Türkiye'de Üretilemeyen Türler
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 19:42
Pirarucunun üretiminin çok zor olduğunu bildiğim için fikrimi yazdım. Sonuçta bu balıkta akvaryumlarda besleniyor ve doğal ortamlarında dahi çok zor yavru alınıyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 09 Mayıs 2010 22:38
Çikolata gurami hassas bir tür ve buna paralel olarak üretimininde zor olacağını düşünüyorum. Bu türü Türkiye'de üretene hiç rastlamadım (tabi ben üretip bu durumu değiştireceğim ).
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 00:39
[QUOTE=kgurkan]Açıkçası şu ana kadar gelen yorumlar ve ulaştığım bilgiler düşündüğümden çok daha iyi bir yerde olduğumuzu, bilgi ve deneyimlerin görünenden çok daha ileride olduğunu gösterdi. Ama bir sorunumuz da var ki sürekliliği sağlayacak bir azim ve tutarlılık konusunda da büyük eksiğimiz var. Özetle başarılı sayılırız ama maymun iştahlıyız. Bu da bizi başarısız olanlarla aynı seviyedelerde tutuyor.
Gelen yorumlar ve gerçekçi bir yaklaşım çerçevesinde bir konuyu ele almak istiyorum. Gerekirse ayrı bir başlığa taşırım.
1. Üretilebilir olduğu halde üretilmeyen veya pazar bulamayan balıklar hangileridir?
2. Üretim maliyeti satış maliyetini kurtarmayan veya ithal balıklara göre pahalıya gelen türler hangileridir?
3. Üreticilere verilen teşvikler (varsa) kimlere, ne seviyede ve hangi şartlarla verilmektedir?
4. Şartlar sağlanırsa kaç kişi bu işe ciddi olarak eğilir, yatırım yapar? (Eve üç akvaryum daha koyar çalışmaya başlarım olayı değil, yılda yüzbinlerce balıktan çok farklı türlerden bahsediyorum.)
5. Kişisel şartları elverdiği ve balığın piyasası olduğu halde, bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle belirli türleri üret(e)meyen üreticiler var mı?
Soru eklenebilir. Ancak önemli olan bu sorularla ilgili analiz yapmış üreticiler veya üretici olmak üzere girişimde bulunmuş kişiler aramızda varsa cevaplarını paylaşmasını rica ediyorum.
Madem neredeyse hemen her türü üretebiliyoruz, madem maddi imkanların desteklenmesi ile hem hobiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlama imkanı doğacak, o zaman olayı ciddi bir platforma taşımak bile mümkün olabilir. Ama bunun için çok ciddi durum ve maliyet analizi, karşılaştırma, piyasa araştırması, pazar imkanları ve riskleri içeren raporlar ve sunumlara ihtiyaç olacaktır.
Bir işi yapacaksak hakkını vererek yapmalıyız. İşin hakkını vereceksek de gereken emeği, mesaiyi harcamalıyız.
[/QUOTE]
Aciz bilgi ve tecrübelerimle bu güzel beyin fırtınasına katkıda bulunmaya çalışacağım. Düz mantık yaklaşıyorum olaya ve öyle çözüm arıyorum kendimce. Soruları cevaplayacağım ama sizin istediğiniz şekilde rakamlarla değil, dikkatin asıl çekilmesi gereken yerlerden bahsederek.
1. Üretilebilir olduğu halde üretilmeyen veya pazar bulamayan balıklar hangileridir?
Akvaryum ortamında bakılabilen balıklar için bence böyle bir kriter yoktur. Pirarucu arowana gibi türler haricinde yeterli teknoloji ve destek(ev ortamında) olduğu sürece üretilmesi çok zor olacak balık yoktur bence.
2. Üretim maliyeti satış maliyetini kurtarmayan veya ithal balıklara göre pahalıya gelen türler hangileridir?
Maliyetini kurtarmamasının sebebi ülkemiz şartlarına uygun olmamalarıdır. Su değerlerimiz tutmaz osmoz r/o kullanırız, sıcaklık tutmaz elektrik maliyeti artar vs. Balığın kendisi maliyet değildir. Yediği yemin, su değişiminin kurtarmaması gibi birşey olamaz. Yoksa bizim yüzüne bakmadığımız bir balığı amazon havzasında üretmek için inanılmaz paralar harcamakta olasıdır. Maliyeti düşürmenin iki çaresi var. Ya balığı şartlara adapte edeceksiniz öyle üreteceksiniz, yada daha olası bir türe yöneleceksiniz. Ya bu güdeceğiz yada bu diyardan gideceğiz
3. Üreticilere verilen teşvikler (varsa) kimlere, ne seviyede ve hangi şartlarla verilmektedir?
Üreticiye en büyük teşvik tüketiciden gelir. Kastettiğiniz şekilde bankalardan devletten vs gelecek teşvik kalıcı birşeyler bırakmaz. Birazda üreticiyi düşünmek lazım. Adam satamayacaksa, pazar yoksa BM'den hibe alsa yine yapmaz. Öncelikle hobiyi tanıtıp yayılmasını sağlamak lazım, sonrada bilinçlendirme çalışmaları yapmak gerek.
4. Şartlar sağlanırsa kaç kişi bu işe ciddi olarak eğilir, yatırım yapar?
Kilit canlılar seçilir, kolaylık sağlanır, tanıtımı yapılırsa eh parada kazandırırsa köylerimizdeki çiftçilerimiz domates ekmeyi bırakır seralarını suyla doldururlar. Ülke olarakta ithalata başlarız pazarda kendimizi tanıtırız. Çiftçimiz toptancıya kilosunu 20 kuruştan sebze vereceğine kolisini 80 dolara balık satar.
5. Kişisel şartları elverdiği ve balığın piyasası olduğu halde, bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle belirli türleri üret(e)meyen üreticiler var mı?
Bence üretemeyen yapılan ithalatlar yüzünden üretemiyor. Yoksa istediği her türlü bilgi ortada. internet üzerine bilgi paylaşımı yaparken ücret talep etmiyoruz. Timsah bile üretecek olsa her türlü ayrıntıyı öğrenebileceklerdir.
- - - - - - - - -
Büyük hatalarımızdan biri ,olaya daha girişmeden ticari bakmamız. Önce "bilim olarak" bakmalıyız. araştırmalı öğrenmeli öğretmeliyiz. Ondan sonra ticari olarak bakmalıyız. Balık üretmenin kendisi zaten ticaret. Önce ar-ge yapmazsak ne para kazanırız ne de bu işten zevk alırız.
Ben şu an karidesler üzerinde ve arı gobi üzerinde birkaç çalışma yapıyorum. ama öğrenci olmam sebebiyle ve sabit bir yerim olmadığından sadece teoride kalıyor. Almanya'da farklı türde karidesler ortaya çıkarmak üzerine sıkı irtibatta olduğum profesyoneller var. Sağolsunlar yardımcı oluyorlar. Arı gobi ise zaten üretilebilen bir tür ama ülkemizde üretilmiyor nedense. Çalışmalar son verene kadar saçma gelecektir bu dediklerim sonraları anlaşılır umarım
eski-fishman 2010-05-21 00:40:27
Gelen yorumlar ve gerçekçi bir yaklaşım çerçevesinde bir konuyu ele almak istiyorum. Gerekirse ayrı bir başlığa taşırım.
1. Üretilebilir olduğu halde üretilmeyen veya pazar bulamayan balıklar hangileridir?
2. Üretim maliyeti satış maliyetini kurtarmayan veya ithal balıklara göre pahalıya gelen türler hangileridir?
3. Üreticilere verilen teşvikler (varsa) kimlere, ne seviyede ve hangi şartlarla verilmektedir?
4. Şartlar sağlanırsa kaç kişi bu işe ciddi olarak eğilir, yatırım yapar? (Eve üç akvaryum daha koyar çalışmaya başlarım olayı değil, yılda yüzbinlerce balıktan çok farklı türlerden bahsediyorum.)
5. Kişisel şartları elverdiği ve balığın piyasası olduğu halde, bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle belirli türleri üret(e)meyen üreticiler var mı?
Soru eklenebilir. Ancak önemli olan bu sorularla ilgili analiz yapmış üreticiler veya üretici olmak üzere girişimde bulunmuş kişiler aramızda varsa cevaplarını paylaşmasını rica ediyorum.
Madem neredeyse hemen her türü üretebiliyoruz, madem maddi imkanların desteklenmesi ile hem hobiye hem de ülke ekonomisine katkı sağlama imkanı doğacak, o zaman olayı ciddi bir platforma taşımak bile mümkün olabilir. Ama bunun için çok ciddi durum ve maliyet analizi, karşılaştırma, piyasa araştırması, pazar imkanları ve riskleri içeren raporlar ve sunumlara ihtiyaç olacaktır.
Bir işi yapacaksak hakkını vererek yapmalıyız. İşin hakkını vereceksek de gereken emeği, mesaiyi harcamalıyız.
[/QUOTE]
Aciz bilgi ve tecrübelerimle bu güzel beyin fırtınasına katkıda bulunmaya çalışacağım. Düz mantık yaklaşıyorum olaya ve öyle çözüm arıyorum kendimce. Soruları cevaplayacağım ama sizin istediğiniz şekilde rakamlarla değil, dikkatin asıl çekilmesi gereken yerlerden bahsederek.
1. Üretilebilir olduğu halde üretilmeyen veya pazar bulamayan balıklar hangileridir?
Akvaryum ortamında bakılabilen balıklar için bence böyle bir kriter yoktur. Pirarucu arowana gibi türler haricinde yeterli teknoloji ve destek(ev ortamında) olduğu sürece üretilmesi çok zor olacak balık yoktur bence.
2. Üretim maliyeti satış maliyetini kurtarmayan veya ithal balıklara göre pahalıya gelen türler hangileridir?
Maliyetini kurtarmamasının sebebi ülkemiz şartlarına uygun olmamalarıdır. Su değerlerimiz tutmaz osmoz r/o kullanırız, sıcaklık tutmaz elektrik maliyeti artar vs. Balığın kendisi maliyet değildir. Yediği yemin, su değişiminin kurtarmaması gibi birşey olamaz. Yoksa bizim yüzüne bakmadığımız bir balığı amazon havzasında üretmek için inanılmaz paralar harcamakta olasıdır. Maliyeti düşürmenin iki çaresi var. Ya balığı şartlara adapte edeceksiniz öyle üreteceksiniz, yada daha olası bir türe yöneleceksiniz. Ya bu güdeceğiz yada bu diyardan gideceğiz
3. Üreticilere verilen teşvikler (varsa) kimlere, ne seviyede ve hangi şartlarla verilmektedir?
Üreticiye en büyük teşvik tüketiciden gelir. Kastettiğiniz şekilde bankalardan devletten vs gelecek teşvik kalıcı birşeyler bırakmaz. Birazda üreticiyi düşünmek lazım. Adam satamayacaksa, pazar yoksa BM'den hibe alsa yine yapmaz. Öncelikle hobiyi tanıtıp yayılmasını sağlamak lazım, sonrada bilinçlendirme çalışmaları yapmak gerek.
4. Şartlar sağlanırsa kaç kişi bu işe ciddi olarak eğilir, yatırım yapar?
Kilit canlılar seçilir, kolaylık sağlanır, tanıtımı yapılırsa eh parada kazandırırsa köylerimizdeki çiftçilerimiz domates ekmeyi bırakır seralarını suyla doldururlar. Ülke olarakta ithalata başlarız pazarda kendimizi tanıtırız. Çiftçimiz toptancıya kilosunu 20 kuruştan sebze vereceğine kolisini 80 dolara balık satar.
5. Kişisel şartları elverdiği ve balığın piyasası olduğu halde, bilgi ve deneyim eksikliği nedeniyle belirli türleri üret(e)meyen üreticiler var mı?
Bence üretemeyen yapılan ithalatlar yüzünden üretemiyor. Yoksa istediği her türlü bilgi ortada. internet üzerine bilgi paylaşımı yaparken ücret talep etmiyoruz. Timsah bile üretecek olsa her türlü ayrıntıyı öğrenebileceklerdir.
- - - - - - - - -
Büyük hatalarımızdan biri ,olaya daha girişmeden ticari bakmamız. Önce "bilim olarak" bakmalıyız. araştırmalı öğrenmeli öğretmeliyiz. Ondan sonra ticari olarak bakmalıyız. Balık üretmenin kendisi zaten ticaret. Önce ar-ge yapmazsak ne para kazanırız ne de bu işten zevk alırız.
Ben şu an karidesler üzerinde ve arı gobi üzerinde birkaç çalışma yapıyorum. ama öğrenci olmam sebebiyle ve sabit bir yerim olmadığından sadece teoride kalıyor. Almanya'da farklı türde karidesler ortaya çıkarmak üzerine sıkı irtibatta olduğum profesyoneller var. Sağolsunlar yardımcı oluyorlar. Arı gobi ise zaten üretilebilen bir tür ama ülkemizde üretilmiyor nedense. Çalışmalar son verene kadar saçma gelecektir bu dediklerim sonraları anlaşılır umarım
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 12:04
Bence türk göllerindeki balıklarda az üretiliyor diye düşünüyorum.Sizce?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2010 12:34
[QUOTE=Akvaristman1029]Bence türk göllerindeki balıklarda az üretiliyor diye düşünüyorum.Sizce?
[/QUOTE]
Bahsettiğiniz balıklar hobi anlmında akvaryumlarda pek yer almadığı için gündeme gelmiyor.
Bahsettiğiniz balıklar hobi anlmında akvaryumlarda pek yer almadığı için gündeme gelmiyor.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2010 12:01
[QUOTE=Cihat Arslan]
canerbalıkcı 2010-05-24 12:10:38
Challenger ı Ordaş üretiyor diye hatırlıyorum.
[/QUOTE]
Ordaş' ın ürettiği pangasus değil miydi?
Ya bu arada normal vatozun üretildiğini gösteren fotoğraflar var mı? Ben hiç görmedim şu ana kadar.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2010 18:21
Türkiye'nin göllerinde sarı prenses gibi canlı renklere sahip, üreme side o şekilde olan balıklar var mı? Benim cahilliğime verin, bence yok. Varsa da biz o balıkları üretip niye yurt dışına satmayalım. Benim gibi düşünen arkadaşlar bence bir hayli çoktur. Araştırıp ta sonuç alamayan da çok olabilir.
semco 2010-05-24 19:41:17
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2010 17:16
Sanırım bıçak balıklarıda üretilemiyor Köksal abi.
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 02 Haziran 2010 16:46
Mesajlar iki haftadan eski olduğu için maalesef düzeltme yapamıyorum.
O nedenle arada eklenen uyarılar için güncelleme yapma imkanım yok.
Yeni bir ekleme daha bu mesajla yapayım dedim.
SAE ve CAE türleri de yaygın şekilde üretilmiyor. Hatta bir konu gündeme gelince detaya baktım. Maalesef üretiminin sıınırlı olduğunu gördüm.
(Düzeltme: Verdiğim link silindiğinden ben de buradan kaldırdım.)
kgurkan 2010-06-03 07:54:24
O nedenle arada eklenen uyarılar için güncelleme yapma imkanım yok.
Yeni bir ekleme daha bu mesajla yapayım dedim.
SAE ve CAE türleri de yaygın şekilde üretilmiyor. Hatta bir konu gündeme gelince detaya baktım. Maalesef üretiminin sıınırlı olduğunu gördüm.
(Düzeltme: Verdiğim link silindiğinden ben de buradan kaldırdım.)
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 04 Haziran 2010 22:46
Arowana'yı Ankara'da üreten var.gulay 2010-06-05 00:54:44
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir
Gönderim Zamanı: 05 Haziran 2010 10:49
Elbette üreten vardır. Hatta üreten sadece 1 kişi de değildir. Ama gündeme gelmiyor işte. Biz de Türkiye' de üretilen ve üretilemeyen türleri sadece forumdan yada forum üyelerinin çevresiyle bilebiliyoruz. Aslında yıllardır balık besleyip ürettiği halde forumun ismini duymayan bile var.
Bu arada o bahsettiğiniz yerdeki balıkları ve üretimi fotoğraflayabilir misiniz acaba?
Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir