Yeni Discus Akvaryum Kurulumum


capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3494
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 19:49
Ben size bilgilenme amaçlı soru sordum ve gerçekten sanayi tipi beslenmeyi ilk defa duydum. Herkes herşeyi bilemiyor malumunuz. Bildiğimi de güzelce sıraladım. Bu kinayeli kinayeli laf sokar gibi açıklamanız ne anlama geliyor ? Birincisi yaptığınız çok ayıp. İkincisi de mEvzumuz niyet okumaysa şuraya yazdığınız tutarsızlıkları ele alarak bir kinaye yazarım, harf basamazsınız. Benle konuşurken doğru konuşun. Karşınızda, deposunda yunus besleyen demir döküm kalfası yok !

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaozogulÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 216
TalhaozogulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 20:03
[QUOTE=corax]
Bilimsel kısmına girmeden söylemek isterim ki ırk ve varyete temelde aynı kavramlardır. Yani çok takılmamak gerek.
Sanayi tipi besleme tam sizin tabirinizle bunlar yapay türler diyerek başlıyor. Evet seçici bir üretimle bu hale gelmişler arada çıkan mutant bireyleri cogaltmislar buraya kadar sorun yok ama bunlar yapay diye yürek vermek camacam akvaryumlara doldurmak devamlı su değiştirmek sanayi tipi besleme. Mantığı da şu çekik gözlü dostlar bunları böyle besliyor tabaaak gibi oluyor pigmentte yok 4 ayda satış boyuna geliyor. Bu görüşe karşı olanlara hemen o zaman neden akvaryum o zaman neden biyotop değil diyenlerden olacaksanız kendi teziniz devreye girer.Alacagim balığın 10-20 belki 30 nesil öncesi bile amazonda yaşamıyordu.Bu kısır döngüye girmeyeceğim.
Varyeteler arası gelişim farkı var mıdır yok mudur? Varsa neden tek tür yada 2 olması gerektiğini kendim için açıkladım.Bir kez daha okursanız anlarsınız.
Sayıyı yüksek tutmanın mantığı da şu elbet ölenler olacaktır yada tankta uyumsuz olanlar.İlk altı ayı yani eriskinlige geçene kadar sayının tank hacmine göre ayarlamayi düşünüyorum.
2-3 tane yem makinasını yanyana değil farklı konumlara yerleştirmeyi düşündüğüm den bahsetmemistim.Sanirim bundaki amacın aynı anda birden çok yerden gelen yemle çekinik balıkların yem bulma şansını arttırmak olduğunu tahmin edebilecek kitlenin olduğunu düşünmemden kaynaklı..





Aquareef yerli bir marka.Bende hali hazırda olduğu için kullanıyorum bakmayı düşündüğünüz tür ve flora için bence gereksiz masraf.

Ben haftasonlari evde olduğum için hafta içi bolbol araştırma yapıyorum.Smd ledden kendi kendime hayali bir projem var Corona virüsü olmasa deneme amaçlı malzeme listesi bile yapmıştım. Daha efektif bir yol bulursam paylaşırım.

Balıklara karar vermeden corrydas lara bakmanızı öneririm[;)][/QUOTE]
corona virüs ü yani 'virüsler' çinden buraya kargo ile gelemez merak etmeyin gelmesi için canlı hücre olması gerekiyor yani canlı sipariş etmediyseniz herhangi bir sıkıntı çıkmayacaktır. canlı hücre bulamayan virüsler ortalama 2 saat sonra ölürler. o kargo zaten türkiyeye geldimi 1 hafta sonra elinize ulaşıcak ama tercih sizin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coraxÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 21
coraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 20:10
[QUOTE=capo di capi]Ben size bilgilenme amaçlı soru sordum ve gerçekten sanayi tipi beslenmeyi ilk defa duydum. Herkes herşeyi bilemiyor malumunuz. Bildiğimi de güzelce sıraladım. Bu kinayeli kinayeli laf sokar gibi açıklamanız ne anlama geliyor ? Birincisi yaptığınız çok ayıp. İkincisi de mEvzumuz niyet okumaysa şuraya yazdığınız tutarsızlıkları ele alarak bir kinaye yazarım, harf basamazsınız. Benle konuşurken doğru konuşun. Karşınızda, deposunda yunus besleyen demir döküm kalfası yok ![/QUOTE]
Karsimdaki kişinin deposunda mı ofisinde mi ne besledigiyle hiç ilgilenmedim.Yaptigi isi de hiç düşünmedim. Kaldı ki demir döküm kalfası olması sizin için bir kriter olabilir ama ben şekilci değilim.Dunyaya bakışımız burda farklılasiyor.
Son tahlilde tehditvari konuşmanız bir yana ben kinayeli konuşmadığımi düşünüyorum.Belki önyargılı davranmış olabilirim bunun için kusura bakmayın.
Yazdıklarımin çoğunu kanun gibi değil konu sahibine kendi plandiklarimi ve düşündüklerimi paylaşarak yazdım ve hepsinin sonunda düşünüyorum sanırım olmalı gibi bizzat kendi görüşüm olduğunu belirterek yazıyorum.
Tutarsızlıklarim size göre var bana göre yoktur.Bilimsel hatalarınızı da ben yazmadım sizin tavriniz gibi varyete ırk diyerek başlamadım misal. Alt tür tür cins nedir nasil sınıflandırılır biliyorum.
Neyse uzatmanın yersiz olduğunu düşünüyorum.

[QUOTE=Talhaozogul]
corona virüs ü yani 'virüsler' çinden buraya kargo ile gelemez merak etmeyin gelmesi için canlı hücre olması gerekiyor yani canlı sipariş etmediyseniz herhangi bir sıkıntı çıkmayacaktır. canlı hücre bulamayan virüsler ortalama 2 saat sonra ölürler. o kargo zaten türkiyeye geldimi 1 hafta sonra elinize ulaşıcak ama tercih sizin[/QUOTE]
Mesele benim korkmam degil hocam mesele ülkeye giriş ve çıkışları sıkıntı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

TalhaozogulÇevrim Dışı

Kayıt: 24/01/2020
İl: Istanbul
Mesaj: 216
TalhaozogulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 20:23


kargolar normalde olduğu gibi gelmeye devam ediyor fakat uçuşlar iptal olduğu için gelmesi uzun sürecektir.[EDIT]Talhaozogul,2020-02-09 20:23:32[/EDIT]

Beğenenler: [T]170642,corax[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 23:34
Eski bir discus besleyicisi ve seveni olarak, şu sanayi tipi ve benzeri eleştirilerden çok rahatsız oluyordum, oluyorum, bilmenizi isterim. Balığa günde minimum 2 saat zaman ayırayım ki bu hammallık derecesinde olsun, elimle besleyeyim, en ufak bir iştahsızlıkta müdahale edeyim, bin türlü derdine bakayım vs.

Bu eleştiriler insaf sınırlarını biraz aşıyor, bu kadar emek veren insanları da rahatsız ediyor kusura bakmayın. Ben de çok isterim şöyle bitkili, kumlu miss gibi sorunsuz discus akvaryumunu :) Olmuyor ama ne yapalım şimdi.

Bu eleştirileri getirenlerden de şu ana kadar hiç sağlıklı discus bakabilenini görmedim. Hep görünüp kayboldular sonra. Tamam belki cama cam gerçekten ilk bakışta çok itici, çirkin vs geliyor ama bu discus balığı akvaryumlara uygun bir balık değil zaten, sadece ekstrem çabalarla sağlıklı bakılabilecek bir balık, insanlar bunu zamanla ve acı da olsa öğrenmek durumunda kalıyor. Sonra savunduğunu düşündüğü, ben bunlara hak ettikleri gibi bakarım vs dediği canlılar tek tek sağlıksızlaşarak ölüyor...

Şimdi siz bu iki ayıyı alıp hangi kumda, hangi düşük su değişimiyle sağlıklı yaşatabilirsiniz ki
[IMG]http://www.hedefinternet.com/akv/saglikli-discus-1.jpg[/IMG]
Kendi bi kilo civarı, günlük 6-8 öğün yem yiyor. Nasıl haftalık %20 yetecek?
Yine doğada, bu tanka da konulması düşünülen neon tetraları avlıyor. Öyle zannedildiği gibi yavaş bir balık değildir, 50-60 neon atsanız haftasına bir tane bulamazsınız. Bu iştahla kumlu, dekorlu, az su değiştirilen akvaryumda nasıl baş edeceksiniz?
Markalı yemlerin içeriklerine baktınız mı peki? Tetra discus kaz ciğeri mesela, çoğu yeme balık unu, yağı, sakatatı basıp fahiş fiyatlara satıyorlar. O beğenilmeyen yemlerin sırf maliyetleri hazır yemlere yaklaşıyor bazen, bunu da bilin isterim... Öyle alelade yemler değil aslında, dana yüreği diyip geçmemek lazım, dünya genelinde tüm profesyonel besleyiciler bu ve benzer karışımları kullanıyorlar. 15 yıl önce de böyle idi şimdi de böyle. Bir sebebi var demek ki.

Neyse şahsen bazı yazılanlardan rahatsız oldum ve en azından discusa gönül "emek" vermiş kişileri üzdüğünü belirtmeden geçmek istemedim.
Şu konuyu da okumanızı isterim =
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/discus_buyutme_tankinda_kumsuz_bitki_kullanimi_k879755_sn2.asp?PID=5193798[/URL] Hiç değilse İlyas ve Refet Bey'lerin mesajlarını.

----------

Pelin hanım discus maceranız hayırlı olsun.
1. Önce kardinal tetra, vatoz ve çöpçüleri alayım diyorum, 1 hafta sonra da 6-8 cm arası discuları, uygun olur mu?
Vatozlar geceleri uyuyan discuslara yapışıp onlara çok lezzetli gelen mukozalarını emmeye çalışırlar, zayıf düşen olursa stresden kaybedersiniz. Çöpçüler keza hareketli türlerdir, rahatsızlık verirler. Neon tetraları da afiyetle discuslarınız yer. Sonuç olarak discusun en iyi tank arkadaşı discustur ama bu türler olmaz mı olur.
2. Bu aydınlatma yeterli midir, ilave yapmam gerekir mi?
Discuslar fazla aydınlatmadan hoşlanmazlar, minimum tutmanız iyi olur.
3. Su değerleri hakkındaki görüşleriniz nedir, ustalar bir yardımcı olabilir mi?
Üç kartuş filtreden geçmiş çeşme suyu idealdir, üreme bu tankta çok zor.
4. Su kalitesi için ilave bir şey yapmam gerekir mi?
Dış filtre kullanıyorsunuz sanırım? İçine sadece biyolojik filtre malzemeleri koyun, sünger, elyaf vs ıvır zıvır olmasın. Çekiş ucuna da kaba pisliklerin filtreye gitmesini önleyecek bir sünger (ön filtre) takıp sık sık temizlerseniz daha sağlıklı bir filtrasyon elde etmiş olursunuz.
5. Bitkilerin sağlığı için yapmam gereken ilave bir şey olur mu ?
Sump olsaydı bir şeyler önerecektim ama akvaryum üstünden pathos sarmışığı sarkıtmanızı önerebilirim. Akvaryumda patos sarmaşığı diye arama yapabilirsiniz.
Tekrar hayırlı olsun....[EDIT]Ulvi Özuğur,2020-02-09 23:56:43[/EDIT]

Beğenenler: [T]170642,corax[/T][T]197480,Çemşük hobici[/T]
+1: [T]30414,DOLPİN[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

capodicapiiÇevrimiçi

Özel Üye
[C]4,2,112546[/C] [B]10251,3[/B]
Kayıt: 14/06/2011
İl: Tekirdag
Mesaj: 3494
capodicapiiÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2020 23:54
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Eski bir discus besleyicisi ve seveni olarak, şu sanayi tipi ve benzeri eleştirilerden çok rahatsız oluyordum, oluyorum, bilmenizi isterim. Balığa günde minimum 2 saat zaman ayırayım ki bu hammallık derecesinde olsun, elimle besleyeyim, en ufak bir iştahsızlıkta müdahale edeyim, bin türlü derdine bakayım vs. [/QUOTE]

2 tane yemleme makinasıyla, nasıl bir beslenme çeşitliliği sağlanacak, o da muamma.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coraxÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 21
coraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2020 01:38
[QUOTE=Ulvi Özuğur]Eski bir discus besleyicisi ve seveni olarak, şu sanayi tipi ve benzeri eleştirilerden çok rahatsız oluyordum, oluyorum, bilmenizi isterim. Balığa günde minimum 2 saat zaman ayırayım ki bu hammallık derecesinde olsun, elimle besleyeyim, en ufak bir iştahsızlıkta müdahale edeyim, bin türlü derdine bakayım vs.

Bu eleştiriler insaf sınırlarını biraz aşıyor, bu kadar emek veren insanları da rahatsız ediyor kusura bakmayın. Ben de çok isterim şöyle bitkili, kumlu miss gibi sorunsuz discus akvaryumunu :) Olmuyor ama ne yapalım şimdi.

Bu eleştirileri getirenlerden de şu ana kadar hiç sağlıklı discus bakabilenini görmedim. Hep görünüp kayboldular sonra. Tamam belki cama cam gerçekten ilk bakışta çok itici, çirkin vs geliyor ama bu discus balığı akvaryumlara uygun bir balık değil zaten, sadece ekstrem çabalarla sağlıklı bakılabilecek bir balık, insanlar bunu zamanla ve acı da olsa öğrenmek durumunda kalıyor. Sonra savunduğunu düşündüğü, ben bunlara hak ettikleri gibi bakarım vs dediği canlılar tek tek sağlıksızlaşarak ölüyor...

Şimdi siz bu iki ayıyı alıp hangi kumda, hangi düşük su değişimiyle sağlıklı yaşatabilirsiniz ki
[IMG]http://www.hedefinternet.com/akv/saglikli-discus-1.jpg[/IMG]
Kendi bi kilo civarı, günlük 6-8 öğün yem yiyor. Nasıl haftalık %20 yetecek?
Yine doğada, bu tanka da konulması düşünülen neon tetraları avlıyor. Öyle zannedildiği gibi yavaş bir balık değildir, 50-60 neon atsanız haftasına bir tane bulamazsınız. Bu iştahla kumlu, dekorlu, az su değiştirilen akvaryumda nasıl baş edeceksiniz?
Markalı yemlerin içeriklerine baktınız mı peki? Tetra discus kaz ciğeri mesela, çoğu yeme balık unu, yağı, sakatatı basıp fahiş fiyatlara satıyorlar. O beğenilmeyen yemlerin sırf maliyetleri hazır yemlere yaklaşıyor bazen, bunu da bilin isterim... Öyle alelade yemler değil aslında, dana yüreği diyip geçmemek lazım, dünya genelinde tüm profesyonel besleyiciler bu ve benzer karışımları kullanıyorlar. 15 yıl önce de böyle idi şimdi de böyle. Bir sebebi var demek ki.

Neyse şahsen bazı yazılanlardan rahatsız oldum ve en azından discusa gönül "emek" vermiş kişileri üzdüğünü belirtmeden geçmek istemedim.
Şu konuyu da okumanızı isterim =
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/discus_buyutme_tankinda_kumsuz_bitki_kullanimi_k879755_sn2.asp?PID=5193798[/URL] Hiç değilse İlyas ve Refet Bey'lerin mesajlarını.

..[/QUOTE]
Linklediginiz bölümü ve bir çok bölümüde okudum bunu bilmenizi isterim. Hayatımda doğru düzgün discusta görmedim bilmem inanır mısınız? Yani 3 kere falandır. O yüzden sizin deneyimlerinize yada yorumlarınıza saygı duyarım. Ama bu dediklerinizi harfi harfine kabul etmek demek değil benim için.
Mesele discus denince akla gelen ilk insanların hep üretici olmasi ve onların discus beslemesi ile ilgili doktrinlerinden başlıyor. Hiç denk gelmedim ama bana 2-3 senedir aynı discuslara sadece tek camacam akvaryumda zevk için bakan birisi var mı? O zaman discusa neden baktığımız sorusu olaya bakışımızı şekillendiriyor.
Ben 2 saatlik zaman diliminin çoğunu balıklarıma gözlerimle bakmak için ayırmak istiyorum siz zamanın çoğunluğunu su değiştirerek harcamak istiyorsunuz.
Dana yüreğine karşıyım gibi bir durum oluştu sanırım.Oysaki kendim bile insanların tarifini okurken belki sunuda ekleyerek farklı bir eksikliği giderebilirim diye kafa yordum. İnsanların tavuk ciftliklerindeki gibi hormonlu balık yetistirmesine sanayi tipi yetiştirme diyorum.
Bakteri kültürü oturmuş bir akvaryumda öyle her dakika su değiştirmeye gerek olmadığını da deneyimlerimle biliyorum. Mesele kurduğunuz yapay dünyanın kendi kendini idame ettirebilir olması. Bilmem hiç denk geldiniz mi hiç bir filtre elemanı ve su degisimi olmadan yürüyen reef akvaryumları varken ph,kh otomatik takip eden bilmem kaç bin USD lik filtre cihazıyla başaramayan da var. Dengeli bir habitat kurabilirsek su değişiminin,kum olup olmamasının bir önemi kalmayacaktır.

Camacam akvaryum bana göre değil bitkili de olmadı mı? Varsın olmasın der başka türe yonelirim.Umarım derdimin sizleri yermek olmadığını anlamışsınızdır.Hobiden fobi sahibi olmak istemiyorum sadece.





Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]21237,haluk[/T]
Teşekkür Edenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2020 03:41
Şöyle yapalım, ben size "Ya bu adamın böyle bir akvaryumu, su değişimi hakkında şöyle görüşleri var, niye discus için cama cama takılmış?" dedirtecek iki link vereyim...
1- [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/4_yillik_2x_120x60x40h_karides_tanki_-_sifir_bakim_k952715.asp[/URL]
2- [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/karideslerde_su_degisim_sikligi_nasil_olmali_k851004_sn1.asp[/URL]
[QUOTE=corax]Hayatımda doğru düzgün discusta görmedim bilmem inanır mısınız? Yani 3 kere falandır.[/QUOTE]Sorun biraz burada aslında, bu hayvanı tanımadığınız için teorik bakıyorsunuz... Yanlış anlamayın tecrübeli, kaliteli bir hobici olduğunuz belli ama discus dışarıdan yanıltan bir tür.[QUOTE=corax]Mesele discus denince akla gelen ilk insanların hep üretici olmasi ve onların discus beslemesi ile ilgili doktrinlerinden başlıyor. Hiç denk gelmedim ama bana 2-3 senedir aynı discuslara sadece tek camacam akvaryumda zevk için bakan birisi var mı? O zaman discusa neden baktığımız sorusu olaya bakışımızı şekillendiriyor.[/QUOTE]Öncelikle, 2-3 seneden uzun discus hobisinde kalabilmeniz için zaten size itici gelen bakımları uygulamanız gerekiyor ve evet öyle çok insan var.

İlk discuslarımı aldığımda aklımda, biraz büyütüp bitkilide bakmak vardı mesela. Ama işin içine girip balığı tanıyınca üretmeye karar verdim. Bi kere bu canlı sahibini tanıyor (astranotlar gibiler) zeki hayvanlar, çocuk gibi bakışları var :), elden yem yiyip elinize sürtünüyorlar, hasta olduklarında tedavi ettiğinizi öğrenip avucunuza giriyorlar (nette videoları olması lazım), mukoza salgılayarak bir yavru bakımları var ki tüm emeğinize değiyor. İlla videolarını görmüşsünüzdür.
Yani bunlar ve bunlar gibi pek çok sebep inanın discustan zevk almak için yeter de artar... Evet belki bir bitkili akvaryum zevki tattıramıyorlar ama zamanla onların mutlu kalmasından, hızlı büyümelerinden, üremelerinden vs enteresan zevkler alıyorsunuz :)
Aksine bitkilide discus besledim, çok zevk aldım diyen görmedim ben :) devamlı sorun yaşayanları, bezenleri, isyan edenleri çok gördüm.

Camacamda bakanları genelleyip biraz yargılıyorsunuz bence, öyle insanlar hep üretici diyorsunuz ya, evet öyle oluyor, yapacak bir şey yok :) Discusun üretimi de, bakımı da vakti olan için çok zevklidir.[QUOTE=corax]Ben 2 saatlik zaman diliminin çoğunu balıklarıma gözlerimle bakmak için ayırmak istiyorum siz zamanın çoğunluğunu su değiştirerek harcamak istiyorsunuz.[/QUOTE]Meraklısıymışız gibi yazmışsınız :) İnanın bende sizin istediklerinizi isterim ama discusa bakmaya başlayınca bu rüyadan uyanacaksınız maalesef :) Gerçek bir hayvanseverseniz illa ki bir iştahsızlık durumu yaşayacak ve haldır haldır tedavi etmeye, sorunu bulmaya çalışacaksınız vs.
[QUOTE=corax]Dana yüreğine karşıyım gibi bir durum oluştu sanırım.Oysaki kendim bile insanların tarifini okurken belki sunuda ekleyerek farklı bir eksikliği giderebilirim diye kafa yordum. İnsanların tavuk ciftliklerindeki gibi hormonlu balık yetistirmesine sanayi tipi yetiştirme diyorum.[/QUOTE] Bakın o hormon konusunda çok haklısınız ama bu gibi işgüzarlık yapan bir kısım zevat yüzünden genelleme de yapmamak gerek -ki zaten o tür insanlar discusda kalıcı olamıyorlar, discus sevgisi olan insan o tarz bir besleme yapmaz canlısına. Sevgisi olmayan da bu çileyi fazla çekemez.. Dana yüreğine karıştırayım diye ithali yasak malzemeleri bulmak (vitachem) daha güzel renklensinler diye hayli pahalı astaksantin vs. peşinde koşmaz.[QUOTE=corax]Bakteri kültürü oturmuş bir akvaryumda öyle her dakika su değiştirmeye gerek olmadığını da deneyimlerimle biliyorum. Mesele kurduğunuz yapay dünyanın kendi kendini idame ettirebilir olması. Bilmem hiç denk geldiniz mi hiç bir filtre elemanı ve su degisimi olmadan yürüyen reef akvaryumları varken ph,kh otomatik takip eden bilmem kaç bin USD lik filtre cihazıyla başaramayan da var. Dengeli bir habitat kurabilirsek su değişiminin,kum olup olmamasının bir önemi kalmayacaktır.[/QUOTE]İşte o okudum dediğiniz linkte canlıyı tanımayışınızdan dolayı atladığınız önemli bir husus var. Refet'in yazısındaydı galiba.
Discus çok kolay enfekte olan bir canlı. O tarz akvaryumlarda discus sürdürülebilir olamıyor, bir yerde patlıyor... Basit bi balık karıştırmaktan başıma gelen olayı paylaşayım = [URL]https://www.akvaryum.com/Forum/bakteri_cakismasi_-_onlem_ve_tedavi_k799300.asp?PID=4581041[/URL]
Artık siz noktaları birleştirin, temiz su canlısıdır discus (amazon yahu), mukoza canlısıdır, yani diğer balık türlerinden fizyolojik olarak ta ayrılır bu yönüyle...[QUOTE=corax]Camacam akvaryum bana göre değil bitkili de olmadı mı? Varsın olmasın der başka türe yonelirim.Umarım derdimin sizleri yermek olmadığını anlamışsınızdır.Hobiden fobi sahibi olmak istemiyorum sadece.[/QUOTE]Buna elbette saygı duyarım ama bu sizin cama camda besleyen herkesi genelleyerek eleştirmenizi gerektirmez, bu hakkaniyete sığmaz. Takıldığım nokta da bu oldu, çünkü yazdıklarınız canlıya hakkıyla bakmak niyetinde olan pek çok akvariste de gönderme mahiyetinde -ki bu insanların mesajlarımda bahsettiğim gibi gayet haklı / bilimsel ve tecrübelere dayanan gerekçeleri var.

Yine de sizin iyi niyetli olduğunuzu düşünüyorum, umarım daha zahmetsiz besleme konusunda başarılı da olur pek çok insana yol gösterirsiniz...
Başarılar, kolay gelsin...

Beğenenler: [T]220799,penpelin[/T][T]21237,haluk[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

coraxÇevrim Dışı

Kayıt: 27/01/2015
İl: Ankara
Mesaj: 21
coraxÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2020 06:03
Öncelikle detaylı olarak orneklendirmeniz için teşekkür ederim. Kafamda oluşan yeni sorulara geçmeden önce tankı planlarken dekorasyonu bile kumlu kumsuz formata kolayca geçirecek şekilde yapmıştım.Bakacagim bitki türlerinin aslında öyle sağlam bir toprak ihtiyaci bile yok. Ama dediğim gibi boşlukta yüzen saklanacak yeri olmayan hayvanların çokta mutlu olmayacağını düşünüyorum.
Misal su değişimi yapmadan yürüttüğünüz tanka formunu tamamlamış discus eklemeyi hiç düşündünüz mü?
Discus için söylenen iki şey var tedaviyle kolay kolay ölmez ve çok nazik balık. Düşünüyorum tedaviye yanıt veren balıgin bünyesi kuvvetlidir bence ,peki neden hasta oldu? Bunun cevabı bence devamlı su değişimi ve yüksek ısı.
Sanırım bu haftaki çalışma konumu buldum[:)] Doğada yaşayan balikla akvaryumdaki balığın büyüme hızları farklı mı aynı mı? Belki söylenen yüksek ısı ve bol proteinli beslenme balığı daha hızlı büyütüp beslenemeyeni kas iskelet oranını bozarak şekilsiz bir hale gelmesine neden oluyordur. Bildiğiniz 25-26 derecelerde kuru yem beslemesi yapıp yavaş ama formu yerinde balık yetiştiren var mı?
Tuzludan tatlı suya dönerken discusu seçme nedenim büyük balik olmasi ve yavrularına bakış şekliydi.Sirt aşamasını görsem yeter bana şuanda.

Sanırım deneyerek görmek daha eğitici olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2020 18:42
[QUOTE=corax]Öncelikle detaylı olarak orneklendirmeniz için teşekkür ederim. Kafamda oluşan yeni sorulara geçmeden önce tankı planlarken dekorasyonu bile kumlu kumsuz formata kolayca geçirecek şekilde yapmıştım.Bakacagim bitki türlerinin aslında öyle sağlam bir toprak ihtiyaci bile yok. Ama dediğim gibi boşlukta yüzen saklanacak yeri olmayan hayvanların çokta mutlu olmayacağını düşünüyorum.[/QUOTE]Saklanacak yer aramaz discus :) Koyacağınız kök, kütük, kum vs 'nin discusları yaralamayacak şekilde ve dip temizliğine engel olmaması gerek ki bunu sağlamak oldukça zordur. En ufak mukoza yaralanmasında hastalanırlar.
Yine yavaş yemlendiği için illaki yem artıkları bu tür dekorların altına vs kaçıyor. Sıradan balık gibi atılan yemin anında tüketileceğini vs düşünmeyin.
Discus'a 15 dk içinde tüketebileceği kadar yem verilir. Atıyorum atılan yemi 10 dk'da bitiriyorsa yemin az geldiği varsayılıp arttırılır. Yani yem makinesi pek discuslara göre değil hele de dekor varsa... Kaldı ki kuru yem yiyen discusun aşırı sağlıklı olması gerektiği ve bu şartlarda tüm canlıların her an böyle kalmasının mümkün olmayacağından bahsetmiyorum bile...[QUOTE=corax]Misal su değişimi yapmadan yürüttüğünüz tanka formunu tamamlamış discus eklemeyi hiç düşündünüz mü? [/QUOTE]Siz söyleyince eklesem ne olurdu diye düşündüm. Eski tank sendromundan ölmezlerse, yukarıda bahsettiğim bakteriyel sebeplerle zamanla öleceklerini öngörüyorum.
[QUOTE=corax]Discus için söylenen iki şey var tedaviyle kolay kolay ölmez ve çok nazik balık. Düşünüyorum tedaviye yanıt veren balıgin bünyesi kuvvetlidir bence ,peki neden hasta oldu? Bunun cevabı bence devamlı su değişimi ve yüksek ısı. [/QUOTE] Discus kesinlikle nazik bir balık değildir ama mukoza zarar gördü mü çabuk ölür...

Üniversite yıllarımda yetişkin bir discus sıçrayıp minefloya düşmüş. Okuldan dönüp o halde görünce öldüğünü düşünmüştüm, sonra dikkatli bakınca gözleri canlı bakıyordu, artık ne kadar süre öyle kaldıysa kuruyup minefloya yapışmıştı. Tabiri caizse yerden kazıdım hayvanı ve tanka geri aldım. Resmen two face olmuştu, bir yanı sağlam diğer yanı yerde kalmış. O şekilde bir hafta civarı daha yaşadı. Final haftası olduğu için çok ilgilenemedim, belki biraz tedavi/karantina edebilsem ölmeyecekti de.

