Yüksek Co2 İle Balıklarda Oluşan Sersemleme


AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2019 10:53
Gece d201 sistemde oluşan basınç sıçraması ile oluşan yüksek co2'nin balıklarda oluşturduğu sersemleme olayıyla karşılaştım.

Sabah uyandığımda her zaman ilk akvaryuma ve co2 sistemine bakarım ve bugün de öyle oldu. Co2 çıkışının çok süratli olduğunu, balıkların su yüzeyine çıktığını ve sersemlediklerini farkettim. İlk müdehale olarak %25'lik bir su değişimi gerçekleştirdim fakat su değişimi ile mevcut su kimyasının reaksiyon göstereceğini düşündüm ama yine de herşeyi göze alarak değiştirdim suyu. Balıklarda düzelme gözlemlemedim halen aynı uyuşukluk devam ediyordu ve şuan hava motoru ile oksijen sağlamaya çalışıyorum.

Ani ph düşümü ve müdehale ile yükselen ph ile bakteri döngüsünün bozulabileceğini göz önünde bulunduruyorum.

Yapmam gereken başka birşey varsa yorumlar da bildirirseniz sevinirim.
[EDIT]GirayKaan,2019-10-19 11:02:33[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirikÇevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2018
İl: Ankara
Mesaj: 153
kadirikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2019 11:48
Merhaba başıma benzeri geldi. Eve geldiğimde tüm Balıklar ya zeminde ya yüzeyde dik duruyorlar hemen hazır 5 litre su alıp içine koydum 1 2 saate normale donmuslerdi

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

FlexaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/06/2018
İl: Yurtdisi
Mesaj: 838
FlexaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2019 13:38
Balıklarda CO2 alımına bağlı olarak hematokrit değişikliği gözleniyor. Fakat bizdeki CO zehirlenmesi gibi bir durum değil CO2'de gerçekleşen. Şartlar normale döndüğünde, belirli bir süre sonra balıkların normale dönmesi beklenir. Bakteri döngüsünü pH değişimiyle genellikle kolay kolay etkilenmez, CO2'nin sebep olabileceği dalgalanma aralığını genelde tolere eder eğer iyi oturmuş bir sistem varsa. Su değişikliğinin yaptığı etki gibi olmaz.

Birkaç saat daha bekleyin derim. Bu sırada CO2'yi azaltıp, mümkünse kapatıp bolca O2 vermeniz faydalı olup süreci hızlandıracaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AliKURTÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/08/2018
İl: Kirsehir
Mesaj: 2188
AliKURTÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 19 Ekim 2019 14:35
[QUOTE=kadirik]Merhaba başıma benzeri geldi. Eve geldiğimde tüm Balıklar ya zeminde ya yüzeyde dik duruyorlar hemen hazır 5 litre su alıp içine koydum 1 2 saate normale donmuslerdi[/QUOTE]

Şuan normale döndüler. Teşekkürler hocam.

[QUOTE=Flexa]Balıklarda CO2 alımına bağlı olarak hematokrit değişikliği gözleniyor. Fakat bizdeki CO zehirlenmesi gibi bir durum değil CO2'de gerçekleşen. Şartlar normale döndüğünde, belirli bir süre sonra balıkların normale dönmesi beklenir. Bakteri döngüsünü pH değişimiyle genellikle kolay kolay etkilenmez, CO2'nin sebep olabileceği dalgalanma aralığını genelde tolere eder eğer iyi oturmuş bir sistem varsa. Su değişikliğinin yaptığı etki gibi olmaz.

Birkaç saat daha bekleyin derim. Bu sırada CO2'yi azaltıp, mümkünse kapatıp bolca O2 vermeniz faydalı olup süreci hızlandıracaktır. [/QUOTE]

Su değişimi ve oksijen uygulamasından sonra balıklar normale döndü. Bilgi için teşekkür ederim.

Bakteri döngüsü 5 ila 9 ph arası yaşam sürdürebilirler bizim tanklarımızda genelde bildiğim kadarı ile psikofilik mikroorganizmalar yaşıyor. Dediğiniz gibi şayet co2 den dolayı ph 5'in altına düşmemiş ise ki bu çok büyük oynama, döngü sağlıklıdır. Ben daha çok co2 kaynaklı bir bakteri bozulmasından ziyade su değişiminde oluşabilecek bir bakteri bozulmasından korktum çünkü co2 ph'ı bakteriyi öldürecek kadar oynatmaz ve mevcut kh tamponlar diye düşünüyorum. Daha çok hazırda bekletilmiş suyum yoktu ve bizim çeşme suları yüksek alman sertliği içerdiği için çok klorlu oluyor korkum bu yüzden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir