1 hafta 10 günlük olunca tekrar yumurtluyorlar, eski kalan yavruları yiyorlardı, arından aynı sorunu cama camda da gördüm. Yeni yumurtalar çıkınca üstündekileri yiyorlardı. Üzerlerinde yavru verken tekrar yumurtladıklarında koniyi alıp yumurtaları attım ve yavru bakmaya devam ettiler.








    http://www.dailymotion.com/video/x79tnw_discus_animals
    http://www.dailymotion.com/video/x72odd_discus-fries_animals

    - Bu yazı tüm hobi yazılarım gibi kaynak olarak alındığı konunun tıklanabilir linki verilerek internette her yerde izin alınmaksızın yayınlanabilir.

    Saygılar,
    Refet Ali YALÇIN

Üye Yorumları