Yine 20-23 derecede ısıtıcısız baktım 6 ay kadar, bunu forumlara ilk defa yazıyorum.
Yani bu balık taş gibidir, öldürmek için çaba göstermek lazım, genelde öldürenler de aşırı pinpirikliler oluyor zaten :)
----
O tankta niye hastalandılar sorunuza gelince, başlığı tam okumadınız sanırım. Sonradan 5 pigeon discus yavrusu eklemiştim tanka, onlardan enfeksiyon kaptılar. 5 pigeon tedavi boyunca hiç bir hastalanma belirtisi göstermezken mevcut tanktakiler hastalandılar (o konuda detay var) Halk arasında bakteri çakışması denen bir olay yani.

[QUOTE=corax]Sanırım deneyerek görmek daha eğitici olacaktır.[/QUOTE]Aynen öyle, başarılar...
----
Bu arada Pelin Hn. Kırmızı burun deneyebilirsiniz belki, şöyle bir yorum gördüm yakın zamanda =[QUOTE=KeremUlaş]Arka planda tetra gibi ufak balıklar düşünüyorsanız size tek önerim kırmızı burun tetra.
Bendeki discus lar, xxl boy rasbora, neon ve kardinalleri tek tek avlayıp yediler.
Kırmızı burunlar, sanırım sürü halinde gezdikleri için kurtuldular.[/QUOTE]

Beğenenler: [T]170642,corax[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

penpelinÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2020
İl: Ankara
Mesaj: 22
penpelinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2020 21:31
Ulvi Bey bilgiler için çok teşekkürler. Arkadaslar, akvaryumum yaklaşık 15 gündür boş çalışıyor, bu arada sazlardan birini attım, diğerleri sağlıklı görünüyorlar. Su berraklaşsın ve ben acemiliği atayım diye dip çekimi ve su eklemesi de yaptım bu arada...
İlk kurulum olduğu için bakteri kültürü kullandım. Bugün ilk kez biraz da yem attım.
Bu arada da akvaryum sakinleri hakkında düşünüp, balık baktık. Nihayetinde 10 adet discus bu hafta sonu eve gelecekler. Şimdilik başka balık düşünmedim, sade discus bana yetecek, tecrübesiz olduğum için bakteri çakışmasını göze alamadım...
İleride imkan olursa kardinal tetra ve/veya german blue ram halen aklımda...
Planım, sabah akşam kendim besleyip, ben işteyken gün içinde de iki kez otomatik yemleme ile granül yem vermek yönünde. Her gün dip temizligi yapıp, 2 güne bir %15-20 Su değişimi planladım.
Şu an akvaryumda kum var ama dip çekimlerle yeterli performans alamazsam kumu da çeker atarım, çok da dert etmiyorum.
Bugüne kadar akvaryum bakımı için maksimum kolaylığı sağlayacak sistemi oturtmaya çalıştık. Işıklandırma filan saat ayarlı prize bağlandı. Akvaryum altına 60x40x40 bir tank daha geldi, dinlendirme tankı oldu. Kurduğumuz dinlendirme tankını ve dip çekim suyunu kova taşıma derdi olmadan doldurup-boşaltacak rahat bir düzen oldu sanırım.
Bir tane de 50x50x50 karantina tankı arayışındayım...
Tavsiye üzerine sera bactopur direct de temin ettim, elimin altında dursun...
Yola çıkıyoruz bakalım, vira bismillah 🙏

Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]
Teşekkür Edenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

penpelinÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2020
İl: Ankara
Mesaj: 22
penpelinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2020 22:11
[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/220799/150220202208251.jpg[/IMG]

Evde ilk akşam...
Saat 16.30 da tanka girdiler, biraz alışmaları için rahat bıraktık. Biraz önce akvaryum kenarından bakmak istedim, hepsi bana bakmaya geldi 🥰
4 checkerboard, 3 red melon, 3 snakeskin ile maceramız başladı...

Beğenenler: [T]133013,Ulvi Özuğur[/T][T]191575,ONRAYDN[/T][T]161030,06ugur06[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

06ugur06Çevrim Dışı

Kayıt: 19/04/2014
İl: Ankara
Mesaj: 171
06ugur06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Eylül 2020 00:15
Merak ettim balıklarınızın son durumu nedir aeba?
Güncel foto atabilirmisiniz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir