Yeni kurulum


uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2014 05:30
Merhabalar, yaklaşık 2 hafta önce başlayan öğrenci evine betta tankı kurma maceramı sizlerle paylaşmak ve bazı konularda fikirlerinizi/önerilerinizi almak ve tecrübelerinizden yararlanmak için buradayım. Tank son haline gelene kadar bu konuyu güncel tutacağım ve bol bol fotoğraf ekleyeceğim(maalesef telefon kamerasıyla). Öncelikle alışveriş listemden başlayayım, öncelik sırasına göre dizdim, belki ihtiyacı olanlar olur diye fiyatlarını da yazacağım.
Akvaryum : Taymur akvaryumun 35x20x27,5(h) ölçülü akv Yaklaşık 18 litre. Sanırım 4mm camı= 40 Tl
Hagen Kum: Kilosu 3 Tl idi, bence orijinal değil ancak 10 liralık aldım. Bir miktar arttı
Mangrow: 10 Tl
Işık: 20 lira, Philips tasarruflu ampul 15w 6500K, ve kurulumu.
Elma Salyangozu??
Anubias 
Isıtıcı ve termometre
Pistia 
Arka Plan
Bir betta ve yemleri
Yakalama Filesi
Dip çekim için hortum
Moss.
--------------------------

Evet arkadaşlar. Öncelikle 2 hafta olmasına rağmen pek bir şey yapamadım çünkü çok meşguldüm ve araya bayram gireceği için işleri bayramdan sonraya bıraktım. Akvaryumu aldıktan sonra akvaryumu ve kumu yıkadım, kökü kaynattım ve 10 litrelik pet şişeye alıp her gün suyunu değiştirerek biraz salınım yapmasını bekledim, daha sonra hepsini bir araya getirip kurulumu yaptım, ve bunlar 1 haftada ancak yapılabildi. Bu sırada kafamda ışık sorunu vardı ve srekli onu düşünüyordum. Akvaryum 35 cm olduğu için florasanlar sığmıyor, tasarruflu ampulün ise plastik kapağı eriteceğini düşündüm. Ancak sonradan akvaryumun ısıtıcı ile sabitlenecek sıcaklığı ve evin oda sıcaklığı arasında kimi zaman çok fazla fark olacağını düşündm ve bu farkın arada yüzeyden nefes alan betta ve sürekli yüzeyde bulunan pistia açısından sıkıntılı olacağını farkettim ve kapağın bu sıcaklık farkını en azından biraz tamponlayacağını düşünerek kapağa ışığı monte ettirdim. Bu sefer de kapağın suya ve dolayısıyla yüzey bitkisine çok yakın olacağını düşündüm ve kendimce bir çözüm bularak kapağı yükselttim. 4 saatlik çalışma sürecinde birazcık ısınma dışında hiçbir problem olmadı kapakta. Bu kadar hikaye yeter diyerek biraz resimlere geçiyorum:
Kapağın ilk hali:

Yükseltme sürecinde kullandığım straforlardan bir kare

Sonucu, yaklaşık1,5-2 cm yükselme
Ampul, pek güvenli durmasa da gayet sağlam

Genel görünüş ve karanlıktaki aydınlanma:



Bu görünüşler benim 2 ana bakış açım. Yani ikisi de benim için önemli gözlem yerleri. Akvaryuma ön ve sağdan bakılacak. Sağdaki alanı biraz kuytu yapıp üstüne pistia yerleştirip güzel bir dinlenme yeri, ışıktan kaçacak yer yapmak gibi bir planım var.

Evet şimdi geldik gelecek planlarıına. Gelecek malzemeler pistia, anubias, ısıtıcı ve termometre. Bunların bana göre ideal konumları şöyle, baş harfleriyle yazdım:
Isıtıcı 25w olacak, boyu ne kadar olur bilmem ancak kablosu ilk karelerde gördüğünüz delikten çıkacak. Yani aslında ben ısıtıcıyı anubiasın arkasına gizlemeyi planlıyorum, hem kablosunun çıkışı daha rahat olacak ancak bitkiye zarar verebilir diye düşündüm.Termometre ısıtıcıya en uzak köşeye konulacak o çok önemli değil, burada siz tecrübeli arkadaşlara sorum: Isıtıcı ile bitki yakın olsa bitki açısından problem olur mu? Gelişimini etkiler mi, çürütür mü? eğer olursa, mangrow kökünün arkasına yatay olarak koysam sıkıntı olur mu?En olmadı sol ön cama yakın konumlanacak.

İkinci sorum, Kum yüksekliğim nasıl? sanırım elimde bir kilo kadar daha kum var, koymalı mıyım? İlk bakışta böyle daha iyi gelmişti ancak sanki daha çok kum daha şık bir görünüm katıyor?

Üçüncü sorum, sistemin oturması için tüm filtreler vs açılıp çalıştırılır deniliyor, filtrem yok ve su şu an 17-18 derece civarı yani pek bakteri kültürü yaşadığını zannetmiyorum. Isıtıcı aldıktan sonra bir canlı eklemeli miyim, örneğin küçük bir elma salyangozu? Akvaryuma kesinlikle salyangoz yumurtası istemiyorum, elma salyangozunun yanında başka canlılar veya yumurta getirme ihtimali nedir? Elma salyangozunun akvaryumdan çıkma ihtimali nedir? 3-4 gün elma salyangozu yaşadıktan sonra balık konulabilecek bir biyolojik yaşam olur mu suda? Ne yapmalıyım suyu nasıl hazırlamalıyım? Suyun üzerinde arada kaşıkla almaya çalıştığım toz benzeri yapılar var. Belki tozdur hatta, üstteki resimden birinde görülüyor.

Şimdilik son sorum, Pistia ile ışık arası mesafe ne kadar olmalı? İu an 7 santim kadar bir mesafe var

Bugün Bayram tatiline çıkıyorum, Ankaraya geldiğim gün bitkileri  ve ısıtıcıyı alacağım, onlar da geldiğinde fotoğrafları eklerim. Bettayı ise forumdaki bir üreticiden almayı düşünüyorum, ancak önce şu kafamdaki soru işaretlerini kaldırıp tam bir hazırlık yapmalıyım. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Sonnot: neden bu kadar uzun olmuş bu anlamadım 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Ekim 2014 23:12
Evet konunun sonunu getireyim belki merak eden vardır, akvaryum son halini alalı yaklaşık 1 hafta oldu. Önce ısıtıcı, pistia ve nerite salyangozunu aldım ve akvaryuma koydum, daha sonra ise bettamı alarak yeni evine koydum. Kökü koyalı 2 hafta olduğu için su bayağı sarı idi, o yüzden dip çekimi yaptım ancak çekim yaparken pistiaların kökünü kopardığım için dipte yine bitki artıkları var ve kökün önceden orada olup olmadığını bilmediğim, ne olduğunu anlamadığım çubuk şeklinde şeyler var. Ne olduğunu bilenler varsa öğrenmek isterim. Açıkcası taban çok kötü olduğu için tüm kumu çıkarmayı bile düşünüyorum. Fotoğraflar telefonla çekildi kalitesi kötü malesef:
Kuyruğunda ufak bir eksik var, geldiğinde de böyleydi umarım düzelir

Köklerin artıkları 
Bu da mangrow üstündeki kahverengi şeyler? Nedir sizce?
Ayna Egzersizi? Ayna Egzersizi. Sizce hmpk kırması mı yoksa kuyruğu büyüyecek mi? Ve kaç aylık?



Yem olarak ne verdiğimi bilmiyorum, kahverengi granül bir yem. Ama sizden besleme ve yem tavsiyesi istiyorum.
Teşekkür ederim

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 16 Ekim 2014 00:08
Filtre olmasa da az bir akıntı için küçük bir kafa lazım. Bu haliyle suda oksijensiz bölgeler olur, H2S üretilir balık da ölür su da kokar.

Isıtıcının yanı suda akıntı yoksa bitki için kötü olur. Çubuk dediklerinizi göremedim, kahverengi noktaları soruyorsanız diatomdur. Neritler su altında sıra halinde yumurta bırakır ama yavru çıkmaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2014 14:47
Balığımda kuyruk erimesi başlangıcı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden akvaryumdan ayırdım ve akvaryumda %100 su değişimi yaptım. O kahverengi şeylerin balık dışkısı olduğunu farkettim. Filtre düşünmüyorum ancak haftada 2 %20 su değişimi yapacağım bundan sonra. Kumu yükselttim. Pistialar ve su mercimekleri sürekli çoğalıyor ve su yüzeyini tamamen kaplıyor ve balığım köklerinden dolayı rahat yüzemiyor. Bu yüzden pistiaların çoğunu akvaryumdan aldım. Yaklaşık 10 kök kaldı. Kuyruk erimesi için tavsiyelerinizi bekliyorum?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2014 18:44
İçinde akıntı olmayan akvaryumun kumunu kalınlaştırmak iyi bir fikir değil.
Yüzgeç erimesi bakteriyel enfeksiyon nedeniyle olur, çözümü antibiyotiklerdir ancak sorunun nedeni kötü akvaryum şartları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Ekim 2014 23:47
Suyun kalitesinin kötü olduğunu fark etmiştim zaten. Şimdilik yarı içme suyu yarı akvaryum suyuyla dolu pet şişenin içinde, şişe de oda soğuk olduğu için akvaryum suyunda, 25-26 derece civarında. Yarın %100 değişim yaptığım akvaryuma bırakmalı mıyım balığı? Şimdilik gözlem ve temiz su yeter mi yoksa mikofish tarzı ilaç kullanmaya başlayayım mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bjkalleyÇevrim Dışı

Yönetici
Kayıt: 01/02/2003
İl: Yurtdisi
Mesaj: 9513
bjkalleyÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 22 Ekim 2014 03:51
Kötü akvaryum şartlarının sebebi o akvaryumun içinde akıntı olmaması, bu yüzden her bölgeye oksijenin rahatça taşınamaması sonucu oluşan oksijensiz bölgelerde üreyen bakteriler, muhtemel H2S gazları vb. Eğer filtre kullanmayacaksanız kum yüksekliğini 0.5 cm'e çekin, su yüksekliğini de 10 cm yapın öyle bakın. Böylece difüzyon ile gelen oksijen daha az kötü sonuçlar doğurur.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sami can demirÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2011
İl: Eskisehir
Mesaj: 765
sami can demirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Kasım 2014 22:51
Konu takipe aldım son durum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2014 12:56
Balığımda kuyruk erimesi devam etmiyor ancak kuyrukta düzelme de yok. Önlem amacıyla mikofish kullanmaya başladım. Su mercimeklerini kaldırdım, pistiaları daha da azalttım. bjkalley 'in önerisini dikkate alarak kum tabakasını incelttim. Balığın hareketi ve iştahı yerinde aslında, ama ilk aldığım zaman kuyruğunda ufak bir erime vardı, sanırım ilk zamanlardaki kötü su şartları yüzünden oldu. Pistialar gerçekten bu balıklar için mükemmel bitkiler ancak ben ilk zamanlarda çok fazla koyduğum için aşırı çürüme yaptı. Şu anda su değişimleriyle suyu temiz tutabiliyorum. Pistiaları sadece 15 kök bıraktım, anubias almayı düşünüyorum. Anubias alırsam pistiaları biraz daha azaltacağım.
Bu arada balığın arka yüzgeci erirken alt ve üst yüzgeci güzelleşti ve ilk geldiği haline göre bayağı büyüdü. Yem olarak ekstradan tetra discus aldım, 2 protein ağırlıklı 1 de bitkisel yemim oldu.
Filtre almayı ciddi anlamda düşünür oldum. Bu konuyu araştıracağım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

selcooÇevrim Dışı

Kayıt: 21/07/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 125
selcooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Kasım 2014 13:34
En küçüğünden bir şelale filtre çok güzel işinizi görecektir diye düşünüyorum. Gözlemlerinize dayanarak size bir soru sormak istiyorum. Pistialarınız suyun üzerinde bir tabaka oluşturuyor mu acaba? Bende oluşuyor da, o sebeple sordum. Teşekkürler, sağlıklı hobiler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Kasım 2014 00:29
Hayır pistialar tabaka oluşturmuyor. Akvaryumu ilk kurduğum zaman suyun üstünde değişik bir tabaka vardı hafif yağ gibi, sonradan geçti. Sizin sisteminiz nasıl bilmiyorum ama durgun suda böyle tabakalar oluşuyor daha kolay sanırım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Kasım 2014 01:52
Merhabalar, konuyu güncel tutmak amacıyla son durumu yazayım. Şelale filtre aldım, Sunsun hbl-301 modeli, 300 Lt/sa debili. En düşük akıntıda kullanıyorum. Filtreyi takmadan önce %100 su değişimi yaptım ve 2 gün kadar boş çalıştırdım. Filtre hakkındaki görüşlerim biraz değişik, öncelikle kökten dolayı belirli bir kısmın akıntısız kalacağını düşünmüştüm ancak akıntı yeterli düzeyde ve bettanın yüzüşüne engel olmuyor, onu yormuyor. Pistiaları kendine çekiyordu akıntı, bu yüzden dikiş ipliği ile pistiaları akvaryum kenarına zincirledim diyeyim. ilk resimde sağda görebilirsiniz ipleri. Şu sıralar 2 sorunum var
1- Filtre motoru gürültü yaptığı için uzun süre çalıştırmıyorum. Günde 6-8 saat çalışıyor, ses yapması normal mi bilmiyorum
2- Siyah arka fonu cama koyduğumda betta kendini görüp kabarıyor. Stres oldu diye çıkarttım ancak bu sefer de arkadaki kablo kalabalığı gözüküyor. Ne yapsam bilemedim. Son olarak birkaç resim.


Bettamın kuyruğunun erimesi ise bu şekilde. İlerliyor mu bilmiyorum ancak düzelmediği kesin. Ne zaman tekrar oluşmaya başlar fikri olanlardan yorum bekliyorum. 
Saygılar

Edit: Bu arada ısıtıcımı 28 derecede kullanıyormuşum, su değiştirirken farkettim. 26da zannediyordum. 25-26 seviyesine indirdim.
uluorta2014-11-18 02:06:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uluortaÇevrim Dışı

Kayıt: 25/08/2014
İl: Ankara
Mesaj: 16
uluortaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 15:40
Merhabalar. Konuyu güncel tutarım demişim, 6 aylık süreç sonunda akvaryumda baya değişiklik yapmışım aslında. Öncelikle su üstü bitkilerimi 4 yaprağı olan bir anubiasla değiştirdim.  Şu anda anubiasta 9 yaprak var, gerçekten bakımı kolay bir bitkiymiş. Salyangozum maalesef öldü. Bu arada 15 günlük bir sürede evde olmadığımdan balığımı arkadaşıma emanet verdim ve akvaryumu aynı haliyle bırakmıştım. Geldiğimde sanırım su durgun olduğundan suda çok fazla bozulma oldu. Ondan sonra da kütüğümde ne olduğunu çözemediğim beyaz oluşumlar oldu, onu takiben de yüzeyde aşırı bir bakteri popülasyonu üredi. Bu sıralarda ben şelale filtreyi günde 15 dakika civarı çalıştırıyordum. Bu olaylardan sonra tam su değişimi yapmak zorunda kaldım, kütüğü sudan çıkardım ve filtrenin su üstünü hareketlendiren aparatını taktım. Kütüğümün son hali böyle, bişeyler yapsam düzelir mi sizce?

Filtre tam debi ile açık olduğunda suyun üstünden de kuvvetli bir şekilde suyu çekiyor ve üst katmanı da temizliyor. Yaklaşık bir aydır böyle ve bettanın yaptığı köpükleri tamamen dağıtması dışında çok memnunum. Yem verdikten sonra 15 dakika tam debiyle açıyorum ve yüzey de temizleniyor. Tabii akıntı çok olduğu için betta biraz rahatsız oluyor bu durumdan ama diğer türlü suyun kalitesini gerçek anlamda tutturmam mümkün olmuyor. Aparat şu şekilde:
Haftada bir biraz dip çekimi yapıyorum, günde 1 bardak da taze su ekliyorum. Balığın kuyruğu hala düzelmedi ama hastalık ilerlemiyor. Siyah arka planım vardı ancak ayna etkisi yaptığı için kaldırdım. Arka plan önerilerinize açığım. Nazar boncuğum cam, salınım yapacağını düşünmüyorum ama aksini düşünüyorsanız belirtin lütfen :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Nisan 2015 16:11
Sert bir fırçayla kütüğü çeşme altında akan suda fırçalayabilirsiniz sonrasında akvrayuma koyun düzelir kendi kendine. Uzun süre çalıştırmayınca kullanmayınca filtreleri bu tür pamuklanmalar beyazlanmalar olmuş olabilir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir